Rožičevo pecivo

brez glutena, žit, mlečnega, dodane maščobe, sladkorja in sladil

©nataša klarič


Pecivo iz rožičeve moke, sadja, korenja, oreškov in jajc ne vsebuje glutena, mlečnega, dodane maščobe in sladkorja. Je izredno okusno in se prileže kadarkoli v letu. Sestavine prilagajamo glede na razpoložljivost, letni čas, nutrigenomični profil® in trenutno stanje organizma. Sladica je zelo enostavna za pripravo. V hladilniku se obdrži kar nekaj dni, v zmrzovalniku pa več mesecev. Recepti so prilagojeni tako, da so primerni za vse krvne skupine. Rožiči so znaten vir kalcija in kalija. Zaradi naravno sladkega okusa rožičev in sadja pecivu ni potrebno dodajati nobenega sladila. Rožičevo pecivo ima relativno nizek glikemični indeks. Ker vsebuje obilico topnih in netopnih vlaknin, je manj primerno za ljudi s kakorkoli prizadetimi prebavili.
Za optimalen okus in teksturo mora biti rožičevo pecivo dobro uležano (ni ga priporočljivo jesti na dan peke). Pri nekaterih receptih je celo tako, da postaja boljše z vsakim dnem. Pomembno je, da ga hranimo v hladilniku, v dobro zaprti posodi.

Recepti so izviren prispevek nataše klarič.
Porcija: Ena tortica oz. ena rezina.

Rožičevo pecivo - osnovni recept

Osnovne sestavine rožičevega peciva predstavljajo rožičeva moka, jajca in (sveže in/ali suho) sadje, uporabimo pa lahko tudi korenje in nekatero drugo zelenjavo, kot so na primer buče in bučke.

V nekaterih receptih se bolje obnese fino mleta ročeva moka: dobimo jo tako, da običajno rožičevo moko fino zmeljemo v (električnem) mlinčku za kavo.

Rahlost in konsistenco poleg stepenih beljakov zagotavlja soda bikarbona. Praviloma na vsakih 100 ml sadja (in zelenjave, kot je ustrezno) uporabimo en beljak; skupno število uporabljenih rumenjakov v primerjavi z beljaki je lahko manjše, po okusu. Konkreten izbor sestavin prilagodimo letnemu času, nutrigenomičnemu profilu® in trenutnemu stanju organizma.

Po možnosti vedno uporabimo sestavine lokalnega izvora iz eko pridelave in jajca iz eko pašne reje.

Sladila

Kadar v pecivu kot glavno sestavino uporabimo sadje in rožičevo moko, dodatno slajenje običajno ni potrebno. Kadar pa uporabimo zelenjavo ali mešanico sadja in zelenjave, rožičeva moka ponavadi ni dovolj; v tem primeru po okusu dodamo različno količino "sladila".

Kadar uporabimo sadje oziroma zelenjavo, ki vsebuje veliko vode, in je zato tudi masa bolj "mokra", je priporočljivo uporabiti nekaj več rožičeve moke ter (po potrebi oziroma po okusu) suho sadje, da popije odvečno tekočino.

Kadar uporabimo sadje oziroma zelenjavo z nizko vsebnostjo vode, in je zato tudi masa manj "mokra", uporabimo nekoliko manj rožičeve moke ter maso po potrebi dodatno osladimo s pirejem iz namočenega in zmletega suhega sadja.

Namesto na drobno narezanega oziroma namočenega in zmletega suhega sadja lahko uporabimo tudi druga sladila – kot je ustrezno za dotični nutrigenomični profil® (n.pr. melasa, javorov sirup, sirup agave, stevia in sladki koren v prahu; slednja dva dajeta samo sladek okus, brez kalorij). Nekatera sladila (n.pr. sirup agave, med) imajo visoko vsebnost fruktoze, ki lahko zelo obremeni jetra, povzroči metabolični sindrom in celo vrsto posledičnih težav, vključno s sistemskimi vnetji, debelostjo, diabetesom in putiko. Zlasti, kadar uporabimo sladila z visokim glikemičnim indeksom (n.pr. datlji, melasa), je priporočljivo med sestavine vmešati tudi mleti cimet.

