Polnjena zelenjava

kot lahko prebavljiva, polnovredna poletna hrana

©nataša klarič


Blitvini zvitki

Vrsto in količino zelenjave, mesa, zelišč in začimb vsakodnevno prilagajamo sezonski razpoložljivosti, nutrigenomičnemu profilu®, trenutnemu stanju organizma in vsakokratnemu položaju lune.

V povzetku ključnih priporočil, ki jih že nekaj časa dobivajo naročniki nutrigenomičnega profila® glede uživanja specifičnih vrst živil, je kot osnovna hrana izpostavljena kuhana, pečena ali fermentirana zelenjava iz eko pridelave v kombinaciji z beljakovinami živalskega izvora v obliki jajc (kuhan beljak, surov rumenjak) oziroma kuhanega ali pečenega mesa eko pašnih živali, z dodatkom začimb in zelišč, ki pospešujejo prebavo, stimulirajo presnovo, uravnovešajo imunski sistem ter čistijo in razstrupljajo telo.
Na ta način si človek avtomatično zagotovi celoten spekter življenjsko pomembnih snovi: vitamine, minerale, antioksidante, encime, esencialne aminokisline in maščobne kisline, kakor tudi za organizem neproblematične vlaknine in ogljikove hidrate z nizkim glikemičnim indeksom ter nizko vsebnostjo fruktoze. Še več: taka hrana (pod pogojem, da je izbrana skladno z vašim nutrigenomičnim profilom®, seveda) ne vsebuje niti za vas škodljivih lektinov, prolaminov, aglutininov in drugih antihranil niti potencialno problematičnega glutena, kazeina ali laktoze.
Polnjena zelenjava - z mesnim ali vegetarijanskim nadevom - je lahko prebavljiva in vsebuje hranila v obliki, v kateri jih telo kar se da učinkovito asimilira in uporabi vse, kar je v njej koristnega, brez nepotrebnih obremenitev in problematičnih reakcij organizma. Je izredno okusna tako topla kot hladna, in tako zelo primerna za vroče poletne dni bodisi kot glavna jed ali prigrizek, in seveda tudi za piknike.
Recepti so izviren prispevek nataše klarič in so prilagojeni tako, da so primerni za vse krvne skupine.

Polnjena zelenjava z mesom

Za polnjeno zelenjavo se najbolj obnese bolj sočno (mastno) oziroma rdeče meso; popolnoma pusto meso (n.pr. nekatera divjačina) oziroma belo meso (perutnina) je v ta namen presuho in zato neprimerno. Zelenjava in druga živila, ki vsebujejo vitamine A, E, K, D, za absorpcijo potrebujejo maščobo; če uporabimo pusto meso, moramo torej v nadev ali na krožnik dodati več maščobe.

Meso perutnine je mehkejše od mesa sesalcev, zato zahteva bistveno krajši čas kuhanja. Čas dušenja mesa in kuhanja/peke polnjene zelenjave je odvisen od vrste, starosti in življenjskega sloga živali in mesa, ki ga uporabimo. Tako meso kot čebulo lahko pripravimo (zdušimo) vnaprej in zamrznemo, kar bistveno skrajša čas priprave polnjene zelenjave. V tem primeru (ko uporabimo odmrznjene sestavine) je zlasti pomembno, da zvitki vrejo najmanj 10 minut (da uničimo vse morebitne patogene).

Polnjeno zelenjavo je priporočljivo delati iz velikih količin, se pravi najmanj iz pol kilograma mesa. (Ostale količine iz recepta ustrezno prilagodimo.)

Pri posamičnem obroku in pri pripravi polnjene zelenjave vedno uporabimo meso samo od ene vrste živali, skladno s seznamom priporočene in dovoljene hrane po nutrigenomičnem profilu®.

Polnjena zelenjava se prileže zlasti poleti, tako topla kot hladna ali celo mrzla iz hladilnika, na primer kot predjed ali kanape, kot samostojen obrok ali s prilogo (pečeno škrobno zelenjavo, zelenjavnim pirejem, fermentirano zelenjavo, narastkom iz škrobne zelenjave, kuhano ali dušeno zelenjavo v solati...).

Priporočen način in pogostnost uživanja

Polnjeno zelenjavo uživamo v kontekstu svojega nutrigenomičnega profila® in trenutnega stanja organizma.

Za optimalno prebavljivost, presnovljivost in biorazpoložljivost hranil polnjeno zelenjavo uživamo z zdravimi, po možnostmi nasičenimi maščobami živalskega izvora ali mononenasičenimi maščobami rastlinskega izvora in jo izbiramo skladno z vsakokoratnim položajem lune, tako kar zadeva zelenjavo kakor tudi kar zadeva meso.

Zelenjava, ki vsebuje veliko vlaknin, ni primerna za želodčne bolnike in tiste z razdraženim želodcem ali kako drugače kompromitiranimi prebavili.

