Najnovejše s področja epigenetike 23-09-2012

***MATERINA PREHRANA IN OTROK: ZA nutrigenomični profil® NI NIKOLI DOVOLJ ZGODAJ***

PRED NOSEČNOSTJO…

Prehrana matere pred nosečnostjo vpliva na izraznost genov, ki se prenesejo na otroka (SOTT, 20.09.2012) Medtem ko je zdaj že samoumevno dejstvo, da prehrana nosečnice bistveno vpliva na otrokovo zdravje, pa najnovejše raziskave dokazujejo, da prehrana ženske pred nosečnostjo epigenetsko spreminja njen DNK, te spremembe pa se prenesejo tudi na njene potomce. Kadar gre za gene, katerih metilacijski status vpliva na presnovo esencialnih maščobnih kislin, ima to zelo velik vpliv na otrokovo zdravje, predvsem v smislu prirojenih tveganj za potencialni razvoj diabetesa, debelosti, rakavih obolenj, bolezni srca in ožilja, motenj v delovanju imunskega sistema.

…OB SPOČETJU…

Hranila v jajcih in mesu lahko vplivajo na izraženost genov od otroštva do odraslosti (SOTT, 20.09.2012) Poleg folne kisline, ki je že kar nekaj časa na seznamu dopolnil, ki se rutinsko predpisujejo nosečnicam, najnovejše študije kažejo, da bi moral biti med njimi tudi holin. V prehrani nosečnice holin, ki ga tipično najdemo v jajcih in mesu, znižuje kasnejšo dovzetnost potomcev za s stresom in posledičnimi vnetji pogojene bolezni, kot so na primer duševne motnje in kronične bolezni srca in ožilja. Ustrezna količina holina v prehrani bodoče matere stabilizira stresno os hipotalamus-hipofiza-nadledvična žleza, ki nadzira praktično vse hormonske procese v telesu, vključno s proizvodnjo stresnih hormonov, ki med drugim uravnavajo človekov odziv na stres in presnovo. Nizka raven holina destabilizira te procese, kar je povezano s povečanim izločanjem kortiozola. Prenatalna izpostavljenost visoki ravni kortizola lahko doživljenjsko poveča otrokovo dovzetnost za vnetja in presnovne motnje. Raziskovalci ugotavljajo, da ima holin bistveno vlogo tudi pri blaženju Downovega sindroma in sindroma fetalnega alkoholizma. Holin je poceni in nima praktično nobenih stranskih učinkov.

…MED NOSEČNOSTJO, DOJENJEM, ODRAŠČANJEM – PA VSE DO SMRTI

Alergijski izpuščaji (ekcem) pri novorojenčkih povezan s kompromitirano črevesno floro (SOTT, 20.8.2012) Nedavno objavljena avstralska študija kaže, da pri novorojenčkih manjša raznolikost črevesnih bakterij predstavlja povišano tveganje za razvoj alergij. Preučevani dojenčki, pri katerih se je pojavil ekcem v prvem letu življenja, so imeli v primerjavi z nealergiki bistveno manj različnih sevov bakterij v prvih dneh po rojstvu. Razvoj mikrobioma pri dojenčkih je v prvi vrsti funkcija dojenčkovega nutrigenomičnega profila® (zlasti krvne skupine), mikrobioma matere in načina rojstva (vaginalni porod ali s carskim rezom); pomebmni dejavniki so tudi prehrana v prvih dneh/mesecih po rojstvu (materino mleko ali formula), izpostavljenost antibiotkom (neposredno ali preko matere), ter stik z drugimi ljudmi in okoliškimi bakterijami.

Znano je, da je črevesna flora eden ključnih dejavnikov za zdrav razvoj prebavnega in živčnega sistema, zaradi česar lahko kompromitiran mikrobiom botruje tudi poškodbam živčnih celic v možganih, ki vodijo v avtizem.

Zaključek?

Za prehrano po nutrigenomičnem profilu®, ki omogoča optimalno stanje in nastavitve genov ter najustreznejši epigenetski program preživetja glede na dejanske razmere v okolju, in s tem maksimalne možnosti za zdravje in dolgo življenje, ni nikoli dovolj zgodaj!

Nobenega smisla nima, da čakate, da zanosite ali zbolite, ali da se vam rodi bolehen, pretirano občutljiv, alergičen otrok. Poskrbite za zdravo bodočnost zase, za svoje otroke in za svoje vnuke: naročite in začnite upoštevati – svoj in njihov – nutrigenomični profil® še danes!


Najnovejše s področja epigenetike 31-08-2012

***IZROJENOST***
Se še spomnite, kako so nas v šoli učili, da je k propadu habsburške dinastije bistveno prispevalo dejstvo, da so se pripadniki te avstrijsko-španske kraljevske družine poročali med sabo? Nekaj sto let tega početja jih je privedlo do vedno hujših telesnih deformacij, mentalnih bolezni, neplodnosti in v končni fazi do izumrtja; sodeč po njihovih portretih so ob tem so postajali tudi vse grši in grši. Razlog za to naj bi bile redke genske mutacije, ki naj bi prišle do izraza, ker so bile zaradi sorodstvene DNK prisotne pri obeh starših. Najnovejše raziskave pa kažejo še na en vzrok tovrstne izrojenosti. Gre za abnormalno metilacijo genov (aktivacijo in stopnjo izraženosti nekaterih genov in deaktivacijo oz. neizraženost drugih genov) pri potomstvu, ki je rezultat kopulacije med bližnjimi sorodniki.

Za resne zdravstvene posledice izrojenosti niso krivi (samo) geni, ampak (predvsem) epigenetski program (Science, 10.7.2012)

Posledični epigenetski program program namreč povzroči, da je odziv organizma na okoljske razmere povsem drugačen (se pravi, manj primeren ali povsem neprimeren), kot pri potomcih sorodstveno nepovezanih staršev. Abnormalna metilacija genov, do katere pride pri izrojenosti, bi bila torej lahko posledica prisotnosti redkih genov, ki pridejo do izraza zaradi dvojne izpostavljenosti, zlasti če vpleteni geni regulirajo metilacijo.

Čeprav prokreacija med bližnjimi sorodniki ni zaželena, pa do tega v praksi tu in tam vseeno prihaja. Prehrana, okolje in življenjski slog bodoče matere tako pred nosečnostjo kot tudi med njo je ključni dejavnik stanja genov (zdravja teh genov in prisotnosti/odsotnosti metilacijskih skupin), ki se prenesejo na otroka, in epigenetskega programa (GenoTipa), ki se razvije pri otroku. Pri iskanju načinov, kako minimizirati negativne in maksimizirati pozitivne vidike posameznikove DNK za optimalno zdravje in dobro počutje, torej vedno znova pridemo do istega zaključka: nutrigenomični profil® je zakon!

***POSNEMOVALCI ESTROGENA IN NJIHOVE TRANSGENERACIJSKE POSLEDICE***

Metilacija in posledično trangeneracijsko epigenetsko programiranje za degeneracijo in bolezni seveda ni zgolj domena nabora genov, ki ga otrok podeduje po starših. Okolje, v katerem živi človek tekom svojega razvoja – in tudi kasneje – igra pri tem bistveno vlogo.

To se najlepše vidi na primeru enojajčnih dvojčkov:

Identični dvojčki imajo lahko kljub identični DNK različen epigenetski program preživetja, kar bistveno vpliva na predispozicije za zdravje oziroma razvoj bolezni  (SOTT, 16.7.2012) Kljub temu, da si delita maternico, imata zarodka vsak svojo posteljico in popkovino, kar vpliva na njun epigenetski  [in s tem nutrigenomični] profil. Programi metilacije (ki vplivajo na izraženost genov) tkiv in krvi  popkovine in posteljice igrajo vidno vlogo pri rasti in presnovi; že dolgo je znana povezava med nizko porodno težo in predispozicijami za kasnejši razvoj bolezni srca in ožilja, debelost in diabetes. Znanstveniki so bili presenečeni nad ugotovitvijo, da imajo edinstvene razmere v maternici globlji učinek na zdravje otroka tekom njegovega celotnega življenja. [Več o povezavi med varčnimi epigenetskimi programi preživetja in nizko težo ob rojstvu in v prvem letu življenja si lahko preberete v objavi EPIGENETSKA USODA: V genih zapisana debelost, diabetes in (pre)zgodnja smrt. Nutrigenomični profil® je zelo uporabno orodje za ugotavljanje in obvladovanje tovrstnih tveganj s pomočjo prehrane in življenjskega sloga.]

