Jetrna pašteta

delikatesno orožje proti notranjim boleznim

(Podatkovni vir: Die Ernährungstherapie der Hildegard von Bingen)

©nataša klarič


K Hildegard von Bingen so po nasvete prihajali vsi: od kraljev do papežev, od aristokratov do cerkvenih dostojanstvenikov, od tlačanov pa do svobodnjakov. Hildegard, ki se je rodila v 11. stoletju, ni poznala niti človeške anatomije niti sestave živil. Zato pa je za razliko od sodobnih "strokovnjakov" imela odlično intuicijo (oz. neposredno povezavo z bogom, ki ji je tudi prinesla svetniški naziv) in izjemen dar opazovanja, ki ga je v primeru prehrane z večletnim podrobnim proučevanjem razvila do popolnosti. Njena priporočila izhajajo torej iz opaženega (zdravilnega ali škodljivega) učinka določene hrane na človekov organizem, in so kot taka neprimerno bolj verodostojna kot vse "znanstvene" nutricistične tabele z vsebnostjo mineralov, vitaminov, antioksidantov in drugih hranil vred.

Jetra kot zdravilo po Hildegard

Piščanci/kuretina: "Pogosto uživanje kuhanih piščančjih, kurjih in petelinovih jeter koristi pri vseh notranjih boleznih." To zlasti velja za slabokrvnost, pomanjkanje železa, septična stanja, zastrupitve, abcese, šibkost imunskega sistema, vnetja črevesja, kolits in diabetes.

Govedina/teletina: "Kdor pogosto uživa goveja/telečja jetra, se okrepi zaradi njihove pozitivne narave." Telečja jetra so učinkovita pri odpravljanju oslabljenosti, onemoglosti in podobnih stanj (pomanjkanja moči).

Kozletina: Kozja jetra se priporočajo za čiščenje želodca, pri črevesnih boleznih in zaprtju. Ragu iz kozjih jeter z rdečim vinom se zlasti priporoča pri zaprtju, napenjanju, zasluzenosti in drugih želodčno-črevesnih težavah. "Kdor ima težave z želodcem (črevesjem), naj pogosto uživa pečena kozja jetra tja do srede avgusta. Kozja jetra čistijo in zdravijo želodec tako kot odvajalna kura."

Ovčetina/jagnjetina: "Pogosto in zadostno uživanje ovčjih jeter zmanjšuje zasluzenost in čisti želocec." Jagnječja jetra pomagajo pri zasluzenosti, slabi prebavi (zaradi šibkosti prebavnih organov) in dispepsiji. Ovčja pljuča (ki jih lahko uporabimo za pašteto skupaj z jetri) blažijo simptome astme in bronhitisa.

Jelen: "Uživanje jelenjega mesa je koristno za zdrave in bolne... Jelenova jetra čistijo želodec in telo, in tako odpravljajo putiko." Jelenova jetra pomagajo pri putiki in drugih obolenjih, ki človeku otežujejo gibanje.

Srna: Srnja jetra so zlasti dragocena v primeru bolezni imunskega sistema, kot so predrakava stanja (n.pr. na prostati). "Kdor ima težave s prostato ("Vicht" oz. predrakavo stanje na prostati), naj uživa srnja jetra, ki bodo s tem počistila."

Divji prašič: Koristna so zlasti jetra (in meso) divjih prašičev iz kostanjevih gozdov (na primer s Korzike), ki koristi predvsem oslabelim ("švoh") in shujšanim bolnikom s težkimi boleznimi (n.pr. rak).

Race in gosi: Jetra in druga drobovina domačih rac in domačih gosi zaradi neustrezne krme ni primerna za uživanje in ima na človeka škodljiv učinek; v poštev pridejo zgolj divje race in divje gosi.

Svinjina: Svinjska jetra (kakor tudi vsa svinjina in vsi prehrambni izdelki iz svinjine) niso primerna za uživanje in imajo na človeka škodljiv učinek (povzročajo abnormalne reakcije v krvi). Uporabljajo se zgolj v skrajni sili, če ni druge možnosti (v primeru slabokrvnosti, starostne onemoglosti, pomanjkanja moči).

Jetrna pašteta

Sestavine

1 kg surovih jeter* eko pašnih živali (s seznama priporočene in dovoljene hrane po nutrigenomičnem profilu®)

himalajska sol

4-5 srednje velikih čebul

1 žlička kuhanega masla

2 žlici suhega ali svežega majarona (Origanum majorana) ali origana (Origanum vulgare) ali mešanice provansalskih zelišč, skladno z nutrigenomičnim profilom®

sveže nariban muškatni orešek (Myristica fragrans)

bertram v prahu (Anacyclus pyrethrum)

galgant v prahu (Alpinia officinarum)

sveže zmlet črn poper (Piper nigr.), po želji oz. skladno s trenutnim stanjem organizma

peteršilj (Herba petroselini)

Po možnosti uporabimo izključno ekološko pridelane sestavine. Zlasti jetra morajo biti pridobljena izključno od eko pašnih živali.

