Korenčkov biskvit z orehi

brez glutena

(GLUTEN-FREE WALNUT & CARROT CAKE)

©nataša klarič


Korenčkov biskvit z orehi brez glutena je različica anglo-ameriške korenčkove torte (Carrot Cake). Gre za presenetljivo lahko in vsem krvnim skupinam prijazno sladico, ki se prileže kadarkoli v letu. Sladica je zelo enostavna za pripravo; v dobro zaprti posodi v hladilniku se obdrži kar nekaj dni, v zmrzovalniku pa več mesecev. Za optimalen okus in teksturo mora biti pecivo dobro uležano (ga ni priporočljivo jesti na dan peke).

Recept je izviren prispevek nataše klarič.

Porcija: Ena tortica oz. ena rezina.

Sestavine

250 g korenja

250 g mletih orehov, ki smo jih predhodno fermentirali v limonini vodi*

100 - 150 mg sirupa agave** (ali melase ali datljevega pireja - skladno z nutrigenomičnim profilom®)

4 jajca

1 žlička sode bikarbone

10 g kuhanega masla za mazanje modelčkov oz. modela

Začimbe (po želji):

Za obliv (po želji):

  • temna čokolada (70 % kakava, datljev sirup) - zmešamo, raztopimo na majhnem ognju (ne sme zavreti!) in namažemo;

Priprava

Korenje nastrgamo na finem strgalniku (brez ožemanja ali stiskanja).

Ločimo rumenjake od beljakov. Penasto umešamo rumenjake in sirup agave (oz. melaso ali namočene in pasirane datlje).

Beljake stepemo v čvrst sneg.

V (predhodno fermentirane) mlete orehe vmešamo sodo bikarbono (in začimbe - po želji). Dodamo nastrgano korenje in stepene beljake. Rahlo, a temeljito premešamo z metlico za stepanje. Dodamo penasto umešane rumenjake, ter z metlico za stepanje vse skupaj previdno zmešamo v enotno, gosto maso.

Pripravljeno mešanico nemudoma vlijemo v ogret namaščen pekač in spečemo v predhodno ogreti pečici.

Peka

Za pečenje uporabimo modelčke za muffine ali model za biskvit, ki jih/ga na tanko namažemo s trdim kuhanim maslom.

Pečico predhodno ogrejemo (na 180°C). Pečemo 60 do 90 minut pri 170°C. Pečen biskvit prekrijemo s čisto bomažno krpo in ga pustimo v pečici, da se počasi ohladi.

Obliv

Ohlajeno sladico lahko oblijemo s čokoladnim oblivom (v kolikor je to skladno s konkretnim nutrigenomičnim profilom®): nad soparo raztopimo temno čokolado, nekaj datljevega sirupa (ali sirupa agave ali melase z malo vode, skladno z nutrigenomičnim profilom®), da dobimo gosto, tekočo maso.

Shranjevanje in obstojnost

Biskvit hranimo v dobro zaprti posodi na suhem in hladnem mestu, lahko pa ga tudi zamrznemo. Za optimalen okus in teksturo mora biti pecivo dobro uležano (ga ni priporočljivo jesti na dan peke).

Ustreznost glede na krvno skupino

Nevtralno za vse krvne skupine.

Pomembno

* Cele orehe 24 ur namakamo v filtrirani in revitalizirani vodi, ki smo ji dodali nekaj žlic limone; po 12 urah vodo zamenjamo. Odcedimo in posušimo v topli pečici ter šele nato zmeljemo. Čeprav je najboljša kombinacija korenja in orehov, lahko namesto orehov uporabimo olupljene mlete mandlje (ali druge ustrezne oreške ali semena, skladno z nutrigenomičnim profilom®).

** Sirup agave ima visoko vsebnost fruktoze, ki lahko v primeru slabše sposobnosti njene razgradnje zelo obremeni jetra in povzroči celo vrsto težav, vključno z debelostjo, diabetesom in putiko. Sirup agave lahko nadomestimo z drugimi sladili, ustreznimi za dotični nutrigenomični profil® - n.pr. z melaso ali dateljevim pirejem - pri čemer pa je treba upoštevati, da to bistveno zviša glikemični indeks sladice. Ta problem lahko omilimo tako, da v testo dodamo žlico mletega cimeta.


Sorodne objave

Podatki o živilih in receptiDatum zadnje spremembe: 12-08-2012