Razstrupljanje telesa

Strategije za učinkovito detoksifikacijo

©Nataša Klarič

(Viri: B. Niegelhell, Kaj je bioresonanca?; Dr P.D'Adamo, Live Right 4 Your Type; Colon Cleanse Your Way to Better Health)Strategije za učinkovito detoksifikacijo
KAZALO


Zastrupljanje in razstrupljanje

Toksini in epigenetsko programiranje

Kdaj izvajamo razstrupljanje?

Zastrupljanje in razstrupljanje se začne v črevesju

Viri toksinov: zunanji in notranji

Toksini, ki pridejo v telo iz okolja

Toksini, ki nastanejo v telesu: zastrupljanje se začne v črevesju

Zastrupljanje kot funkcija vašega nutrigenomičnega profila®

Neinvazivne splošno uporabne metode razstrupljanja

Post

Post po Hildegard von Bingen

Hruškov med

Glina

Kavni klistir

Bioresonanca

Prehrana in življenjski slog skladno z vašim nutrigenomičnim profilom®

Alge, zelišča in začimbe

Vitamini, vadba, savna in Deflect®

Razstrupljanje v primeru zastrupitve z radioaktivnim sevanjem

Holističen pristop

Razstrupljanje kot funkcija vašega nutrigenomičnega profila®

Pozor na jetra in ledvice

Ključni dejavniki za trajno razstrupljanje


Zastrupljanje in razstrupljanje

V današnjem svetu, v katerem je ekološko pridelana hrana, aktiven življenjski slog na prostem in čisto okolje - voda, zrak, zemlja - prej izjema kot pravilo, ko imamo v vsaki trgovini z živili na voljo ogromno izbiro industrijsko pridelane, industrijsko predelane in industrijsko pripravljne hrane, pakirane v emabalažo, ki je vse prej kot naravna, biorazgradljiva in človeku prijazna, pride v telo marsikaj, kar v njem preprosto nima česa iskati. Tudi, če se človek prehranjuje, rekreira in živi skladno s svojim nutrigenomičnim profilom®, in pri tem redno uporablja metode za uspešno obvladovanje stresa za svoj profil, se popolnoma vsem faktorjem onesnaženja vseeno ni mogoče v celoti izogniti.

S starostjo tako postaja organizem vse bolj zapackan in zato vse slabše deluje. Prisotnost toksinov v telesu torej avtomatično in povsem brez potrebe vodi v tako imenovane "starostne bolezni".

Da vam bo organizem dobro služil in da boste tudi na starost ostali mladi, je priporočljivo, da telo od časa do časa prečistite. To je zlasti pomembno, če načrtujete ali pričakujete naraščaj, saj prisotnost toksinov vpliva na izraznost genov otroka, ki se lahko izrazi tudi v bodočih generacijah njegovih potomcev.

Toksini in epigenetsko programiranje

Raziskave kažejo, da lahko nekateri splošno prisotni okoljski toksini, ki smo jim v današnjih časih izpostavljeni na vsakem koraku, negativno vplivajo na izraznost genov in s tem povečujejo tveganje neplodnosti kakor tudi dovzetnost za bolezni - in to ne samo pri nas, ampak tudi pri naših otrocih, vnukih, pravnukih.

Tudi ko toksinov v okolju ni več, se posledice prenašajo na kasnešje generacije

Rezultati študije, objavljenje na spletu 28.2.2012, kažejo da izpostavljenost nekaterim okoljskim toksinom v zgodnjem obdobju nosečnosti pri podganah povečuje možnosti razvoja nekaterih bolezni pri njihovih potomcih. To tveganje se prenese tudi na naslednje generacije, pa čeprav slednje nikoli niso bile izpostavljene zadevnim toksinom.

Študija je proučevala učinke dioksinov (ki se sproščajo iz materialov pri segrevanju, na primer pri kuhanju in pečenju), insekticidov, bisfenolov (od BPA do BPZ) in ftalatov (plastika) ter letalskega goriva (ki pogosto kontaminira prst med škropljenjem poljščin iz zraka).

Nekatere teh kemikalij so povzročile prezgodnjo puberteto pri vnukinjah testnih osebkov ter povečano tveganje obolenj reproduktivnih organov; v nekaterih poskusih je prišlo do motenj v ovulaciji in posledične neplodnosti ali do zgodnjega nastopa menopavze.

V enem od poskusov je imela tovrstna izpostavljenost za posledico prezgodnje odmiranje celic za proizvodnjo spermijev pri vnukih testnih osebkov.

Pri tem je treba poudariti, da ni prišlo do mutacij DNK ampak do trajnih sprememb v epigenetskem programu (aktivacija oz. deaktivacija genov). Tovrstno vklapljanje in izklapljanje genov se odvija tekom celotnega življenja. V obdobju zgodnjega razvoja lahko zarodek izniči epigenetske spremembe, podedovane od staršev, in resetira svojo DNK na zdravo izraznost genov. Prav zato je ugotovitev, da prednatalna izpostavljenost toksinom blokira sposobnost zarodka, da ponastavi svoj DNK v pozitivnem smislu, še toliko bolj pomembna.

V poskusih so bili uporabljeni toksini, ki so splošno prisotni v okolju - od ogljikovodikov pa do motilcev žlez z notranjim izločanjem. Medtem ko njihova raven ni bila dovolj visoka, da bi povzročili zastrupitev oziroma ogrozili življenje matere ali povzročili mutacije DNK pri zarodkih, je v vseh primerih prišlo do transgeneracijskih epigenetskih sprememb. Ne gre torej zgolj za problematičnost posamičnih kemikalij, ampak za širok spekter splošno prisotnih snovi v okolju.

Vsaka skupina toksinov je povzročila specifične (drugačne) epigenetske spremembe, ki so se izrazile v različnih epigenetskih spremembah pri naslednjih generacijah potomcev, čeprav je pri tem prišlo do določenega prekrivanja.

Povsem jasno je, da smo s kemikalijami, ki so bile uporabljene v študijah, danes zastrupljeni praktično vsi, in da se zaradi trajne izpostavljenosti z njimi zastrupljamo še kar naprej. Prav to zavedanje je predpogoj za izvajanje ustrezne preventive kakor tudi protiukrepov za odpravljanje nastale škode.

Na prvem mestu je tu posameznikovemu nutrigenomičnemu profilu® prijazna prehrana, kozmetika, okolje in življenjski slog, ki skrbi za pravilno delovanje in obnovo celic ter za ponastavitev izraznosti genov (epigenetskega programa) za zdravje in dolgo življenje.

Del tega pristopa pa je seveda tudi redno razstrupljanje organizma.

Kdaj izvajamo razstrupljanje?

Vsekakor je temeljito razstrupljanje telesa priporočljivo narediti vsaj dvakrat letno: jeseni, ko sonce potuje skozi znak škorpijona (zadnji teden v oktobru in prve tri tedne v novembru), in pa spomladi, v zadnjih šestih tednih pred Veliko nočjo.

