Gobe:

ostrigarji in slamniki so zakon!

(Osnovni podatkovni viri: Hildegard Kueche: Gemuese, Die Ernährungstherapie der Hildegard von Bingen)

©nataša klarič


Hildegard von Bingen, nemška zdravilka iz 12. stoletja, katere priporočila v zvezi z živili in njihovo pripravo za optimalno zdravje, vitalnost in dobro počutje držijo še danes, v gobah ni našla nobene koristi, zato pa veliko potencialne škode. In pri tem niti slučajno ni govorila o zeleni mušnici, ampak o "užitnih" jurčkih, lisičkah, dežnikaricah in podobnih, pri Slovencih priljubljenih "poslasticah", ki poganjajo neposredno iz tal. Po Hildegard so v človekovi prehrani uporabne le malokatere gobe, pa še te zgolj kot mašilo; kakšnih hranilnih, blagodejnih ali zdravilnih učinkov od gob nikakor ne gre pričakovati - prej obratno: v naravi težko najdemo organizem, ki bi vseboval toliko najrazličnejših nefunkcionalnih (neprebavljivih, nepresnovljivih, škodljivih) beljakovin (lektinov) kot prav gobe, ki so poleg tega tudi idealno gojišče strupenih plesni in pravi magnet za toksične minerale (težke kovine in radioaktivne izotope). Sodobna nutricistika, ki nas prepričuje, da je Hildegardina modrost zastarela, tipično ignorira lektine v hrani in njihovo specifično problematiko za posamezne krvne skupine; prav tako se ne meni za kontaminacijo živil s parazitskimi gljivami, plesnimi in drugimi človeku nevarnimi toksini. Toda izkušnje neizpodbitno kažejo, da imate lahko v primerjavi z nutricističnimi analizami vsebnosti hranil od Hildegardinih pripročil veliko več koristi - še zlasti, če jih upoštevate v kontekstu vašega nutrigenomičnega profila®.

Hildegard von Bingen
o gobah

Vsak človek lahko aktivno prispeva h krepitvi lastnega zdravja. V ta namen je treba "zgolj" preskrbeti telo z živili, ki so za organizem resnično dragocena. Pri izbiri zdravi(lni)h živil so nam Hildegardini napotki v veliko pomoč, saj je Hildegard poznala subtilne vrline živil in njihove zdravilne učinke na celoten organizem. Pri tem ne gre toliko za poznavanje učinkov posamičnih vitaminov ali mineralov, ampak za pozitivne lastnosti neke hrane kot celote. V takoimenovanem nauku o subtilnosti po Hildegard so živila razdeljena po njihovi zdravilni vrednosti. Pri tem pa je seveda tudi pri načelno "zdravih" jedeh pomembna prava mera pri hrani in pijači.

"Gobe, ki rasejo iz prsti, ne glede na to, katere vrste so, so kot penasti in sluzasti izločki zemlje, in človeku, ki jih uživa, škodijo, ker v njem povzročajo sluz in pene [imunske reakcije]. Vendar pa so gobe, ki rasejo v suhem zraku in v suhi zemlji, bolj hladne kot tople in so nekaj boljše od tistih, ki poganjajo v vlažnem zraku in iz vlažne zemlje."

V Hildegardini kuhinji se uporabljajo ostrigarji (Pleurotus ostreatus), ki rasejo na drevesih, ali nožničarke oz. slamniki (Volvariella volvacea), ki - kakor je razvidno že iz imena - rasejo na slamnatih balah. Take gobe običajno niso okužene s plesnijo niti kontaminirane s težkimi kovinami, kar je sicer pri gobah resen problem. Problematična je tudi kontaminacija z radioaktivnimi izotopi, zato je treba biti pri izvoru oz. poreklu gob zelo, zelo previden. Zlasti se odsvetujejo gobe iz Japonske, Kitajske in drugih azijskih držav ter ZDA (Fukušima) in držav nekdanje Sovjetske zveze (Černobil). V razstrupljevalne namene je skupaj z gobami priporočljivo uživati surov česen (kuhan česen je po Hildegard za organizem škodljiv).