Obstajajo pa tudi drugi, bolj prozaični dokazi:

Okoljski posnemovalci estrogenov v prenatalnem obdobju ustvarjajo epigenetski program za težave z maternico in rodili (SOTT, 31.7.2012)

Pri ženskah, ki so bile izpostavljene benzofenonu (v losijonih za zaščito pred soncem) in pesticidom HCH, PCB, insekticidu DDT, je prisotno povečano tveganje za razvoj endometrioze; kemikalije, kot so bisfenoli (BPA in drugi), vodijo sindrom policističnih jajčnikov (neredne menstruacije, neplodnost, pridobivanje na teži in pretirana poraščenost). Ta nagnjenja so prisotna tudi pri njihovih vnukinjah, pa čeprav slednje niso bile nikoli  v stiku s temi snovmi. Druge kemikalije s tovrstnimi transgeneracijskimi učinki so dioksini, mešanice pesticidov, ki vsebujejo permetrin in DEET, razne plastike in ftalati. Problematičnost posnemovalcev estrogena je zelo dobro dokumentirana že na primeru dietilstilbestrola (DES), ki so ga preventivno predpisovali nosečnicam med 1940 in 1971 proti spontanim splavom. Hčerke in vnukinje nosečnic, ki so jemale DES, so imele povečano tveganje za razvoj endometrioze, materničnih fibroidov in redkih oblik raka na rodilih.

Posnemovalci estrogena povzročajo epigenetske spremembe (aktiviranje in deaktiviranje nekaterih genov), ki  lahko vodijo v (trajne) motnje delovanja presnovnega oz. hormonskega sistema ne samo pri izpostavljenih osebkih, ampak tudi pri njihovih potomcih. Sposobnost učinkovite razgradnje oz. nevtralizacije raznih kemikalij in s tem dovzetnost za posledične motnje, ki jih povzročajo, je funkcija posameznikovega nutrigenomičnega profila®.

***GENSKI INŽENIRING OTROK – TAK IN DRUGAČEN***

Nobenega dvoma več ni, da je evgenika ponovno v modi. Potem, ko so mediji julija 2012 objavili, da so znanstveniki že pred časom (!) ustvarili 30 gensko spremenjenih otrok, je zdaj na vrsti dokazovanje (se pravi, preprogramiranje vaših možganov), da je to pravzaprav dobro in zaželeno.

Genski inženiring otrok je naša moralna obveznost, meni profesor Julian Savulescu, direktor Centra za praktično etiko v Uehiru in urednik strokovne revije o medicinski etiki, Journal of Medical Ethics (SOTT, 16.08.2012)

Vsekakor se strinjam, da bi bilo življenje v naši družbi najbrž prijetnejše brez alkoholikov, nasilnežev in psihopatov. Po drugi strani pa zadeva ni tako preprosta.

Prvo vprašanje, ki se mi ob tem poraja, je, kje potegniti črto?

In drugo, koliko lahko znanstvenikom pri tovrstnih odločitvah pravzaprav zaupamo?

Taisti znanstveniki (skupaj s politiki) nam namreč na vsakem koraku (med drugim) vsiljujejo gensko spremenjeno (in drugače denaturirano) hrano, uporabo strupenih kemikalij in motilcev hormonskega sistema,  farmacevtske preparate, cepljenje in medicinske tretmaje, ki spravljajo človekov organizem – vključno z geni in njihovimi nastavitvami – v vedno slabše stanje. Glede na zgodovinske izkušnje je prepustiti načrtno manipulacijo DNK znanstvenikom (in politikom) tako, kot bi prosili, naj nas in naše otroke lobotomizirajo – se pravi, spremenijo v anosognostične človce. Posledice delegiranja odgovornosti, ki jih ni mogoče delegirati, si lahko pripiše vsak sam.

Kar se mene tiče, programiranje mojih genov (in s tem genov mojih morebitnih potomcev) za optimalno zdravje, dobro počutje in najbolj uporabne epigenetske nastavitve moje DNK za razmere, v katerih živim, raje izvajam sama.

Kako?

S prehrano, vadbo, izbiro življenjskega okolja in življenjskega sloga – in s tem seveda tudi z izogibanjem motilcem hormonskega sistema in drugim škodljivim snovem – kot izhaja iz mojega nutrigenomičnega profila®.


Najnovejše s področja epigenetike 23-08-2012

***OLIVNO OLJE IN KARDIOVASKULARNE BOLEZNI***

Olivno olje epigenetsko znižuje tveganje kardiovaskularnih bolezni (17.8.2012) Raziskave kažejo, da prehrana, bogata z visokokakovostnim, hladno stisnjenim, surovim olivnim oljem z visoko vsebnostjo polifenolov, zavira izraženost genov, ki spodbujajo vnetja.  Študija 20 pacientov z metaboličnim sindromom, ki predstavlja povišano tveganje za razvoj kardiovaskularnih bolezni in diabetesa tipa 2, je identificirala 98 genov, katerih izraženost je bila neposredno povezana z zaužito količino olivnega olja; ob tem je pomembno pripomniti, da je imela kakovost olivnega olja bistven vpliv na tozadevno učinkovitost. [Prav epigenetsko pogojen protivnetni učinek visokokakovstnega, surovega olivnega olja (sposobnost zaviranja genov, ki sprožajo vnetja), omogoča bolj umirjen odziv imunskega sistema in s tem zmanjšuje možnost za razvoj arterioskleroze in drugih bolezni srca in ožilja. Posledična odsotnost vnetij se v izvidih kaže kot znižana raven problematičnega holesterola in trigliceridov v krvi – pa ne samo zaradi tosmiselne koristnosti (visokokakovostnega, surovega) olivnega olja, ampak zlasti na račun odsotnosti problematičnih margarin, rastlinskih olj z visoko vsebnostjo maščobnih kislin omega 6 in drugih maščob, ki niso skladne z vašim nutrigenomičnim profilom®.]

***FRUKTOZA: EPIGENETSKO STIKALO, KI VKLJUČI PROGRAM ZA DEBELOST***

Sladkor, ogljikovi hidrati vključijo epigenetsko stikalo za shranjevanje maščobe (18.8.2012) Metabolični sindrom ni bolezen, ampak naravni mehanizem oz. epigenetski program, ki se aktivira z uživanjem fruktoze, sladkorja in drugih ogljikovih hidratov, ki jih telo nato pretvori v fruktozo. V tem stanju je telo programirano za kopičenje dodatne maščobe in preprečevanje izgorevanja že shranjene maščobe. Ta mehanizem s pridom uporabljajo živali, ko se pripravljajo na zimsko spanje. Pri človeku metabolični sindrom neizogibno vodi v odpornost na insulin in predstavlja povišano tveganje za razvoj kardiovaskularnih bolezni, diabetesa tipa 2 in drugih kroničnih bolezni. [Vaša presnova deluje optimalno, kadar telo kot primarno gorivo uporablja maščobo, in ne ogljikove hidrate. Ko epigenetsko zmanjšate izraženost vaših genov za izgorevanje glukoze in povečate izraženost vaših genov za presnovo maščobe: (1) se lahko sproži izgorevanje v celicah nakopičenega sala; (2) lahko telo učinkovito oksidira zaužito maščobo za pokrivanje sprotnih potreb po energiji, namesto da jo nalaga v podkožno tkivo. Kadar lahko brez težav vadite, ne da bi morali predhodno zaužiti porcijo ogljikovih hidratov, je vaše telo verjetno programirano za izgorevanje maščobe; kadar lahko brez težav vadite na tešče, je vaše telo zanesljivo programirano za izgorevanje maščobe. Ko preprogramirate vaše telo na izgorevanje maščobe, okrepite vaš imunski sistem, optimizirate presnovo in s tem ustvarite pogoje za visoko raven energije in zdravja kakor tudi optimalno kondicijo, težo in obliko telesa. To dosežete z doslednim upoštevanjem priporočil, ki izhajajo iz vašega nutrigenomičnega profila® in trenutnega stanja organizma (hrana, vadba, stres, življenjski slog).]

