Hruškov med

za sanacijo črevesja,
hujšanje in zdravo prebavo

(Podatkovni vir: Die Ernährungstherapie der Hildegard von Bingen)

©Nataša Klarič


Marsikdo, ki si je dal izdelati svoj nutrigenomični profil®, je na svojem seznamu hrane opazil, da hruške zanj ne samo ne spadajo med priporočeno sadje, ampak so označene kot kvečjemu pogojno užitne. Sama sem (predvsem surove) hruške nehala jesti že pred leti (ko se mi še niti sanjalo ni o kakšnem nutrigenomičnem profilu®), saj sem opazila, da mi nikakor ne denejo dobro: kadar sem jih jedla, me je vedno zvijalo in napenjalo, pri čemer so bili vetrovi še najmanjša težava!
Pa je to res presenetljivo?
Nikakor ne, kakor lahko preberemo v knjigi Die Ernährungstherapie der Hildegard von Bingen, ki jo je napisal Wighard Strehlow.
In kaj je o hruškah pred skoraj tisoč leti zapisala znamenita redovnica in zdravilka Hildegard?

"Sadež hruške je težak, poln in raskav. Če uživamo surovega, lahko povzroči glavobol in astmatičnost v prsih, saj se nekaj od hruškovega soka zavleče v prsi in se tam kondenzira; sok zaide tudi v jetra in pljuča ter se tam strdi kot vinski kamen, zaradi česar tako jetra kot pljuča zelo trpijo. Hruškov sok se pomeša v izdihan zrak in povzroči rezek zadah. Uživanje surovih hrušk oteži dihanje, kar je pogost vir težav v prsnem košu."

Če imate radi hruške - tudi, če so za vaš nutrigenomični profil® označene kot priporočene - jih surovih torej raje ne jejte preveč pogosto. Tisti, ki imate težave z jetri ali pljuči, pa se uživanju surovih hrušk sploh raje odpovejte. Namesto tega Hildegard priproča hruškov med, za katerega pravi, da je od vseh njenih zdravilnih preparatov njen največji dosežek.

"Hruškov med je več vreden kot zlato, saj prežene migreno, zmanjšuje vlago [v pljučih], prežene vse slabe [telesne] sokove in očisti človekovo notranjost tako, kot bi z lonca zdrgnil plesen."

Kura s hruškovim medom spada med najenostavnejše in najučinkovitejše načine razstrupljanja po Hildegard von Bingen.

Ponuja čudovito priložnost za čiščenje organizma na celični ravni in sanacijo črevesnih sluznic, ki bi jo morali enkrat do dvakrat letno izkoristiti tudi vsi zdravi ljudje.

Hruškov med je zelo učinkovit pri najrazličnejših tegobah, kot so na primer zakisanost organizma, utrujenost, težave s prebavo.

Za pripravo je bolj priporočljivo uporabiti kuhane hruške kot pečene, "kajti pri kuhanju se hruškov sok izloči v vodo, kar se pri peki ne zgodi v celoti." Eterična olja v uporabljenih začimbah sprožijo izločanje prebavnih encimov in s tem omogočijo notranje čiščenje telesa.

Hruškov med

Sestavine

cca. 1 kg zrelih, mehkih hrušk (če uporabimo majhne hruške, bo več odpada, zato vzamemo ustrezno večjo količino)

70 ml mešanice začimb za hruškov med [Bärwurz-Gewürzmischung: mešanica začimb v prahu, ki jo sestavljajo: planinski štrbec (Meum athamanticum, znan tudi kot planinski koper) - 24,5 ml, sladki koren (sladič) (Glycyrrhiza glabra) - 15,4 ml, galgant (Alpinia officinarum) - 19,6 ml, šetraj (Satureja hortensis) - 10,5 ml)]

80 - 100 g surovega (nesegretega ali kako drugače predelanega), naravnega medu

Uporabimo izključno ekološko pridelane sestavine.

Priprava

Hruške damo v posodo, zalijemo s hladno vodo, pokrijemo in zavremo. Dušimo na majhnem ognju do mehkega; odstavimo. Tekočino odlijemo in zavržemo; hruške splaknemo pod tekočo vodo, odcedimo, ter pustimo v kozici, da se nekoliko ohladijo. Ponovno odcedimo, odstranimo peclje, muhe in semena (to velja zlasti za majhne hruške; če uporabimo velike sadeže, jih olupimo in očistimo pred kuhanjem), ter spasiramo (n.pr. s paličnim mešalnikom). Dobljeni hruškov pire zavremo in dodamo začimbe; premešamo z leseno žlico in prevremo. Na koncu v še toplo mešanico (40 °C) z leseno žlico dodamo med ter temeljito premešamo.

Nadevamo v steklen (patenten) kozarec. Hranimo v hladilniku; porabimo v štirih dneh.

Če imamo večjo količino hrušk, naredimo samo hruškov pire brez začimb in medu, razdelimo na manjše porcije (v količini, ki zadošča 4 dni), ter zamrznemo. Iz tega pireja nato sproti kuhamo hruškov med, po potrebi.

Priporočen način in pogostnost uživanja

Hruškov med se priporoča predvsem -

  • za sanacijo črevesnih sluznic in črevesne flore (odpravljanju črevesnih glivic)
  • za krepitev imunskega sistema
  • za čiščenje organizma na celični ravni
  • pri zakisanosti in škodljivih telesnih/prebavnih sokovih
  • za razstrupljanje

Kuro s hruškovim medom naredimo enkrat ali dvakrat letno po 4 tedne. V tem času uživamo hruškov med trikrat na dan v majhnih količinah - seveda v kontekstu vašega nutrigenomičnega profila® in trenutnega stanja organizma:

  • 1 žlička pred ali pri zajtrku (glede na vaš metabolični profil)

  • 2 žlički pred ali pri kosilu (glede na vaš metabolični profil)

  • 3 žličke pred spanjem

Zelo pomembno je, da vsako žličko hruškovega medu v ustih najprej ogrejemo na telesno temperaturo, in šele nato pogoltnemo.

V določenih primerih (n.pr. pri kronični migreni) je smisleno kuro podaljšati na 8 ali 12 tednov.

Ustreznost glede na krvno skupino

Nevtralno za vse krvne skupine po sistemu ABO.


Sorodne objave

Podatki o živilih in receptiDatum zadnje spremembe: 2-12-2012