Čeprav je jasno, da so za človeka načelno najbolj primerne tiste gobe, ki rasejo v njegovem življenjskem okolju, pa se vsej eksotiki le ni treba povsem odpovedati. Pri presoji, kaj je za vas užitno in kaj ne, igra ključno vlogo vaš nutrigenomični profil®. Tako Hildegard kot nutrigenomični profil® imata namreč skupno osnovno filozofijo, kjer je osnovni kriterij ustreznosti učinek, ki ga ima neko živilo v dani obliki in pri danem stanju organizma na človeka kot celoto. Razlika je predvsem v tem, da je Hildegard lahko opazovala samo kratkoročne posledice, medtem ko GenoTip® kot del nutrigenomičnega profila® upošteva tudi transgeneracijske epigenetske učinke.

Vse gobe vsebujejo potencialno problematične lektine in druga antihranila, ki pri posameznih krvnih skupinah oz. nutrigenomičnih profilih® povzročajo imunske reakcije in/ali presnovne motnje. Vsa živila gre torej uživati samo v kontekstu vašega nutrigenomičnega profila® in trenutnega stanja organizma, kot ga na primer podaja diagnoza z bioresonanco.

Priporočen način in pogostnost uživanja

Ostrigarji imajo okus po teletini; pred uporabo jih ni treba oprati. Skladno s Hildegardinimi priporočili moramo vse gobe pred uživanjem vsaj blanširati (preliti z vrelo vodo).

Presna prehrana obremenjuje

Hildegard striktno odsvetuje presno prehrano in priporoča, da vsa živila pred uživanjem skuhamo, spečemo, fermentiramo ali vsaj mariniramo (z nutrigenomičnemu profilu® in trenutnemu stanju organizma prijaznimi marinadami oz. probiotiki). Pri visokih temperaturah se nekaj vitaminov resda izgubi, zato pa se poveča biorazpoložljivost drugih življenjsko pomembnih hranil, ki v presnem stanju s svojo neprebavljivostjo samo obremenjujejo organizem, medtem ko njihov hranilni in/ali zdravilni potencial ostane neizkoriščen.

Dušene gobe (brez peteršilja oziroma bazilike) so osnova vseh gobovih jedi. Po želji lahko dodamo tudi druge sestavine, ki se pojavljajo v standardnih receptih za gobove jedi, skladno z nutrigenomičnim profilom® (po potrebi uporabimo alternativne dovoljene sestavine, na primer kislo mandljevo omako namesto kisle smetane, koncentirano mandljevo mleko namesto sladke smetane).

Gobe uživamo v kontekstu svojega nutrigenomičnega profila® in trenutnega stanja organizma. Pri tistih nutrigenomičnih profilih® ali trenutnih stanjih organizma, kjer je uživanje gob omejeno, uživamo gobove jedi predvsem na dneve, ko je luna v zemeljskih znakih (bik, devica, kozorog), ko je njihova prebavljivost, presnovljivost in biorazpoložljivost največja. Gobe v večjih količinah ali v koncentrirani obliki so obremenjujoče za prebavila in jetra, in zato niso primerne za želodčne bolnike in tiste z razdraženim želodcem ali kako drugače prizadetimi prebavili. Med drugim lahko povzročijo bolečine v želodcu, bruhanje, diarejo, napad žolčnih kamnov, zlatenico, vnetje trebušne slinavke in s tem povezane posledične težave.

Uživanje gob pri zajtrku, kosilu ali večerji je pogojeno z metaboličnim profilom (ki je del nutrigenomičnega profila®).

Bodite pozorni tudi na kombiniranje hrane, saj se različna živila prebavljajo z različnimi encimi in v različnih delih prebavnega sistema, zaradi česar je pomemben tako vrstni red kot tudi kombinacije živil pri istem obroku. Gobe v vseh oblikah so težko prebavljive; dobro se kombinirajo predvsem s (pirinimi) testeninami, ajdovo kašo, rižem, solato (zlasti z motovilcem) in/ali neškrobno zelenjavo (vse skladno z nutrigenomičnim profilom®).