***PALEO BLOGGER ODKRIL EPIGENETIKO…

Chris Kesser in Steve Wright razpravljata o “najnovejših” dognanjih na področju evolucije, genetike in epigenetike (11.7.2012) Specialist za paleo dieto Chris Kesser je v tem intervjuju jasno pokazal, da je krepko za časom: o praktično vseh zadevah, o katerih govori (in še več!), obsežno pišem že vsaj od leta 2009.

… IN MORDA BO NEKOČ TUDI NUTRIGENOMIKO***

Chris prav tako še niti približno ni tako daleč, da bi v svojih priporočilih glede prehrane upošteval posameznikovo individualnost, tako v smislu podedovanih genov in privzetega epigenetskega programa kot tudi trenutnega stanja organizma. Med tem ste Slovenci lahko nutrigenomični profil® z upoštevanjem GenoTipa naročili že leta 2007. Pri tem je vsekakor treba povedati, da je – zaradi (mojega) nenehnega razvoja in vključevanja novih in novih spoznanj – nutrigenomični profil®, kakršnega dobi naročnik danes, neprimerno bolj dodelan in zato za naročnika veliko bolj uporaben kot tisti iz leta 2007… da o spletni strani sploh ne govorim.

Kaj pa analiza DNK? V splošnem se v praksi potrjuje tisto, o čemer sem (že pred časom) pisala že v objavi SELEKTIVNA SLEPOTA: Analiza DNK in prehrana – niti približno nismo še tako daleč: DNK je slab napovednik bolezni. Prisotnost nekega gena, čigar izraženost ni fiksna, sama po sebi niti slučajno ne predstavlja garancije, da boste zboleli. To namreč izhaja iz razmer oziroma okolja, ki omogočajo, da se nek gen (potencial) dejansko tudi izrazi – ali pa ne. Tveganje, ki izhaja iz (epi)genetskih predispozicij za določene bolezni, je bistveno bolj obvladljivo s prehrano in življenjskim slogom, ki je skladen z vašim specifičnim fiziološkim ustrojem, kot ga podaja vaš nutrigenomični profil® in trenutno stanje organizma, kot pa če zavzamete odnos “kar bo, pač bo”. Kar zadeva tovrstna priporočila, je nutrigenomični profil® vsekakor vsaj korak pred tistimi, ki izhajajo zgolj iz (zelo pomanjkljive) analize nekaj genov.

Laboratorijska analiza DNK (npr. na podlagi sline) ne more nadomestiti nutrigenomičnega profila®, saj ne zajema nekaterih bistvenih dejavnikov, ko gre za določanje potencialne škodljivosti ali koristnosti posameznih živil, vadbe ali življenjskega sloga. Prehranski vodnik oz. priporočila, podana zgolj na osnovi analize nekaj deset genov od 23,000, ne upoštevajo, da lahko faktorji, ki v analizi DNK niso zajeti, negirajo ustreznost podanih priporočil. Med te ključne faktorje spadajo na primer prisotnost nekega ključnega genetskega markerja, posameznikov epigenotip (privzet program delovanja posameznikovih genov oz. prirojena “strategija preživetja”) in trenutno stanje organizma (n.pr. starost; prisotne diagnoze; raven vitaminov, mineralov, hormonov itd.; polepljenost z lektini; trajne oz. še vedno prisotne poškodbe ali spremembe tkiv, narejene v preteklosti; trenutne nastavitve genov, in podobno). Več…

Analiza DNK je torej uporabna kot dobrodošla dodatna informacija, ki zaokrožuje celovitost vašega nutrigenomičnega profila®, nikakor pa sama po sebi ne more biti temelj načina prehrane in življenja, ki naj bi posamezniku pomagal do optimalnega zdravja, počutja in telesne teže. Zaključek? nutrigenomični profil® je zakon!

Najnovejše s področja epigenetike 26-07-2012

***ČREVESNA FLORA (MIKROBIOM), PRESNOVA, IMUNSKI SISTEM IN AVTIZEM***

Vaša črevesna flora vpliva na presnovo in izraženost genov, med drugim tudi na gene, ki so odgovorni za biosintezo vitaminov, metabolizem in proizvodnjo energije (27.06.2012) Raziskave potrjujejo, da imajo pri tem pomembno vlogo tudi probiotiki. Probiotiki vplivajo na dejavnost na stotine genov tako, da se le-ti izrazijo v pozitivnem smislu, ki na podoben način kot nekatera zdravila podpirajo in spodbujajo obrambne sposobnosti organizma v boju proti okužbam in boleznim. Zanimivo je tudi, da imajo vse matere avtističnih otrok abnormalno črevesno floroin s tem povezane zdravstvene težave. Da gre za epigenetsko dediščino, potrjuje tudi podatek, da imajo abnormalno črevesno floro tudi babice avtističnih otrok po materini strani, a v milejši obliki. V bistvu gre za problem, ki se povečuje iz generacije v generacijo kot posledica raznih okoljskih dejavnikov, kot so na primer uživanje antibiotikov in cepljenje. Večina avtističnih otrok se rodi s popolnoma normalnimi možgani in živčnim sistemom. Težave nastopijo, ker se otroci že rodijo z resno kompromitirano črevesno floro oziroma ne razvijejo normalne črevesne flore. Zaradi tega so bolj občutljivi na hrano, bolj dovzetni za poškodbe prebavnega trakta in živčnega sistema (zaradi cepljenja), in za vse s tem povezana bolezenska stanja. V odsotnosti simbiotične črevesne flore patogeni mikrobi v prebavnem traktu poškodujejo sluznice in tkiva, kar kompromitira integriteto črevesnih sten. Posledično toksini in sovražni mikroorganizmi preplavijo krvni obtok in zaidejo v možgane ter poškodujejo živčne celice. Posledice teh poškodb se lahko izrazijo kot avtizem. Do tega tipično pride po koncu dojenja, ko otrok pride v stik z drugo hrano (ki poškoduje prebavni trakt in zaradi nastale poroznosti prehaja v kri, kjer povzroča imunske reakcije in zastruplja organizem). Glede na raven abnormalnosti črevesne flore, prisotne strupe in stopnjo toksičnosti lahko pride do kompromitiranega celičnega in funkcionalnega razvoja (epigenetskega programiranja), in s tem do hudih in nemalokrat trajnih poškodb živčnih celic in tkiv ter programa, po katerih delujejo možgani (med simptome teh poškodb spada tudi avtizem). Za več informacij si oglejte intervju z Dr Campbell-McBride. [Dojenje je torej ključno za otrokovo zdravje in razvoj simbiotičnega mikrobioma, in s tem robustnega prebavnega in živčnega sistema (ki se dokončno razvijeta šele v starosti 3-5 let). Drug ključni faktor je prehrana matere (v času pred/med nosečnostjo in dojenjem) skladno z nutrigenomičnim profilom® oziroma, v otrokovem primeru (ko preide z materinega mleka na drugo hrano), z otrokovo krvno skupino. Na ta način namreč iz prehrane avtomatično izločimo ne samo vsa tista živila, ki v stiku s prebavnimi sluznicami (in drugimi celicami) povzročajo imunske reakcije in posledične poškodbe tkiv, ampak tudi živila, ki spodbujajo razmah sovražne črevesne flore. Namesto tega z organizmu kompatibilno prehrano podpiramo razvoj simbiotične črevesne flore, ki ščiti in krepi imunski sistem in posledično omogoča zdrav razvoj vseh organov in sistemov. Nosečnost kakor tudi v meseci, ki sledijo rojstvu, so za mater in otroka zelo stresni; predvsem pomanjkanje spanja pri materi tipično povzroči kronično povišano raven stresnih hormonov, ki se izločajo v njeno mleko in jih s tem uživa tudi otrok. To neredko privede v popolno sesutje hormonskega sistema pri materi, otroka pa epigenetsko programira za nezdrav odziv na stres, oslabljen imunski odziv in neredko tudi za debelost in iz tega izhajajoče težave.

