Naravna kozmetika po vaši meri:
koža kot ogledalo notranjega zdravja

Prvi del: nega kože od zunaj

Drugi del: nega kože od znotraj

©Nataša Klarič

(Povzeto po What in the World Are You Putting on Your Skin?)


Koža je ogledalo zdravja celotnega telesa

Znano je, da obstaja neposredna povezava med kakovostjo hrane, ki jo uživamo, in stanjem naše kože. Če telo oropamo prepotrebnih hranil, se bodo posledice sčasoma nedvomno pokazale tudi na koži.

V naši potrošniški družbi ljudje vsak dan namenijo ogromne količine denarja za tretmaje in izdelke, ki so namenjeni negi kože in telesa, od katerih so mnogi polni škodljivih kemikalij.

Prvo pravilo pri izbiri kozmetike za nego telesa je:

če ne morete prebrati ali izgovoriti neke sestavine, obstaja velika verjetnost, da je vaš losijon, mleko, krema ali drug izdelek za kožo ne bi smel vsebovati.

Jasno je, da se je treba izogibati mazanju kože s potencialno strupenimi snovmi!

Ker gre za tako vsesplošno prisotnost toksinov v izdelkih za osebno nego, je zelo pomembno, da ste zelo pozorni, ko izbirate izdelke, in da znate prepoznati izdelke, ki vsebujejo izključno pristne, prepoznavne, naravne in ekološko neoporečne sestavine, ustrezne za vaš specifičen fiziološki ustroj – nutrigenomični profil®, ki bodo okrepile vaše zdravje tako od zunaj kot od znotraj. Vseeno pa ne smemo pozabiti, da brez ustrezne, vam osebno prilagojene prehrane, tudi najboljši izdelki za nego kože na svetu ne morejo imeti pravega učinka.

Vaša koža rase od znotraj navzven, zato je vnos ustreznih hranil ključnega pomena.

Kakovostni izdelki in tretmaji za nego kože ne morejo nadomestiti dobrega notranjega zdravja organizma – so samo del celovitega paketa za wellness za vse življenje.

 

Nega kože od zunaj

Vaša koža je veliko več kot zgolj zunanja površina, ki jo kažete svetu – je največji organ v vašem telesu! Koža opravlja tudi cel kup življenjsko pomembnih funkcij, o katerih verjetno niti ne razmišljate:

 • Ščiti notranje organe pred poškodbami in okužbami.
 • Sodeluje pri razstrupljanju telesa preko potenja.
 • Predstavlja prvo obrambno linijo pred okužbami: zdrava koža nudi zaščito pred virusi in bakterijami.
 • Ščiti pred ekstremnimi temperaturnimi spremembami – nadzoruje izmenjavo toplote med telesom in okoljem.
 • Proizvaja in skladišči vitamin D, ki je bistven za delovanje imunskega sistema.
 • Vsebuje ogromno število receptorjev, ki omogočajo zaznavanje signalov in razmer v okolju, kot na primer ločevanje med trdim/mehkim in vročim/hladnim, in pošilja informacije v možgane, ki aktivirajo ustrezne programe preživetja.  
 • Ščiti pred opeklinami od sonca.
 • Ščiti pred dehidracijo.

Izguba katerekoli zgoraj navedene funkcije lahko ogrozi vašae zdravje in bistveno pospeši starostne procese.

Enostavno povedano, vaša koža je zelo pomembna za vaše zdravje. Deluje kot organ, ki lahko skozi pore vsrka in izloča tako hranila in toksine. Stanje vaše kože je ogledalo vašega notranjega zdravja.

Ker ima koža sposobnost vsrkavanja vsega, kar nanesemo nanjo, je ključno, da smo pri tem zelo izbirčni. Vaša koža potrebuje enako nego in pozornost kot vaši notranji organi. Pa poglejmo nekaj tipičnih sestavin v kozmetičnih izdelkih za nego kože, ki lahko ogrozijo vaše zdravje (in druge telesne funkcije) ne glede na vašo krvno skupino ali GenoTip.

"Pozor! Če pride izdelek v stik s kožo, takoj poiščite zdravniško pomoč!"

Body Butter

 

Mnogi izdelki za nego kože vsebujejo sestavine, ki jih lahko z eno besedo opišemo kot »kemikalije«.

Drugo pravilo pri izbiri kozmetike za nego telesa:

Če imate pomisleke o tem, ali bi bili izdelek pripravljeni pojesti, ga nikar ne nanašajte na kožo.