Gobove jedi so odlične predvsem tople. Uživamo jih samo sveže pripravljene (jih ne pogrevamo).

Ustreznost glede na krvno skupino

Tako nožničarke oz. slamniki (Volvariella volvacea) kot ostrigarji (Pleurotus ostreatus) so nevtralni za vse krvne skupine. Pri uživanju drugih gob se ravnamo skladno s svojim nutrigenomičnim profilom®.

Pri sestavinah v receptih vedno upoštevamo nutrigenomični profil® (po potrebi uporabimo alternativne dovoljene sestavine).

Pomembno

Pri izboru živil vedno dajemo prednost ekološko pridelani, biodinamični, sezonski hrani, po možnosti lokalnega izvora.

Dušene gobe

(na sliki zgoraj)

Sestavine

1 velika čebula

1 kg surovih gob ali 100 g suhih gob*, skladno z nutrigenomičnim profilom®

1 žlica kuhanega masla

himalajska sol

1 žlička mešanice provansalskih zelišč (n.pr. rožmarin, timijan, pehtran, sivka, žajbelj - skladno z nutrigenomičnim profilom®) ali 1 žlička posušenega majarona ali 1 žlička posušenega origana

1 lovorov list

filtrirana, revitalizirana voda

druge začimbe: peteršilj ali posušena bazilika (po želji)

*Če uporabimo suhe gobe, jih operemo pod tekočo vodo in namočimo čez noč; pred uporabo vodo odlijemo in zavržemo, namočene gobe pa temeljito speremo pod tekočo vodo.

Po možnosti uporabimo ekološko pridelane sestavine.

Priprava

Gobe očistimo in narežemo.* Čebulo na drobno narežemo z nožem ali električnim sekljalnikom. V kozici segrejemo maslo, dodamo čebulo in mešamo na srednjem ognju, da postekleni. Dodamo sol, lovorov list, mediteranske začimbe, narezane gobe; popražimo. Dušimo do mehkega (po potrebi po malem dodajamo vodo).

Na koncu odstranimo lovorov list. Dodamo peteršilj oziroma baziliko (po želji) in takoj odstavimo.

Dušene gobe lahko dodamo drugim jedem (na primer zelenjavni juhi, pirini juhi, čebulni juhi, čebulni pizzi, solati, nadevu za pečenko...) ali jih postrežemo kot prilogo (na primer k rižu ali testeninam).


Gobova juha

Sestavine za 4 osebe

1 velika čebula

1 kg surovih gob ali 100 g suhih gob*, skladno z nutrigenomičnim profilom®

1 žlica kuhanega masla

himalajska sol

1 žlička mešanice provansalskih zelišč (n.pr. rožmarin, majaron, timijan, pehtran, sivka, žajbelj - skladno z nutrigenomičnim profilom®)

1 lovorov list

filtrirana, revitalizirana voda

nekaj žlic polbele pirine moke ali zdroba (ali ajdove kaše, skladno z nutrigenomičnim profilom®)

koncentrirano mandljevo mleko ali kisla mandljeva omaka ali sladka ali kisla smetana (skladno z nutrigenomičnim profilom®)

peteršilj ali posušena bazilika (po želji)

*Če uporabimo suhe gobe, jih operemo pod tekočo vodo in namočimo čez noč; pred uporabo vodo odlijemo in zavržemo, namočene gobe pa temeljito speremo pod tekočo vodo.

Po možnosti uporabimo ekološko pridelane sestavine.

Priprava

Gobe očistimo in narežemo.* Čebulo na drobno narežemo z nožem ali električnim sekljalnikom. V kozici segrejemo maslo, dodamo čebulo in mešamo na srednjem ognju, da postekleni. Dodamo sol, lovorov list, mediteranske začimbe, narezane gobe; popražimo. Dušimo do mehkega. Odstranimo lovorov list in dodamo hladno vodo (količina po želji, glede na željeno gostoto), v katero vmešamo pirino moko ali zdrob (oziroma ajdovo kašo); zavremo in dosolimo po okusu ter kuhamo na majhnem ognju, dokler se moka/zdrob (kaša) ne napne.