Glukoza, ki jo dandanes vsak otrok praktično avtomatično prejme neposredno po rojstvu, še preden sploh okusi materino mleko, bistveno povečuje problem, saj otroka že od samega začetka epigenetsko programira na sladkor kot primarni vir goriva.

Posledica hormonske neuravnovešenosti so med drugim tudi presnovne motnje, ki vodijo v zasvojenost (in nenadzorovano nažiranje) s škrobno in sladko hrano, ki krmi sovražno črevesno floro (ki nato zase zahteva še več tovrstne »hrane«), povzroča nove in nove poškodbe prebavil in živčevja, ter vodi v debelost, diabetes in ustvarja pogoje za postopen razvoj najrazličnejših bolezni tako pri materi kot pri otroku. Najboljši način za optimizacijo črevesne flore je izogibanje oralnim antibiotikom in redno uživanje fermenitrane hrane. Medtem ko večina probiotikov v obliki dopolnil vsebuje največ 10 milijard organizmov, jih ima ena porcija fermentirane zelenjave lahko tudi 10 trilijonov ali več. Fermentirana hrana tipično vsebuje tudi večji spekter mlečnokislinksih bakterij in je v celoti gledano tudi cenovno najugodnješi pristop za optimizacijo črevesne flore. Kateri probiotiki so koristni in v kakšni obliki je funkcija posameznikovega nutrigenomičnega profila® in trenutnega stanja organizma. Za optimalne rezultate je treba ustreznost konkretnih sevov probiotikov v danem stanju organizma redno preverjati z bioresonanco. To velja tako za njihovo uporabo pri fermentaciji hrane kot tudi za uživanje v obliki dopolnil in ustrezno doziranje.]

***MELANOM, Sox10 IN VITAMIN D***

Gen, ki spodbuja razvoj melanoma (10.7.2012) Melanom so podivjane celice kožnega pigmenta, ki se formirajo v času embrioničnega razvoja. Eden od genov, ki nadzira program izvornih celic, Sox10, je bil pretirano aktiven (pretirano izražen) v vseh preučevanih obolelih tkivih. Izklop (preprečitev izraženosti) tega gena pri živalih je povsem zavrl tudi oblikovanje in razmah rakavih celic, kar odpira nove možnosti zdravljenja (a tudi potencialne probleme v obliki neželenih stranskih učinkov, saj igra Sox10 pomembno vlogo v razvoju živčnega sistema). [Zakaj bi čakali na tretmaje, ki so šele v razvojni fazi in še daleč od testiranj, kaj šele dostopni tistim, ki so ogroženi tukaj in zdaj?

Receptor vitamina D regulira več kot 1 000 genov in je ključen za optimalno delovanje imunskega sistema.

Raziskave kažejo, da so možnosti tako obolelosti za rakom kot tudi ozdravitve tesno povezane z ravnjo vitamina D v krvi. Optimizacija ravni vitamina D 25(OH) (50-70 ng/ml; v primeru diagnoze raka 70-100 ng/ml) lahko pomaga preprečiti vsaj 16 različnih vrst raka (vključno z rakom na koži), kakor tudi kardiovaskularna obolenja, diabetes, Alzheimerjevo, gripo in še veliko več. Najboljši način za optimizacijo vitamina D je varno izpostavljanje sončnim žarkom tipa UVB (v opoldanskih urah, samo toliko, da postane koža rahlo rožnata). Vitamin D v obliki dopolnil ima lahko ravno obraten učinek od zaželenega, zato je ustreznost in doziranje vseh tovrstnih dopolnil treba redno preverjati z bioresonanco. Vaša najboljša obramba pred tveganji za razvoj rakavih obolenj je močan imunski sistem. Predpogoj za to je prehrana in življenjski slog skladno z vašo epigenetsko zasnovo, kot jo podaja (predvsem) vaš nutrigenomični profil®.]

***TELEVIZIJA***

Čas, ki ga otrok preživi pred televizijo v prvih letih svojega življenja, ima lahko trajne negativne posledice (16.07.2012) Otroci danes praktično že od rojstva naprej preživijo vedno več ur pred televizijo. Raziskave kažejo, da gledanje televizije v obdobjih, ki so kritična za telesni razvoj, vodi v zmanjšanje otrokovih atletskih sposobnosti in večji obseg pasu (debelost), kar je očitno že v osnovni šoli. Posledice so lahko ne samo doživljenjske, ampak tudi transgeneracijske. Otroci v predšolskem obdobju so izjemno občutljivi na okolje in izkušnje, ki služijo kot izhodišče za epigenetsko programiranje življenjskega sloga in navad na genetski ravni (t.j. privzete nastavitve DNK za vse življenje). [Rešitev je zelo preprosta: še preden se otrok rodi (oziroma še danes) se znebite televizije. Kot smo videli že v objavi EPIGENETSKA USODA: Kar se Janezek nauči, to potem tudi njegov Janezek zna, gledanje televizije ni skladno z nobenim nutrigenomičnim profilom® niti pri otrocih niti pri odraslih.

Televizija (že kot naprava, ne glede na programsko vsebino) je psiho-socialno orožje, ki izrazito povečuje dovzetnost za nezavedno programiranje oz. poneumljanje.

Če torej želite, da bo vaš otrok odrasel v zdravo, inteligentno in suvereno bitje, potem se čim prej znebite televizije ter (pre)programirajte sebe (in otroka) za zdravje, vitkost, optimalno fizično kondicijo in dobro počutje. To najlažje naredite s prehrano in življenjskim slogom skladno z vašim oziroma otrokovim nutrigenomičnim profilom®.]


Najnovejše s področja epigenetike 18-07-2012

***NANO TEHNOLOGIJA***

Nano delci kompromitirajo DNK: (21.6.2012) Najnovejše raziskave na North Carolina State University kažejo, da zlati nano delci z rahlim pozitivnim nabojem kolektivno odvijajo dvojno spiralo DNK. [Še ena potrditev, da predstavljajo nano delci problem za vse nutrigenomične profile®.]

***FTALATI (PLASTIKA IN IGRAČE, IZDELKI ZA NEGO TELESA)***

Ftalati lahko spremenijo izraženost genov, ki so povezani s presnovo maščob pri otrocih in odraslih (26.6.2012) Ftalati (kemikalije, ki se uporabljajo za mehčanje plastike), ki jih najdemo v nekaterih otroških igračah, napravah za pomirjanje dojenčkov, plastični embalaži za hrano, medicinski opremi in mnogih izdelkih za uporabo v gospodinjstvu, vključno z izdelki za osebno neko kot je šampon, milo, lak za nohte, programirajo vas in vašega otroka za debelost in iz tega izhajajoče zdravstvene težave. Ta učinek je neodvisen od drugih dejavnikov kot na primer telesna aktivnost in dnevni vnos kalorij s prehrano. [Izbira je vaša. Posledice uporabe izdelkov, ki vsebujejo ftalate in druge motilce žlez z notranjim izločanjem, si lahko v celoti pripišete sami. Enako velja za prehrano in življenjski slog, neskladno v vašim nutrigenomičnim profilom®.]

