28-03-2013

***PRAZNIKI SO ZA PRAZNJENJE (ČIŠČENJE) DUŠE IN TELESA***

40-dnevno obdobje pred Veliko nočjo (prvi vikend po prvi polni luni po spomladanskem enakonočju) je čas, ko narava počisti z vso navlako in se pripravi na nov začetek. Kaj je navlaka? Navlaka je vse, kar ni skladno z naslednjim korakom v ortičnem razvoju vesoljnega stvarstva. Se pravi vse tisto, kar ovira udejanjanje smisla na katerikoli ravni. Ko gre za telo, govorimo o strupih, ki so se nakopičili v tkivih in ovirajo optimalno delovanje ne samo telesnih, ampak tudi duševnih procesov, saj zastrupljajo živčne celice in s tem onemogočajo pravilno delovanje možganov. Ko gre za dušo, je treba prevetriti miselnost in odstraniti zastarela, gnila prepričanja ter miselne vzorce, katerih posledice v obliki raznih zamer in nesmiselnih navad kot gnojni turi razjedajo ne samo dušo, ampak zaradi čustev, ki se ob tem porajajo, uničujejo celotno telo.

Po končanem čiščenju je za človeka seveda kontraproduktivno telo in um napolniti z isto navlako v smislu hrane, pijače in življenjskega sloga. Namesto, da se po ustaljeni navadi vrnete na stara pota, ki neizgibno vodijo v degeneracijo in s tem povezano vse slabše zdravje in počutje, vam predlagam, da najprej regenerirate očiščeno telo in dvignete raven vaše energije na najvišjo možno raven. Samo tako boste namreč imeli dovolj moči, da se lahko vprašate o svojem duhovnem poslanstvu – se pravi o tem, kaj je za vas smiselno in kako ta smisel udejanjiti. Prvi korak v tej smeri je, da se začenete prehranjevati in živeti tako, kot vam narekujeta vaš nutrigenomični profil in trentuno stanje organizma.

Vse tiste nesrečnike, ki jim intoleranca na fruktozo in fruktane (ter posledičen razrast nesimbiotične črevesne flore, predvsem v obliki raznih bakterij in gliv) onemogoča čiščenje telesa s sadnimi in zelenjavnimi sokovi, ponovno spominjam, da so v tem smislu (poleg prečiščene in revitalizirane vode) njihov največji zaveznik jušne osnove in žolce.

***IZ ČESA IN KAKO PRIPRAVIMO ŽOLCO?***

V pravkar dodanem poglavju v objavi o jušnih osnovah in žolcah: TRETJI DEL: IZ ČESA IN KAKO PRIPRAVIMO ŽOLCO? med drugim izvemo tudi, da žolca iz različnih virov daje zelo različne rezultate, in da sta priprava in način uživanja prav tako pomembna kot izbira sestavin.


***VELIKONOČNI JEDILNIK***

Namesto da si za Veliko noč ponovno zastrupite telo in dušo s prekajeno svinjsko kračo, potico, trdo kuhanimi jajci in mehaničnimi, smisla praznimi rituali, vam predlagam naslednji jedilnik:

 • Kot uvod v kosilo si privoščite doma pripravljeno juho in žolco iz kosti, ki so na primer ostale od pečenke eko pašnih živali (izbranih skladno z vašim nutrigenomičnim profilom), katerih meso ste pospravili v skrinjo prejšnjo jesen.

 • Kot glavno jed pojejte prej omenjeno pečenko s pečenim korenjem, gomoljem zelene in pese, po možnosti v kombinaciji s fermentiranim ohrovtom ali repo.

 • Za sladico s pomočjo riževega papirja specite gibanico z rožičevim in mandljevim nadevom ter jabolki.

 • Zraven si lahko privoščite tudi kozarček rujnega na način, ki ga je priporočala Hildegard von Bingen.
 • Na ta način boste telesu priskrbeli vse potrebne gradnike in energijo za nov zagon pri udejanjanju vašega osebnega smisla v kontekstu ortičnega namena vesoljnega stvarstva ter uspešno premagovanje izzivov, ki jih v tem smislu prinaša nova pomlad.

  Vam priporočen jedilnik ne ustreza?

  Namesto mandljevega lahko na primer pripravite nadev iz fermentiranih orehov (ni treba, da jih olupite, ampak jih neposredno po zaključeni fermentaciji dobro oprane in odcejene v prečiščeni, revitalizirani vodi zmeljete s paličnim mešalnikom); nikjer ne piše, da k pečenki ne smete postreči hrena ali motovilca s himalajsko soljo, limono in olivnim oljem, ali pa da mesa ne morete nadomestiti z ribo, postreženo s kuhano čebulno marinado!

