Fitness in hrana za mišice:

dopolnila k prehrani za boljše rezultate

©Nataša Klarič

(Povzeto po 4 Your Type Journal, Eat Right and Burn Fat while Building Muscle)Individualizirana prehrana, individualizirani prehranski dodatki

Medtem ko je prehranjevanje skladno z vašim nutrigenomičnim profilom® bistveno za vaše zdravje in dobro počutje, vam ustrezna dopolnila k prehrani v kombinaciji s prehrano in fizično aktivnostjo, prilagojeno specifičnim potrebam in ustroju vašega organizma, lahko pomagajo do še bistveno boljših rezultatov:

več čiste mišične mase - izguba maščobe - ohranjanje zdrave telesne teže - lepši videz - odlično počutje


Mišična masa

Pri doseganju idealne teže gre za pravilno razmerje med čisto mišično maso in zdravo telesno maščobo. Več mišic pomeni aktivnejšo presnovo, kar pomeni, da pri enaki teži človek, ki ima večjo mišično maso, pokuri več kalorij v mirovanju kot tisti z manjšo mišično maso.

V procesu staranja človek tipično izgublja mišično tkivo – kar je mnogo bolj verjetno, če s prehrano ne zaužije dovolj »hrane za mišice« za svoj nutrigenomični profil®. Študije kažejo, da ženske po 35. letu vsako leto tipično izgubijo 150 do 200 gramov mišične mase.

Veliko raziskav, ki proučujejo razmerje med staranjem in izgubo mišičnega tkiva, prehrane sploh ne upošteva. Nekatere študije gredo celo tako daleč, da predvidevajo, da ne obstaja nobena povezava med mišičnimi proteini in surovinami v naši prehrani, ki nenehno hranijo in gradijo naše mišice. Toda ta hipoteza v praksi preprosto ne vzdrži.

S tem, ko se delež mišičnih proteinov v mišicah zmanjšuje, se mišice tudi hitreje utrudijo. To vodi v vedno manj aktiven življenjski slog. Če tega upočasnjevanja aktivnosti – in s tem upočasnjevanja mišičnega metabolizma – ne obrnemo s spremembami v prehrani in vadbi, pride do pretirane izgube mišične mase. Kadar naše telo deluje tako, kot je treba, gradimo mišice na naraven način z vsakodnevno aktivnostjo in redno vadbo – v kombinaciji s prehrano.

Mišice: nenehen proces gradnje in razgradnje

Eden od naravnih ciklusov telesa vključuje občasno razgrajevanje mišičnih proteinov, ki se porabijo kot energija. Telo je v stalnem anabolično-kataboličnem ciklusu izgradnje in razgradnje mišičnega tkiva in teži k naravnem ravnovesju med tema dvema izmenjujočima se procesoma, pri čemer je težišče na izgradnji mišic. Človek dobesedno hrani in podpira eno ali drugo stanje predvsem z izbiro hrane, ki jo uživa.

Ključ do izgradnje in ohranjanja mišičnega tkiva

Da lahko gradi mišice, telo potrebuje beljakovine (proteine). Ključno vprašanje je, koliko beljakovin in iz katerih virov? Odgovor je odvisen od vašega nutrigenomičnega profila®.

Pod pogojem, da so živila pridelana, pripravljena in zaužita na način, ki zagotavlja optimalno raven hranil in omogoča njihovo učinkovito absorpcijo, že sama prehrana skladno z vašim nutrigenomičnim profilom® vam zagotavlja ustrezne surovine za gradnjo mišic ob ustrezni ravni treninga za moč, prilagojenega vašemu telesnemu ustroju in trenutnemu stanju organizma.


Hrana za mišice v obliki beljakovinskih dopolnil k prehrani


Pravilno izbrana dopolnila k prehrani lahko zlasti –

  • zagotovijo življenjsko pomembne vitamine, minerale, antioksidante in druga hranila, v ravno pravi obliki, količini in sorazmerjih za vaše telo, ki morda niso neposredno na voljo iz hrane, do katere imate v nekem trenutku dostop;
  • povečajo in vzdržujejo stalen dotok krvi v mišice ves dan, ne samo med vadbo – s čimer mišicam dovajajo nujno potrebna hranila za obnovo in rast;
  • preprečijo izgubo mišičnega tkiva;
  • pomagajo ohranjati zdravo raven testosterona;
  • povečajo sposobnost vašega telesa, da nadzoruje in izloča presežni estrogen.

