Pirina juha

Pomlajevalna juha iz pirinega zdroba
za zdrave ledvice

(Podatkovni vir: Hildegard von Bingen)

©nataša klarič


Navdahnjena zdravilka Hildegard von Bingen, ki je živela v 12. stoletju, je ledvice opredelila kot ključni organ staranja. Slabo delujoče ledvice pospešuejo starostne procese. Ljudje, pri katerih ledvice ne delujejo optimalno ali delujejo slabo, lahko pod določenimi pogoji izgledajo starejši, kot dejansko so - in obratno. Pogosto ali vsakodnevno uživanje juhe iz pirinega zdroba pospešuje pretok skozi ledvice ter odlično, hitro in brez bolečin raztaplja ledvične kamne. S pogostim uživanjem te čudovite juhe si lahko naredite veliko uslugo. Gre za najboljše sredstvo za izpiranje ledvic in najcenejše pomlajevalno sredstvo, kar jih obstaja.

Priporočena pogostnost uživanja: preventivno večkrat tedensko, v primeru ledvičnih kamnov pa vsak dan - seveda v kontekstu vašega nutrigenomičnega profila® in trenutnega stanja organizma.

Sestavine

1 velika čebula

1 žlička kuhanega masla

4 žlice belega pirinega zdroba (Triticum spelta)

himalajska sol

sveže nariban muškatni orešek (Myristica fragrans)

peteršilj (Herba petroselini)

bertram (Anacyclus pyrethrum)

galgant v prahu (Alpinia officinarum)

Po možnosti uporabimo izključno ekološko pridelane sestavine.

Priprava

Čebulo na drobno narežemo in svetlo popražimo na kuhanem maslu, da postekleni. Zalijemo z enim litrom vode in v še hladno vodo vmešamo 4 žlice pirinega zdroba. Po okusu začinimo s himalajsko soljo, naribanim muškatnim oreškom, bertramom in galgantom v prahu. (Bertram in galgant nista obvezni sestavini, sta pa koristni.) Pustimo, da zavre, nekajkrat dobro premešamo, pokrijemo in odstavimo ter pustimo na toplem, da se zdrob napne. Na koncu posujemo s peteršiljem.

Priporočen način in pogostnost uživanja

Juhe iz pirinega zdroba, tako kot tudi drugih toplih jedi, ne smemo uživati (pre)vroče (kakor tudi ne smemo uživati ledeno mrzle hrane).

Preventivno jo uživamo večkrat tedensko, v primeru ledvičnih kamnov pa vsak dan - seveda v kontekstu vašega nutrigenomičnega profila® in trenutnega stanja organizma. Uživanje pri zajtrku, kosilu ali večerji je pogojeno z metaboličnim profilom (ki je del nutrigenomičnega profila®).

Čebula v pirini juhi je lahko problematična za tiste, ki imajo težave s prebavili, kar pa je mogoče preprečiti ali vsaj bistveno omiliti s sočasnim uživanjem jušne osnove/žolce, ki jo po zaključku kuhanja vmešamo v kuhano juho.

Pirino juho je najbolje uživati na luno v vodnih znakih (rak, škorpijon, ribi), ko je njena prebavljivost in presnovljivost največja.

Ustreznost glede na krvno skupino

Nevtralno za krvno skupino A, B in AB. Ljudem s krvno skupino O priporočamo, da razpolovijo v receptu navedeno količino pirinega zdroba ali da to juho uživajo bolj občasno, ob sočasnem uživanju blokatorjev lektinov Deflect O.

Polnozrnata različica

Če uporabimo polnozrnat pirin zdrob (z otrobi), ga je treba prej namakati in fermentirati v kislem sredstvu pri 40°C (n.pr. v filtrirani in revitalizirani vodi, segreti na 40°C, ki smo ji dodali probiotike ali nekaj žlic limone ali sirotke, jogurta ali kefirja iz nepasteriziranega, nehomogeniziranega mleka), da odstranimo fitinsko kislino, sicer bomo imeli od juhe več škode kot koristi. Živila, ki vsebujejo otrobe, v nobenem primeru niso primerna za ljudi s kakorkoli kompromitiranimi prebavili, kar je med drugim razvidno tudi iz prstnih odtisov.


Sorodne objave

Podatki o živilih in receptiDatum zadnje spremembe: 6-03-2013