Oksidacijski stres:

Prosti radikali, antioksidanti in signalne molekule ASEA

©Nataša Klarič

(Podatkovni viri: OxyStress, How to Choose a Water Purifier, Prosti radikali in kakor je s povezavami nakazano v tekstu)


Dolgo življenje je smiselno samo, če je človek zdrav

Možgani in telo sodobnega človeka so že v osnovi programirani tako, da se človek boji smrti in si zato na vse kriplje prizadeva živeti čim dlje, za vsako ceno. Čeprav s podaljševanjem življenja ni načelno nič narobe, je dolgo življenje smisleno samo v primeru, da je človek zdrav. Kdor je bolan in betežen, se namreč ne samo muči, ampak tudi nima moči, da bi udejanjal svoje življenjsko poslanstvo, ki izhaja iz človekove duhovne narave.

Vsak človek se rodi s številnimi obrambnimi mehanizmi pred zunanjimi sovražniki in dejavniki onesnaževanja, kakor tudi z mehanizmi razstrupljanja, samozdravljenja in obnove, ki so zakodirani v njegovih genih. Toda učinkovitost teh mehanizmov je v prvi vrsti odvisna od tega, ali so tovrstni geni tudi aktivirani in njihov volumen delovanja nastavljen na maksimum.

Ne samo nabor genov, ampak predvsem epigenetske nastavitve oziroma program delovanja vaše DNK so tiste, ki krepijo vaše imunske, prebavne, presnovne, razstrupljevalne, samozdravilne in regenerativne sposobnosti.

Prav zato predstavlja prehrana in življenjski slog skladno z vašim nutrigenomičnim profilom® vaše najboljše zavarovanje pred okužbami, boleznimi in degeneracijo organizma, in je hkrati najboljša možna investicija za dolgo, zdravo življenje. Kljub temu, da brez upoštevanja vašega nutrigenomičnega profila® preprosto ne gre, pa v današnjem, duhovno osiromašenem ter fizično, miselno in čustveno onesnaženem (oz. za človeka naravnost strupenem) okolju in stresnimi obremenitvami, ki iz tega izhajajo, to preprosto ni dovolj.

O prostih radikalih, antioksidantih in signalnih molekulah

Človeško telo ima naravnost osupljive sposobnosti samoobnove in samozdravljenja. Tovrstni procesi se odvijajo v celicah, kjer v ta namen nastajata dva različna tipa "redox" molekul: ena vrsta podpira obrambno delovanje organizma (imunski sistem), drug pa obnovo tkiv (regeneracijo). Imunski sistem deluje optimalno, kadar je številčnost teh dveh vrst molekul v telesu v ravnovesju.

Ravnovesje organizma pa ni nekaj, kar bi bilo mogoče vzpostaviti enkrat za vselej in za vse večne čase, ampak je bolj primerljivo s hojo po vrvi: gre za nenehno interakcijo z zunanjim okoljem in ustrezno prilagajanje. Telo pri tem uporablja reaktivne molekule (proste radikale), da lahko izloča škodljive snovi, na drugi strani pa (z antioksidanti) preprečuje poškodbe celic in odpravlja posledice tovrstnega oksidacijskega stresa na celična tkiva.

Kaj so prosti radikali?

Prosti radikali so molekule z visoko stopnjo reaktivnosti. Zaradi konfiguracije njihovih elektronov (manjka jim najmanj en elektron), so te molekule nestabilne in zato iščejo druge snovi, od katerih lahko dobesedno ukradejo kakšen elektron. Zaradi teh lastnosti hitro reagirajo z drugimi molekulami. Takšne reakcije potekajo nenadzorovano, mimo encimskih procesov, in so za celico škodljive. Celico poškodujejo, posledice pa so lahko različna obolenja. Prosti radikali nastajajo v telesu neprestano. Njihova količina se poveča pod vplivom različnih škodljivih dejavnikov: toplote, ionizirajočega sevanja, onesnaženega zraka, psihičnega ali fizičnega stresa, elektromagnetnega sevanja, alkohola, kajenja, onesnaženja in drugih okoljskih toksinov, prisotnosti parazitov, virusov, bakterij, gljiv in plesni v organizmu, kakor tudi toksinov, ki nastanejo kot posledica prebavnih in presnovnih procesov v telesu.