Ker niso vsa dopolnila h prehrani enaka, in ker so potrebe po specifičnih hranilih in sposobnost telesa, da ta hranila absorbira, odvisni od vašega nutrigenomičnega profila®, se je predhodno smiselno posvetovati z ustrezno usposobljenim strokovnjakom za fitness, ki pri svojem delu upošteva načela nutrigenomike in epigenetike.

Proteinski praški

Ker niso vsi viri beljakovin primerni za vaše telo, iz tega avtomatično sledi, da tudi vsi proteinski praški niso nujno ustrezni za vas. Mnogi proteinski praški, ki se prodajajo na trgu, so izdelani na podlagi sirotke ali soje, ki sta lahko za nekatere krvne skupine izrazito problematični.

Ustrezen vir hranil za izgradnjo mišic so proteinske mešanice Right 4 Your Type®, ki so specifično prilagojene potrebam posamičnih krvnih skupin:  Protein Blend A za krvno skupino A, Protein Blend B za krvno skupino B, Protein Blend AB za krvno skupino AB, in Protein Blend O za krvno skupino O. Izdelane izključno iz čistih, genetsko nespremenjenih, naravnih polnovrednih virov, proteinske mešanice Right 4 Your Type® predstavljajo najboljše beljakovinsko gorivo sploh. Ne vsebujejo nepotrebnih sintetičnih dodatkov, ki bi lahko bili za vašo krvno skupino škodljivi, telo pa jih hitro in zlahka absorbira.

Energetske ploščice

Prav tako je bistveno ravnovesje med zaužitimi beljakovinami in kakovostnimi ogljikovimi hidrati. Visokokakovostno gorivo v obliki ogljikovih hidratov z nizkim glikemičnim indeksom, ki so ustrezni za vaš nutrigenomični profil®, pomagajo telesu, da bolje izkoristi zaužite beljakovine, in vzdržuje konstantno raven sladkorja v krvi. Energetske ploščice so specifično zasnovane prav v ta namen, in se lahko uživajo kot nadomestni obrok, dodaten vir beljakovin ali kot prigrizek. Vendar pa je večina energetskih ploščic na trgu za vas prav lahko škodljivih, saj večinoma vsebujejo sestavine in lektine, ki lahko pri vaši krvni skupini povzročajo vnetja in vodijo v povečevanje telesne mase v obliki maščobe.

Energetske ploščice, primerne za vse krvne skupine, so ploščice Right 4 Your Type® UniBar z mandlji in borovnicami in UniBar s češnjami in čokolado. Vsaka ploščica vsebuje 15 g ustreznih beljakovin, biološko pridelan nektar agave, ki je izjemno okusno, hranljivo sladilo z nizkim glikemičnim indeksom (se pravi, da ne povzroča hitrega porasta sladkorja v krvi), pravo sadje in naravno sadno aromo, ter gensko nespremenjeno, naravno hrano.

Viri specifične »hrane za mišice«

N-acetil cistein (NAC) lahko pomaga ohranjati raven glutamina v mišicah in tako pospešuje rast mišičnega tkiva. Študije kažejo, da NAC preprečuje katabolizem (porabo) mišičnih proteinov pri ljudeh, ki izvajajo izotonično vadbo.

N-acetil cistein je prisoten v izdelkih iz družine Deflect (specifične formule za posamične krvne skupine: Deflect A, Deflect B, Deflect AB, Deflect O), in v formuli Redoxa.

Detoxical (prej Estraphase) – vir kalcijevega D-glukarata. Kalcijev D-glukarat je oblika glukarične kisline, ki jo telo med drugim uporablja za pospeševanje procesa izločanja presežnih steroidnih hormonov, kot sta na primer estrogen in testosteron.

Acetil L-karnitin. Hrana se pretvarja v energijo v obliki ATP, ki je ključna oblika energije za vse celične funkcije. ATP se oblikuje v mitohondriju oz. celični membrani, ki je energetski generator celice. Za maksimalno učinkovitost mišic je treba ATP pretvoriti v ADP, s čimer se kemična energija lahko sprosti kot mehanska energija. Nekatere snovi, med katerimi je ključen prav acetil L-karnitin, pospešujejo ta mitohondrični proces. Ključni vir energije za mitohondrij so maščobne kisline, ki pa potrebujejo pomoč pri preboju skozi celično membrano, da bi lahko izgorele in se sprostile kot energija. Acetil L-karnitin lahko pomaga pri prenosu maščobnih kislin v mitohondrij za nemoteno proizvodnjo energije.