***OBSEVANJE  RAKAVIH TKIV***

Terapija z obsevanjem epigenetsko preprogramira rakave celice na večjo odpornost in s tem povečuje smrtnost pacientk pri raku na dojki (26.6.2012) Tudi, kadar obsevanje pobije polovico rakavih celic v ciljnem tumorju, obstaja kar 30-krat večja verjetnost, da tiste rakave celice, ki preživijo (inducirane izvorne celice raka na dojki oz. iBCSC), oblikujejo nove tumorje kot neobsevane rakave celice. Drugače povedano, obsevanje ne samo ustvari lažen vtis o učinkovitosti terapije, ampak celo poveča medsebojno razmerje med visoko malignimi in benignimi celicami v tumorju. Končni rezultat je iatrogena smrt pacienta (smrt, ki jo povzroči terapija). [V končni fazi vas lahko pozdravi izključno samo vaš imunski sistem. Nekatere terapije in zdravila lahko imunskemu sistemu zgolj olajšajo delo, ne morejo pa ga nadomestiti. Tretmaji in medikamenti, ki slabijo/uničujejo vaš imunski sistem, so kontraproduktivni. Najboljši način, da okrepite svoj imunski sistem in ga vzdržujete v optimalnem stanju, je prehrana in življenjski slog skladno z vašim nutrigenomičnim profilom® in trenutnim stanjem organizma. Sem spada tudi hrana in začimbe, ki s svojim protivnetnim in antioksidacijskim delovanjem zavirajo razvoj raka. V tem smislu so med drugim na primer dragoceni izvleček zelenega čaja, vitamin B17 (v mareličnih jedrcih), rodanid (v piri), rezveratrol in kurkuma, ki naravno zavirajo oz. blokirajo rast rakavih celic; najmanj devet študij doslej je pokazalo, da lahko kurkuma zmanjša velikost tumorjev za kar 81 %. Krukuma dokazano vpliva na izraženost več kot 700 genov in lahko pozitivno modulira delovanje in sintezo ciklooksigenaze-2 (COX2) in 5-lipooksigenaze (5-LOX), kakor tudi drugih encimov, ki sodelujejo v patoloških vnetnih stanjih (ki pogojujejo razvoj rakavih obolenj).]

***GSO, GENSKO SPREMENJENA PŠENICA***

Gensko spremenjena pšenica in njeni epigenetski vplivi na človeka (20.6.2012) Kakor si lahko preberete v objavah Horizontal Gene Transfer Does Happen in Scientists Discover New Route for GM-gene ‘Escape’, gensko spremenjena DNK vsebuje ne samo nove kombinacije genov, ampak vključuje tudi nove, umetno ustvarjene gene, ki niso plod milijard let evolucije: nove nize za kodiranje, spodbujanje delovanja in druge procese, ki uravnavajo izraženost genov in jih programirajo k nenaravnemu načinu delovanja. [Lahko se zanesete, da GSO niso kompatibilni z nobenim nutrigenomičnim profilom® - ne pri rastlinah ne pri živalih ne pri človeku. Gensko spremenjena žita tipično vsebujejo dodatne lektine in druge nefunkcionalne beljakovin, ki niso prisotni v naravni sorti, in ki n.pr. reagirajo z antigenom posameznikove krvne skupine in posledično obremenjujejo človekov imunski, prebavni, presnovni, živčni, hormonski sistem. (Seznam hrane, ki je priloga in sestavni del nutrigenomičnega profila, velja izključno za gensko nespremenjena živila.)

Pšenica, ki se od začetka 1970-ih prideluje za človeško potrošnjo, sicer ni gensko spremenjena, a je križana do take mere, da je po svoji sestavi in učinku na človeški organizem popolnoma neprimerljiva že s pšenico, o kateri v svojih knjigah govori na primer Hildegard von Bingen, da o pšenici, ki so jo pridelovali v antičnih časih, sploh ne govorim. Tudi naše babice in prababice so še v prvi polovici 20. stoletja pekle kruh iz moke, pridobljene iz pšenice in drugih žit, ki vsebujejo gluten, ki niti slučajno ni povzročala tako hudih reakcij in s tem uničujočih posledic na črevesje in celoten organizem kot tisto, kar nam danes kmetijska in prehranska industrija vsiljuje vsepovsod – in še celo promovira kot »zdravo prehrano«.  Ko gre za človeški organizem, je sodobna pritlikava pšenica (križanec med žiti, kot so Triticum monococcum in Aegilops speltoides) z visokim donosom na hektar – pa naj bo gensko spremenjena ali vzgojena s križanjem – pravo pravcato orožje masovnega uničenja. Pri tem je tako učinkovita, da so klasične vojne ali teroristični napadi praktično nepotrebni. Kot je v svojih raziskavah ugotovil že Dr Weston Price, kdor bi hotel spraviti na kolena katerokoli ljudstvo, ne potrebuje nobenih bomb. Dovolj so sendviči iz polnozrnatega pšeničnega kruha, pšenični kosmiči z mlekom ali jogurtom, dunajski zrezek s pomfritom, pšenične testenine s paradižnikom, pizza, slivovi cmoki, palačinke, piškoti in podobne »dobrote« iz pšenične moke. (Preden me narobe razumete: tudi druga žita, z glutenom ali brez, niso bistveno boljša.)

Tudi, če (mislite, da) niste občutljivi na gluten in (še) nimate celiakije, se je pšenici smiselno izogibati iz (vsaj) naslednjih razlogov:

  1. Kompleksni ogljikov hidrat amilopektin A v pšenici je krivec za to, da vam dve rezini polnozrnatega kruha dvigneta sladkor v krvi višje kot šest čajnih žličk belega sladkorja. Pšenica, in zlasti polnozrnata pšenica, ima zelo visok glikemični indeks, in se v postopku prebave praktično v celoti razgradi v sladkor, s čimer bistveno pospešuje razvoj debelosti in diabetesa ter s tem povezanih bolezni (rak, bolezni srca in ožilja, neplodnost in tako naprej).
  2. Zaviralci alfa amilaze v pšenici sprožajo avtoimunske reakcije (alergije).
  3. Protein gliadin (sestavni del glutena) v pšenici je opiat, ki človeka zasvoji in s tem spodbuja apetit (po še več pšenice), kar vodi v  povečan vnos hrane (v povprečju 440 dodatnih kalorij na dan) in s tem v povečano telesno težo.
  4. Aglutinin v pšeničnih kalčkih (WGA) uničuje prebavni trakt in s tem povzroča poroznost črevesja. To omogoči, da iz prebavil v kri in s tem v druge tkiva in organe zaidejo snovi, ki nimajo tam česa iskati. Posledica so vnetja žil, sklepov, tkiv in organov, in s tem povezane (avtoimunske) bolezni. WGA se veže tudi na receptorje insulina in s tem povzroča nalaganje maščobe v maščobne celice, hkrati pa  preprečuje izgorevanje že shranjene maščobe, in s tem povzroča debelost.
  5. Glo-3A in druge nefunkcionalne beljakovine v pšenici prav tako kot gluten in WGA povzročajo vnetja (n.pr. tkiv v prebavnem sistemu), kar z leti vodi v motnje v absorpciji vitaminov, mineralov in drugih hranil, ter ustvarja pogoje za razvoj številnih avtoimunskih bolezni. Tudi, ko nehate uživati za vas neustrezna žita in se začnete prehranjevati in živeti skladno s svojim  nutrigenomičnim profilom®, lahko telo rabi leta in leta, da popravi nastalo škodo.

Več o problematičnosti glutena in drugih nefunkcionalnih beljakovin (v žitih in drugih živilih) si lahko preberete v objavi Gluten, lektini, prolamini, aglutinini: hujšanje, debelost, diabetes in druge zdravstvene težave - vpliv nefunkcionalnih beljakovin na prebavo, presnovo in imunski sistem. Kaj pa potem sploh lahko jeste, boste vprašali. Odgovor na to vprašanje tiči v vašem nutrigenomičnem profilu®. Pri ugotavljanju in odpravljanju alergij, intoleranc in preobčutljivosti (tudi na gluten) pa je zelo uporabna bioresonanca.]


