Razvoj individualizirane prehrane

Tretji del: Prehrana po krvni skupini ali prehrana po GenoTipu®?

Prvi del: Od prehrane po krvnih skupinah do prehrane po GenoTipu®

Drugi del: 4 krvne skupine, 6 GenoTipov®

©Nataša KlaričKateri pristop je pravi za vas?

Morda se že nekaj časa v okviru vašega nutrigenomičnega profila® prehranjujete skladno s svojo krvno skupino in se sprašujete, ali bi bilo smiselno presedlati na prehrano po GenoTipu®. Morda ste pravkar izvedeli za prehrano po GenoTipu®, vendar niste vedeli, da je Dr. D'Adamo tudi avtor knjižne uspešnice 4 načini prehrane za 4 krvne skupine, ki je sprožila pravo revolucijo v pristopu k posamezniku prilagojeni prehrani. Torej – katera tabela v seznamu hrane, ki je podana v vašem nutrigenomičnem profilu®, je bolj ustrezna za vas: tabela po krvni skupini ali tabela po GenoTipu®?

Med obema pristopoma je precej podobnosti, vendar gre za dva različna sistema prehrane, ki se sicer medsebojno dopolnjujeta, vendar delujeta na podlagi različnih mehanizmov. Oba pristopa dajeta odlične in hitre rezultate.

Izbira enega ali drugega seznama pa je odvisna od vašega trenutnega zdravstvenega stanja in od vaših dolgoročnih ciljev na tem področju v prihodnosti.

 • Načelno priporočamo, da uživate izključno živila, ki so označena kot ZK oz. N za krvno skupino in sekretor status s sekundarnimi oznakami za GenoTip + ali *.
 • Hrano, ki je označena kot ZK oz. N za krvno skupino in sekretor status s sekundarno oznako za GenoTip #, je načelno dovoljeno uživati zgolj občasno in še to samo v primeru, da ste popolnoma zdravi in imate optimalno telesno težo. Če gre za žita ali mlečne izdelke, priporočamo, da ustreznost teh živil in ustrezno količino/porcijo redno preverjate z bioresonanco.
 • Hrano, ki nima podatka za krvno skupino in sekretor status, s sekundarnimi oznakami za GenoTip + ali *, je načelno dovoljeno uživati le občasno in še to samo v primeru, da nimate nobenih alergij. Če gre za žita ali mlečne izdelke, priporočamo, da ustreznost teh živil in ustrezno količino/porcijo redno preverjate z bioresonanco.
 • Hrano, ki je za krvno skupino in sekretor status označena kot Š, s sekundarnimi oznakami za GenoTip + ali *, je načelno dovoljeno uživati le občasno in v zelo majhnih količinah, kot zdravilo. To zlasti velja za mlečne izdelke! Priporočamo, da ustreznost teh živil in ustrezno količino/porcijo redno preverjate z bioresonanco.
 • Prazen prostor v obeh stolpcih pomeni, da za dotično živilo obstajajo podatki za nek drug GenoTip. V tem primeru načelno velja, da je živilo za vašo krvno skupino in GenoTip nevtralno oziroma pogojno užitno. Priporočamo, da ustreznost teh živil in ustrezno količino/porcijo redno preverjate z bioresonanco.
 


Prehrana po krvnih skupinah – The Blood Type Diet®:
Vzpostavitev integritete prebavnega in imunskega sistema

Po več kot desetih letih, 5 milijonih prodanih knjig prevedenih v 50 jezikov in izkušnjah milijonov uporabnikov po vsem svetu ni nobenega dvoma, da prehrana po krvnih skupinah deluje.

Prehrana po krvnih skupinah temelji na učinkih lektinov na prebavni sistem. Ker po mnenju nekaterih strokovnjakov kar 80 % odziva imunskega sistema izvira iz prebavil, je stanje našega imunskega sistema mogoče v veliki meri opredeliti glede na integriteto prebavnega sistema. To je osnova in prednost prehrane po krvnih skupinah.

Več kot deset let podatkov o pacientih in pričevanja več tisoč uporabnikov ne dopušča nobenega dvoma o učinkovitosti prehrane po krvnih skupinah v ta namen.

* Čeprav se v znanstveni praksi beseda »genotip« tradicionalno uporablja za opis človekovega nabora genov, GenoTip® po D'Adamu (ki je uporabljen v pričujočem kontekstu in na spletni strani www.nutrigenomika.info) upošteva tudi posameznikovo interakcijo z okoljem, vpliv dogajanj v neposrednem krogu prednikov v nedavni preteklosti, ter vplive posameznikove prenatalne zgodovine (vplive na razvoj zarodka): 30,000 genov + prenatalna izkušnja v maternici + zadnjih 100,000 let zgodovine = 6 GenoTipov®.
 


Prehrana po GenoTipu® – The GenoType Diet®:
Resetiranje izraznosti genov

Nova mojstrovina izpod peresa Dr. D'Adama je rezultat desetletnih raziskav na področju epigenetike. Kljub podobnostim pa gre pri prehrani po krvnih skupinah in prehrani po GenoTipu® za dva različna sistema prehrane, ki se sicer medsebojno dopolnjujeta, vendar delujeta na podlagi različnih mehanizmov. Medtem ko se prehrana po krvnih skupinah ukvarja z neposrednim vplivom na prebavo in imunski sistem, pa se prehrana po GenoTipu® loteva vprašanja zdravja celotnega organizma z novega vidika: epigenetske izraznosti človekovih genov.