Pecivo razvije polno sladek okus takoj, ko se ohladi. ker ne vsebuje nobene maščobe, ga s toliko mirnejšo vestjo uživamo s kremami, ki vsebujejo kuhano maslo ali oreške oziroma semena. Tu nikakor ne gre za razvado: maščobe so namreč nujno potrebne za absorpcijo nekaterih vitaminov (na primer vitamina A, kar je zlasti pomembno, kadar uporabimo korenje ali buče), in seveda kot vir esencialnih maščobnih kislin. Pri naknadnem dodajanju maščob gre torej predvsem zato, da si jih lahko izberemo sproti, glede na trenutne potrebe organizma. Pri tem lahko pečenemu pecivu dodamo na primer žličko surovega, hladno stisnjenega lanenega, orehovega ali drugega olja, ki je v danem stanju telesa koristno, ki pa bi se s peko spremenilo v strup.

  • Odlično kremo, s katero lahko namažemo pečeno rožičevo pecivo, lahko na primer naredimo iz penasto umešanega rumenjaka (ki smo ga prihranili pri izdelavi peciva), mandljevega pireja (ali mletih mandljev) in namočenega in odcejenega suhega sadja (ali drugega ustreznega sladila, skladno z nutrigenomičnim profilom®). Če pecivo pred tem navlažimo s kavo (s kofeinom ali brez) in sadnim sirupom, ki nam je ostal od pireja iz namočenega in zmletega suhega sadja, po vrhu pa s cedilom za čaj presejemo malo rožičevega prahu (ali grenkega kakakva, skladno z nutrigenomičnim profilom®) in pustimo stati nekaj ur, lahko torej pripravimo slasten – in predvsem zdrav! – tira mi su.
  • Rožičevo pecivo brez maščobe se zelo rado drobi. Prav zato lahko iz njega naredimo odlične sladke drobtine: narežemo na kose, posušimo v topli pečici in razdrobimo. Te drobtine nato s pridom porabimo v receptih za sladice, kjer so predvidene kruhove ali piškotne drobtine (na primer v rumovih kroglicah, čežani), pa tudi za zgostitev pretirano tekočih sadnih nadevov (na primer v zavitkih in gibanicah).

Po možnosti vedno uporabimo sladila iz eko pridelave.

Začimbe in zelišča

V pecivo lahko po želji zamesimo različne začimbe. Zlasti, kadar uporabimo sladila z visokim glikemičnim indeksom (n.pr. datlji, melasa), je priporočljivo v surovo maso dodati tudi mleti cimet. Poleg cimeta tipično pridejo v poštev tudi nageljnove žbice, sveže nastrgan muškatni orešek, sveže strta semena korijandra, ingver (mleta ali sveža nastrgana korenina), galgant v prahu, bertram v prahu, piment, mešanica začimb za hruškov med.

Od zelišč lahko med drugim zlasti uporabimo materino dušico, pehtran in že med sladili omenjen mlet sladič.

Vse začimbe in zelišča izbiramo skladno z nutrigenomičnim profilom® in trenutnim stanjem organizma. Tipična (skupna) količina je 5 do 20 ml, odvisno od vrste in potence izbranih začimb/zelišč.

Po možnosti vedno uporabimo zelišča in začimbe iz eko pridelave.

Priprava

Ločimo rumenjake od beljakov. Kadar kot sladilo dodatno uporabimo pire iz suhega sadja (oz. drugo sladilom, kot je ustrezno), ga skupaj s surovim pasiranim ali kuhanim pasiranim sadjem in/ali zelenjavo (kot je ustrezno) penasto umešamo z rumenjaki.

V večji posodi dobro zmešamo vse suhe sestavine: rožičevo moko, sodo bikarbono, ter (po okusu) začimbe in zelišča ter eventuelno drobno narezano suho sadje; dodamo surovo naribano sadje oziroma zelenjavo (ali pulpo, kot je ustrezno), ter vse skupaj previdno, a dobro premešamo brez ožemanja ali stiskanja, da so surove sestavine temeljito prevlečene z mešanico suhih sestavin. Dodamo penasto umešano (surovo pasirano ali kuhano pasirano) sadje in/ali zelenjavo (kot je ustrezno) z rumenjaki, ter vse skupaj dobro premešamo.

