Najnovejše s področja epigenetike 30-10-2014

EPIGENETSKO PROGRAMIRANJE S PŠENICO IN KRAVJIM MLEKOM: kako pšenica in kravje mleko vplivata na izraženost genov in spreminjata antioksidante v oksidante

Opomba: Informacije v tej objavi, na tej spletni strani in v nutrigenomičnem profilu® niso namenjene diagnostiki, preprečevanju ali zdravljenju nobene bolezni. V tovrstne namene se vedno posvetujte z ustrezno usposobljenim strokovnjakom s področja zdravstvenega varstva.

Fascinantna nova študija, objavljena v Journal of Nutritional Biochemistry pod naslovom "Food-derived opioid peptides inhibit cysteine uptake with redox and epigenetic consequences" oz. "Opoidni peptidi v hrani zavirajo vezavo cisteina, kar ima oksidacijske in epigenetske posledice", razkriva, zakaj je iz prehrane smiselno izločiti kravje mleko in pšenico v vseh njenih oblikah, pa četudi nimate občutka, da vam uživanje tovrstne hrane povzroča kakršnekoli težave: pšenični gluten in kazein v kravjem mleku nampreč telo oropata antioksidantov ter hkrati negativno vplivata na izraženost genov. Peptidi v živilih, ki vsebujejo pšenico in mleko, zmanjšujejo vezavo cisteina, kar vodi v globalne spremembe v metilaciji in histonih DNK ter genskem zapisu. Z drugimi besedami, povečujejo oksidacijski stres in spremenijo izraženost genov na način, ki povzroča neravnovesje in ustvarja pogoje za razvoj bolezni. V telesu, ki je že oslabelo, nižja raven glutationa v kombinaciji z neželeno metilacijo DNK nadalje ovira procese razstrupljanja, ki so nujno potrebni za zdravo delovanje telesa.

Opoidni peptidi v pšenici in kravjem mleku zavirajo vezavo cisteina, kar ima negativne oksidacijske in epigenetske posledice

Opoidni peptidi iz kravjega in človeškega mleka povečujejo metilacijo DNK po celotnem genomu, ki ima za posledico spremenjeno izraženost genov.

Rezultati študije kažejo na nevarnost oksidacijskih in epigenetskih sprememb, ki jih povzročajo peptidi v kravjem mleku in pšenici. Te spremembe so zlasti kritične v postnatalnem prehodu iz prehrane prek placente na prehrano prek prebavnega trakta. Razlike med peptidi v človeškem in kravjem mleku lahko vplivajo na razlike v razvoju med otroki, dojenimi z materinim mlekom, in tistimi, ki uživajo formulo. Omejena antioksidacijska sposobnost, ki je posledica opoidnih peptidov v pšenici in kravjem mleku, lahko poveča dovzetnost za vnetja in sistemsko oksidacijo, kar vsaj delno pojasnjuje koristnost prehrane, ki ne vsebuje pšeničnega glutena in kazeina.

~Journal of Nutritional Biochemistry,"Food-derived opioid peptides inhibit cysteine uptake with redox and epigenetic consequences"

Epigenetsko programiranje, vključno z metilacijo CpG in modifikacijami histonov, v zgodnjem postnatalnem razvoju lahko vpliva na tveganje za razvoj bolezni kasneje v življenju. Tako programiranje je mogoče modulirati s prehrano, zlasti v času gestacije in zgodnjem postnatalnem obdobju.

Ne verjamete? Kakor si lahko preberete v seriji objav Epigenetska usoda: zunanji vplivi na izraženost genov, je o tem že ogromno znanega.

Ne glede na to pa v uradni prehranski piramidi ne boste našli priporočil, da iz prehrane izločite kravje mleko in pšenične izdelke. Nasprotno: parazitsko-psihopatski sistemi obveznega šolanja ter obveznega, dopolnilnega in prostovoljnega zdravstvenega zavarovanja v Sloveniji, EU in drugod po svetu vsem povprek vsiljuje za živilsko industrijo in farmacevtske družbe finančno neizmerno lukrativen "zlati standard" t.j. pasterizirano in homogenizirano kravje mleko ter polnozrnato pšenico, po možnosti iz industrijske pridelave.

Tako pasterizirano in homogenizirano kravje mleko kot polnozrnata pšenica eksponencialno poveča negativne učinke že tako problematičnega surovega kravjega mleka (tudi, če je pridobljeno od eko pašnih živali) in bele pšenične moke (ki vsebuje bistveno manj problematičnih opoidnih peptidov in drugih nefunkcionalnih beljakovin ter antihranil kot polnozrnata).

Ta standardni pristop, ki ga promovirata uradna medicina in nutricistika, lahko človeku že v rani mladosti uniči imunski sistem in kakovost življenja, saj je tipično povezan s fizičnim in psihičnim trpljenjem, ki se nikoli ne neha. (O invazivni in prej ko ne neučinkoviti diagnostiki težav, ki izhajajo iz uživanja posamezniku neustrezne hrane, tu ne nameravam izgubljati besed.)

Na srečo obstaja drug način za preprečevanje tovrstne škode in preprogramiranje genov za optimalen imunski odziv: vašemu nutrigenomičnemu profilu® in trenutnemu stanju organizma prilagojena prehrana v kombinaciji z ustrezno vadbo, obvladovanjem stresa in predvsem s kakovostnim spanjem.

Za naročanje vašega nutrigenomičnega profila® z GenoTipom® vključno z ustreznim ortogenomičnim programom® optimalne prehrane, vadbe, obvladovanja stresa in strategij za wellness za vse življenje glede na nutrigenomični profil® in trenutno stanje organizma, dodatno svetovanje in več informacij pokličite GSM 041 803 075 ali pišite na info@nutrigenomika.info še danes.

Opomba: Informacije v tej objavi, na tej spletni strani in v nutrigenomičnem profilu® niso namenjene diagnostiki, preprečevanju ali zdravljenju nobene bolezni. V tovrstne namene se vedno posvetujte z ustrezno usposobljenim strokovnjakom s področja zdravstvenega varstva.


Več informacij s področja epigenetike

Epigenetska usoda: zunanji vplivi na izraženost genov

Arhiv preteklih objav “Najnovejše s področja epigenetike”


Nazaj na vrh


Nazaj na vrh