Poenostavljeno povedano:

Seznam hrane za krvno skupino (in status sekretor/nesekretor) je prilagojen posameznikovim genetskim predispozicijam, s prehrano po GenoTipu® pa vplivamo na izraznost posameznikovih genov in s tem izboljšujemo posameznikov genetski potencial.

Za določanje GenoTipa® po D'Adamu morate poznati svojo krvno skupino po sistemu ABO, Rh faktor, sekretor status in določene biometrične podatke. Teste in meritve lahko za vas opravi Nutrigenomika Info Team.


Seznam hrane za vašo krvno skupino in status sekretor/nesekretor pride v poštev predvsem v naslednjih primerih:

 • Alergije, intolerance in (pre)občutljivosti na hrano
 • Kronične težave z želodcem in prebavili
 • Motnje v delovanju imunskega sistema
 • Vnetna stanja
 • Bolezni krvi
 • Previsoka telesna teža zaradi slabega delovanja organov in sistemov, ter toksinov, ki nastanejo v procesu prebave in presnove
 • Otroci pred puberteto.

Krvna skupina A: osnovne značilnosti in predispozicije

Krvna skupina B: osnovne značilnosti in predispozicije

Krvna skupina AB: osnovne značilnosti in predispozicije

Krvna skupina O: osnovne značilnosti in predispozicije 


Seznam hrane za vaš GenoTip® pride v poštev predvsem v naslednjih primerih:

 • Previsoka telesna teža kot posledica pretirane izraznosti genov, ki izhaja iz posameznikovega GenoTipa
 • Pospešeno staranje, ki je posledica stresa
 • Metabolična stanja
 • Neplodnost
 • Bolezni, ki se pojavljajo »v družini«
 • Odrasli in mladostniki, katerih telesni razvoj je že zaključen.

GenoTip® GT1(H): osnovne značilnosti in predispozicije

GenoTip® GT2(G): osnovne značilnosti in predispozicije

GenoTip® GT3(T): osnovne značilnosti in predispozicije

GenoTip® GT4(E): osnovne značilnosti in predispozicije

GenoTip® GT5(W): osnovne značilnosti in predispozicije

GenoTip® GT6(N): osnovne značilnosti in predispozicije


Dodatne strategije za tiste, ki se prehranjujejo po krvnih skupinah

Resetiranje (ponastavitev) izraznosti vaših genov

Optimizacija telesne teže

 • Nadaljujte s prehrano za vaš nutrigenomični profil® z upoštevanjem seznama hrane za vašo krvno skupino in status sekretor/nesekretor ter dodatno uživajte dopolnila k prehrani za hujšanje za vašo krvno skupino (Paket za hujšanje A, Paket za hujšanje B, Paket za hujšanje AB, Paket za hujšanje O). Učinkovito dopolnilo za vse krvne skupine in GenoTipe je tudi Synergist GT2/GT5, ki vsebuje koncentrat CLA (Conjugated Linoleic Acid - konjugirana linolna kislina). CLA dokazano pripomore k razgradnji maščobe, predvsem na trebuhu, in hkrati ohranja mišično tkivo. CLA zmanjšuje odpornost na insulin in krepi imunski sistem. Številne študije kažejo, da se je CLA izkazala za učinkovito pri preprečevanju raka.
 • Poudarjeno uživajte hrano, ki pri vašem GenoTipu® pospešuje čiščenje organizma in izgubo maščobe (hrana, ki je na vašem seznamu priporočene in dovoljene hrane označena z zvezdico).

Obvladovanje specifičnih zdravstvenih težav

 • Nadaljujte s prehrano za vaš nutrigenomični profil® z upoštevanjem seznama hrane za vašo krvno skupino in status sekretor/nesekretor, in poudarjeno uživajte hrano z vašega seznama priporočene in dovoljene hrane, ki je opredeljena kot zelo koristna za obvladovanje vaše specifične zdravstvene težave. Pripopročljivo je tudi uživanje ustreznih dopolnil k prehrani.

Splošno veljavna priporočila

Vsekakor priporočamo, da ustreznost posamičnih živil in dopolnil k prehrani ter ustrezno količino/porcijo oziroma dozo redno preverjate z bioresonanco, ki je odličen pokazatelj trenutnega stanja organizma, časovno pa uživanje hrane podredite vašemu metaboličnemu profilu.

Bodite pozorni tudi na kombiniranje hrane za optimalno prebavo, presnovo in absorpcijo hranil.

In ne pozabite, da neoluščeno, polnozrnato in surovo še ne pomeni tudi zdravo.

Kakor je prehrana ključnega pomena, pa se je treba vedno in povsod zavedati, da je kljub vsemu hrana samo del celovitega programa za zdravje, optimalno težo in dobro počutje:

nutrigenomični profil® je zakon!

Sorodne objave

Krvna skupina - temelj individualizirane prehrane:

Genom in epigenom: Od krvne skupine do GenoTipa®

Epigenetska usoda: Zunanji vplivi na izraznost genovDatum zadnje spremembe: 8-03-2011