Razvoj individualizirane prehrane

Drugi del: 4 krvne skupine, 6 GenoTipov®

Prvi del: Od prehrane po krvnih skupinah do prehrane po GenoTipu®

Tretji del: Prehrana po krvni skupini ali prehrana po GenoTipu®?

©Nataša Klarič

(Povzeto po The GenoType Diet®)Zakaj prehrana po GenoTipu®?*

Prehrana po GenoTipu® vam omogoča, da prevzamete nadzor nad svojim telesom in življenjem. Številni ljudje so odkrili zdravje, vitalnost in veselje do življenja, ki si ga prej niti predstavljati niso mogli, s tem, ko so izbiro hrane, vadbe in dopolnil k prehrani prilagodili svoji krvni skupini. Tako kot mnogi znanstveniki je bil do nedavnega tudi avtor prehrane po krvnih skupinah Dr. D'Adamo prepričan, da je človekova genetska usoda zapečatena. Verjel je, da so geni, ki jih podedujemo od naših staršev, fiksni in nespremenljivi.

Nedavno pa je Dr. D'Adamo odkril, da ima človek neverjetno sposobnost, da izboljša svoje življenje tudi kar zadeva podedovan nabor genov. Res je, da ne moremo storiti ničesar v zvezi s tem, katere kromosome smo dobili od staršev; v nabor ne moremo dodati novih genov ali izbrisati obstoječih. Toda z geni, ki jih dobimo ob spočetju, se zgodba šele začne. Dr. D'Adamo pravi, da ima človek skozi vse življenje – že v času, ki ga preživi kot zarodek v maternici, pa naprej v obdobju otroštva, mladosti in zrelih let – sposobnost, da poveča ali zmanjša izraznost nekaterih genov, s čimer lahko bistveno vpliva na svoje zdravje in dobro počutje – v pozitivnem in negativnem smislu.
 

 

»Če ste kdaj pomislili, da vse vrste hrane ali oblike rekreacije niso primerne za vse ljudi, imate popolnoma prav.«

--Dr. Peter J. D'Adamo

Zdravnik naturopat Dr. Peter J. D'Adamo že več kot 25 let raziskuje povezave med krvno skupino, hrano in boleznijo. Rezultat njegovih najnovejših ugotovitev je knjiga The GenoType Diet® – prehrana po GenoTipu®*, ki je v ZDA izšla decembra 2007. Prehrana po GenoTipu® temelji na spoznanju, da človek lahko vpliva na izraznost oz. obnašanje svojih genov. To je vsekakor bistven korak naprej od prejšnjega prepričanja, da je človekova (telesna) usoda zapisana v njegovih genih. Kljub temu, da ima vsak človek fiksen, torej nespremenljiv nabor genov in s tem predispozicije za določene bolezni, ki iz tega izhajajo, pa ni nujno, da se bodo te bolezni tudi razvile. Da bi se lahko bolezen razvila, se mora najprej aktivirati oz. izraziti ustrezen gen, ki jo pogojuje.

* Čeprav se v znanstveni praksi beseda »genotip« tradicionalno uporablja za opis človekovega nabora genov, GenoTip® po D'Adamu (ki je uporabljen v pričujočem kontekstu in na spletni strani www.nutrigenomika.info) upošteva tudi posameznikovo interakcijo z okoljem, vpliv dogajanj v neposrednem krogu prednikov v nedavni preteklosti, ter vplive posameznikove prenatalne zgodovine (vplive na razvoj zarodka): 30,000 genov + prenatalna izkušnja v maternici + zadnjih 100,000 let zgodovine = 6 GenoTipov®.
 

Kako lahko spremenite izraznost svojih genov

Čeprav se tega verjetno ne zavedate, že celo življenje spreminjate izraznost in s tem delovanje svojih genov. S prvim požirkom vina ali piva ste povečali stopnjo genetske sposobnosti vašega telesa za razgradnjo alkohola. Vsako poletje, ko si prizadevate za privlačno porjavelost, aktivirate gene, ki ščitijo vašo kožo.

Vaši geni niso fiksen seznam predhodno programiranih navodil. So dinamičen, aktiven del vašega življenja. Vsak dan znova se odzivajo na vaše okolje, vašo preteklost in vašo prehrano.

S prehrano po nutrigenomičnem profilu® (katerega sestavni element je tudi GenoTip®), ki upošteva vaše individualne potrebe in uporablja specifične lastnosti vašega telesa, boste avtomatično aktivirali tiste gene ki skrbijo za optimalno delovanje organizma in ustvarjajo stanje optimalne teže, zdravja in dobrega počutja, hkrati pa izklopili tiste gene, ki vodijo v degeneracijo, pospešeno staranje in prezgodnjo smrt.
 