V primerih nekaterih bolezni ali težav zaradi dolgotrajne zastrupljenosti organizma oz. preden se človek intenzivno loti hujšanja, pa je razstrupljanje priporočljivo izvesti tudi izven tega obdobja - o čemer se je treba prej obvezno posvetovati z ustrezno usposobljenim strokovnjakom s področja zdravstvenega varstva.

Za kar največjo učinkovitost z razstrupljanjem začnemo v času med polno luno in mlajem.

Zastrupljanje in razstrupljanje se začne v črevesju

Že najmanj dva tisoč let je znano, da je tisto, kar za nekoga hrana, za nekoga drugega prav lahko strup.

Kaj je za vas toksično in kaj razstrupljevalno, je torej odvisno od vašega nutrigenomičnega profila in trenutnega stanja organizma – pri čemer nikakor ne gre zgolj za seznam hrane, ki je "dovoljena" za vašo krvno skupino in GenoTip.

Ne glede na to, s čim je onesnažen vaš organizem, vedno velja naslednje:

Prvi korak razstrupljanja je, da naredite konec zastrupljanju.

To pomeni, da je treba črevesje temeljito izprazniti in kar se da očistiti vse navlake, vključno s pretirano namnoženimi črevesnimi bakterijami, glivami, virusi in paraziti. Ta ukrep je ključen za odstranitev toksinov iz prebavil ter pripravo prebavnih sluznic in tkiv na celjenje in učinkovito sanacijo. Če imate težave z nesimbiotično črevesno floro, je zelo smiselno izvesti čiščenje črevesja s preparatom, kot je Oxypowder, saj bo kisik, ki se sprosti, pobil velik odstotek parazitske golazni. Kadar teh težav nimate, ponavadi zadostuje čiščenje črevesja s slano vodo.

Čiščenje črevesja s slano vodo

Potrebujete 4 litre prečiščene in po možnosti revitalizirane tople vode (45-50°C), v katero primešajte 1 jedilno žlico himalajske soli. [Slednja je potrebna zato, da se voda premakne skozi prebavni sistem v črevesje. Nasprotno bi se voda absorbirala skozi želodec in takoj zbrala v mehurju.]
Na dušek popijte 3 dcl vode, nato obvezno, čim hitreje, naredite štiri vaje za pospešeno praznjenje želodca in tankega črevesja; vsako štirikrat na vsaki strani. Zatem spet pijte vodo in vadite.
Vmes boste verjetno začeli obiskovati stranišče, kljub temu nadaljujte pitje in vadbo, dokler vsa količina ni popita. Če se odvajanje po naključju ne bo sprožilo, še naprej ponavljate vaje, vode pa je dovolj štiri litre. Ko izločite iz sebe popolnoma bistro vodo, je bilo vadbe dovolj.
Trideset minut po čiščenju ne jejte in ne pijte. Postopek vedno začnite izvajati zjutraj na tešče ali dve uri po lahkem obroku, odvisno od vašega nutrigenomičnega profila (v smislu priporočil glede uživanja soli). Do konca dneva oziroma naslednjih 24 ur potem uživajte samo tekočino, v kateri se je kuhala zelenjava, izbrana skladno z vašim nutrigenomičnim profilom in trenutnim položajem lune, in čisto žolco (precejeno jušno osnovo, pripravljeno iz eko-pašnih živali, ki so na vašem seznamu označene kot */+).

Vaje za pospešeno praznjenje želodca in tankega črevesja

Vaja 1: stojte z nogami narazen približno v širini bokov. Prepletite prste na rokah in obrnite dlani navzven, hrbet je raven, dihajte normalno. Ne da bi zavrteli trup, nagnite telo na levo in desno vsakič po 4 ponovitve. (4 x 2 = 8 gibov). Vse skupaj naj traja 10 sekund. Rezultat: Voda se premakne iz želodca v tanko črevo.
Vaja 2: stojte enako kot pri prvi vaji. Iztegnite desno roko, upognite levi komolec in se s prsti dotaknite desne rame. Zasukajte telo v pasu čim bolj v desno stran. Z očmi sledite prstom na desni roki. Enako storite še z levo roko. Menjajte roki, 4-krat na vsako stran (8 gibov) v 10 sekundah. Rezultat: voda nadaljuje premikanje po tankem črevesju.
Vaja 3: spustite se na roke in kolena v širini bokov. Spodvijte palce na nogi, spustite boke in izravnajte noge, roke naj bodo ravne, rame gor. Najprej zasukajte telo na desno in pogled usmerite čez desno ramo na levo peto. Obrnite se še na drugo stran. Poskušajte to storiti enakomerno in tekoče. Na vsako stran po 4-krat (skupno 8 gibov) v razmaku 10–15 sekund. Rezultat: voda je potisnjena še globje v tanko črevo.
Vaja 4: počepnite s stopali popolnoma na tleh. Razširite noge v širini bokov. Ritnice naj se ne bi dotikale pet. Dlani položite na kolena. Kolena naj bodo 50 cm narazen. Zasukajte telo na desno in premaknite levo koleno proti desnemu stopalu. Nato se obrnite na levo in pomaknite desno koleno proti levemu stopalu. Nujno je, da najprej premaknete navzdol levo koleno in nato desno. Ponovite na vsako stran 4-krat (8 gibov) Rezultat: voda se premakne iz tankega črevesja v debelo črevo.
Pomembno: Pri vseh vajah najprej naredite gib v desno in šele nato v levo stran.

Po končanem čiščenju je treba poskrbeti za takojšnjo sanacijo prebavnih sluznic in ustrezno podporo jetrom.

Celjenje telesnih delov, tkiv in organov se začne z zaščito in celjenjem prebavnih sluznic, kar najlažje in najhitreje dosežete z vaši krvni skupini specifičnimi blokatorji lektinov v kombinaciji z žolco (precejeno jušno osnovo, pripravljeno iz eko-pašnih živali, ki so na vašem seznamu označene kot */+), in seveda tistimi vitamini, ki jih telesu primanjkuje; ob tem je smiselno za pripravo jušne osnove uporabiti tiste dele telesa in organe, s katerimi imate težave:

Kadar uživamo posamične dele telesa, tkiv in organov neke živali, na ta način hranimo ustrezne celice, tkiva in organe v lastnem telesu.

Več o tem si lahko preberete v objavi o jušnih osnovah oziroma žolcah.

Hkrati je treba za učinkovito prebavo v črevesje naseliti tudi organizmu simbiotične probiotike, kar najlažje dosežemo z uživanjem fermentirane zelenjave, pri čemer tako zelenjavo kot probiotike izberemo skladno z nutrigenomičnim profilom® in trenutnim stanjem organizma; ustreznost posamičnih probiotikov, vitaminov in morebitnih drugih potrebnih dopolnil k prehrani je najlažje določiti z bioresonanco (BICOM, Oberon...).


Viri toksinov:
zunanji in notranji

Toksini lahko pridejo v telo iz okolja ali pa nastanejo v telesu.