Prosti radikali spadajo med osnovne dejavnike staranja. Toda hkrati so prosti radikali nujno potrebni za odstranjevanje toksinov iz telesa: človeško telo je torej življenjsko odvisno od prostih radikalov.

Prosti radikali so vašemu telesu škodljivi samo v primeru, jih je preveč oziroma ko njihova raven ni uravnovešen z ustrezno prisotnostjo antioksidantov.

Kaj so antioksidanti?

Snovi, ki vašemu telesu omogočajo nadzor nad delovanjem prostih radikalov, se imenujejo antioksidanti. Antioksidanti pomagajo zavirati razvoj nekaterih obolenj: zmanjšujejo tveganje razvoja rakavih obolenj, zamotnitve očesne leče (siva mrena) ter bolezni, ki so povezane s kajenjem (pljučni rak, bolezni srca in ožilja), in pospešuejo obnovo tkiv med operacijami. Antioksidanti izboljšujejo delovanje imunskega sistema, povečujejo telesne sposobnosti pri naporih in ščitijo živčne celice. Novejša dognanja kažejo, a je oksidacija lipo-proteinskih delcev z nizko gostoto eden pomembnih mehanizmov, ki pri ljudeh povečuje tveganje razvoja arteroskleorze. Ta podatek je zlasti pomemben za nesekretorje, ki v primerjavi s sekretorji proizvajajo bistveno nižjo raven encima alkalna fosfataza, ki razgrajuje maščobe živalskega izvora. Oksidacijo lipoproteinov z nizko gostoto preprečujejo vitamin C, vitamin D, vitamin E, beta karoten. Zelo močan antioksidant je naravni astaksantin, ki se pridobiva iz morskih alg in čigar antioksidacijski učinek je kar 550-krat večji od vitamina E. Astaksantin med drugim učinkovito ščiti kožo in preprečuje poškodbe in opekline od sonca, in ker hkrati ne blokira sinteze vitamina D, je v ta namen neprimerno koristnejši od vsakega losijona z zaščitnim faktorjem. Odličen vir astaksantina in maščobnih kislin omega 3 je krilovo olje.

Najboljši način, da človek zaužije dovolj antikosidantov, je pravilna prehrana in življenjski slog skladno s posameznikovim nutrigenomičnim profilom®.

Ker pa je industrijsko pridelana hrana močno osiromašena nujnih vitaminov, je seveda priporočljivo tudi uživanje ustreznih dopolnil k prehrani, narejenih iz naravnih, vaši krvni skupini in GenoTipu® prijaznih hranil.

Vendar pa stvari vseeno niso tako preproste:

Najboljši in najučinkovitejši antioksidanti niso tisti, ki jih neposredno zaužijemo s hrano ali dopolnili, ampak tisti, ki jih telo izdela samo, iz ustreznih bioroazpoložljivih hranil.

Med telesu lastnimi antioksidanti je najpomembnejši glutation.

Pri zagotavljanju zadostne ravni antioksidantov torej ne gre samo za visokokakovostno biodinamično prehrano, ampak za to, da je posameznikov nutrigenomični profil® tisti, ki opredeljuje sposobnost organizma, da neko hranilo, prisotno v nekem živilu, sploh lahko koristno uporabi, in iz njega izdela lastne antioksidante in druge snovi, ki jih potrebuje za optimalno delovanje.

Pri tem si velja zapomniti tudi naslednje:

Trenutne telesne potrebe po antioksidantih so sorazmerne s prisotnostjo prostih radikalov v telesu. Prosti radikali pa niso pogojeni zgolj z okoljskimi dejavniki, ampak tudi s toksini, ki nastanejo v telesu kot posledica posameznikovemu nutrigenomičnemu profilu® in trenutnemu stanju organizma neustrezne hrane in življenjskega sloga.

Za učinkovito sposobnost nevtralizacije strupov in odpravljanje oksidacijskega stresa je ključna zadostna prisotnost redukcijskih ("redox") signalnih molekul.