Uživanje pri zajtrku, kosilu ali večerji je pogojeno z metaboličnim profilom (ki je del nutrigenomičnega profila®).

Bodite pozorni tudi na kombiniranje hrane, saj se različna živila prebavljajo z različnimi encimi in v različnih delih prebavnega sistema, zaradi česar je pomemben tako vrstni red kot tudi kombinacije živil pri istem obroku. Škrobna in neškrobna zelenjava se načelno dobro kombinira med seboj, pa tudi z mesom in jajci (kuhan beljak, surov rumenjak), medtem ko je za kombinacije z žitaricami primerna samo neškrobna zelenjava.

Ustreznost glede na krvno skupino

Za vse krvne skupine so primerne bučke, ohrovt, blitva, puran. Pri uživanju druge zelenjave in mesa se ravnamo skladno s svojim nutrigenomičnim profilom®.

Pomembno

Pri sestavinah v receptih vedno upoštevamo nutrigenomični profil®, trenutne razmere (letni čas, temperaturo, vlago, razpoložljivost sestavin...) in stanje organizma (po potrebi uporabimo alternativne dovoljene sestavine).

Pri izboru vseh živil vedno dajemo prednost ekološko pridelani, biodinamični, sezonski hrani, po možnosti lokalnega izvora.

Pri uživanju vsega mesa in perutnine moramo vedno paziti na to, da so živali uživale zgolj sebi lastno, naravno krmo, in živele v sebi lastnih, naravnih pogojih (eko pašne živali). Vse meso predhodno (pred mletjem in kuhanjem/peko) preventivno ozoniramo 40 minut (ali mariniramo v stekleni ali emajlirani posodi 1 uro v nestabiliziranem 3 % vodikovem peroksidu za prehrambne in medicinske namene), da odstranimo kontaminante, toksine in patogene.

Bučke z mesnim nadevom

Sestavine

bučke, srednje velike

rdeče meso perutnine ali kopitarjev oz. parkljarev, skladno z nutrigenomičnim profilom® (v polovični teži bučk)

čebula* (v isti količini kot meso)

kuhano maslo

himalajska sol

prešičena, revitalizirana voda

začimbe (po okusu): bertram, galagant, kurkuma (vse v prahu)

olivno olje

Po možnosti uporabimo ekološko pridelane sestavine; zlasti meso naj bo pridobljeno od eko pašnih živali.

Priprava

Bučke operemo, narežemo na cca. 10. cm dolge kose (na polovico ali na tretjine, odvisno od velikosti bučk) in izdolbemo z nožem za lupljenje krompirja, pri čemer pustimo eno stran zaprto (se pravi, obvezno pustimo vrh in pecelj). Izdolbeno pulpo sesekljamo ozrioma na narežemo na majhne koščke.

Čebulo na drobno narežemo ali sesekljamo v električnem sekljalniku. Nizko ponev z debelim dnom premažemo s kuhanim maslom, segrejemo, dodamo čebulo in mešamo na srednjem ognju, da postekleni. Solimo in zalijemo z malo vode, da prekrije čebulo; zmanjšamo ogenj in dušimo do mehkega (po potrebi dodajamo vodo). Odstavimo in pustimo, da se ohladi.

Z mesa odstranimo kožo, kite, žile, kosti in vidno maščobo, ter ga zmeljemo v mesoreznici ali nastrgamo. Dodamo nasičeno raztopino himalajske soli in dobro pregnetemo.

Nizko ponev z debelim dnom premažemo s kuhanim maslom, segrejemo, dodamo kurkumo in jo na hitro popražimo, nakar dodamo mleto oz. nastrgano meso. Med stalnim mešanjem in drobljenjem mesa pražimo na srednjem ognju, da se meso v celoti razdrobi in z vseh strani enakomerno zapeče; po potrebi dodajamo kurkumo, da dobi meso enakomerno rjavo-oranžno barvo. Primešamo sesekljano pulpo bučk. Začinimo z galgantom in bertramom, po okusu dosolimo, zmanjšamo ogenj in dušimo do mehkega (po potrebi po malem dodajamo vodo). Odstavimo in pustimo, da se ohladi.

Ohlajeno dušeno meso z bučkami in čebulo zmešamo v homogeno maso; po potrebi dosolimo in/ali dodatno začinimo.

Izdolbene bučke do vrha tesno napolnimo z nadevom.

Ponev ali kozico premažemo s kuhanim maslom in postavimo na ogenj. Ko se nekoliko segreje, obložimo s polnjenimi bučkami in morebitnim preostalim nadevom. Pečemo pokrito 5-10 minut na mahjnem ognju, da se spodnji del bučk nekoliko zmehča, nato jih nekoliko obrnemo. Nadaljujemo v tem smislu, da se bučke popečejo z vseh strani in se v celoti zmehčajo. Po potrebi po malem dodajamo vodo, da se ne primejo oziroma zažgejo. Odstavimo in pustimo, da se nekoliko ohladi; na krožniku še toplo zalijemo z malo olivnega olja.