Najnovejše s področja epigenetike 09-07 2012

***HRANA IN DOPOLNILA K PREHRANI***

Maščobne kisline vklapljajo in potencirajo izraženost številnih genov, med katerimi so tudi geni, ki regulirajo proizvodnjo glukoze, sintezo lipidov, celično energijo, oksidacijo, če naštejemo samo nekatere. (21.6.2012) Jetra igrajo pomembno vlogo pri nadzoru presnove ogljikovih hidratov in maščob, pri čemer uporabljajo maščobne kisline tipa omega 3 in omega 6 za zaznavanje preskrbe s hranili, in ustrezno prilagajajo izraženost genov. Različni viri maščobnih kislin omega 3 različno vplivajo na jetrno tkivo. Za razliko od ribjega olja, omega 3 v krilovem olju spodbujajo tako presnovo kot pozitivno izraznost genov in sicer izboljšujejo presnovo maščob in presnovo glukoze v jetrih, pomagajo uravnavati mitohondrijsko dihalno verigo in zmanjšujejo sintezo holesterola. Na ta način krilovo olje znižuje raven trigliceridov in holesterola v krvi in povečuje proizvodnjo energije. Uživanje krilovega olja v obliki dopolnil pozitivno vpliva na izraženost genov, ki uravnavajo presnovo glukoze v jetrih. Maščobe omega 3 vplivajo na celično zdravje in DNK predvsem s svojim vplivom na celične membrane, ki so ključni dejavnik aktivacije in deaktivacije genov. V primerjavi z ribjim oljem so omega 3 iz krilovega olja tudi bistveno učinkovitejše pri zniževanju ravni maščobe v srcu in jetrih; po najnovejših raziskavah krilovo olje zmanjšuje tveganje za razvoj metaboličnega sindroma, debelosti, diabetesa tipa 2 in bolezni srca in ožilja, ščitijo pred motnjami v razvoju in poškodbami živčnega sistema in preprečujejo vnetja. Več… [Omega 3 iz izključno rastlinskih virov na človeško telo nimajo tako pozitivnega vpliva kot omega 3, pridobljene iz eko pašnih živali in eko morskih lupinarjev in rib, in lahko celo naredijo več škode kot koristi. Hrana, ki za vas predstavlja optimalen vir omega 3, je pogojena z vašim nutrigenomičnim profilom® Katera dopolnila, ki vsebujejo omega 3, so v danem trenutku za vas koristna in v kakšni dozi, pa je treba redno preverjati z bioresonanco.]

***FARMACEVTSKI PREPARATI***

Alergija na aspirin (salicilno kislino) se lahko razvije tudi v alergijo na cvetni prah in hrano (3.7.2012) Salicilna kislina namreč ni prisotna samo v aspirinu, ampak tudi v številnih cvetnih prahovih, zelenjavi, sadju in začimbah. Simptomi vključujejo hudo srbenje, razjede na koži in v prebavilih, pekoč jezik, izguba sluha in astma. Seznam hrane, ki vsebuje salicilno kislino, najdete tukaj. [Redno jemljete aspirin za redčenje krvi – morda samoiniciativno ali zato, ker vam ga je predpisal zdravnik? Morda to ni tako dobra zamisel. Ne samo, da je koristnost tovrstne terapije za preprečevanje bolezni srca in ožilja zelo vprašljiva, ampak je pri ljudeh z ustrezno genetsko predispozicijo (ki je relativno pogosta) povezana tudi s številnimi stranskimi učinki v obliki zdravstvenih težav in alergij. Dlje časa, ko je posameznik kronično izpostavljen salicilni kislini v aspirinu, močnejše so reakcije. Kar zadeva zdravje in dobro počutje, predstavlja prehrana in življenjski slog skladno z vašim nutrigenomičnim profilom® veliko bolj smiseln pristop kot aspirin. Alergije na cvetni prah in hrano, ki vsebuje salicilno kislino, je vsekakor mogoče odpraviti, najlažje z bioresonanco.]

***STRES V PRED- IN POSTNATALNEM OBDOBJU***

Zapleti pri porodu so bistveno bolj pogosti v primerih, ko je mati med nosečnostjo izpostavljena hudim vremensko pogojenim stresom (kot so na primer hurikani in viharji) (28.6.2012) Povečano tveganje za zmanjšano sposobnost samostojnega dihanja ali za vdih mekonija je povezano z izpostavljenostjo vremensko pogojenemu stresu v prvem trimesečju nosečnosti. Stres med nosečnostjo kakor tudi vsi zapleti pri porodu vplivajo na bistveno povečajo možnosti za razvoj različnih psiho-fizičnih razvojnih motenj in zdravstvenih težav, ki se lahko pojavijo šele čez leta. Znano je na primer, da stres v (zgodnjem) otroštvu programira otroka za kronična vnetja in s tem povezane zdravstvene težave. Ljudje, ki so v otroštvu izpostavljeni večjim, trajnim stresom, kot so na primer revščina, resna bolezen enega ali obeh staršev, ločitev od družine, tipično razvijejo stanje potrtosti, ki je zelo odporna na zdravljenje. Dodatno pri takih posameznikih opažajo stanja kroničnih vnetij, ki so prisotna tudi, ko depresija popusti. Kronična vnetja so povezana praktično z vsemi boleznimi sodobne dobe. To pomeni, da zgodnji stres poveča posameznikovo predispozicijo za razvoj zdravstvenih težav.

Med stres vsekakor spadajo tudi zlorabe: ni presenetljivo, da pri zlorabljenih otrocih obstaja največje tveganje za razvoj psihičnih motenj in samomora. Raziskave o epigenetskih mehanizmih, ki se odzivajo na travme v otroštvu, kažejo na pomembno vlogo gena za glukokortikoidni receptor v povezavi s sproščanjem stresnega hormona kortizola.  Specifične variacije tega recpetorja so bile prisotne v manjši meri kot običajno v tistem delu možganov, ki je zadolžen za obdelavo čustev pri ljudeh, ki so bili zlorabljeni kot otroci in so kasneje naredili samomor. To je posledica spremenjenega vzorca metilacije gena, ki kodira za glukokortikoidne receptorje. Te razlike v metilaciji DNK so bile povezane s specifičnimi vzroci izraženosti genov.

[Gre za to, da zarodek in novorojenček v odziv na razmere v okolju avtomatično razvije epigenetski program oziroma strategijo preživetja, ki ustreza tem razmeram. Težava je v tem, da so dejanske razmere, v katerih preživi večino življenja, lahko precej drugačne. V tem primeru postanejo privzete nastavitve genov kontraproduktivne. Prehrana in življenjski slog, ki je skladna z nutrigenomičnim profilom® nosečnice, doječe matere in po rojstvu tudi otroka, lahko v veliki meri ponastavi zdravo izraženost genov pri materi in otroku, in s tem pri obeh zmanjša nepotreben stres na organizem. S tem se za mater in otroka bistveno povečajo možnosti za zdravje in dobro počutje brez kolik, poporodne depresije, izčrpanosti, povečane telesne teže in drugih težav, povezanih s povečanim stresom in pomanjkanjem spanja v poporodnem obdobju, iz katerih se kasneje lahko razvijejo najrazličnejše motnje, bolezni in sindromi. Če razmišljate o naraščaju, je vsekakor smiselno, da se oba starša začneta prehranjevati skladno z (vsak svojim) nutrigenomičnim profilom® vsaj šest mesecev pred spočetjem. Na ta način namreč otrok dobi gene, ki so v bistveno boljšem stanju kot bi bili sicer, in bolj uporaben epigenetski program. Če pa ste že noseči oziroma dojite ali imate majhne otroke,  pa za vas in za vaš naraščaj velja: bolje pozno kot nikoli, a najbolje čim prej.]