Signalne molekule: ključ do zdravja

Ključni element zdravja je relativno ravnovesje med delovanjem prostih radikalov (napadalcev) in vašimi antioksidacijskimi zmogljivostmi (imunskim sistemom). Ko med enimi in drugimi silami ni ravnovesja in imajo vrste prostih radikalov številčno premoč nad antioskidacijskimi silami, vedno pride do zdravstvenih težav.

Trenutno poznamo več kot 100 bolezenskih stanj, ki so povezana s pretiranim delovanjem prostih radikalov. V končni fazi kronični in kumulativni napad številčno močnejših čet prostih radikalov ob manj kot optimalnih antioksidacijskih zmogljivostih vodi v degeneracijo in slabo delovanje organizma.

Pretirano delovanje prostih radikalov v telesu lahko povzroči motnje v mnogih pomembnih biokemičnih reakcijah v vaših celicah, kar lahko pospeši staranje ali poveča vašo dovzetnost za bolezen.

Za vse ljudi je torej koristen podatek o tem, kako v telesu zagotoviti ustrezno raven antioksidantov za preprečevanje škode, ki jo celicam povzročajo prosti radikali.

In prav tu nastopijo "redox" signalne molekule.

Redox signalne molekule

"Redox" signalne molekule nastajajo v celicah kot del naravnih procesov zaščite, zaznavanja, popravljanja in obnove celic, za katere je zadolžen imunski sistem.

Signalizacija, da je z neko celico nekaj narobe, je tako pomembna, da bi človek brez nje umrl v nekaj sekundah.

Prav ustrezna prisotnost redukcijskih signalnih molekul omogoča normalen proces celičnega zdravljenja in nadomeščanja poškodovanih celic z zdravimi in vitalnimi.

Kako delujejo redukcijske signalne molekule?

"Redox" molekule so razvrščene v dve skupini: na reakcijske in na reducente. Reakcijske molekule ščitijo imunski sistem, medtem ko reducenti aktivirajo antioksidante. Pri zdravih celicah in tkivih sta ti dve skupini v ravnovesju. Ko pa se pojavi kakšna težava ali poškodba, se to ravnovesje poruši. Taka motnja je signal za celice in tkiva za obrambno delovanje ali odpravljanje škode, in nujnost ponovnega vzpostavljanja porušenega ravnovesja; prav zato se tudi imenujejo "signalne molekule".

Praktično celotna zaloga redox signalnih molekul v telesu se ustvari do pubertete, potem pa se njihova proizvodnja močno zmanjša.

Na drugi strani se z leti povečuje kumulativni stres na organizem, ki je posledica izpostavljenosti okoljskim toksinom, neustrezni hrani in raznoraznim sovražnim organizmom.

Rezultat povečanega stresa je, da zaloga redox signalnih molekul vse bolj kopni, medtem ko obrambne, samozdravilne in regenerativne sposobnosti organizma vse bolj slabijo. Posledica je postopno propadanje telesa, razvoj denenerativnih bolezenskih stanj, in staranje.

Trenutno obstaja na svetu en sam vir nadomeščanja redox signalnih molekul: ASEA.

ASEA: redox signalne molekule v steklenički

ASEA je prva in edina stabilna mešanica redox signalnih molekul izven živih celic, in lahko pomaga vzpostaviti in ohraniti pravilno ravnovesje v telesu v podporo mehanizmom obrambe in samozdravljenja.

Uravnovešen imunski odziv je funkcija redukcijsih molekul.

Redukcijske molekule so ključne za

 • aktivacijo antioksidantov
 • obrambo pred toksini
 • sprožanje samozdravilnih procesov.

ASEA je mešanica trilijonov redukcijskih signalnih molekul v obliki specifično obdelane fiziološke raztopine.