Znanstvena podlaga prehrane po GenoTipu®

Človek lahko vpliva na svoje gene

»Človek lahko vpliva na svoje gene.« Znanstvena fantastika? Dr. D'Adamo ne misli tako. Na podlagi svojih znanstvenih raziskav, zbranih podatkov in svežih informacij s področja epigenetike, je Dr. D'Adamo prišel do zaključka, da človek nadzoruje izraznost svojih genov. To pomeni, da lahko zavestno aktivira tiste gene, ki podpirajo njegova prizadevanja, kar zadeva zdravje in dobro počutje, in izključuje tiste gene, ki tovrstna prizadevanja sabotirajo.

Spomnite se nekaterih neumnosti, ki ste jih počeli v najstniških letih, na primer, ko ste pokadili prvo cigareto ali se prvič napili. Se spomnite, kako neprijetno ste se počutili? Kaj pa se je zgodilo, če ste vztrajali pri tem početju in se ga sčasoma navadili? Taiste izkušnje, ki so bile sprva tako neprijetne, so sčasoma postale prijetne in vas morda celo zasvojile.

Kako je to mogoče?

Preprosto povedano, sprememba v zunanjih okoliščinah je v vašem organizmu sprožila potrebo po odzivu na te spremenjene razmere v okolju. Tak odziv je na primer izgradnja encima, potrebnega za razgradnjo toksične substance. Čeprav zdravniki gornji primer razlagajo kot preprost model odziva na stimulacijo, gre v resnici za epigenetski dogodek: ne pomeni sicer spremembe genov, vendar vsekakor izraža spremembo v njihovem delovanju.

Kaj je epigenetska sprememba?

Epigenetska sprememba je opredeljena kot »post-genomska sprememba v strukturi DNA, ki ne predstavlja spremembe zaporedja genov.« Epigenetske spremembe našim celicam omogočajo, da ohranjajo različne lastnosti kljub isti vsebini genoma. Vedno več dokazov je, ki kažejo na prehrano in pogoje v okolju kot dva glavna sprožilca epigenetskih sprememb. Epigenetiko si človek še najlažje predstavlja kot daljinca za uravnavanje zvoka na televizorju. Dejstvo je, da je posameznikov osebni genom fiksen in nespremenljiv. Toda celo najosnovnejši geni imajo vgrajen nadzor glasnosti, ki regulira kako »glasno« ali »tiho« je nekemu genu dovoljeno »govoriti«. Začetne nastavitve glasnosti posamičnih genov so podedovane, toda okolje že pred rojstvom in skozi vse življenje spreminja njihovo glasnost. To je epigenetika.

4 krvne skupine, 6 GenoTipov®

S pomočjo intenzivne statistične analize je Dr. D'Adamo opredelil šest GenoTipov® glede na znano grupiranje genov in fizičnih karakteristik.

The Hunter

Genotip GT1 (H): Za najstarejši genotip, GT1, je značilna (pre)obilica adrenalina in intenzivna, živčna energija, ki postopoma pojenja s starostjo. GT1 je predstavnik reaktivne strategije na zunanje okoliščine, za katero je značilen močan odziv na vsako morebitno nevarnost po načelu »Najprej streljaj in šele nato sprašuj!«. Gre za lovce, ki so se v pradavnini pred 50 do 70 tisoč leti prehranjevali v glavnem z mesom divjih živali. Pozitivna plat: Imunski sistem se hitro odziva na mikrobe, viruse in bakterije; odlična presnova mesa, ki je glavni vir hrane. Negativna plat: Pretiran imunski odziv lahko vodi v alergije, napade astme in druga vnetna stanja. Kroničen stres lahko privede do sistemske izčrpanosti, kar pomeni, da mora GT1 pravilno razporediti svojo energijo na dolgi rok. Krvna skupina O. Osnovne značilnosti in predispozicije...

The Gatherer

Genotip GT2 (G): Za GenoTip GT2 je značilna polnost postave tudi v primeru, ko človek ni debel. Gre za strategijo preživetja v dolgotrajnih obdobjih pomanjkanja, lakote in suše, ki se je razvila v pradavnini pred približno 50 do 70 tisoč leti, predvsem potem, ko so velike živali izumrle zaradi podnebnih sprememb ali pa jih je iztrebil človek sam. V današnjem času, ko je vitka linija merilo lepote in uspeha, imajo ljudje s tem GenoTipom tipično velike težave s svojo samopodobo. Delovanje varčnih genov, katerih osnovna naloga in cilj je, da vsako zaužito kalorijo shranijo v obliki maščobe, opisuje slogan »Najdebelejši zmaga«. Pozitivna plat tega pristopa je očitna: človeka ohranja pri življenju in plodnosti. Negativna plat tega pristopa je prav tako očitna: V družbi blagostanja se ljudje s tem GenoTipom nagibajo k debelosti in diabetesu. Dobra novica je, da lahko s pravilno prehrano GT2 postane pravi vzor zdravja in dobrega počutja. Krvna skupina O ali B. Osnovne značilnosti in predispozicije...

