Kaj vam pove sekrecijski status?

Poznavanje vašega sekrecijskega statusa služi za ugotavljanje specifičnih informacij o genetskem ustroju vašega telesa in dovzetnosti za bolezni, vključno z določanjem epigenotipa po D'Adamu in s tem tudi vašega nutrigenomičnega profila®.

Najzanesljivejši način za določanje sekrecijskega statusa je test DNK iz vzorca sline.

SECRETOR STATUS DNA Test Kit – test za ugotavljanje sekrecijskega statusa na podlagi DNK iz vzorca sline

PAKIRANJE: Testna vatirana paličica za enkratno uporabo za eno osebo.

ODVZEM VZORCA in REZULTAT: Vatirano palčko potegnete po notranji strani lica in jo vložite v priloženo tubo; vzorec nato pošljete po pošti na naslov laboratorija, natisnjenega na priloženi ovojnici. Rezultat prejmete v elektronski obliki in je praviloma na voljo v dveh tednih.

CENA IN DOBAVLJIVOST: Okvirno ceno in dobavne pogoje lahko preverite v ceniku dopolnil k prehrani, naravne kozmetike, testov krvne skupine in statusa sekretor/nesekretor (koda izdelka 4025). Za več informacij o izdelku, ceno in dobavljivost pokličite GSM 041 839 879.

Krvna skupina in sekrecijski status [lokacija gena: 19q13.3]

Molekula, ki opredeljuje vašo krvno skupino, se imenuje antigen. Ljudje vsake krvne skupine nosijo specifičen antigen za svojo krvno skupino v svojih rdečih krvničkah: A ima antigen A, B ima antigen B, AB ima antigena  in B, in O ima antigen H. Izraz »sekretor ABH« pomeni osebo, ki izloča antigene krvne skupine po sistemu ABO v telesne tekočine, kot so slina, pot, solze, sperma in materino mleko. Če ste »sekretor ABH«, boste izločali antigen H, ljudje s krvno skupino A izločajo antigena A in H, in tako naprej.

Kar zadeva krvne skupine po sistemu ABO je zelo težko reči, da ima katerakoli skupina v primerjavi z drugimi kakšno premoč. Vsaka krvna skupina ima svoje prednosti in značilne slabosti. Vendar pa se zdi, da to ne velja za gen, ki določa sekrecijski status.

Poenostavljeno povedano je sekretor oseba, ki izloča antigene svoje krvne skupine v telesne tekočine in izločke (kot so na primer slina, sluz v prebavnem traktu in dihalnih poteh itd.). V bistvu to pomeni, da je pri sekretorjih njihovo krvno skupino mogoče ugotoviti iz teh telesnih tekočin. Pri nesekretorjih pa te telesne tekočine podatka o krvni skupini ne vsebujejo.

Ko gre za vprašanje zdravja, kaže, da imajo sekretorji (kolikor lahko ugotovimo na osnovi razpoložljivih informacij) določeno prednost pred nesekretorji. Na zelo osnovni ravni sposobnost namreč izločanja krvne skupine v slino, sluz itd. zagotavlja dodatno zaščito pred okoljem, zlasti kar zadeva mikroorganizme in lektine. Med sekretorji in nesekretorji je več razlik, predvsem v delovanju imunskega sistema. Sekretorji in nesekretorji imajo avtomatično različen nutrigenomični profil® oz. različne sposobnosti prebave in presnove; v nekaterih primerih je ravno sekrecijski status odločilen pri opredeljevanju epigenotipa po D'Adamu.

VEČ INFORMACIJ
Krvna skupina – temelj individualizirane prehrane (2): sekrecijski status
Sekretor ali nesekretor?
Več objav na temo krvnih skupin in epigenotipov