Večina obolenj in poškodb nastane in obstaja na ravni celic ali tkiv. Prizadeta območja so tipično zakrčena, zaradi česar so slabo prekrvavljena in zato niso deležna zadostne količine kisika; posledica tega je, da so naravne samozdravilne sposobnosti telesa okrnjene. Prav zato je vsakodnevno globinsko sproščanje organizma (n.pr. s pomočjo EFT) in vadba na svežem zraku, pri kateri dosežemo polno delovanje pljuč, ključni dejavnik zdravljenja. Za oksigenacijo celega organizma je zelo uporabna tudi hiperbarična komora, medtem ko je ciljno dovajanje kisika v prebavila mogoče zagotoviti predvsem z nekaterimi dopolnili.

Naravno dane samoobrambne, samozdravilne in samoobnovitvene sposobnosti vsake celice so pogojene s pravilnim delovanjem mitohontrijev. Mitohohondriji, ki so prisotni čisto v vsaki celici, imajo dve kritični funkciji:

 • Proizvodnja ATP (gorivo), ki ga celica potrebuje za svoje delovanje.

 • Proizvodnja dveh vrst redukcijskih signalnih molekul: 1. za aktiviranje izjemno učinkovitih naravnih celičnih antioksidantov (glutation, SOD, katalaza) za uničevanje prostih radikalov; in 2. za pravilno komunikacijo znotraj celice kakor tudi med celicami v telesu, kar omogoča pravilno delovanje imunskega sistema in popravljanje oz. nadomeščanje poškodovanih celic.

Kadar so telesne celice poškodovane ali izpostavljene stresu, mitohondriji ne morejo zagotoviti dovolj energije ali optimalne količine redox signalnih molekul.

 1. Globinsko sproščanje, globoko dihanje in vadba na svežem zraku ter dopolnila, ki v prebavila dovajajo kisik (n.pr. Oxypowder), in/ali hiperbarična komora zagotovijo potrebno količino kisika, ki omogoča samozdravljenje na celični ravni.

 2. ASEA predstavlja vir redox signalnih molekul s takojšnjo razpoložljivostjo (ki so identične tistim, ki jih sicer proizvajajo mitohondriji), kar dodatno poveča samozdravilne sposobnosti in pospeši ponovno vzpostavitev pravilnega delovanja celice.

 3. ASEA hkrati neposredno bistveno poveča raven antioksidantov v telesu, saj so za razliko antioksidantov, ki jih zaužijemo s hrano, redox signalne molekule ASEA telesu "lastne" in torej neposredno uporabne.

Raziskave kažejo, da ta pristop -

 • poveča učinkovitost antioksidantov
 • podpira imunski sistem
 • pospešuje lastno proizvodnjo antioksidantov.

ASEA poveča večja učinkovitost antioksidantov za 500 %

Antioksidanti sami po sebi ne morejo storiti ničesar: da lahko polovijo proste radikale in s tem preprečujejo vnetja in staranje, jih je treba najprej aktivirati.

Kako aktiviramo antioksidante?

Z reaktivnimi molekulami, kot jih vsebuje ASEA.

Zadeva deluje približno tako kot žarnica: da zasveti, jo je treba najprej priključiti na elektriko in nato vključiti stikalo.

Pri dosedanjem ugotavljanju ustreznosti z bioresonanco se je priporočljivost oz. koristnost signalnih molekul ASEA v zimskem času potrdila pri 90 % pacientov.

Pri travmah, kot so opekline, odrgnine, ureznine, šivane rane in tako naprej, zunanja aplikacija signalnih molekul ASEA bistveno omili škodo, pospeši čas zdravljenja in poskrbi, da se koža lepše zaceli.

Zelo učinkovito je tudi neposredno nanašanje signalnih molekul ASEA s kapalko ali katetrom na sluznice (n.pr. oči, dihal itd.) in kožo pri vnetjih, alergijah, degenerativnih procesih.

Študije kažejo, da neposredno dovajanje signalnih molekul ASEA na prizadeta tkiva poveča učinkovitost v telesu proizvedenih antioksidantov tudi do 500 %, pri športnikih pa se z uživanjem dopolnila ASEA telesna zmogljivost poveča do  30 %.

Predstavitev si lahko ogledate tukaj.