The Teacher

Genotip GT3 (T): GenoTip GT3 se odlikuje po veliki moči in vzdržljivosti, in posledično dolgi življenjski dobi – ob pravilni prehrani in življenjskem slogu, seveda. GT3, ki je prav tako starejši GenoTip, se je razvil nekje pred 30 do 50 tisoč leti in predstavlja tretjo osnovno strategijo kot odziv na spremembe v okolju: altruizem. »Za vse je dovolj prostora,« je njegov moto. To se izraža v delovanju njegovega imunskega sistema, ki je sposoben tolerirati široko paleto neznanih bakterij, virusov in mikrobov. Žal pri tem izreka dobrodošlico tudi vsiljivcem, ki bi se jih bilo veliko bolje znebiti. Ljudje s tem GenoTipom dolgo živijo povsem brez simptomov, potem pa nenadoma odkrijejo, da se v njih že leta počasi razvijajo prebavne težave, bolezni pljuč in celo rakava obolenja. Ključ do zdravja in dobrega počutja pri GT3 je v zavestnem vzpostavljanju ravnovesja pri vseh stvareh, pa naj gre za prehrano, delovni urnik, spanje ali telesno vadbo. Krvna skupina A ali občasno AB. Osnovne značilnosti in predispozicije...

The Explorer

Genotip GT4 (E): Za genotip GT4 je značilna velika prilagodljivost in sposobnost reševanja problemov v hitro spreminjajočem se okolju, ter nadpovprečna sposobnost popravljanja okvarjenih genov. GT4 je novejši model, ki se je razvil pred približno 20-30 tisoč leti kot odziv na nepredvidljivost in nestanovitnost zunanjih razmer v času ledene dobe. Njegov moto je: »Živim po svoje.« Vsaka populacija potrebuje ljudi, ki so drugačni od drugih in imajo svoj lasten pristop: kadar se večina moti, mora situacijo reševati nekdo, ki lahko ponudi alternativo. Ljudje s tem GenoTipom iščejo nove, drugačne metode, ki pa se velikokrat zdijo same sebi namen. Pozitivna plat: dobra prilagodljivost v hitro spreminjajočem se okolju. Negativna plat: preobčutljivost na stimulante, kot je na primer kofein. Prirojeno neravnovesje hormonskega sistema in umsko prenapetost pri tem GenoTipu je mogoče učinkovito obvladati z ustrezno prehrano in življenjskim slogom. Katerakoli krvna skupina. Osnovne značilnosti in predispozicije...

The Warrior

Genotip GT5 (W): Za genotip GT5 je značilno zdravje, vitkost in vitalnost v mladosti, ki se s prihodom srednjih let kaj hitro prevesi v propadanje, debelost in pospešeno staranje. Fizična aktivnost je tesno povezana s presnovo: več aktivnosti pomeni boljšo presnovo in manj kilogramov, manj aktivnosti pa slabšo presnovo in več kilogramov. S starostjo pri tem GenoTipu tipično nastopijo bolezni srca in ožilja, zato je treba zlasti paziti na cirkulacijo in vzdrževati arterije v dobrem stanju. GT5 se je razvil kot posledica skoraj nenehnega bojevanja, epidemij in pomanjkanja hrane od začetka neolitske dobe pa tja do železne dobe (11000 do 2000 pr.n.št.). Ljudje s tem GenoTipom imajo v mladosti neverjetno moč, vztrajnost in vzdržljivost. Njihov slogan je: »Kako čas beži!« Na srečo je izraznost genov, ki so odgovorni za upočasnjeno delovanje metabolizma v drugem in tretjem življenjskem obdobju, mogoče obvladati s primerno prehrano in življenjskim slogom. Krvna skupina A ali AB. Osnovne značilnosti in predispozicije...

The Nomad

Genotip GT6 (N): Za GenoTip GT6 je značilna velika občutljivost na pogoje v okolju – zlasti na spremembe nadmorske višine in atmosferski pritisk – in s tem nagnjenost k živčnomišičnim boleznim in motnjam v delovanju imunskega sistema. Ob pravem načinu življenja in prehrane pa je zanj značilna tudi zavidanja vredna presnova in dolga življenjska doba. GenoTip GT6 se je razvil v novejših časih, kot odgovor na nomadski način življenja, za katerega so značilne nenehne selitve in ki zahteva veliko sposobnost prilagajanja različnim zunanjim pogojem, predvsem v smislu podnebja, rastlin in živali. Posledica tega je pretirano toleranten odziv na okolje. »Nova kariera v novem mestu,« je vodilo tega GenoTipa. Kljub veliki sposobnosti integracije telesa, uma in duha ter uporabe meditacije, vizualizacije in podobnih metod za doseganje naravnost dramatičnih pozitivnih učinkov na zdravstveno stanje pri GT6, pa lahko preveč stresa ob neustrezni prehrani poruši to notranjo povezavo in sproži številne sistemske motnje. Krvna skupina B ali AB. Osnovne značilnosti in predispozicije...


Sorodne objave

Krvna skupina - temelj individualizirane prehrane:

Genom in epigenom: Od krvne skupine do GenoTipa®

Epigenetska usoda: Zunanji vplivi na izraznost genovDatum zadnje spremembe: 25-11-2010