Toksini, ki pridejo v telo iz okolja

Iz okolja pridejo toskini v telo kot kontaminanti v glavnem na naslednje načine:

 • z oralnim uživanjem
 • preko sluznic v ustih (n.pr. izpiranje ustne votline, umivanje zob)
 • z dotikom oz. absorpcijo skozi kožo
 • z vdihavanjem (preko sluznic dihalnega sistema)
 • z injiciranjem neposredno v tkiva ali kri (n.pr. težke kovine, ki se uporabljajo kot konzervansi v cepivih; kemoterapija itd.)
 • z vstavljanjem v telesna tkiva (npr. zobne zalivke, implantati itd).

Jasno je, da je treba narediti vse, da preprečimo vnos toksinov v telo iz okolja. Kakor se sliši enostavno, pa je prav ta korak verjetno najtežji. Zakaj? Zaradi vseprisotnosti toksinov v našem okolju. Tu ne govorim samo o industrijski onesnaženosti in kontaminaciji hrane in vode; praktično vse, kar danes uporabljamo že samo v gospodinjstvu, je človekovemu telesu nenaravno in zato strupeno - od plastične embalaže pa do posode za kuhanje.

Pri tem si velja zapomniti nekaj osnovnih, splošno veljavnih pravil:

 • Izogibajte se vsej industrijsko pripravljeni hrani in pijači. Namesto tega začnite uživati ekološko neoporečno hrano, ki jo pripravite in skuhate sami iz osnovnih sestavin. S tem se avtomatično izognete mnogim škodljivim snovem, vključno z MSG, koruznim sirupom z visoko vsebnostjo fruktoze, aspartamom, pesticidi in herbicidi.
 • Za shranjevanje in pripravo hrane uporabljajte izključno posodo in pripomočke iz inertnih materialov (steklo, keramika, porcelan, emajl).
 • Pijte izključno prečiščeno, po možnosti revitalizirano vodo. S tem preprečite vstop v telo več kot sto različnim kemikalijam, ki nimajo v vašem telesu česa iskati.
 • Uporabljajte izključno naravna čistila (soda bikarbona, beli kis, vodikov peroksid) in načine pranja perila (n.pr. ekološke pralne krogle).
 • Uporabljajte izključno naravne izdelke za nego telesa ekološko neoporečnega izvora. S tem se med drugim v veliki meri izognete natrijevemu fluoridu (zobna pasta), aluminiju (deodoranti) in naftnim derivatom (kozmetika).
 • Vedno preberite sestavine na vsakem izdelku, ki ga kupite: če je na seznamu karkoli sumljivega ali karkoli, česar ne znate izgovoriti, pustite izdelek v trgovini.
 • Izogibajte se cepljenju: poleg povsem nepotrebne in nekoristne obremenitve imunskega sistema, ki pomeni večjo (in ne manjšo) dovzetnost za bolezni, se boste s tem izognili živemu srebru in aluminiju.
 • Izogibajte se alopatskim farmacevtskim preparatom: vsi farmacevtski preparati vsebujejo toksine, ki se trajno akumulirajo v telesu.
 • Obiskujte zobozdravnika, ki pri svojem delu uporablja izključno telesu prijazne metode in materiale.
 • Izogibajte se geopatskemu sevanju, elektromagnetnemu smogu (GSM, brezžični internet, brezžični zbiralniki in oddajniki podatkov, prenosni telefon, vsi električni aparati, vtičnice...), sevanju medicinskih naprav (rentgen, ultrazvok, tomografija, magnetna resonanca...) in drugim virom škodljivega sevanja, vključno s živili, ki so bila namerno ali nenamerno izpostavljena sevanju (mikrovalovna pečica, razkuževanje z radiacijo, gozdni sadeži in druga hrana z visoko vsebnostjo radioaktivnega cezija in stroncija iz nekdanjih držav Sovjetske zveze in drugod, kjer je prisotna visoka raven naravnega sevanja ali sevanja zaradi jedrskih poskusov, nesreč v jedrskih elektrarnah itd.).
 • Iz surovih živil (meso, ribe, zelenjava, sadje, stročnice, oreški, semena, žita) pred pripravo in uživanjem odstranite toksine in toksična antihranila. Med uporabna orodja v ta namen med drugim spadajo ozonator, vodikov peroskid, soda bikarbona ter namakanje in fermentiranje.

Toksini, ki nastanejo v telesu: zastrupljanje se začne v črevesju

V smislu razstrupljanja telesa je zlasti pomembno razstrupljanje črevesja - predvsem zato, ker se zastrupljanje pogosto začne prav v črevesju.

Glavna funkcija črevesja je resorpcija hranil in vode v telo ter odstranjevanje strupenih odpadkov iz telesa z rednim izločanjem blata. Kadar je črevesje preobremenjeno ali prizadeto, ne deluje optimalno. Do tega lahko pride na primer zaradi uživanje hrane, ki vsebuje posameznikovi krvni skupini neprijazne lektine ali je za njegov ustroj težko prebavljiva, n.pr. zaradi sestave ali zaradi kombinacije živil; k težavam pa lahko pripomorejo tudi drugi, tako psihični kot fizični stresi.

Postopoma se zaradi tega v črevesju naberejo strupi, ki sčasoma povzročijo težave, kot so zaprtje, hemoroidi, ulcerativni kolitis, rak na črevesju, Chronova bolezen in še bi lahko naštevali. Običajni simptomi akumuliranih toksinov v črevesju tipično vključujejo glavobol, neprijeten zadah iz ust, alergije, intolerance in preobčutljivosti na živila in druge substance, PMS, utrujenost, depresijo, razdržljivost, napenjanje, vetrove, pogosta vnetja in okužbe.

Vzdrževanje črevesja v zdravem stanju s prehrano, ki je skladna s posameznikovim nutrigenomičnim profilom®, ter redno odstranjevanje strupov iz telesa, lahko prepreči marsikatero naštetih težav. Lektini, težko prebavljive kombinacije živil, posamezniku neprijazen življenjski slog in tako naprej namreč povzročajo poškodbe in zakrčenost prebavil, kar pomeni, da kisik le stežka pride do celic v črevesju. Posledica poškodb in zakrčenosti je podhranjenost tkiv in celic, ki tako ne morejo niti optimalno delovati niti se obnavljati. Namesto, da bi hrano prebavljali encimi, se v črevesju namnožijo anaerobni mikroorganizmi, ki razgrajujejo hrano preko procesov gnitja.

Postopoma nastane začaran krog:

anaerobni mikroorganizmi s svojimi izločki povzročajo še večjo degradacijo črevesja, zaradi česar prebavila delujejo še slabše in s tem za te anaerobne mikroorganizme ustvarjajo vedno boljše življenjsko okolje. Ob degradaciji črevesne sluznice in stene začnejo v krvni obtok postopoma prehajati snovi iz hrane in strupi, ki nimajo tam česa iskati.

To na eni strani povzroči reakcije imunskega sistema in sčasoma preobčutljivosti, intolerance in alergije na živila, na drug strani pa preobremenitev jeter in ledvic.

Posledica tega je, da se človek vedno slabše počuti, ima vedno manj energije in do resnih, življenjsko nevarnih bolezni ni več daleč.

