Kako preživeti praznične požrtije
in ostati zdrav med prazniki

©Nataša KlaričNe podcenjujte stresa, ki ga povzročajo prazniki

Druženje je lahko prijetno - ali pa tudi ne

Vsem svečanim in prazničnim dogodkom, pa naj gre za božič, novo leto, veliko noč, dan spomina na mrtve, rojstni dan ali proslavljanje kakšnega drugega pomembnega dogodka, je skupno nakupovanje, praznično vzdušje, družinska srečanja in hrana. Kljub temu, da naj bi bilo vse skupaj prežeto z veseljem in optimizmom, da okraskov, dekoracij in medsebojnih obdarovanj niti ne omenjamo, pa tovrstne zadeve za marsikoga predstavljajo kar precejšen izziv. To zlasti velja za družinska srečanja in hrano. Čustva, ki privrejo na dan na družinskih srečanjih, je mogoče zelo učinkovito obvladati in obdelati s pomočjo EFT, toda hrana je vse kaj drugega.

Hrana, alkohol in posledice

Družabna srečanja skoraj neizogibno vključujejo obilico alkohola, težke in mastne hrane, ter sladkarij v najrazličnejših oblikah. Vse to, skupaj z napetostmi v medsebojnih odnosih med udeleženci tovrstnih gostij, predstavlja precejšen stres za imunski sistem. Glavobol, razdražljivost, prehlad in gripa spadajo med pogoste posledice tovrstnih naporov, še več ljudi pa ima težave z želodcem in prebavo: od tega, da človeka peče zgaga, do bolečin v želodcu, vetrov, napenjanja, ter zapeke ali morda diareje. V nadaljevanju predstavljamo nekaj uporabnih strategij, s pomočjo katerih lahko praznovanja ne samo uspešno preživite, ampak se tako med njimi kot po njih tudi odlično počutite.


Piti ali ne piti

Alkohol in sokovi se razgradijo v sladkor

Alkohol in sadni skokovi se v telesu razgradijo v sladkor (glukozo in fruktozo), ki obremenjuje imunski sistem in zastruplja jetra. Več o problematičnosti sladkorja in zlasti fruktoze si lahko preberete tukaj. Alkohol je nevrotoksin in uničuje živčni sistem (možganske celice in periferno živčevje).

Če se alkoholu ne morete v celoti izogniti, bodite pametni in pijte zmerno. Zlasti tisti, ki ste imeli v preteklosti težave z odvisnostjo od alkohola ali se po uživanju alkohola slabo počutite, se v celoti izogibajte alkoholnih pijač - zlasti tistih, ki so narejene iz živil, ki niso kompatibilna z vašim nutrigenomičnim profilom®.

Rdeče vino: razredčeno za moško žejo, gašeno pri potrtosti

Proslavljena nemška zdravilka iz 12. stoletja Hildegard von Bingen je v splošnem odsvetovala uživanje alkohola, tudi vina: moški naj bi vino smeli uživati šele po 35. letu starosti, ženske pa sploh ne.

To velja tudi za rdeče vino, ki ga je Hildegard sicer veliko uporabljala v terapevtske namene (n.pr. pri starostni oslabelosti, motnjah krvnega obtoka, za izboljšanje prebave, depresivnih stanjih, anksioznosti, nespečnosti) a le v "hildegardizirani" obliki. Če pomislimo na negativni vpliv, ki ga ima alkohol v epigenetskem smislu - torej ne samo na človeški zarodek, dojenčke in otroke, ampak tudi na reprodukcijske organe in celice in s tem tudi na še nespočeto in nerojeno potomstvo - je imela popolnoma prav!

Kot pijača oziroma "za žejo" naj bi se vino uživalo zgolj razredčeno, in sicer kot mešanica 1 dl vina in 3 dl vode.

Hildegard je za izboljšanje razpoloženja (pri žalosti, potrtosti) priporočala gašeno vino: 1 kozarec rdečega vina segrejemo na 80 °C oziroma toliko, da se na robu posode začno delati mehurčki; odstavimo in zalijemo s kozarčkom (0,5 dl) mrzle vode, in nato spijemo še toplo, po požirkih.

Alkohol in brezalkoholne pijače, ki vsebujejo sladkor (vključno z naravnimi sadnimi sokovi brez dodanega sladkorja) imajo visoko energetsko vrednost, kar človek zlahka spregleda. Kadar pijete alkohol v koncentrirani obliki ali kot kotktajl, mimogrede zaužijete toliko dodatnih kalorij, kot jih ima na primer celo kosilo. V vseh ozirih najbolj zahrbtne pa so mešanice alkoholnih pijač in poživil (n.pr. kofeina), kot je na primer Red Bull.

Pijte vodo

Skrbite za pravilno hidracijo organizma na celični ravni: pijte veliko prečiščene, po možnosti revitalizirane in tople vode (najmanj 30  ml na kilogram telesne mase na dan): to je pomembno za učinkovito čiščenje organizma na celični ravni oz. odplavljanje strupov, ki nastanejo v telesu zaradi uživanja alkohola ter sladke, težke, mastne, in za vaš nutrigenomični profil® neustrezne hrane. Za razliko od vode, ki tipično priteče iz pipe ali jo kupimo v plastenkah, ima revitalizirana voda močan energetski naboj in na telo deluje izrazito antioksidacijsko. Uživanje vode poleg tega preprečuje dehidracijo organizma, ki jo povzroča uživanje alkohola in kofeina, in s tem razbremenjuje imunski sistem.