Škodljivost vaše kozmetike in izdelkov za nego telesa lahko preverite na spletni strani Skin Deep.

Dokazano je, da kemikalije, ki jih nanašamo na kožo, vstopijo v krvni obtok in se integrirajo v telesna tkiva. Pravzaprav taiste sestavine večinoma naredijo manj škode, če jih zaužijemo, kot pa če jih nanašamo na kožo. Prebavni sistem lahko namreč proizvede specifične encime, ki strupe razgradijo in omogočijo njihovo izločanje… kar se ne zgodi, kadar v telo zaidejo preko kože.

Potencialno škodljive sestavine pa se vseeno množično uporabljajo v kozmetičnih preparatih. Zakaj? Ker so poceni, splošno dostopne, in se dobro redčijo.

 

Škodljive kemikalije v izdelkih za nego telesa

Če pogledate na embalažo vlažilne kreme za obraz, ki jo trenutno uporabljate, boste verjetno ugotovili, da izdelek vsebuje najmanj eno ali celo več potencialno nevarnih snovi.

Sumljive kemikalije, ki se tipično in vsesplošno uporabljajo v kozmetičnih izdelkih:

 • Mineralna olja, parafin in derivati petroleja – izdelki iz petroleja naredijo na koži tanko prevleko, podobno plastični foliji, ki maši pore in povzroča kopičenje toksinov, kar lahko privede do raznih neželenih kožnih stanj in bolezni; zavirajo celični razvoj, kar vodi v prezgodnje staranje; obstaja sum, da povzročajo raka; povzročajo motnje v delovanju hormonskega sistema.
 • Parabeni se splošno uporabljajo kot konzervansi v kozmetični industriji (vključno z vlažilnimi kremami in losijoni). Po nekaterih ocenah kar 13.200 kozmetičnih izdelkov in izdelkov za nego kože vsebuje parabene. Študije povezujejo parabene z rakom. Parabeni posnemajo estrogen in s tem povzročajo motnje v delovanju žlez z notranjim izločanjem oz. hormonske motnje.
 • Fenol-karbolna kislina se uporablja v mnogih losijonih in kremah za kožo. Lahko povzroči zastoj cirkulacije, paralizo, krče, komo in celo smrt zaradi odpovedi dihalnih organov.
 • Propilen glikol se v kozmetični industriji uporablja kot vlažilno sredstvo in kot nosilec dišečih olj. Dokazano povzroča dermatitis, motnje v delovanju ledvic in jeter, in lahko zavira rast kožnih celic ali povzroča draženje kože.
 • Akrilamid je sestavina v mnogih kremah za roke in obraz. Laboratorijske raziskave povezujejo akrilamid s tumorji na mlečnih žlezah.
 • Natrijev lauril ali lauril sulfat (SLS) – se uporablja v detergentih za pranje avtomobilov, razmaščevalnih čistilih za motorje, čistilih za garažna tla in v več kot 90 % izdelkov za nego telesa. SLS uniči zaščitno vlažno plast na koži, se z lahkoto vsrka v telo in poveča vpojnost drugih kemikalij. V kombinaciji z drugimi kemikalijami SLS postane nitrozamin – agresiven karcinogen. Lahko povzroči tudi izpadanje las. Bodite pozorni tudi na navedbe na etiketi »derivat kokosa« ali »iz kokosa«, ki v bistvu pomenjo, da izdelek vsebuje natrijev lauret sulfat (SLES). SLES se pridobiva z etoksilacijo SLS-a in je nekoliko manj agresiven za kožo kot SLS, a še vedno strupen.
 • Toluen Strup! Škodljiv ali usoden, če ga zaužijete! Škodljiv, če ga vdihnete ali če pride v stik s kožo. Toluen je izdelan iz petroleja ali premogovega katrana, in se uporablja v večini sintetičnih vonjav. Kronična izpostavljenost je povezana s slabokrvnostjo, nižjim številom krvnih celic, poškodbami jeter ali ledvic, in lahko vpliva na razvoj zarodka. Butylated hydroxytoluene (BHT) vsebuje toluen. Dve drugi imeni za toluen sta tudi benzoičen (benzoic) in benzil (benzyl).
 • Dioksan se uporablja v snoveh kot so PEG, polisorbati, lauret, etokislizirani alkoholi, kakor tudi v široki paleti izdelkov za osebno nego. Snovi so običajno kontaminirane z visokimi koncentracijami volatilnega dioksana 1.4, ki se z lahkoto absorbira v kožo. O karcinogenosti dioksana so prvič poročali l. 1965, kar je bilo kasneje potrjeno v študijah, vključno s študijo državnega inštituta za rakava obolenja National Cancer Institute iz l. 1978. Najbolj občutljive so nosne poti in jetra. Dioksan bi bilo mogoče z lahkoto odstraniti s procesom, ki se imenuje vakuumsko odstranjevanje. Opozorilo: dioksan je sintetični derivat kokosa. Bodite pozorni na skrite navedbe na etiketah, kot na primer »iz kokosa« ali »derivat kokosa«.