Beljake skupaj z raztopino himalajske soli stepemo v čvrst sneg in jih z metlico za stepanje previdno primešamo mešanici ostalih sestavin, da dobimo enakomerno, gladko maso.

Pripravljeno maso nemudoma vlijemo v pomaščen, ogret pekač in spečemo v predhodno ogreti pečici.

Peka

Za peko tipično uporabimo srednje visok pekač (premera 22 cm za skupno količino sadja in zelenjave cca. 300-400 ml), ki ga na tanko namažemo s trdim kuhanim maslo in predhodno ogrejemo. Za večje ali manjše količine ustrezno prilagodimo tudi izbiro pekača.

Kadar surova masa pride precej težka in kompaktna, je priporočljivo robove potegniti navzgor, tako da je na sredini pekača testo bolj plitvo kot ob stranicah oziroma obodu; na ta način zagotovimo enakomerno višino pečenega peciva. Če uporabimo modelčke za muffine, jih na tanko namažemo s trdim kuhanim maslom, ogrejemo in jih nato napolnimo z maso skoraj do vrha.

Če je surova masa zelo puhasta, je bolje uporabiti dva (namaščena, predhodno ogreta) pekača in maso vliti cca. 3 cm visoko. Če uporabimo modelčke za muffine, jih na tanko namažemo s trdim kuhanim maslom, ogrejemo in nato vanje vlijemo maso cca. 3 cm visoko.

Pečico z namašenim pekačem vred predhodno ogrejemo. Pečemo cca. 60 – 90 minut (bolj ko je surova masa težka in kompaktna, daljši je čas peke) pri največ 170°C, saj se pri višjih temperaturah eksponencialno poveča tvorba rakotvornega akrilamida.

Pečeno pecivo prekrijemo s čisto bomažno krpo in ga pustimo v pečici, da se počasi ohladi.

Dekoracija

Pečen in ohlajen biskvit lahko oblijemo s temno čokolado (v kolikor je to skladno s konkretnim nutrigenomičnim profilom®).

Čokoladni obliv: nad soparo raztopimo temno čokolado, nekaj sadnega sirupa (ali sirupa agave ali melase z malo vode, ali stevie v prahu skladno z nutrigenomičnim profilom®), da dobimo gosto, tekočo maso.

Priloge

K rožičevemu biskvitu se odlično prileže kuhano ali (n.pr. v vinu in/ali sadnem sirupu) marinirano sadje, čežana, pena iz gozdnih sadežev, mandljeva smetana z džemom iz suhega sadja, sadni puding (pripravljen s škrobom marante)... Iz rožičevega biskvita lahko pripravimo tudi tira mi su.

Shranjevanje in obstojnost

Rožičev biskvit hranimo v dobro zaprti posodi na suhem in hladnem mestu (na primer v hladilniku), lahko pa ga tudi narežemo na rezine in zamrznemo. Za optimalen okus in teksturo mora biti pecivo dobro uležano ali vsaj dobro ohlajeno (ni ga priporočljivo jesti toplega).

Ustreznost glede na krvno skupino

Osnovne sestavine (ne pa tudi alternativne navedene sestavine v oklepajih) so nevtralne za vse krvne skupine (vendar ne tudi za vse nutrigenomične profile®).

Recepti

Nekaj zamisli za rožičevo pecivo je podanih v nadaljevanju, vendar še zdaleč ne predstavlja izčrpnega seznama sadja/zelenjave in začimb/zelišč, ki jih lahko uporabimo v ta namen. Glede na nutrigenomični profili® lahko se v tem pecivu zelo dobro obnesejo tudi banane, kaki, ananas, hildegardizirane breskve, češnje, kuhana ali surova jabolka, kuhane kutine, surove nastrgane bučke – če naštejem samo nekaj primerov.


