Marmelada, džem, namazi in sirupi

iz suhega sadja brez kuhanja, sladil, konzervansov in drugih dodatkov

©Nataša Klarič


Presni sadni namazi in sirupi iz bio/eko suhega sadja so izredno okusni, enostavni za pripravo in se priležejo kadarkoli v letu. So bogat vir vitaminov, encimov, mineralov. Ker predstavljajo vir koncentrirane eneregije v obliki ogljikovih hidratov, jih s pridom uživamo zlasti pred/med večjimi fizičnimi napori. Odlično se obnesejo tudi kot sladilo, predvsem v pecivu.
Zaradi visoke vsebnosti vlaknin jih v primeru težav s prebavili in predvsem v primeru zaprtja ni priporočljivo uživati samostojno ali v velikih količinah.
Sestavine izbiramo skladno z nutrigenomičnim profilom® in trenutnim stanjem organizma. Pri zaužiti količini je potrebno biti pozoren tudi na vsebnost fruktozte, ki razlikuje glede na uporabljeno sadje. Fruktoza predstavlja močno obremenitev za jetra, saj ima nanje enak učinek kot alkohol. Skupni dnevni vnos največ fruktoze iz vseh virov ne bi smel preseči 25 g.
Zaradi naravno sladkega okusa suhega sadja namazom ni potrebno dodajati nobenega sladila. Pripravljamo jih lahko sproti, po potrebi; v hladilniku se obdržijo kar nekaj dni, v zmrzovalniku pa več mesecev.

Recepti so izviren prispevek Nataše Klarič.

Presni namazi, marmelade, sirupi iz suhega sadja

Sestavine

suho sadje (ene vrste) iz bio/eko pridelave, brez sladkorja, kozervansov in drugih dodatkov

prečiščena, revitalizirana voda

Priprava

Suho sadje operemo pod tekočo vodo in ga namočimo čez noč v vodi; vode naj bo samo toliko, da jih popolnoma prekrije. Zjutraj odcedimo. Sirup shranimo posebej, sadje pa spasiramo (z vilicami ali s paličnim mešalnikom).

Kadar uporabimo suho sadje z dodano glukozo, konservansi, sončničnim oljem ali drugimi dodatki, ga moramo najprej dobro oprati in ozonirati, nato pa namočiti v vodo z dodatkom soka limone. Namočeno in odcejeno sadje nato dobro operemo pod tekočo vodo, sirup pa zavržemo.

Izbira sadja

Za pripravo presnih marmelad oz. namazov in sirupov iz suhega sadja se najbolj obnesejo suhi datlji, marelice, fige in slive. Najokusnejši izdelek dobimo, če uporabimo samo po eno vrsto sadja; po potrebi lahko dodamo malo datljev.


Suho bio/eko sadje
brez dodatkov
Glikemični indeks Vsebnost fruktoze
na kos
Datelj Deglet Noor 103 2,6 g
Datelj Medjool 70 7,7 g
Fige 61 1,0 g
Marelice 31 1,3 g
Slive 15 1,2 g

Uporaba

Marmelade, namaze in sirup iz suhega sadja lahko uporabimo kot sestavino in/ali sladilo v raznih receptih (namesto sladkorja, medu, sirupa agave itd.).

Shranjevanje in obstojnost

Presne marmelade, namaze in sirupe iz suhega sadja hranimo v steklenih patentnih kozarcih. V hladilniku se obdržijo najmanj 4 dni, v zmrzovalniku pa več mesecev.

Ustreznost glede na krvno skupino

Datlji, suhe marelice in suhe fige so nevtralne za vse krvne skupine; suhe slive niso primerne za nesekretorje AB.


Sorodne objave

Podatki o živilih in recepti

Podatki o živilih in recepti - Sadje

Podatki o živilih in recepti - SladiceDatum zadnje spremembe: 14-05-2012