Da bi (pre)obremenjeno, zakrčeno črevesje ponovno spravili v stanje, ki je predpogoj za optimalno delovanje prebavnega sistema, je za začetek (in v kombinaciji s prehrano, prilagojeno posameznikovemu nutrigenomičnemu profilu® in trenutnemu stanju organizma) zlasti priporočljivo uživanje preparatov za čiščenje črevesja v obliki kapsul, ki vsebujejo snovi, bogate s kisikom*. V prebavnem traktu se te snovi razgradijo in v telo sprostijo kisik, ki deluje neposredno na črevesje in prebavila.

Učinek te terapije je dvojen: na eni strani lahko kisik vsrkajo kisika lačne celice, na drugi pa bo kisik oksidiral (pobil) parazitske glive (n.pr. kandido) in druge anaerobne mikroorganizme v črevesju, ki uspevajo v okolju brez kisika ter razgrajujejo hrano preko procesov gnitja, s čimer ustvarjajo dodatne strupe za telo in preprečujejo obstoj človeku simbiotičnih bakterij (probiotikov). Kisik bo tako ustvaril pogoje za celjenje poškodovanih črevesnih tkiv in uspevanje posamezniku prijazne črevesne flore, kar ima naslednje pozitvine učinke:

 • Zniža se proizvodnja holesterola, ki ga je prej telo proizvajalo za odpravljanje posledic vnetij, ki so jih povzročali izločki pretirano namnoženih anaerobnih bakterij in gljiv;
 • V črevesju se naseli posamezniku prijazna, simbiotična črevesna flora;
 • Z boljšim delovanjem ozdravljenega črevesja je poleg boljše prebave zagotovljeno tudi bolj učinkovito izločanje strupov preko blata, ki tako ne zaidejo v krvni obtok, kjer bi zastrupljali kri in se nalagali v druga telesna tkiva, kar zlasti razbremeni jetra in ledvice;
 • Razbremeni se imunski sistem, saj skozi obnovljeno črevesno sluznico in zaceljeno črevesno steno v kri več ne prehajajo molekule, ki tam nimajo česa iskati in zato povzročajo imunske reakcije.

*Za več informacij v zvezi s preparati za razstrupljanje črevesja na osnovi kisika pokličite Nutrigenomika Info Team.

Zastrupljanje kot funkcija vašega nutrigenomičnega profila®

Ali vam bo nek okoljski toksin povzročal težave ali pa ga bo telo lahko presnovilo in izločilo, je v veliki meri odvisno od vašega nutrigenomičnega profila®. Tu gre predvsem za prisotnost in raven raznih prebavnih in jetrnih encimov, ki določajo sposobnost prebave in presnove, kot jo določa na primer vaša krvna skupina in GenoTip®. Krvna skupina A in AB imata zaradi relativno nizke ravni želodčne kisline in alkalne fosfataze že v osnovi bistveno nižjo sposobnost razgradnje maščob, ki hitro obremenijo jetra. Preobremenjena jetra pa imajo seveda bistveno nižjo sposobnost odstranjevanja strupov. Med GenoTipi® so k nalaganju toksinov nagnjeni zlasti GT2, GT3 in GT4. Vsekakor pa velja, da imajo različni nutrigenomični profili različne sposobnosti presnove posameznih toksinov. Pomemen faktor pri zastrupljanju in razstrupljanju pa je tudi trenutno stanje organizma.


Neinvazivne splošno uporabne metode razstrupljanja

Post

Razstrupljanje je mogoče izvesti na več načinov, od katerih je najbolj znan in najbolj popularen post.

Zgodovina posta sega vse do antičnih časov. Že grški zdravnik Hipokrat, ki je živel in delal štiristo let pred Kristusom, je priporočal, da se človek občasno odpove hrani in »pusti notranjemu zdravniku, da opravi svoje delo.«

Kljub temu splošnemu prepričanju pa po mojih izkušnjah drastičen post ni najboljši način razstrupljanja in je ustrezen v zelo redkih, celo izjemnih primerih, saj za organizem predstavlja zelo velik vir stresa, ki ga človek težko obvlada v svojem vsakdanjiku. Ne pozabimo, da je prav način življenja v vsakdanjiku tisti, ki je povzročil stanje zastrupljenosti!

Poleg tega post ni učinkovit pri odstranjevanju mnogih okoljskih strupov, kot so težke kovine in xenobiotiki, ki jih telo ne zmore razgraditi in odplaviti, ker v ta namen preprosto ne proizvaja ustreznih encimov.

Veliko bolj smiselno je enkrat do dvakrat letno izvesti zdravilno-očiščevalni post, kot ga priporoča Hildegard von Bingen.

V vsakdanjem življenju je zelo uporaben takoimenovan mini-post, ki traja 15 ur, se pravi čez noč. Tak mini-post je zelo smiseln za razbremenitev prebavnega trakta, in si ga lahko brez negativnih posledic privoščmo precej redno. Pri tem je seveda ključnega pomena pitje velikih količin prečiščene, tople, revitalizirane vode (zlasti zjutraj oz. na tešče), ki odplavi iz telesa strupe, ki so se iz celic izločili čez noč.

Post po Hildegard von Bingen

Post po Hildegard ni povezan s stradanjem ali hujšanjem. Namesto tega gre za zavestno, začasno prekinitev vnosa obremenjujočih in/ali toksičnih snovi v telo. Na ta način ostane na voljo več energije za zdravilno odstranjevanje strupov in procese samozdravljenja, kar ima pozitivne učinke na celoten organizem.

"Tistemu, ki ni niti povsem zdrav niti bolan, bo zmeren post povrnil zdravje. Tudi zdravi bi morali narediti postno kuro, saj jim bo ohranila zdravje in tako ne bodo zboleli." ~ Hildegard von Bingen

V najboljšem možnem primeru gre za prebavo in presnovo hrane približno 35 % celotne dnevne energijske porabe. Toda v primeru, da se človek prehranjuje neustrezno glede na svoj nutrigenomični profil® in trenutno stanje organizma, ter pri tem živila zaužije še v napačni obliki (n.pr. presna prehrana) oziroma jih napačno pripravi in kombinira, se delež tovrstne energetske porabe lahko dvigne tudi na 80 % celotne razpoložljive energije. Pri zdravilnem postu po Hildegard nastane torej precejšen prihranek, ki telesu omogoči, da se posveti razstrupljanju, odstranjevanju »žlindre« (n.pr. oblog na žilah, črevesnih stenah in drugih tkivih), samozdravljenju, popravljanju DNK ter regeneraciji celic in tkiv. Ponovno se sprožijo določeni presnovni procesi, ki pozitivno vplivajo na zdravstveno stanje in počutje. Ker je na voljo več energije, to pomeni večjo storilnost in priložnost za odpravljanje degenerativnih okvar in kroničnih bolezni. S tega stališča je občasen post priporočljiv za vse ljudi.