Rahel rožičev biskvit iz kuhane škrobne zelenjave

Sestavine

300 g škrobne zelenjave, na primer:

    200 g korenja ali 200 g jedilnih buč
    100 g rdeče pese

75 g fino mlete rožičeve moke

25 g suhih datljev

3-4 jajca

1 žlička sode bikarbone

nekaj kapljic nasičene raztopine himalajske soli

10 g kuhanega masla za mazanje pekača

začimbe/zelišča po želji dodamo rožičevi moki, na primer:

Po možnosti uporabimo sestavine lokalnega izvora iz eko pridelave in jajca iz eko pašne reje.

Priprava

Škrobno zelenjavo (vsako vrsto posebej) skuhamo v neslani vodi, odcedimo in ohladimo (gl. navodila za kuhane buče). Korenje prej ostrgamo, peso pa olupimo šele kuhano. Buče olupimo kuhane, po potrebi.

Ločimo rumenjake od beljakov.

Kuhano korenje (oz. buče) zmečkamo s paličnim mešalnikom in penasto umešamo z rumenjaki. Rdečo peso nastrgamo na finem strgalniku (brez ožemanja ali stiskanja).

V fino mleto rožičevo moko zamešamo na drobno narezane suhe datlje in sodo bikarbono ter začimbe (po želji); dodamo penasto umešane rumenjake s kuhanim korenjem (oz. bučami), ter vse skupaj dobro premešamo.

Beljake skupaj z raztopino himalajske soli stepemo v čvrst sneg in jih previdno primešamo mešanici ostalih sestavin, da dobimo enakomerno, gladko maso.

Pripravljeno maso nemudoma vlijemo v namaščen, ogret pekač in spečemo v predhodno ogreti pečici.

*Zaradi težke prebavljivosti korenja in pese je priporočljivo k pečenemu biskvitu uživati maščobe ali jih zamesiti že v samo testo (n.pr. 50 g kuhanega masla ali druge nasičene maščobe, skladno z individualnim nutrigenomičnim profilom®).

Peka

Pečemo 60 minut pri 170°C, kot je opisano v osnovnem receptu.

Shranjevanje in obstojnost

Dekoracija in priloge

Postrežemo samostojno ali s prilogo.

Ustreznost glede na krvno skupino

Nevtralno za vse krvne skupine. Če uporabimo jedilne buče: maslene buče so ustrezne za vse krvne skupine; pri drugih vrstah jedilnih buč se ravnamo skladno z nutrigenomičnim profilom®.


Sočen rožičev kolač iz hrušk in korenja

Sestavine

300 g korenja*

3-4 x 36 ml rožičeve moke

3-4 jajca

1 žlička sode bikarbone

nekaj kapljic nasičene raztopine himalajske soli

300 ml hruškovega pireja (sveže pripravljenega ali odmrznjenega)

10 g kuhanega masla za mazanje pekača

začimbe/zelišča po želji dodamo rožičevi moki, na primer:

Po možnosti uporabimo sestavine lokalnega izvora iz eko pridelave in jajca iz eko pašne reje.

Priprava

Ločimo rumenjake od beljakov. Rumenjake penasto umešamo z odcejenim hruškovim pirejem.

Korenje nastrgamo na finem strgalniku (brez ožemanja ali stiskanja).

V rožičevo moko zamešamo sodo bikarbono (in začimbe – po želji); dodamo nastrgano korenje in penasto umešane rumenjake s hruškovim pirejem, ter vse skupaj dobro premešamo.

Beljake skupaj z raztopino himalajske soli stepemo v čvrst sneg in jih previdno primešamo mešanici ostalih sestavin, da dobimo enakomerno, gladko maso.

Pripravljeno maso nemudoma vlijemo v namaščen, ogret pekač in spečemo v predhodno ogreti pečici.

*Zaradi težke prebavljivosti korenja je priporočljivo k pečenemu biskvitu uživati maščobe ali jih zamesiti že v samo testo (n.pr. 50 g kuhanega masla ali druge nasičene maščobe, skladno z individualnim nutrigenomičnim profilom®).

Peka

Shranjevanje in obstojnost

Dekoracija in priloge

Postrežemo samostojno ali s prilogo. Zraven se odlično prileže tako hruškova čežana kot tudi hruškov med.