Priprava

Jetra ozoniramo 40 minut (ali mariniramo v stekleni ali emajlirani posodi 1 uro v nestabiliziranem 3% vodikovem peroksidu za prehrambne in medicinske namene), da odstranimo toksine. Odlijemo in dobro operemo pod tekočo vodo. Damo v kozico, zalijemo z dovolj filtrirane, revitalizirane vode, da jih popolnoma prekrije, in zavremo. Zmanjšamo plamen, dodamo sol in po želji narezano jušno zelenjavo, skladno z nutrigenomičnim profilom® (jušna zelenjava ni sestavina paštete, ampak se lahko uporabi drugje). Zavremo in nato na majhnem ognju kuhamo približno 20 minut. Odstavimo in pustimo, da se nekoliko ohladi.

Čebulo na drobno narežemo in svetlo popražimo na kuhanem maslu, da postekleni. Dodamo suh majaron oz. origano (če uporabimo svežega, ga ne kuhamo, ampak dodamo na koncu, skupaj z drugimi začimbami). Zalijemo z malo vode in dušimo do mehkega. Odstavimo. Dodamo ostale začimbe (razen peteršilja in svežega majarona/origana), po okusu.

Vroča jetra odcedimo, narežemo, dodamo dušeno čebulo z začimbami in zmeljemo s paličnim mešalnikom. (Vodo, v kateri smo skuhali jetra, zavržemo.) Na koncu primešamo peteršilj (in svež majaron/origano), ponovno zmeljemo. Po potrebi dosolimo oz. dodatno začinimo.

Priporočen način in pogostnost uživanja

Jetra oz. jetrno pašteto uživamo v kontekstu svojega nutrigenomičnega profila® in trenutnega stanja organizma.

*Poleg čebule, ki je pomemben vir žvepla, lahko jetra v pašteti uporabimo tudi v kombinaciji s srčki, želodčki, pljuči, možgani in raznimi žlezami, kuhanimi v jušni osnovi/žolci.

Pri tistih nutrigenomičnih profilih®, kjer je uživanje jeter omejeno, jetra oziroma jetrno pašteto uživamo na dneve, ko je luna v zemeljskih znakih (bik, devica, kozorog), ko je njihova prebavljivost, presnovljivost in biorazpoložljivost mineralov v jetrih največja. Uživanje pri zajtrku, kosilu ali večerji je pogojeno z metaboličnim profilom (ki je del nutrigenomičnega profila®).

Zdravi ljudje s krvno skupino O in B lahko uživajo tako kuhana kot tudi pečena jetra oz. pašteto iz kuhanih ali pečenih jeter. Ljudje s krvno skupino A in AB ter bolniki bi se morali pečenih jeter (in jedi iz pečenih jeter) izogibati, saj so zanje praktično neprebavljiva in zato zelo obremenjujejo organizem.

Uživanje pri zajtrku, kosilu ali večerji je pogojeno z metaboličnim profilom (ki je del nutrigenomičnega profila®).

Bodite pozorni tudi na kombiniranje hrane, saj je meso (in izdelki iz mesa) pri istem obroku združljivo samo s kuhano, pečeno, marinirano ali fermentirano zelenjavo.

Ustreznost glede na krvno skupino

Puranja in nojeva jetra so nevtralna za vse krvne skupine. Pri uživanju drugih vrstih jeter se ravnamo skladno s svojim nutrigenomičnim profilom®.

Pri začimbah upoštevamo nutrigenomični profil® (po potrebi uporabimo alternativne dovoljene začimbe).

Majaron je nevtralen za vse krvne skupine; pri uporabi origana sledimo svojemu nutrigenomičnemu profilu®.

Muškatni orešek ni primeren za sekretorje krvne skupine O.

Poper je sicer označen kot načelno škodljiv za vse krvne skupine, ker draži sluznico. To zlasti velja za predhodno zmlet poper, ki lahko vsebuje tudi zelo škodljive plesni. Na drugi strani je sveže zmlet črn poper močan antioksidant in bistveno poveča biorazpoložljivost (absorpcijo) vseh hranil. Predhodno zmlet poper nima teh pozitivnih učinkov, zato je treba poper mleti sproti in njegovo količino sproti prilagajati (vsakokratnemu) trenutnemu stanju organizma.

Pomembno

Jetra perutnine so mehkejša od jeter sesalcev, ki jih je pred pripravo priporočljivo več ur namakati v prečiščeni, revitalizirani vodi.

Pri uživanju vsega mesa, zlasti pa pri jetrih, moramo vedno paziti na to, da so živali uživale zgolj sebi lastno, naravno krmo, in živele v sebi lastnih, naravnih pogojih (eko pašne živali).

Kar zadeva začimbe v splošnem velja, da je treba (kjer je to le mogoče) začimbe mleti sproti. Zaradi možnega razvoja plesni je treba biti tudi zelo pozoren na označen rok trajanja. Začimbe je najbolje hraniti v hladilniku ali celo v zmrzovalniku. Uporaba začimb, ki so bile za večjo obstojnost obdelane z radioaktivnim sevanjem, se absolutno odsvetuje.


Sorodne objave

Podatki o živilih in receptiDatum zadnje spremembe: 6-03-2013