Splošna priporočila za znižanje ravni oskidacijskega stresa

V okviru prehrane in življenjskega sloga skladno z vašim nutrigenomičnim profilom® je lahko glede na trenutno stanje organizma priporočljivo uživati tudi nekatera dopolnila s povečanim razstrupljevalnim in antioksidacijskim delovanjem. Ustreznost in doziranje vseh dopolnil, tudi signalnih molekul ASEA, je priporočljivo redno preverjati z bioresonanco.

Specifična priporočila za posamične krvne skupine za znižanje oskidacijskega stresa

V okviru prehrane in življenjskega sloga skladno z vašim nutrigenomičnim profilom® je lahko glede na trenutno stanje organizma priporočljivo uživati tudi nekatera dopolnila s povečanim razstrupljevalnim in antioksidacijskim delovanjem. Ustreznost in doziranje vseh dopolnil, tudi signalnih molekul ASEA, je priporočljivo redno preverjati z bioresonanco.

Krvna skupina O

Krvna skupina A

Krvna skupina B

 • Dopolnite prehrano z multivitaminsko formulo za krvno skupino B (Polyvite B).
 • Povečajte vnos za vašo krvno skupino zelo koristnih čajev in zeliščnih čajev (ingver, ginseng, zeleni čaj, sladki koren, šipek, Sip Right 4 Your Type® čaj za krvno skupino B).
 • Povečajte vnos fermentirane zelenjave in izbranih fermentiranih mlečnih izdelkov iz nepasteriziranega, nehomogeniziranega mleka iz ekološke pridelave, pridobljenega od pašnih živali, skladno z vašim nutrigenomičnim profilom® in trenutnim stanjem organizma, in po potrebi dopolnite prehrano s probiotično formulo za krvno skupino B (Polyflora B).

Krvna skupina AB

 • Dopolnite prehrano z multivitaminsko formulo za krvno skupino AB (Polyvite AB).
 • Povečajte vnos za vašo krvno skupino zelo koristnih čajev in zeliščnih čajev
 • Povečajte vnos fermentirane zelenjave in izbranih fermentiranih mlečnih izdelkov iz nepasteriziranega, nehomogeniziranega mleka iz ekološke pridelave, pridobljenega od pašnih živali, skladno z vašim nutrigenomičnim profilom® in trenutnim stanjem organizma, in po potrebi dopolnite prehrano s probiotično formulo za krvno skupino AB (Polyflora AB).
 • Načelno je kava dober vir antioksidantov in ima pozitivne epigenetske učinke na ljudi s krvno skupino AB (v odvisnosti od nutrigenomičnega profila®). Sveža kava iz mletega zrnja, pripravljena kot espresso, je bolj primerna kot n.pr. turška, kjer se antioksidanti izločijo v zrak (vonj kuhane kave so v bistvu izgubljeni antioksidanti).

Ustreznost in doziranje vseh dopolnil, tudi signalnih molekul ASEA, je priporočljivo redno preverjati z bioresonanco.


Kako izmerite oksidacijski stres?

Oksidacijski stres (trenutna raven stresa, ki ga v telesu povzroča delovanje prostih radikalov) je mogoče izmeriti s testom OxyStress.

Testira se prvi jutranji urin, na tešče. Dan pred testom ne smete uživati nobenih prehranskih dodatkov, ki vsebujejo vitamin C, B kompleks, vitamin B1 (tiamin), vitamin B2 (riboflavin), vitamin B3 (niacin), vitamin B5 (pantotenska kislina), vitamin B6 (pirodiksin) ali vitamin B12 (metilkobalamin ali cianokobalamin). Vsako oralno uživanje vitaminov ali zdravil, ki povzročijo pretirano rumeno barvo urina, lahko oteži ali onemogoči ugotavljanje pravilnih rezultatov. Drugi vitamini in dodatki v tem smislu niso problematični. Če trenutno jemljete katerakoli zdravila, se o rezultatih testa posvetujte z ustrezno usposobljenim strokovnjakom s področja zdravstvenega varstva.


Sorodne objave

Detoksifikacija: Strategije za učinkovito razstrupljanje telesaDatum zadnje spremembe: 28-08-2013