Ko je juha kuhana, dodamo še peteršilj oziroma baziliko (po želji) in takoj odstavimo. Postrežemo z žlico kisle ali sladke (mandljeve) smetane, najbolje kot samostojno jed.


Gobova rižota

Sestavine za 4 osebe

1 velika čebula

1 kg surovih gob ali 100 g suhih gob*, skladno z nutrigenomičnim profilom®

1 žlica kuhanega masla

himalajska sol

1 žlička mešanice provansalskih zelišč (n.pr. rožmarin, majaron, timijan, pehtran, sivka, žajbelj - skladno z nutrigenomičnim profilom®)

filtrirana, revitalizirana voda (najmanj 0,5 litra)

200 g (belega) riža

peteršilj ali posušena bazilika (po želji)

pecorino romano, nariban (po želji)

*Če uporabimo suhe gobe, jih operemo pod tekočo vodo in namočimo čez noč; pred uporabo vodo odlijemo in zavržemo, namočene gobe pa temeljito speremo pod tekočo vodo.

Po možnosti uporabimo ekološko pridelane sestavine.

Priprava

Gobe očistimo in narežemo.* Čebulo na drobno narežemo z nožem ali električnim sekljalnikom. V kozici segrejemo maslo, dodamo čebulo in mešamo na srednjem ognju, da postekleni. Dodamo sol, mediteranske začimbe, narezane gobe; popražimo. Dušimo do mehkega. Dodamo riž in popražimo; zalijemo z vodo, premešamo, dosolimo po okusu, zavremo, pokrijemo in na majhnem ognju brez mešanja kuhamo do mehkega.

Ko je rižota kuhana, dodamo še peteršilj oziroma baziliko (po želji) in takoj odstavimo. Po želji postrežemo z žlico kisle ali sladke (mandljeve) smetane, ovčjim parmezanom (pecorino romano), solato in/ali kuhano (neškrobno) zelenjavo (vse skladno z nutrigenomičnim profilom®).


Gobova omaka

Sestavine

1 velika čebula

1 kg surovih gob ali 100 g suhih gob*, skladno z nutrigenomičnim profilom®

1 žlica kuhanega masla

himalajska sol

1 žlička mešanice provansalskih zelišč (n.pr. rožmarin, majaron, timijan, pehtran, sivka, žajbelj - skladno z nutrigenomičnim profilom®)

1 lovorov list

filtrirana, revitalizirana voda

koncentrirano mandljevo mleko ali kisla mandljeva omaka ali sladka ali kisla smetana (skladno z nutrigenomičnim profilom®)

peteršilj ali posušena bazilika (po želji)

*Če uporabimo suhe gobe, jih operemo pod tekočo vodo in namočimo čez noč; pred uporabo vodo odlijemo in zavržemo, namočene gobe pa temeljito speremo pod tekočo vodo.

Po možnosti uporabimo ekološko pridelane sestavine.

Priprava

Gobe očistimo in narežemo.* Čebulo na drobno narežemo z nožem ali električnim sekljalnikom. V kozici segrejemo maslo, dodamo čebulo in mešamo na srednjem ognju, da postekleni. Dodamo sol, lovorov list, mediteranske začimbe, narezane gobe; popražimo. Dušimo do mehkega (po potrebi po malem dodajamo vodo).

Na koncu odstranimo lovorov list. Dodamo (mandljevo) smetano in na hitro zavremo; na koncu dodamo še peteršilj oziroma baziliko (po želji) in takoj odstavimo. Postrežemo s (pirinimi) testeninami (ali rižem) in solato (skladno z nutrigenomičnim profilom®).


Sorodne objave

Podatki o živilih in receptiDatum zadnje spremembe: 23-10-2011