Nekaj uporabnih strategij

Najbolj pametno, je da se že vnaprej dobro pripravite

Zavedajte se, katerim skušnjavam v obliki hrane in pijače se ne morete upreti, in sprejmite dejstvo, da se ne boste mogli v celoti držati vašega običajnega načina prehrane skladno z vašim nutrigenomičnim profilom®. Da bi bile posledice tovrstnih prekrškov čim manjše, naj bo tekom dneva vaša prehrana čim bolj redna in uravnovešena; če nimate časa za pravi obrok, si privoščite visokobeljakovinsko energetsko ploščico, na primer Unibar s češnjami in čokolado ali Unibar z mandlji in borovnicami, ki ima nizek glikemični indeks, in s tem ohranja vašo raven energije konstantno.

Če se morate udeležiti zabave, na kateri bodo stregli hrano in pijačo, si pred zabavo in po njej privoščite manjši beljakovinski prigrizek (primeren za vašo krvno skupino oz. nutrigenomični profil®). Na ta način boste vsaj nekoliko kompenzirali morebitno pretirano uživanje ogljikovih hidratov. Preden greste na zabavo, pijte vodo in vzemite nekaj vitamina C in E. Tako boste lažje prebavili in prenesli tako hrano kot alkohol.

Če je le mogoče, poiščite način, da vam bodo postregli s hrano in pijačo, ki je skladna ali vsaj ni v nasprotju z vašim nutrigenomičnim profilom®.

Tipična glavna jed za vse krvne skupine bi tako obsegala puranji zrezek na žaru z rezino limone in kuhan brokoli (brez vsega), ki ga nato sami začinite s himalajsko soljo, bertramom in galgantom (te začimbe v majhnih vrečkah prinesete s sabo) ter zabelite z bučnim oljem.

Ker na gostijah človek tipično nima nadzora nad hrano, ki jo strežejo, si je priporočljivo pomagati z blokatorji lektinov za vašo krvno skupino (specifične formule Deflect A, AB, B oziroma O za posamične krvne skupine). Tako boste morebitno škodo, ki jo povzročajo vašemu organizmu škodljivi lektini, omejili na minimum, ter hkrati razbremenili imunski sistem.

Izogibajte se kofeina, alkohola, nikotina, sladkorja, umetnih sladil

Kofein, alkohol, nikotin, sladkor, umetna sladila predstavljajo velik stres za telo in obremenjujejo imunski sistem, ne glede na krvno skupino oz. nutrigenomični profil®. Brez njih se boste veliko bolje počutili, imeli boste več energije, in organizem vam bo hvaležen.

Izogibajte se žitaricam in ogljikovim hidratom z visokim glikemičnim indeksom

Omejite uživanje kruha, testenin, riža, krompirja, pizze, sladic, kave in sladkanih pijač, tudi tistih, ki so sladkane z umetnimi sladili. Pri tem lahko škodo do neke mere omejite z blokatorji lektinov za vašo krvno skupino (specifične formule Deflect A, AB, B oziroma O za posamične krvne skupine).

Povsem nerealno je pričakovati, da se boste lahko sladkorju izognili v celoti, toda vsaj poskusite.

Posezite po zdravih alternativah

  • Vsakokrat, ko vaša roka seže po piškotu ali pecivu, se namesto tega odločite za košček temne čokolade. Temna čokolada z najmanj 70 % kakava vsebuje veliko manj sladkorja, poleg tega pa ne vsebuje škodljivih lektinov, ki posnemajo insulin in tako ne samo povzročajo nalaganje maščobe, ampak za povrh še preprečujejo izgorevanje nakopičene maščobe v maščobnih celicah.
  • Na koščke narezana visokobeljakovinska energetska ploščica Unibar s češnjami in čokolado ali Unibar z mandlji in borovnicami, ki je primerna za vse krvne skupine, je s svojo visoko vsebnostjo beljakovin in nizkim glikemičnim indeksom odlična alternativa drugim sladkarijam v vseh oblikah.
  • Posezite po kuhani, kaljeni in fermenetirani zelenjavi, kot je na primer korenček, bučke, redkvice, kalčki - skladno z vašo krvno skupino in nutrigenomičnim profilom®. Izogibajte se vse škrobne hrane in hrane, ki vsebuje sladkor v katerikoli obliki – sukrozo, glukozo, dekstrozo, fruktozo, trsni sladkor. Vse žitarice in tudi krompir se v končni fazi razgradi v sladkor - kar škodi zdravju in postavi.
  • Pijte revitalizirano vodo, zeleni čaj ali antioksidacijski čaj za vašo krvno skupino: hidracija organizma in antioksidanti so pomemben dejavnik ohranjanja zdrave telesne teže in močnega imunskega sistema.
  • Sami se lotite priprave zdravega peciva in sladic, ki bodo navdušile okušalne brbončice in so hkrati prijazne do organizma. Industrijsko pripravljeno pecivo in slaščice, tudi tisto, kar kupite v trgovinah s tako imenovano "zdravo prehrano", tipično vsebujejo celo vrsto škodljivih ali potencialno škodljivih snovi, kot so sladkor, hidrogenizirane rastlinske maščobe, palmova maščoba, kokosova maščoba, pšenica, koruza, soja in sojin lecitin, pasterizirano in homogenizirano mleko in mlečni izdelki iz pasteriziranega in homogeniziranega mleka, razna barvila, arome, konzervansi, kemikalije in druge sestavine, ki niso ustrezne za vaš nutrigenomični profil®. Na www.nutrigenomika.info boste med Podatki o živilih, Recepti našli recepte za nadvse okusno pecivo, ki je ne samo primerno za vse krvne skupine, ampak ga z lahkoto pripravite sami.

Dober tek!Datum zadnje spremembe: 28-08-2013