Čokoladna tortica s suhimi slivami

brez glutena

(GLUTEN-FREE PLUM PUDDING)

Tradicionalna slovenska sladica iz Notranjske

©nataša klarič


Čokoladna tortica s suhimi slivami brez glutena je slovenska različica znamenitega angleškega slivovega pudinga (Plum Pudding). Gre za dokaj nasitno in kalorično jed, ki se prileže zlasti v zimskih mesecih. Sladica je zelo obstojna; v dobro zaprti posodi v hladilniku se obdrži kar nekaj dni, v zmrzovalniku pa več mesecev. Za optimalen okus in teksturo mora biti pecivo dobro uležano (ga ni priporočljivo jesti na dan peke).
Originalni recept izvira iz Notranjske, vendar je na tej spletni strani prilagojen tako, da je primeren za vse krvne skupine.

Porcija: Ena tortica oz. ena rezina.

Sestavine

300 g suhih sliv*

100 g mletih olupljenih mandljev** ali orehov, ki smo jih predhodno fermentirali v limonini vodi***

50 g temne čokolade (70 % kakava)

datljev pire iz 50 g suhih datljev (ali drugo ustrezno sladilo, skladno z nutrigenomičnim profilom®)

5 jajc

50 g kuhanega masla

10 g kuhanega masla za mazanje modelčkov oz. modela

20 g grenkega kakava v prahu za posip

Za obliv (po želji):

Po možnosti vedno uporabimo sezonske sestavine lokalnega izvora iz eko pridelave in jajca iz eko pašne reje.

Priprava

Suhe slive dobro operemo pod tekočo vodo in jih za 30 minut namočimo v (topli filtrirani in po možnosti revitalizirani) vodi. Vode naj bo samo toliko, da pokrije slive. Odcedimo, speremo pod tekočo vodo, odcedimo. Narežemo na majhne koščke.

Čokolado in kuhano maslo raztopimo v kozici na šibkem ognju.

Ločimo rumenjake od beljakov. Rumenjake in sirup agave penasto umešamo in dodamo mešanici masla in čokolade. Dodamo slive in mlete mandlje/orehe ter dobro premešamo.

Beljake stepemo v čvrst sneg in jih previdno primešamo mešanici ostalih sestavin. Previdno zmešamo v enotno, gosto maso.

Peka

Za pečenje uporabimo modelčke za muffine ali model za biskvit, ki jih/ga na tanko namažemo s trdim kuhanim maslom.

Pečico predhodno ogrejemo (na 200°C). Pečemo 30 minut pri 170°C. Pečen biskvit prekrijemo s čisto bomažno krpo in ga pustimo v pečici, da se počasi ohladi.

Obliv

Ohlajeno sladico lahko oblijemo s čokoladnim oblivom (v kolikor je to skladno s konkretnim nutrigenomičnim profilom®): nad soparo raztopimo temno čokolado, nekaj datljevega sirupa (ali sirupa agave ali melase z malo vode, skladno z nutrigenomičnim profilom®), da dobimo gosto, tekočo maso.

Shranjevanje in obstojnost

Čokoladno tortico s suhimi slivami hranimo v dobro zaprti posodi na suhem in hladnem mestu, lahko pa jo tudi zamrznemo. Za optimalen okus in teksturo mora biti pecivo dobro uležano (ni ga priporočljivo jesti na dan peke).

Ustreznost glede na krvno skupino

Nevtralno za vse krvne skupine.

Pomembno

*Po Hildegard von Bingen spadajo slive med tako imenovane "kuhinjske strupe", saj spodbujajo nastanek črnega žolča in žolčne kisline, ki povzroča neustrezen pH v črevesju in s tem ugodne pogoje za razvoj človeku sovražne črevesne flore, zastruplja kri in vodi v zakisanost organizma. Če vseeno vztrajate, uživajte slivovo tortico v kombinaciji s hruškovim medom (na sliki zgoraj), ki ima na organizem ravno nasproten učinek. Namesto suhih sliv se v tem receptu zelo dobro obnesejo suhe višnje ali suhe brusnice iz eko pridelave, brez konzervansov. Ker so suhe višnje in suhe brusnice bolj kisle od suhih sliv, v tem primeru uporabimo več sirupa agave/melase/datljev, po okusu.

** Mandlje z lahkoto olupimo tako, da jih prelijemo z vročo vodo (cca. 80°C) in pustimo stati 5 minut. Lupine odstopijo. Speremo pod mrzlo vodo, odcedimo, in odstranimo lupine; olupljene mandlje iz ne-eko pridelave po potrebi ozoniramo. Operemo pod tekočo vodo in odcedimo in posušimo v topli pečici ter zmeljemo.

*** Cele orehe 24 ur namakamo v filtrirani in revitalizirani vodi, ki smo ji dodali nekaj žlic limone; po 12 urah vodo zamenjamo. Odcedimo in posušimo v topli pečici ter šele nato zmeljemo.

Namesto (pireja iz) suhega sadja lahko uporabimo tudi druga sladila - kot je ustrezno za dotični nutrigenomični profil® (n.pr.  melasa, javorov sirup, sirup agave). Nekatera sladila (n.pr. sirup agave, med) imajo visoko vsebnost fruktoze, ki lahko v primeru slabše sposobnosti njene razgradnje zelo obremeni jetra in povzroči celo vrsto težav, vključno z debelostjo, diabetesom in putiko. Kadar uporabimo sladila z visokim glikemičnim indeksom (n.pr. datlji, melasa), je priporočljivo v testo dodati žlico mletega cimeta.


Sorodne objave

Podatki o živilih in receptiDatum zadnje spremembe: 12-08-2012