Urtica Dioicakorenina koprive, ki se tradicionalno uporablja v zahodnem zdravilstvu, lahko zniža raven globulina, ki veže spolne hormone pri krvni skupini O in A, in tako pomaga dvigniti raven prostega testosterona v telesu.

Nitricycle – vir dušikovega oksida. Dušikov oksid med drugim povečuje dotok krvi v aktivne mišice, pospešuje obnovo in rast mišic, povečuje moč in vzdržuje dotok krvi v mišice na konstantni ravni. Vedno več dokazov je, da ima dušikov oksid pomembno vlogo pri uravnavanju delovanja možganov, pljuč, jeter, ledvic in imunskega sistema. Gre za »signalizacijsko molekulo«, ki lahko telesu na primer sporoči, naj razširi in sprosti žile. Dušikov oksid, ki ga proizvaja endotelij, notranja plast celic na stenah arterij, skozi celične membrane hitro preide v nižje ležeče mišične celice in tam prepreči njihovo krčenje. To povzroči, da se arterije razširijo. Nitricycle podpira kontinuirano nastajanje in ohranjanje dušikovega oksida v telesu na ustrezni ravni za nemoten dotok krvi in s tem dovajanje nujno potrebnih hranil v mišice. To je zlasti pomembno pri ljudeh s krvno skupino B in AB, kjer raziskave kažejo na večje nagnjene k motnjam v presnovi dušikovega oksida.

Aromastat – zaviralec encima aromataza. Zaviralci aromataze se že dolgo uporabljajo v bodybuildingu za povečevanje čiste mišične mase in zniževanje odstotka telesne maščobe. Za kaj gre? Eno najbolj zanimivih raziskovalnih tem na področju mišic je vloga hormonov. Na primer, pri moških se z leti poveča izločanje encima aromataza, ki še tisto malo testosterona, kar ga je še ostalo v telesu, pretvarja v estrogen. Pri ženskah se raziskave v zvezi z inhibitorji aromataze osredotočajo na obvladovanje kliničnih stanj, ki so povezana s presežno proizvodnjo estrogena ali preobčutljivostjo na estrogen. Aromastat pomaga ohranjati zdravo raven hormonov na naraven način, kar omogoča povečevanje čiste mišične mase ob hkratnem zmanjševanju deleža telesne maščobe.

Quercetin – dodatno zavira izločanje aromataze.

Cortiguard – formula za modulacijo stresnih hormonov za vse krvne skupine, zlasti za A in B. Pri krvni skupini A se v stresnih situacijah tipično opaža presežna proizvodnja stresnega hormona kortizola. Kortizol predvsem zvišuje raven sladkorja v krvi na račun mišičnega tkiva. Sčasoma to vodi v odpornost na insulin in na spremenjeno sestavo telesne mase, kar pomeni več maščobe in manj mišičnega tkiva. Raziskave dodatno kažejo, da visoka raven kortizola povečuje apetit. V splošnem velja, da imajo debeli ljudje kronično povišano raven kortizola. Tako nastane začaran krog: maščobno tkivo pospešuje proizvodnjo kortizola, visoka raven kortizola pa spodbuja pridobivanje telesne mase v obliki maščobe (debelost).

Tako kot pri programu individualizirane prehrane in vadbe mora biti tudi izbira individualiziranih prehranskih dodatkov zasnovana z namenom, okrepiti in uravnovesiti vaš organizem kot celoto, ter tako dvigniti vašo energijo na najvišjo možno raven.


Nutrigenomični profil®:
najkrajša in najlažja pot do uspeha


Glavni dejavnik optimalne fizične pripravljenosti je prehrana oziroma vnos ustreznih hranil, ki prispeva kar 80 % rezultata, medtem ko vsi ostali dejavniki z vadbo vred prispevajo le 20 %.

Najkrajša, najenostavnejša in najzanesljivejša pot do uspeha se torej začne z izdelavo vašega osebnega nutrigenomičnega profila® in iz tega izhajajočega programa prehrane, vadbe, obvladovanje stresa in ustreznih dopolnih k prehrani, ki vam bo služil kot vodilo in način življenja za optimalno telesno težo, fizično kondicijo, zdravje in vsestransko dobro počutje oziroma

wellness za vse življenje

Fitness, hidracija in hujšanje: Splošna priporočila za vse krvne skupine

Fitness, pridobivanje mišične mase, oblikovanje telesa in hujšanje


Nazaj na vrh


Sorodne objave

Kalcij: Koliko kalcija potrebujete za zdrave kosti, zobe, sklepe, mišice?

Krvna skupina - temelj individualizirane prehrane:


Datum zadnje spremembe: 28-08-2013