Kaj vam pove sekrecijski status?

Poznavanje vašega sekrecijskega statusa služi za ugotavljanje specifičnih informacij o genetskem ustroju vašega telesa in dovzetnosti za bolezni, vključno z določanjem epigenotipa po D'Adamu in s tem tudi vašega nutrigenomičnega profila®.

Najcenejši način za določanje sekrecijskega statusa je test za ugotavljanje krvne skupine po sistemu Lewis.

LEWIS BLOOD GROUP TEST KIT – test za ugotavljanje sekrecijskega statusa na podlagi krvne skupine po sistemu Lewis

PAKIRANJE: Testna tuba za enkratno uporabo za eno osebo.

ODVZEM VZORCA in REZULTAT: Najbolje je, da se s testno tubo odpravite na odvzem krvi v lokalni laboratorij; vzorec nato pošljete po pošti na naslov laboratorija, ki je naveden v testu. Rezultat prejmete v elektronski obliki in je praviloma na voljo v enem mesecu.

CENA IN DOBAVLJIVOST: Okvirno ceno in dobavne pogoje lahko preverite v ceniku dopolnil k prehrani, naravne kozmetike, testov krvne skupine in statusa sekretor/nesekretor (koda izdelka 4040). Za več informacij o izdelku, ceno in dobavljivost pokličite GSM 041 839 879.

Krvna skupina po sistemu Lewis in sekrecijski status

Krvna skupina po sistemu Lewis je relativno malo znana krvna skupina, ki se lahko uporabi za posredno ugotavljanje sekrecijskega statusa (ali ste sekretor ali nesekretor). Neposredno se sekrecijski status lahko ugotavlja s testiranjem DNK ali pa s testiranjem sline na protitelesa vaše krvne skupine. Z določitvijo vaše krvne skupine po Lewisu (Lea in Leb) pa boste v večini primerov izvedeli, ali ste sekretor ali nesekretor, ne glede na vašo krvno skupino po sistemu ABO. Večina sekretorjev ABH ima krvno skupino po Lewisu Lea– Leb+. Večina nesekretorjev ima krvno skupino po Lewisu Lea+ Leb–. Le približno 5 % prebivalstva ima dvojno negativno krvno skupino po Lewisu: Lea– Leb– (LDN). Za ljudi s krvno skupino LDN po sistemu Lewis ni mogoče določiti statusa sekretor/nesekretor na podlagi vzorca krvi. V ta namen je na voljo test za določanje statusa sekretor/nesekretor na podlagi DNK iz vzorca sline.

Poenostavljeno povedano je sekretor oseba, ki izloča antigene svoje krvne skupine v telesne tekočine in izločke (kot so na primer slina, sluz v prebavnem traktu in dihalnih poteh itd.). V bistvu to pomeni, da je pri sekretorjih njihovo krvno skupino mogoče ugotoviti iz teh telesnih tekočin. Pri nesekretorjih pa te telesne tekočine podatka o krvni skupini ne vsebujejo.

Ko gre za vprašanje zdravja, kaže, da imajo sekretorji (kolikor lahko ugotovimo na osnovi razpoložljivih informacij) določeno prednost pred nesekretorji. Na zelo osnovni ravni sposobnost namreč izločanja krvne skupine v slino, sluz itd. zagotavlja dodatno zaščito pred okoljem, zlasti kar zadeva mikroorganizme in lektine. Med sekretorji in nesekretorji je več razlik, predvsem v delovanju imunskega sistema. Sekretorji in nesekretorji imajo avtomatično različen nutrigenomični profil® oz. različne sposobnosti prebave in presnove; v nekaterih primerih je ravno sekrecijski status odločilen pri opredeljevanju epigenotipa po D'Adamu.

VEČ INFORMACIJ
Krvna skupina – temelj individualizirane prehrane (2): sekrecijski status
Sekretor ali nesekretor?
Več objav na temo krvnih skupin in epigenotipov