Ustreznost glede na krvno skupino


Rožičevo pecivo iz suhih marelic in korenja

Sestavine

300 g korenja*

3-4 x 36 ml rožičeve moke

3-4 jajca

1 žlička sode bikarbone

nekaj kapljic nasičene raztopine himalajske soli

250 g suhih marelic iz eko pridelave brez konzervansov ali cca. 300 ml namaza iz suhih marelic

10 g kuhanega masla za mazanje pekača

začimbe/zelišča po želji dodamo rožičevi moki, na primer:

Po možnosti uporabimo sestavine lokalnega izvora iz eko pridelave in jajca iz eko pašne reje.

Priprava

Suhe marelice dobro operemo pod tekočo vodo in jih čez noč namočimo v (filtrirani in po možnosti revitalizirani) vodi. Vode naj bo samo toliko, da pokrije marelice. Tekočino, ki je kot brezalkoholni liker, odcedimo, prihranimo in porabimo drugje. Odcejene marelice narežemo na koščke in spasiramo.

Ločimo rumenjake od beljakov. Rumenjake penasto umešamo s pasiranimi marelicami.

Korenje nastrgamo na finem strgalniku (brez ožemanja ali stiskanja).

V rožičevo moko zamešamo sodo bikarbono (in začimbe - po želji); dodamo nastrgano korenje in penasto umešane rumenjake z marelicami ter vse skupaj dobro premešamo.

Beljake skupaj z raztopino himalajske soli stepemo v čvrst sneg in jih previdno primešamo mešanici ostalih sestavin, da dobimo enakomerno, gladko maso.

Pripravljeno maso nemudoma vlijemo v namaščen, ogret pekač, in spečemo v predhodno ogreti pečici.

*Zaradi težke prebavljivosti korenja je priporočljivo k pečenemu pecivu uživati maščobe ali jih zamesiti že v samo testo (n.pr. 50 g kuhanega masla ali druge nasičene maščobe, skladno z individualnim nutrigenomičnim profilom®).

Peka

Shranjevanje in obstojnost

Dekoracija in priloge

Postrežemo samostojno ali s prilogo. Zraven se odlično prileže tako hruškova čežana kot tudi hruškov med.

Ustreznost glede na krvno skupino


Rahel rožičev biskvit iz nektarin in korenčkove pulpe

Sestavine

cca. 350 g nektarin ali cca. 300 g odmrznjenih zmletih nektarin

100 g korenjeve pulpe iz bio/eko korenja (ostanek pri izdelavi korenčkovega soka)

4 x 36 ml rožičeve moke

3 jajca

1 žlička sode bikarbone

nekaj kapljic nasičene raztopine himalajske soli

10 g kuhanega masla za mazanje pekača

začimbe/zelišča po želji dodamo rožičevi moki, na primer:

Za obliv (po želji):

Po možnosti uporabimo sestavine lokalnega izvora iz eko pridelave in jajca iz eko pašne reje.

Priprava

Nektarine operemo in izkoščičimo ter odstranimo temno meso okoli koščice ter jih skupaj s korenčkovo pulpo zmeljemo v električnem sekljalniku.

Ločimo rumenjake od beljakov.

Rumenjake penasto umešamo z nektarinami in korenjem, da dobimo gladko, svetlo maso.

V rožičevo moko zamešamo sodo bikarbono (in začimbe – po želji); dodamo penasto umešano sadje s korenjem in rumenjaki, ter vse skupaj dobro premešamo.

Beljake skupaj z raztopino himalajske soli stepemo v čvrst sneg in jih nato z metlico za stepanje previdno vmešamo med ostale sestavine, da dobimo enakomerno, gladko maso.

Pripravljeno mešanico nemudoma vlijemo v zelo velik, ogret namaščen pekač (ali v dva manjša) cca.3 cm visoko in spečemo v predhodno ogreti pečici.

Peka

Shranjevanje in obstojnost

Dekoracija in priloge

Postrežemo samostojno ali s prilogo. Po želji oblijemo s čokoladnim oblivom (v kolikor je to skladno s konkretnim nutrigenomičnim profilom®).

Ustreznost glede na krvno skupino

Nevtralno za vse krvne skupine.


Sorodne objave

Podatki o živilih in receptiDatum zadnje spremembe: 4-11-2012