Škodljivost vaše kozmetike in izdelkov za nego telesa lahko preverite na spletni strani Skin Deep.

Se boste še naprej mazali s temi kemikalijami?

Ali ne bi raje izbirali izdelkov za nego kože, ki so narejeni rastlin, ki jih poznate, lahko izgovorite in ki so prijazne vašemu telesu?


Skrivnost večno mlade kože:
posamezniku prilagojeni naravni izdelki za nego telesa, prehrana, in življenjski slog

Večina ljudi je tako navajena na izdelke, ki vsebujejo potencialno toksične sestavine, da še niso pomislili na to, da bi bilo bolj smiselno uporabljati kaj drugega.

Kakšne so torej druge možnosti? Komu ali čemu sploh še velja zaupati?

Katere sestavine bi pravzaprav morali vsebovati izdelki za nego vašega telesa?

Denimo, da uporabljate kremo, ki vsebuje izključno naravne, ekološko pridelane sestavine. Toda če je samo ena sestavina škodljiva za vaš specifičen fiziološki ustroj, lahko kaj hitro pride do vnetja, izpuščajev, hrapavosti ali drugih nezaželenih reakcij; blagodejni učinek, ki ste ga pričakovali, izostane, ali pa se stanje kože celo poslabša.

In če ena sama sestavina blokira sposobnost kože, da vsrka kisik, je vse ostalo nepomembno. Da lahko učinkuje, se mora krema najprej absorbirati v podkožno tkivo, sicer samo leži na površini. In čeprav je občutek na koži morda »prijeten«, se postavlja vprašanje, kako učinkovite so v tem primeru vse tiste pregrešno drage »učinkovine«?

Namesto da trošite denar za potencialno škodljive izdelke, ki vam obljubljajo, da boste čez noč ostali brez gub ali aken, vodi prava pot do lepote in zdravja preko prehrane, življenjskega sloga in izdelkov, ki so prilagojeni vašemu nutrigenomičnemu profilu®. Stanje vašega organizma se bo sčasoma izboljšalo, in to se bo pokazalo tudi na vaši koži.


Kje začeti?

 1. Vaš nutrigenomični profil® opredeljuje optimalno prehrano, vadbo in tudi kozmetiko za vaš specifičen fiziološki ustroj. Kakovostni izdelki in tretmaji za nego kože sami sebi ne morejo nadomestiti dobrega notranjega zdravja organizma – so samo del celovitega paketa za wellness za vse življenje.

 2. Linija naravnih izdelkov za obraz Genoma®, ki jo je formuliral Dr. Peter D'Adamo, znan ameriški naturopat in pionir koncepta prehrane po krvnih skupinah ter avtor koncepta prehrane po GenoTipu®, vsebuje izključno naravne sestavine in ekološko pridelana zelišča, primerna za vse krvne skupine in GenoTipe®. Vsebuje ključne hranilne učinkovine, ki avtomatično aktivirajo naravne regeneracijske mehanizme vašega organizma. V kombinaciji s prehrano, prilagojeno vašemu edinstvenemu fiziološkemu ustroju (t.j. skladno z vašo krvno skupino in GenoTipom®), predstavlja Genoma® prvi korak in ključ do pravilne prehrane vaše kože.

 3. Ustreznost oz. škodljivost vseh kozmetičnih izdelkov, izdelkov za osebno nego in čistil, ki jih uporabljate, lahko preverite z bioresonanco.

Si želite lepo kožo in mladosten videz?

Začnite jesti in živeti skladno z vašim nutrigenomičnim profilom® še danes!


Drugi del: nega kože od znotraj


Nazaj na vrhDatum zadnje spremembe: 28-01-2011