Nutrigenomika, epigenetika in vaš nutrigenomični profil®

Na podlagi posameznikovih genetskih markerjev in privzetega epigenetskega programa preživetja (GenoTip®) je mogoče podati specifična priporočila glede uživanja specifičnih živil, ki lahko bodisi zavirajo bodisi spodbudijo gene, ki kodirajo določene bolezni.

Priporočila, ki jih podaja posameznikov nutrigenomični profil®, nikakor niso uporabna samo za zmanjševanje tveganja razvoja nekaterih bolezni, ampak tudi za doseganje in vzdrževanje optimalne teže oz. za hujšanje.

Na izraženost genov pa ne vpliva samo hrana, ampak tudi drugi dejavniki v človekovem zunanjem in notranjem okolju: od sonca pa do kemikalij, od prepričanj in miselnosti pa do čustvenih travm in razpoloženja.

Veda, ki proučuje tovrstne vplive na izraženost genov, se imenuje epigenetika.

Kaj je epigenetika?

Epigenetika je izraz, ki se tradicionalno uporablja za opisovanje vidikov genetike, ki jih ni mogoče pojasniti zgolj s prisotnostjo ali odsotnostjo specifičnih genov v posameznikovi DNK. Različna tkiva in organi so zgrajeni iz različnih vrst celic, ki nastanejo z aktivacijo in deaktivacijo različnih genov. Ko pride do delitve ta način oblikovane celice, se po delitvi izraznost genov ohrani: to je epigenetska dediščina, ki opredeljuje posameznikovo epigenetsko usodo. Epigenetsko programiranje – se pravi, vklapljanje, nastavitve "jakosti" in izklapljanje posamičnih genov – poteka preko različnih dejavnikov, med katerimi so najpomembnejši hrana, vadba, življenjski slog, črevesna flora in drugi mikroorganizmi v telesu, sevanje, kemikalije, težke kovine, razni terapevtski preparati in druge snovi, ki pridejo v stik s telesom.

Notranji in zunanji dejavniki torej samodejno vklapljajo in izklapljajo ter povečujejo ali zmanjšujejo izraženost vaših genov, ne da bi vi o tem karkoli slutili. S tem se v vas kaj lahko ustvarjajo tudi pogoji za debelost, bolezni in degenerativne spremembe, ki jih lahko prenesete tudi na vaše še nerojene potomce. Prav zato je toliko bolj pomembno, da sami vsak dan storite vse, kar je v vaši moči, da ponastavljate izraznost vaših genov skladno z vašimi cilji, se pravi za zdravje, dobro počutje, maksimalno produktivnost in dolgo, človeka dostojno življenje.

Kako?

Naročite in začnite spoštovati svoj nutrigenomični profil® še danes!