Laneni čaj

za učinkovito zaščito želodčne sluznice

(LINSEED (FLAXSEED) TEA)


Čaj iz lanenega semena je odlično sredstvo za zaščito želodčne sluznice. Je praktično brez okusa in za razliko od farmacevtskih preparatov nima nobenih neprijetnih ali škodljivih stranskih učinkov. Vsakodnevno pitje lanenega čaja (predvsem zjutraj in zvečer na prazen želodec, lahko pa kardarkoli tekom dneva, po potrebi) je priporočljivo zlasti za tiste, ki -

  • jih peče zgaga;
  • imajo razdražen želodec zaradi previsoke ravni želodčne kisline;
  • trpijo za gastroezofagealno refluksno bolezniho (GERB);
  • imajo razjede na želodcu ali dvanajsterniku.

Učinek je praktično takojšenj, za trajno izboljšanje stanja sluznice pa je treba vztrajati več mesecev. Laneno seme zelo hitro oksidira in s tem postane škodljivo, zato priporočamo, da ga hranite v zmrzovalniku.

Priporočen odmerek: 250 ml oz. 1 skodelica ohlajenega čaja. 1 skodelico čaja spijemo zvečer, tik pred spanjem, polovico pa zjutraj, pred zajtrkom. Po potrebi lahko čaj pijemo tudi čez dan.

Sestavine

500 ml vode

1 jedilna žlica lanenega semena

Priprava

Vodo zavremo. V vrelo vodo vsujemo žlico lanenega semena in na majhnem ognju kuhamo 30 minut, da nastane gost žele. Ohladimo. Žele odlijemo, laneno seme precedimo in po potrebi dobro speremo pod tekočo vodo. Kuhano seme lahko dodamo drugim živilom, na primer pirinemu kruhu (kvašen pirin kruh, nekvašen pirin kruh).

Shranjevanje in obstojnost

Laneno seme zelo hitro oksidira in s tem postane škodljivo, zato priporočamo, da ga hranite v zmrzovalniku.

Ustreznost glede na krvno skupino

Nevtralno za vse krvne skupine.


Sorodne objave

Podatki o živilih in receptiDatum zadnje spremembe: 10-11-2010