***GENSKO SPREMENJENI IN/ALI KLONIRANI LJUDJE***

Znanstveniki so pravkar objavili, da so že pred časom (!) ustvarili 30 gensko spremenjenih otrok (03.07.2012) Otroci so podedovali dodatne gene (od več »staršev«), ki so zdaj sestavni del njihove DNK. To pomeni, da se lahko prenesejo tudi na njihove potomce. Isti znanstveniki seveda obvladajo tudi kloniranje ljudi. [Vsem obljubam in zagotovilom navkljub gensko spremenjena hrana ni naredila konec lakoti na svetu (razen v tehničnem smislu, seveda, kajti končni rezultat gensko spremenjene hrane je smrt. Z drugimi besedami, Tehnički gledano, krajnji rezultat genetski modificirane hrane bi bio kraj gladi u svijetu, jer više ne bi bilo ljudi.«). Namesto tega so GSO prinesli s sabo cel kup za človeka in človeku simbiotično okolje skrajno problematičnih »stranskih« učinkov, od katerih se zdi smrt še najmanjše zlo. Zato se lahko zanesete, da ima gensko spreminjanje in/ali kloniranje ljudi en sam namen: proizvodnjo dizajnerske »hrane za luno«. Edini način, da se izognete futranju parazita in namesto tega okrepite sebe kot ČLOVEKA, je, da dvignete raven svoje energije in jo vzdržujete na stopnji, ki vam omogoča resnično smiselno, simbiotično so-ustvarjalno delovanje in udejanjane vašega poslanstva kot duhovnega bitja. V takem primeru namreč vibrirate s frekvenco, ki je za parazita ne samo neužitna, ampak naravnost uničujoča. Predpogoj za to je seveda človeku-posamezniku prijazna prehrana in človeka-posameznika dostojen življenjski slog – se pravi prehrana in življenje skladno z vašim nutrigenomičnim profilom®.]


Najnovejše s področja epigenetike 19-06-2012

Staranje, fruktoza in geni, ki nadzirajo mehanizme vsakdanjega vzdrževanja in popravil celic (31.05.2012) Gensko pogojeni dejavniki, ki vplivajo na dolžino vašega življenja, niso geni, ki merijo starost v letih, mesecih, dnevih; staramo se in na koncu tudi umremo zato, ker naša telesa akumulirajo številne napake v programiranju in posledične poškodbe celic. Kako dolgo boste živeli je odvisno od (stanja) genov, ki vplivajo na sposobnost odpravljanja teh napak – se pravi od genov, zadolženih za vzdrževanje in popravila celic, tkiv in organov. [Med glavne dejavnike, ki obremenjujejo imunski sistem in epigenetsko onesposabljajo gene, ki skrbijo za pravilno delovanje in obnovo organizma, vsekakor spada prehrana, ni skladna z vašim nutrigenomičnim profilom®. Med tovrstnimi živili med drugim najdemo tudi vsesplošno prisotno fruktozo.]

Fruktoza, ki je v ZDA na prvem mestu kot vir kalorij, neposredno povečuje tveganje za razvoj raka in drugih zdravstvenih težav, kot na primer:

  • poškodbe DNK
  • vnetja
  • spremembe v celičnem metabolizmu
  • povečano proizvodnjo prostih radikalov

Nedavne raziskave kažejo, da »starostne« spremembe v vzorcih metilacije DNK lahko predstavljajo dejavnik povečanega tveganja za razvoj bolezni, vključno z rakavimi obolenji (13.06.2012). DNK je sestavljena iz štirih temeljnih gradnikov (adenin, timin, gvanin in citozin), in njihovo zaporedje v posamičnem genu kodira protein, ki ga gen izdeluje. Geni se vklapljajo in izklapljajo po potrebi s pomočjo epigenetskih mehanizmom, kot je na primer metilacija (gl. EPIGENETSKA USODA: O miših in ljudeh). Pri starejših ljudeh so opazili nižjo raven metilacije citozina kot pri novorojenčkih, pri čemer se stopnja metilacije kumulativno zmanjšuje s starostjo. Izguba metilnih skupin, ki omogočajo ponovno vključevanje genov, je pri starejših ljudeh pogosto prisotna v genih, ki povečujejo tveganje okužb in diabetesa, kadar se vključijo pri odraslem človeku. Nasprotno pa so pri majhnem število genov pri stoletnikih zabeležili višjo raven metilacije pri genih, ki morajo biti vključeni, da ščitijo pred rakavimi obolenji. S starostjo in pod vplivom okoljskih dejavnikov se v originalni epigenetski program sčasoma prikradejo spremembe (defekti), ki lahko povzročijo starostno pogojena rakava obolenja in degenerativne bolezni. [Seveda velja tudi, da lahko izraženost svojih genov epigenetsko preprogramirate za optimalno zdravje in dobro počutje s prehrano, vadbo in življenjskim slogom skladno z vašim nutrigenomičnim profilom®. Za ponovno metilacijo genov je med drugim zelo uporabno tudi dopolnilo Methyl12Plus.]

Antibiotiki zmanjšujejo, simbiotični probiotiki pa povečujejo izraženost genov, ki regulirajo imunski odziv (18.6.2012) Signali, ki jih pošiljajo simbiotične bakterije, ki živijo v vašem organizmu, stimulirajo celice imunskega sistema k optimalni obrambi pred virusi. Raziskovalci ugotavljajo zmanjšano izraženost genov, povezano s protivirusnem delovanjem v makrofagih, ki so jih izolirali iz miši, ki so dobivale antibiotike. Poleg tega so se makrofagi v teh miših napačno odzivali na proteine, ki jih telo izdeluje in sprošča v odziv na viruse, bakterije, parazite in celice v tumorjih. [Kateri probiotiki v vašem konkretnem primeru in v danem trenutku delujejo simbiotično in kateri ne, je funkcija vašega nutrigenomičnega profila® in trenutnega stanja organizma. Probiotiki, ki jih zaužijete v obliki fermentirane zelenjave, so neprimerno učinkovitejši od tistih, ki jih zaužijete v kapsulah.]

Nanodelci imajo smrtonosen učinek na možgane in osrednji živčni sistem, povzročajo poškodbe DNK in preprogramirajo imunski odziv tako, da vodi v avtoimunske bolezni (11.06.2012) Proučevani nanodelci, ki se splošno uporabljajo v losijonih za zaščito pred UV žarki, kozmetiki in drugih izdelkih za osebno nego, v barvah, vitaminih in izpušnih plinih povzročajo specifično preobrazbo aminokisline arginin v citrulin. To lahko povzroči razvoj avtoimunskih bolezni kot na primer revmatoidni artritis, lupis, eritematozo, sklerodermo. Človeški proteini, ki vključujejo ta citrulin, ne morejo delovati pravilno, in postanejo tarča imunskega sistema. Ko je imunski sistem enkrat programiran za uničenje citrulina, začne napadati lastna tkiva in organe. Bolezni, povezane z nano delci, ki zaidejo v telo z dihanjem, vključujejo astmo, bronhitis, emfizemo, pljučnega raka in nevrodegenerativne bolezni kot na primer Parkinsonova in Alzheimerjeva. V prebavnem traktu je prisotnost nano delcev povezana z razvojem Chronove bolezni in raka na črevesju. Nano delci, ki zaidejo v krvni obtok, povzročajo arteriosklerozo, krvne strdke, aritimijo, bolezni srca in v končni fazi tudi smrt. Prisotnost nano delcev v drugih organih (n.pr. jetra, vranica), prav tako povzroča motnje v njihovem delovanju. [Toliko več razloga, da vso hrano, kozmetiko, izdelke za nego telesa in druge snovi in materiale v vašem življenjskem okolju, kakor tudi vaše življenjsko okolje izbirate skladno z vašim nutrigenomičnim profilom®.]