V primeru zdravstvenih težav ali bolezenskih stanj (n.pr. diabetes) se je vsekakor smiselno o postu prej posvetovati z ustrezno usposobljenim strokovnjakom s področja zdravstvenega varstva.

Rastrupljanje razbremenjuje in obremenjuje. Ko iz telesa izločimo strupe in odstranimo »žlindro«, to v končni fazi razbremeni in posledično okrepi imunski sistem ter sproži oziroma pospeši samozdravljenja. Toda sam proces razstrupljanja je lahko povezan z neprijetnimi stranskimi učinki, vključno s preobremenitvijo jeter in ledvic. Prav zato si je za post treba vzeti čas in se mu v celoti posvetiti na holistični ravni, ki obsega telo, dušo in duha.

Post po Hildegard torej služi tudi temu, da se človek spočije, si razjasni pojme in očisti dušo, ter se (ponovno) zave samega sebe kot duhovnega bitja. Ljudje, ki živijo stresno, se lahko na ta način umaknejo od vsakdanjih obremenitev in dobijo energijo, ki jim omogoči, da poiščejo načine za bolj smiselno življenje, v katerem je več veselja in zadovoljstva, in po možnosti tudi za izpolnitev svojega duhovnega poslanstva, torej za svojo samouresničitev.

Za doseganje tega tako želenega rezultata pa je treba post izvesti na pravilen način.

Trajanje posta po Hildegard. Post, ki je namenjen splošnemu izboljšanju počutja, traja od šest do dvanajst dni. V primeru kroničnih bolezni je tovrsten post smiselno izvajati dlje, a ne več kot štiri tedne.

Priprava na post. Če se človek že nekaj časa prehranjuje in živi skladno s svojim nutrigenomičnim profilom®, za post po Hildegard ne potrebuje posebne predpriprave. V nasprotnem primeru pa je priporočljivo v nekaj tednih pred začetkom posta dvakrat tedensko jesti tako, kot predvideva post (v kontekstu svojega nutrigenomičnega profila®). V obeh primerih je koristno, pred začetkom posta narediti sedemdnevno čiščenje črevesja (Oxypowder). Dva dni pred začetkom zdravilnega posta se je treba psihično pripraviti na post (na primer z uporabo EFT), in začeti s pitjem dveh do treh litrov koromačevega ali postnega čaja dnevno.

Kako poteka post po Hildegard?

  Prehrana v času postne kure:

  Pijača: Dnevno spijemo dva do tri litre nesladkanega koromačevega ali postnega čaja.

Zelo pomembna je tudi vsakodnevna fizična aktivnost, kot na primer lep sprehod v naravi ali druga sproščujoča rekreacija, skladno z nutrigenomičnim profilom® in trenutnim stanjem organizma.

Obdobja počitka, meditacije (Holosync) in razčiščevanja (čiščenja duše – odstranjevanje zastarelih, škodljivih oz. kakorkoli obremenjujočih miselnih in čustvenih vzorcev, npr. s pomočjo EFT ali SEM) so prav tako bistven del zdravilnega posta po Hildegard, brez katerih ne gre pričakovati optimalnih rezultatov.

Hruškov med

Kura s hruškovim medom spada med najenostavnejše in najučinkovitejše načine razstrupljanja po Hildegard von Bingen.

Ponuja čudovito priložnost za čiščenje organizma na celični ravni in sanacijo črevesnih sluznic, ki bi jo morali enkrat do dvakrat letno izkoristiti tudi vsi zdravi ljudje.

Hruškov med je zelo učinkovit pri najrazličnejših tegobah, kot so na primer zakisanost organizma, utrujenost, težave s prebavo.

"Hruškov med je več vreden kot zlato, saj prežene migreno, zmanjšuje vlago [v pljučih], prežene vse slabe [telesne] sokove in očisti človekovo notranjost tako, kot bi z lonca zdrgnil plesen."

Hildegard je vsemi njenimi zdravilnimi preparati prav hruškov med označila kot svoj največji dosežek.

Za pripravo je bolj priporočljivo uporabiti kuhane hruške kot pečene, "kajti pri kuhanju se hruškov sok izloči v vodo, kar se pri peki ne zgodi v celoti." Eterična olja v uporabljenih začimbah sprožijo izločanje prebavnih encimov in s tem omogočijo notranje čiščenje telesa. Recept za hruškov med najdete tukaj.

Glina

V tradicionalnem zdravilstvu se glina že dolgo dokaj učinkovito uporablja pri boleznih prebavil, vnetjih, čiru in celo raku. Kalcijeva bentonitna gline je učinkovita tudi pri dekontaminaciji telesa in okolja v primeru zastrupitve z radioaktivnim sevanjem.

Glina deluje kot notranji obkladek, ki izredno močno regenerira uničene celice in pospešuje tudi čiščenje škodljivih snovi. Raziskave so pokazale da izredno dobro čisti kri. Bistvena lastnost gline je absorpcija oziroma vpojna moč. Zaradi svoje vpojne moči lahko glina deluje protivnetno, antiseptično, protiinfekcijsko, protignojno, absorpcijsko (na pline in bakterije). Glina učinkuje selektivno, preprečuje razmnoževanje mikroorganizmov, ter spodbuja obnavljanje zdravih celic.

Bioresonanca

Bioresonančna terapija nam ponuja enkratno možnost, da preobremenitve z okoljskimi strupi in težkimi kovinami ne le zdravimo, ampak da tudi ugotavljamo mehanizme preobremenitev na informacijski ravni in težave s tem popolnoma odpravimo. Terapevtski princip je inverzno nihanje (zrcalna slika nihanja) toksina. To nihanje povzročimo z zrcalno uravnavo v napravi BICOM, ki ga povzroča izvirno nihanje toksina oz. preobremenilne substance. V enem ali več terapevtskih terminov je tako nihanje s pomočjo kabla in elektrode vodeno k pacientu. Fizikalni zakon pravi, da vsako nihanje, ne glede na amplitudo in frekvenco, pri obratni nastavitvi pripelje do svoje zrcalne slike in ga s tem zreducira na nič. To pomeni, da to nihanje z zrcalnim nihanjem lahko ustavimo. Pri fizikalni inverziji poljubnega nihanja ostane značilnost frekvenčno amplitudnega vzorca nespremenjena. Natanko ta vzorec pa je tudi edina specifična identifkacijska koda, ki zabeleži določen engram in s tem omogoči terapevtski vpliv. Pri tem pride s pomočjo vzorca zrcalne slike nihanja do redukcije oz. izničenja izvirnega vzorca nihanja toksina in s tem do postopne razgradnje toksina v nihalnem sistemu pacienta.

Ugotovitev, da je mogoče preobčutljivosti s pomočjo inverzne uravnave zmanjšati, izhaja iz s konca sedemdesetih let, torej iz časa začetkov bioresonančne metode. Če se držimo določenih pravil, ki jih narekuje bioresonančna metoda, lahko toksine iz telesa popolnoma odstranimo brez stradanja in preobremenitve jeter in ledvic, ki je na primer povezano s postom.