Postrežemo toplo, hladno ali mrzlo (iz hladilnika), samostojno ali s prilogo (pečeno škrobno zelenjavo, zelenjavnim pirejem, fermentirano zelenjavo, narastkom iz škrobne zelenjave, kuhano ali dušeno zelenjavo v solati...). Kot kanapeji so polnjene bučke zlasti atraktivne, če jih naražemo na kolute in postrežemo na rezinah pečenega gomolja zelene.

*Opomba: V primeru težav z želodcem lahko čebulo izpustimo. Za optimalno prebavo, presnovo in asimilacijo hranil vsakokratni izbor sestavin prilagodimo stanju organizma, trenutnemu položaju lune in pravilom o medsebojnem kombiniranju živil.


Blitvini zvitki

(na sliki zgoraj)

Sestavine

blitva (Beta vulgaris cicla), veliki listi

rdeče meso perutnine ali kopitarjev oz. parkljarev, skladno z nutrigenomičnim profilom®

čebula (v isti količini kot meso)

kuhano maslo

himalajska sol

prešičena, revitalizirana voda

začimbe (po okusu): bertram, galagant, kurkuma (vse v prahu)

olivno olje

Po možnosti uporabimo ekološko pridelane sestavine; zlasti meso naj bo pridobljeno od eko pašnih živali.

Priprava

Blitvine liste očistimo in operemo ter odrežemo stebla; vse skupaj damo v slan krop, pokrijemo, odstavimo in pustimo, da se zmehča in nekoliko ohladi. Odcedimo; tekočino prihranimo.

Čebulo na drobno narežemo ali sesekljamo v električnem sekljalniku. Nizko ponev z debelim dnom premažemo s kuhanim maslom, segrejemo, dodamo čebulo in mešamo na srednjem ognju, da postekleni. Solimo in zalijemo z malo vode, da prekrije čebulo; zmanjšamo ogenj in dušimo do mehkega (po potrebi dodajamo vodo). Odstavimo in pustimo, da se ohladi.

Z mesa odstranimo kožo, kite, žile, kosti in vidno maščobo, ter ga zmeljemo v mesoreznici ali nastrgamo. Dodamo nasičeno raztopino himalajske soli in dobro pregnetemo.

Nizko ponev z debelim dnom premažemo s kuhanim maslom, segrejemo, dodamo kurkumo in jo na hitro popražimo, nakar dodamo mleto oz. nastrgano meso. Med stalnim mešanjem in drobljenjem mesa pražimo na srednjem ognju, da se meso v celoti razdrobi in z vseh strani enakomerno zapeče; po potrebi dodajamo kurkumo, da dobi meso enakomerno rjavo-oranžno barvo. Začinimo z galgantom in bertramom, po okusu dosolimo, zmanjšamo ogenj in dušimo do mehkega (po potrebi dodajamo vodo). Odstavimo in pustimo, da se ohladi.

Ohlajeno dušeno meso in čebulo zmešamo v homogeno maso; po potrebi dosolimo in/ali dodatno začinimo.

Kuhanim in ohlajenim blitvinim listom previdno odstranimo izrazito vlaknaste dele (stebla, žile). Na vsak list damo žlico mesnega nadeva in zvijemo tako, da je nadev z vseh strani ovit v zelenjavo.

Ponev ali kozico, premazano s kuhanim maslom, obložimo s plastjo narezanih blitvinih stebel, na katera naložimo plast zvitkov. Zalijemo z vodo, v kateri se je kuhala blitva, pokrijemo in zavremo; zmanjšamo ogenj in pokrito dušimo, da se stebla v celoti zmehčajo in da uničimo vse morebitne patogene (najmanj 10 minut). Odstavimo in pustimo, da se nekoliko ohladi; še toplo zalijemo z malo olivnega olja; po želji lahko dodamo tudi nekaj kapljic limone, tik pred serviranjem pa tudi nariban surov česen ali mariniran čemaž/divji česen.

Postrežemo toplo, hladno ali mrzlo (iz hladilnika), samostojno ali s prilogo (pečeno škrobno zelenjavo, zelenjavnim pirejem, fermentirano zelenjavo, narastkom iz škrobne zelenjave, kuhano ali dušeno zelenjavo v solati...). Blitvini zvitki se priležejo predvsem s pečeno zeleno (gomolj, ne steblo in listi).

Opomba: Za optimalno prebavo, presnovo in asimilacijo hranil vsakokratni izbor zelenjave, mesa, začimb in zelišč prilagodimo stanju organizma, trenutnemu položaju lune in pravilom o medsebojnem kombiniranju živil.


Sorodne objave

Podatki o živilih in recepti



Datum zadnje spremembe: 15-07-2012