Epigenetski avtizem pri ribah kot posledica onesnaženja s psihoaktivnimi medikamenti (07.06.2012) Že ob minimalni prisotnosti psihotropskih farmacevtskih preparatov (n.pr. antidepresivov) v vodi so opazili pojav avtizma pri ribah; zdi se, da gre za kombinacijo okoljskih in genetskih dejavnikov. Znanstveniki menijo, da lahko že nizka raven psihotropskih kemikalij v vodi sproži razvojne motnje (avtizem) pri ljudeh, ki imajo gensko predispozicijo za idiopatski avtizem. [In vi ste mislili, da je problem samo cepljenje? Če vaš otrok razvije avtizem, ima največjo možnost ozdravitve s prehrano, ki razbremeni njegov imunski sistem ter hkrati omogoča in spodbuja popravilo genov, ki so odgovorni za pravilno delovanje živčnega sistema. To je seveda hrana, ki je skladna z otrokovim nutrigenomičnim profilom®.]

Nedavno objavljene študije navajajo, da je radioaktivno sevanje iz Fukušime prisotno v pacifiških algah (jod), tunah (cezij) in ribjem olju. (11.06.2012) [(Ne)odgovorni psihopati na oblasti v ZDA, EU in drugih državah seveda še kar vztrajajo, da ni nobene potrebe po preverjanju radioaktivnosti živil.Očitno mutacije DNK in epigenetski učinki na gene, ki jih povzroča radioaktivno sevanje, lepo sovpadajo z načrti za omejevanje ali celo drastično zmanjšanje številčnosti človeške populacije na našem planetu.]

Že dlje časa smo priča tudi načrtni epigenetski vzgoji gejev preko okoljskih dejavnikov, kot so hrana, kozmetika, izdelki za nego telesa, okoljski toksini v smislu GSO, kajenja, alkohola, kemikalij, sevanja in tako naprej. (09.05.2012)

Resna prizadevanja za transformacijo prebivalstva v zavaljene diabetike, ki so povsem nesposobni za produktivno delo in izčrpavajo javno zdravstveno in socialno blagajno na škodo vseh davkoplačevalcev, so se začela leta 1971 (12.06.2012) Prenajedenje z ogljikovimi hidrati lepo dopolnjujejo gensko spremenjene vrste koruze, sladkorja, soje in hibridna pšenica z izjemno visoko vsebnostjo alfa amilaze, glutena in cele vrste drugih antihranil.

V čem je pravzaprav problem GSO? Kaj ne gre za orodje, s katerim naj bi v svetu izkoreninili lakoto?

GSO: končni rezultat gensko spremenjene hrane je smrt (09.05.2012) Zaključek? »Tehnički gledano, krajnji rezultat genetski modificirane hrane bi bio kraj gladi u svijetu, jer više ne bi bilo ljudi.«

Kako gensko spremenjena hrana spreminja delovanje organov in resno ogroža človekovo zdravje si lahko ogledate v videu, kjer Mike Adams predstavlja študije, ki dokazujejo, kako mikro RNA iz gensko spremenje “hrane” spreminja delovanje organov pri ljudeh. (03.02.2012) [Kaj še čakate? Naročite svoj nutrigenomični profil® in ga začnite izvajati še danes!]


Najnovejše s področja epigenetike 05-06-2012

Stres v zgodnjem otroštvu preprogramira gene in s tem trajno oslabi imunsko odzivnost (4.6.2012) Pacienti v študiji, ki so bili v zadnjem letu izpostavljeni močno stresnemu dogodku, in ki so bili v zgodnjem otroštvu zanemarjeni ali zlorabljeni, so imeli bistveno nižjo odzivnost imunskega sistema na imunogenetske tumorje (n.pr. rak na jajčnikih, rak na glavi in vratu, melanoma, nekateri limfomi, rak na ledvicah, tumorji, ki jih povzročajo virusi). [Prehrana, kot jo priporoča uradna prehranska piramida, je sama po sebi stres in dodatno obremenjuje imunski sistem. Nutrigenomični profil® je zakon!]

Rakci, ki se prodajajo v trgovinah, vsebujejo antibiotike in karcinogene, ki vplivajo na človekovo DNK (22.05.2012) Mnogi antibiotiki, ki se uporabljajo pri industrijski vzreji rakcev, so genotoksični. Kot taki vplivajo na celično DNK in zastrupljajo gene, kar lahko povzroči razvoj rakavih obolenj. [Kot da ne bi bilo dovolj že dejstvo, da je večina morskih sadežev lektinsko problematična za praktično vse nutrigenomiične profile®.]

Kemična revolucija, ki se je začela v 1940-ih, je povezana s porastom debelosti, avtizma in duševnih bolezni (21.05.2012) Povečana pojavnost teh bolezni je posledica sprememb, ki jih je v nastavitvah genov povzročila izpostavljenost prej neobstoječim industrijskim kemikalijam (n.pr. DDT). Te nastavitve so se prenesle na naslednje generacije in se izrazile v tretji generaciji, za katero sploh ni nujno, da je bila izpostavljena tem kemikalijam. [To hkrati pomeni, da se bodo glavne posledice onesnaževanja, ki ste ga deležni danes, izrazile šele na vaših vnukih. Seveda lahko to pri sebi in vaših otrocih v veliki meri preprečite s prehrano in življenjskim slogom skladno z vašim oz. njihovim nutrigenomiičnim profilom®.]

Intenzivna vadba preprogramira vaše gene (6.4.2012) Tudi zelo kratka intenzivna vadba povzroči takojšnjo spremembo v izraženosti nekaterih genov in jih epigenetsko preprogramira za močnejše mišice in druge strukturne in presnovne koristi, povezane s telesno aktivnostjo. [Ustrezna oblika/pogostnost intenzivne vadbe - tudi, če gre za seks - je seveda odvisna od vašega nutrigenomičnega profila®.]

Epigenetske posledice sevanja mobilih telefonov pri nosečnicah: od mišične atrofije do raka (23.2.2012) Sevanje, ki ga oddajajo mobilni telefoni (in WiFi) lahko spremeni izraženost določenih genov v mitohondrijih. Če se zaporedje teh genov spremeni pri nosečnici, se lahko poškodovani mitohondriji prenesejo na zarodek. Posledično ima lahko otrok neustrezno izraženost in delovanje različih genov, ki vodijo v številne razvojne in zdravstvene težave, kot na primer mišično atrofijo, tumorje na možganih, zmanjšano plodnost, prepustnost krvno-možganske membrane, neustrezno proizvodnjo melatonina in motnje v delovanju številnih drugih bioloških procesov, ki igrajo vidno vlogo pri razvoju rakavih obolenj. [Jasno je, da je treba - če ste noseči, pa še sploh - uporabljati ustrezno zaščito pred sevanjem mobilnih telefonov, WiFi in elektrosmogom. Jasno je tudi, da prehrana in življenjski slog skladno z nutrigenomičnim profilom® zelo pozitivno vpliva na izraženost genov, kar lahko v veliki meri omili negativne posledice okoljskih dejavnikov, ki se jim ni moč izogniti.]

Nahranite svoje gene: kako se geni odzivajo na hrano, ki jo uživate (19.09.2011) Daily Science poroča, da prehrana skladno z uradno prehransko piramido, ki temelji na ogjikovih hidratih (65 % zaužite hrane predstavljajo žita, stročnice, mlečni izdelki, škrobna zelenjava, sadje in sladkor), poveča izraženost številnih genov. Gre za gene, ki povzročajo vnetja v telesu, bolezni srca in ožilja, nekatere vrste raka, demenco, diabetes tipa 2. Skratka, vse največje bolezni sodobne dobe. [Namesto da bi upošteval posameznikovo edinstvenost, pa članek podaja pavšalno priporočilo glede "pravilne" prehrane, ki temelji na zmotni predpostavki, da smo genetsko in epigenetsko vsi enaki. Z upoštevanjem vašega nutrigenomičnega profila® si lahko obetate neprimerno boljše rezultate.]

Nazaj na vrh


Nazaj na vrh