BICOM pokaže, katere hrane do nadaljnjega človek v času zdravljenja ne bi smel uživati, in katerih toksinov bi se moral v tem času izogibati. Na vso srečo tak prisilni delni post ne traja dolgo, saj je terapija izredno učinkovita in človek ima tipično rezultat že po nekaj dnevih. Problem nastopi, če človek (ponovno) povzame zanj škodljive navade glede prehane, vadbe in življenjskega sloga, ki so pravzaprav povzročitelj njegovih težav.

Nutrigenomični profil®

Predpogoj za trajno razstrupljanje je prehrana in življenjski slog skladno z vašim nutrigenomičnim profilom®, saj lahko neka hrana, vadba ali življenjski ritem, ki na nekoga deluje n.pr. čistilno ali shujševalno, pri nekom drugem povzroči nabiranje strupov v telesu, preveliko telesno težo, motnje v hormonskem ravnovesju ali še kakšne druge neprijetnosti, kot je na primer dovzetnost za bolezen ali celo razvoj bolezenskih stanj.

Alge, zelišča in začimbe

Nekatere alge, zelišča in začimbe imajo veliko sposobnost, da nase vežejo različne strupe. Pri tem je seveda ključnega pomena, da jih izbirate skladno z vašim nutrigenomičnim profilom®, sicer boste imeli od njih več škode kot koristi.

Med detoksifikacijskimi algami je zelo znana chlorella. Poleg tega, da popravlja in aktivira razstrupljevalne sposobnosti telesa, chlorella veže vse znane težke kovine in okoljske strupe ter pospešuje njihovo izločanje. Chlorella je zlasti učinkovita v kombinaciji s korijandrom (Coriandrum sativum), pa tudi s spirulino, ki ima prav tako precejšnje detoksifikacijske učinke, tudi v primeru zastrupitve z radioaktivnim sevanjem.

Korijander. Ta začimba, ki se pogosto uporablja pri kuhanju, ima edinstveno sposobnost, da odstrani živo srebro iz medceličnega tkiva in celičnega jedra.

“Korijander je sposoben mobilizirati živo srebro, kadmij, svinec in aluminij tako v kosteh kot v centralnem živčnem sistemu. Po vsej verjetnosti je edino učinkovito sredstvo za mobilizacijo živega srebra, shranjenega v medceličnem tkivu (vezanega na mitohondrije, tubulin, lipozome itd.) in v celičnem jedru (in s tem odpravljanje poškodb DNK, ki jih povzroča živo srebro).”
- Dietrich Klinghardt, MD, PhD, Chelation: How to remove Mercury, Lead, & other Metals

Česen veže živo srebro in svinec, in pospešuje izločanje težkih kovin iz telesa.

“Česen vsebuje številne komponente žvepla, vključno z izredno dragocenimi skupinami žveplo-hidrilov, ki oksidirajo živo srebro, kadmij in svinec, ter jih naredijo vodotopne. (…) Česen vsebuje tudi bioaktivni selen, ki ščiti pred toksičnimi učinki živega srebra.”
- Dietrich Klinghardt, MD, PhD, Chelation: How to remove Mercury, Lead, & other Metals

Pri tem velja poudariti, da to velja samo za surov (strt, nariban ali prežvečen) česen in česnovo olje, ne velja pa za kuhan česen ali za česen v prahu (kot začimba ali v kapsulah). Sveže olupljen česen začne zelo hitro izgubljati svojo moč, zato ga je treba zaužiti takoj (dobro prežvečenega) oziroma najkasneje v 10 minutah, ko ga dodamo hrani (strtega, naribanega). Kuhan česen je po Hildegard von Bingen za organizem tako škodljiv kot pokvarjeno vino. Če vas skrbi česnov zadah, vam priporočam, da žvečite svežo baziliko; vonj po česnu (in čebuli) z rok zlahka odstranite tako, da jih podrgnete ob nerjaveče jeklo.

Kurkuma je že dolgo v splošni uporabi v jugovzhodni Aziji tako v kulinariki kot tudi v tradicionalnih metodah zdravljenja. Njene čistilne sposobnosti so znane že stoletja. V ajurvedski medicini je kurkuma nesporna kraljica med začimbami: pospešuje čiščenje jeter in krvi, podpira dobro prebavo in izločanje, deluje protivnetno. Uporablja se tudi za čiščenje kože, obnavljanje barve in konzerviranje živil.

“Kurkuma pospešuje proizvodnjo treh jetrnih encimov: aril-ogljikovodikove hidroksilaze, glutation-S transferaze, in UDP-glukuronil transferaze, ki razgrajujejo potencialno škodljive snovi v jetrih. Nudi podobno zaščito kot methotrexate in drugi farmacevtski preparati, ki se presnavljajo v jetrih ali vodijo skozi jetra, ki jih dobivajo pacienti na kemoterapiji.”
- James A. Dukes, Ph D., Dr. Duke’s Essential Herbs

Nedavne študije kažejo, da se zdravilni učinki kurkume eksponencialno povečajo v kombinaciji s črnim poprom.

Več informacij o različnih začimbah in zeliščih ter njihovih zdravilnih in razstrupljevalnih učinkih najdete v objavi Začimbe, zelišča, marinade: za spodbujanje prebave, presnove, razstrupljanja, prekrvavitve ter vzpostavljanje in ohranjanje ravnovesja v organizmu

Vitamini, vadba, savna in Deflect®

Kadar je človek izpostavljen strupenim kemikalijam in težkim kovinam, ki jih organi razstrupljanja niso sposobni ustrezno predelati in izločiti, se le-te naložijo v maščobnem tkivu. Za odstranjevanje tako imobiliziranih toksinov iz telesa je treba torej najprej razgraditi maščobo, v kateri se nahajajo.

Pri pacientih s sindromom zalivske vojne in prebivalcih obalnih obomočij Mehiškega zaliva v ZDA, ki so zaradi okoljske katastrofe že vse od aprila leta 2010 močno onesnažena z nafto in koreksitom, se je kot zelo uspešen pristop obneslo 30-dnevno razstrupljanje s hranljivo (eko) prehrano in vitamini v obliki dopolnil, telesno vadbo in savnanjem.

Program razstrupljanja temelji na kombinaciji vadbe in niacina. Niacin (znan tudi kot mešanica vitamina B3, nikotinske kisline in vitamina PP) razgrajuje maščobe in s tem sprošča v maščobnem tkivu izolirane toksine. Ti toksini se nato pospešeno mobilizirajo s pomočjo gibanja (telesne vadbe) in izločijo iz telesa predvsem preko potenja (vadba in savnanje).

Za obremenitev telesa s kemikalijami, težkimi kovinami in drugimi xenobiotiki pa niti slučajno ni potrebno biti izpostavljen ekstremno onesnaženemu okolju: že vsakdanje življenje in način prehrane v Sloveniji v zadnjih nekaj desetletjih je povsem dovolj, da ima večina žensk (in vedno več moških) dandanes "pomarančno kožo" oziroma celulit.

Celulit ni nič drugega kot s toksini obremenjena maščoba v podkožnem tkivu.

