Tradicionalno pridelan

sirup agave iz stebelnega soka:

zdravilno sladilo z nizkim glikemičnim indeksom

(Viri: Eat Right 4 Your Type Encyclopaedia; Blue Agave (Agave Tequilana) - a low glycemic index sweetener oz. kot je s povezavami nakazano v tekstu)

©nataša klarič


Tradicionalni sirup agave (oz. nektar agave) je sladilo, ki ga industrijsko izdelujejo v kraju Jalisco v Mehiki iz več vrst agave, vključno z modro agavo (Agave tequilana). Gre za povsem naraven proizvod iz ogljikovih hidratov, prisotnih v rastlini agave. Izdelava poteka na naraven način (s segrevanjem) brez uporabe kemikalij. Za izdelavo sirupa se uporablja sok stebla agave (pina). Iz tega soka lahko dobimo temni sirup agave ali pa svetli sirup agave (s filtriranjem). Sirup agave je podobnega videza kot med, vendar ima manjšo viskoznost.
V trgovinah nam namesto polnovrednega izdelka tipično prodajajo zelo škodljivo različico sirupa agave, pripravljeno iz agavinih korenin, ki ima izredno visoko vsebnost fruktoze in je za telo zelo obremenjujoča.

"Miel de agave"

Sirup agave, pridelan na tradicionalen način, je po svojih hranilnih in zdravilnih učinkih povsem primerljiv z medom, in se v bistvu tudi imenuje "miel de agave" ali "miel de maguey" ("agavin med").

Gre za zelo temno, gosto tekočino s karakterističnim vonjem in močnim okusom.

Nerazredčen sirup ima visoko koncentracijo mineralov (kalcij, magnezij, natrij in kalij) v obliki soli ter aminokislin. V Mehiki se še danes uporablja za zdravljenje različnih bolezni; kot sladilo so ga uživali že v časih pred Kolumbom.

Slajši od sladkorja, nižji glikemični indeks

Čeprav je precej slajši od sladkorja, ima za tretjino manj kalorij in nižji glikemični indeks, zato ne obremenjuje imunskega sistema tako kot sladila z visokim glikemičnim indeksom. To je zlasti pomembno za nesekretorje, ki so nagnjeni h glivičnim okužbam (n.pr. z glivico Candida albicans ali drugimi, predvsem črevesnimi glivicami), in za ljudi z dominantno oz. preveč aktivno žlezo ščitnico, ki zaradi tega ne smejo uživati sladkorja in drugih živil z visokim glikemičnim indeksom.

V receptih uporabljajte 1/2 do 3/4 skodelice sirupa agave za vsako skodelico sladkorja (1 skodelica = 240 ml). Prav tako je treba zmanjšati količino tekočine, podobno kot pri medu. Sirup agave lahko učinkovito nadomesti sladkor in med v pijačah, piškotih, pecivu. Poleg tega ga lahko uživamo enako kot med ali javorov sirup, n.pr. namazanega na kruh, na palačinkah itd.

Ustreznost glede na krvno skupino

Nevtralno za vse krvne skupine.

Opozorilo

Pri nakupu bodite izrecno pozorni na to, da kupujete sirup agave iz stebla in ne iz korenine.

V trgovinah nam namesto polnovrednega izdelka tipično prodajajo zelo škodljivo različico sirupa agave, pripravljeno iz agavinih korenin, ki ima izredno visoko vsebnost fruktoze in je za telo zelo obremenjujoča.

Nadalje je sirup agave pogosto pridelan iz gensko modificiranih rastlin, zato je pomembno, da ste pozorni na nalepke in da uživate izključno biološko pridelan sirup agave iz gensko nespremenjenih organizmov. Vsebnost fruktoze naj bo čim manjša.

Zaradi visoke vsebnosti fruktoze je treba paziti na zaužito količino. Fruktoza je pomemben dejavnik pri razvoju debelosti, diabetesa, visokega krvnega pritiska in povišane ravni trigliceridov v krvi. Dnevni vnos fruktoze iz vseh virov ne bi smel presegati 25 g.


Sorodne objave

Podatki o živilih in receptiDatum zadnje spremembe: 18-07-2012