Telo seveda lahko razgradi maščobo samo v tistih celicah, ki niso polepljene z lektini, ki preprečujejo njihovo razgradnjo in izgorevanje. Zato je zelo pomembno, da se človek prehranjuje skladno s svojim nutrigenomičnim profilom® in hkrati uživa specifične sladkorje za svojo krvno skupino (npr. Deflect), ki vežejo lektine in s tem omogočijo razgradnjo in odplavljanje maščob (in nanje vezanih toksinov) iz telesa.

Razgrajene maščobe se izločijo skupaj s toksini in jih je treba nato v telesu nadomestiti z zdravimi maščobami v okviru ustrezne prehrane za posameznikov nutrigenomični profil®.

Razstrupljanje v primeru zastrupitve z radioaktivnim sevanjem

V primeru izpostavljenosti radioaktivnemu sevanju je zelo koristno uživati (ekološko neoporečne) alge (skladno z vašim nutrigenomičnim profilom®) v kombinaciji s čelati, ki vežejo težke kovine in tudi radioaktivne delce, in s tem omogočijo njihovo izločanje iz telesa. Raziskave kažejo, da se dovzetnost in sposobnost absorpcije radioaktivnih delcev močno poveča v primeru obstoječe obremenitve s težkimi kovinami, kot so na primer svinec, živo srebro, kadmij, arzenik, aluminij, litij, volfram, uran. Medtem ko so nam dokaj dobro znani viri živega srebra (n.pr. zobne zalivke, cepiva), aluminija (npr. deodoranti, cepiva), arzenika (n.pr. zaščita lesa) in svinca (n.pr. barve, ki se uporabljajo v kozmetiki, pleskanju, keramiki), pa manj vemo o neradioaktivnem uranu. Neradioaktivni uran je prisoten v vodi, zraku in hrani; večina ljudi ga nevede in nehote uživa vsak dan. Uran blokira encimske procese in s tem ovira presnovo ogljikovih hidratov, kar povzroča zmanjšan vnos kisika v celice in s tem manjšo razpoložljivo raven energije. Pri tem ne gre pozabiti, da je Evropa (in s tem v Evropi pridelana hrana) v veliki meri še vedno kontaminirana z radioaktivnimi delci iz Černobila iz leta 1986, čemur se je marca 2011 pridružilo še veliko hujše onesnaženje iz Fukušime.

Intravenozni vitamin C učinkovit pri preprečevanju in odpravljanju posledic radioaktivenga sevanja

Pri delavcih v jedrski elektrarni Fukušima, ki so jim dajali intravenozni vitamin C in oralne antioksidante, so ugotovili bistveno zmanjšanje nevarnosti razvoja rakavih obolenj. Šestnajst moških, starih od 32 do 59 let je 5 do 6 tednov delalo v močno radioaktivnem območju, kjer so zbirali kontaminirano vodo, merili raven sevanja, delali kot operaterji težkih strojev in odstranjevali ruševine. Vsem so vzeli vzorce krvi in izmerili število krvnih celic in splošno krvno sliko, raven plazme in proste DNK, ter izraznost 47  različnih genov, povezanih z rakom.
Pri štirih delavcih, ki so jim pred nastopom dela dajali intravenozni vitamin C (25 000 mg) in ki so neprekinjeno nadaljevali z jemanjem antioksidantov v času dela v elektrarni, niso zabeležili nobene bistvene spremembe tako pri ravneh proste DNK kot tudi pri tveganju rakavih obolenj v smislu spremenjene izraznosti genov.
Pri treh delavcih, ki niso bili deležni tovrstnega preventivenga tretmaja, so izmerili povišano tveganje rakavih obolenj. Po tem, ko so jim nato dva meseca dajali intravenozni vitamin C, oralno pa antioksidante, se je raven proste DNK vrnila v normalno stanje, bistveno pa se je zmanjšalo tudi tveganje razvoja rakavih obolenj, ugotovljeno na podlagi izraznosti genov. [Yanagisawa A. Effect of Vitamin C and anti-oxidative nutrition on radiation-induced gene expression in Fukushima nuclear plant workers - brezplačna predstavitev]

Nobenega dvoma torej ni, da je ne samo smiselno, ampak nujno vsakodnevno in v neskončnost izvajati strategije za učinkovito detoksifikacijo vključno z razstrupljanjem v primeru zastrupitve z radioaktivnim sevanjem, resno pa bi veljalo razmisliti tudi o pokritih vrtovih oziroma pridelavi hrane v rastlinjakih.

Hrana in hranila, ki načelno ščitijo tkiva v primeru zastrupitve z radioaktivnim sevanjem:

 • Miso (za krvno skupino A in AB).
 • Alge in morske trave (spirulina, klorela, kelp, wakame…). Wakame so načeloma primerne za vse krvne skupine in GenoTipe®. Mehurjasta haloga (Fucus vesiculosis) je zlasti primerna za krvno skupino O. Pri kloreli v tabletah bodite pozorni na biorazpoložljivost, ki je od izdelka do izdelka zelo različna, zaradi česar vam tako dopolnilo lahko povzroči več škode kot koristi.
 • Zelenjava z visoko vsebnostjo žvepla (brokoli, gorčica, ohrovt, zelje…) in beta karotena (korenje in druga zelenjava z oranžnim pigmentom).
 • Živila z visoko vsebnostjo kalija, kalcija in drugih mineralov.
 • Živila z visoko vsebnostjo nukleotidov in omega 3 EPA in DHA, ki zmanjšujejo vnetja ter omogočajo in pospešujejo popravljanje celic (morske alge in trave, kvas, nekatere modre ribe, ribje olje, krilovo olje, olivno olje...).
 • Multivitaminska in multimineralna dopolnila k prehrani. Zlasti vitamini D, C in B so ključni za delovanje imunskega sistema in odpravljanje škode na celični ravni, ter seveda za zdravje in zdravo izraznost (od sevanja poškodovanih) genov. Ker vsa tovrstna dopolnila niso niti enaka niti enako koristna za vse, je treba ustreznost posameznih tovrstnih izdelkov v danem trenutku za vas obvezno preveriti z bioresonanco.)

Biorazpoložljivost, absorpcija in koristnost oz. smiselnost uživanja posamičnih živil in dopolnil je v veliki meri odvisna od načina priprave in posameznikovega nutrigenomičnega profila®.

Hrana, ki povečuje negativne učinke zastrupitve z radioaktivnim sevanjem:

 • Sladkor, sladkarije, žita, škrobna živila in druga živila z visoko vsebnostjo ogljikovih hidratov, ki se v končni fazi razgradijo v sladkor (razen neposredno pred/med fizičnimi napori, ko gre sladkor v obliki glukoze neposredno v kri in jo pokurimo takoj), alkohol, fruktoza in živila z visoko vsebnostjo fruktoze (med, razna sladila, sadni sokovi brezalkoholne pijače s koruznim sirupom z visoko vsebnostjo fruktoze itd.); suho in sladko sadje, razen datljev, ki imajo visoko vsebnost glukoze in pridejo v poštev pred/med fizičnimi napori za takojšnje izgorevanje energije).
 • Vsa hrana, rekreacija, življenjski slog, kemikalije in dopolnila, ki niso skladna s posameznikovim nutrigenomičnim profilom® ali trenutnim stanjem organizma.

V spodnjem videu se lahko poučite o dejstvih glede posledic radioaktivnega sevanja (Japonska, Kanada, Černobil), ki jih ne boste izvedeli iz tradicionalnih medijev (zlasti pa ne iz tistih, za katere plačujete obvezni prispevek RTV):Več zgoščenih in zelo uporabnih informacij v zvezi s tem je na voljo zlasti na naslednjih povezavah:

Za kar največjo učinkovitost je seveda treba načine in sredstva razstrupljanja prilagoditi posameznikovemu nutrigenomičnemu profilu® in trenutnemu stanju organizma, pri čemer je ustreznost posamičnih živil, začimb, zelišč, dopolnil k prehrani in kemikalij smiselno (beri: obvezno) preveriti z bioresonanco.


Holističen pristop

Razstrupljanje kot funkcija vašega nutrigenomičnega profila®

Vsakršno razstrupljanje, ki ne upošteva celostnega in celotnega človeka, njegovega telesnega in duševnega stanja, je nepopolno, nezadovoljivo, nesmiselno in lahko naredi več škode kot koristi.

Katere specifične metode razstrupljanja so za vas najbolj učinkovite, je zlasti odvisno od vašega nutrigenomičnega profila®. Različne oblike savnanja, knajpanje, intenzivna telesna vadba, ki izzove potenje, post in tako naprej, nikakor ni niti ustrezno niti enako učinkovito za vse. Nasprotno, ustreznost in učinkovitost neke metode razstrupljanja je odvisna tako od posameznikovega nutrigenomičnega profila® kot tudi od trenutnega stanja organizma.

Ko ima človek težave, ki se kažejo kot preobčutljivost organizma na določena živila ali ima simptome, ki kažejo na preveliko količino raznih toksinov v telesu - od pesticidov in drugih xenobiotikov pa do težkih kovin in stranskih produktov napačne hrane in pijače, ki jih telo ne uspe izločiti po običajni poti (črevo, ledvice, jetra, koža) - je po mojih izkušnjah poleg pravilne prehrane, vadbe in življenjskega sloga, in ob poudarjenem uživanju nekaterih zelišč, začimb in dopolnil k prehrani, ki pospešujejo razgradnjo in odplavljanje strupov iz telesa (seveda skladno s posameznikovim nutrigenomičnim profilom®), najhitrejša pot, da se znebi toksinov, terapija z bioresonanco (BICOM).

Pozor na jetra in ledvice

Med glavne organe za razstrupljanje telesa in čiščenje krvi spadajo jetra in ledvice. Vsak toksin v telesu pomeni avtomatično obremenitev jeter. Kadar se za telo nek toksin izkaže za pretrd oreh oziroma ga telo ne zmore niti presnoviti niti izločiti, lahko zaobide jetra in ga telo namesto tega skuša nevtralizirati tako, da ga izolira in shrani v maščobnih celicah.

Pri razstrupljanju pride do sprostitve teh strupov v telo, ki lahko preobremenijo jetra in ledvice. Zato je zelo pomembno, da najprej ugotovimo, za katere toksine gre in skladno s tem izberemo ustrezen način razstrupljanja, in da ob tem kar se da razbremenimo jetra in ledvice.

 • Pri raztapljanju ledvičnih kamnov je zelo učinkovita juha iz pirinega zdroba.
 • Škodo, ki jo v ledvicah povzroči uran, je mogoče omiliti s sodo bikarbono (1 žlička na 250 ml vode za odrasle oz. 1 žlička na 125 ml vode za otroke).
 • Za razstrupljanje jetra uporabljajo glicin, kar pomeni, da je sposobnost detoksifikacije omejena s količino razpoložljivega glicina. Odličen vir glicina je jušna osnova oz. žolca eko pašnih živali:

  "[..] uživanje [..] beljakovin, ki vsebujejo oblilico glicina (kot je na primer želatina/žolca), pomaga jetrom, da opravijo svoje delo. To je zlasti logično glede na to, da nedavne raziskave [..] kažejo, da je sposobnost jeter za sintezo [detoksifikacijskih] snovi omejena s količino razpoložljivega glicina." ~ Reuben Ottenberg, MD (Journal of the American Medical Association, 1935) Več...

 • Za izboljšanje jetrne funkcije in okrepljeno izraznost genov za povečano proizvodnjo jetrnih encimov, ki so ključni za učinkovito razstrupljanje, je zelo učinkovit kavni klistir:

  Kavni klistir

  Zavremo približno pol litra prečiščene vode, dodamo 3 žlice kave in pustimo, da vre 15 minut. Ohladimo. Dodamo vodo, da dobimo en liter in nalijemo v vrečko za klistiranje. Kavo uvajamo leže na boku s skrčenimi koleni. V črevesju jo zadržimo 10 - 13 minut, nato jo izpustimo v straniščno školjko.

  Pri tem je bistveno, da uporabimo eko pridelano kavo brez pesticidov in drugih kontaminantov, prečiščeno vodo, in da je uporabljena količina 1 liter.

Ključni dejavniki za trajno razstrupljanje

Za celostno razstrupljanje z dolgoročnim učinkom je ključno naslednje:

 • zdrava, polnovredna prehrana skladno z vašim nutrigenomičnim profilom®, s poudarkom na krvni skupini, statusu sekretor/nesekretor in GenoTipu®;
 • ustrezna hidracija organizma s prečiščeno, mehko in revitalizirano vodo;
 • saniranje črevesja (posebno pomembna je odstranitev seva glivic iz črevesja) in saniranje okolja sluznic (simbiozno vodenje). V praksi so se v ta namen kot izredno uspešni izkazali preparati, ki oksidirajo tovrstne mikroorganizme in pri tem ne uničujejo človeku prijazne flore (za več informacij pokličite Nutrigenomika Info Team);
 • dopolnila k prehrani skladno z vašo krvno skupino in GenoTipom®, ki v kombinaciji z bioresonanco in pravilno prehrano pospešujejo normalizacijo stanja organizma. V praksi so se v ta namen kot izredno uspešni izkazali naslednji izdelki Right4YourType®, ki jih je za posamične krvne skupine zasnoval Dr. D'Adamo:

Sorodne objave

Več informacij najdete v naših brošurah v .pdf formatu, lahko pa nas tudi pokličete. (Brošure v .pdf formatu najlažje odprete tako, da kliknete na desni gumb miške in z izbiro "Shrani kot" oz. "Save As" datoteko najprej shranite na svoj računalnik, in šele nato odprete.):

Strategije za učinkovito detoksifikacijo in krepitev imunskega sistema: razbremenite jetra in ledvice 

Strategije za učinkovito detoksifikacijo in krepitev imunskega sistema: čajne mešanice za posamične krvne skupine

Videoserija The Toxies: ExposedDatum zadnje spremembe: 27-09-2013