  Več zamisli za vsakdanjik in praznik najdete med Podatki o živilih, recepti ter v objavi Kako preživeti praznične požrtije in ostati zdrav med prazniki

  Za naročanje vašega nutrigenomičnega profila® (ki vsebuje tudi ustrezen seznam priporočenih, dovoljenih in odsvetovanih živil, po novem pa tudi tabele vsebnosti fruktoze, sladkornih alkoholov in medsebojnega razmerja fruktoze in glukoze), dodatno svetovanje in več informacij pokličite GSM 041 803 075 ali pišite na info@nutrigenomika.info.


  17-03-2013

  ***SADNI IN ZELENJAVNI SOKOVI: RAZSTRUPLJANJE ALI ZASTRUPLJANJE?***

  Ljudje me pogosto sprašujejo, kaj menim o razstrupljevalnih učinkih uživanja kašastih in bistrih sadnih in zelenjavnih sokov na organizem.

  Odlično vprašanje, na katerega pa boste od mene – tako kot na vsa tovrstna vprašanja v zvezi s prehrano – vedno dobili en in isti odgovor:

  Ali neka hrana/pijača na vas deluje razstrupljevalno, je vedno in povsod v prvi vrsti odvisno od vašega nutrigenomičnega profila in trenutnega stanja organizma.

  Pri tem pa je treba poudariti, da s tem ne mislim zgolj na nutrigenomični profil® kot program prehrane, vadbe in življenjskega sloga, ki vam ga izdelam na podlagi krvne skupine, GenoTipa in metaboličnega profila v smislu dominantne žleze, ampak na nutrigenomični profil kot na generični izraz, ki zajema prav vse elemente vaše tovrstne epigenetske edinstvenosti, kar pa je v praksi v času pisanja te objave (marec 2013) še vedno neizvedljivo.

  Najpogosteje gre tu za specifične prirojene avtoimunske reakcije oziroma alergije (n.pr. na arašide ali lupinarje), in pa intolerance oziroma nesposobnost prebave nekaterih sladkorjev (tipično laktoza in/ali fruktoza, alkoholni sladkorji) in drugih potencialno neprebavljivih ogljikovih hidratov (n.pr. vlaknine, kot so fruktani), ter presnove alkoholov in fruktoze.

  Če vas muči sindrom razdraženega črevesa (IBS) ali kronične prebavne težave, ki so neposredno povezane zlasti z uživanjem nekaterega sadja, zelenjave, sladil in slajenih pijač, obstaja možnost, da trpite za intoleranco na fruktozo. In v tem primeru velja biti tudi pri uživanju sadnih in zelenjavnih sokov zelo, zelo previden.

  Morebitna nespospobnost prebave (malabsorpcija oz. intoleranca) fruktoze/fruktanov [pa tudi laktoze], kakor tudi (ne)spospobnost presnove alkoholov/fruktoze/fruktanov je neodvisna od krvne skupine, GenoTipa in metaboličnega profila v smislu dominantne žleze (kot so določeni v vašem nutrigenomičnem profilu®), in se ugotavlja z ustreznimi testi: sposobnost prebave se ugotavlja s testom malapsorpcije fruktoze [oziroma laktoze, kot je ustrezno], sposobnost presnove pa preko preverjanja ravni sečne kisline.

  Vašemu nutrigenomičnem profilu® priložen seznam priporočene, dovoljene in odsvetovane hrane za vašo krvno skupino in GenoTip torej ne upošteva niti vaše morebitne intolerance na laktozo, fruktozo, fruktane in sladkorne alkohole niti morebitne nesposobnosti njihove presnove.

  To so dodatni podatki, ki jih morate posredovati sami, če želite, da jih v vašem nutrigenomičnem profilu® in s tem povezanimi priporočili upoštevam.

  Diagnostika malabsorpcije fruktoze, fruktanov, sladkornih alkoholov, laktoze

  Morebitna (ne)sposobnost prebave nekega sladkorja se ugotavlja z merjenjem vodika v izdihanem zraku v cca 30-minutnih intervalih po zaužitju določene količine specifičnega sladkorja (kot je ustrezno) na tešče. V primeru intolerance (se pravi, pomanjkanja potrebnih prebavnih encimov za razgradnjo), pride do fermentacije v prebavilih: neprebavljiv sladkor razgradijo črevesne bakterije, pri čemer se sproščajo plini. Raven malapsorpcije je sorazmerna količini vodika, ki ga zazna merilna naprava. Ker gre za povsem alopatski test in nikakor ne za alternativo, so v primeru simptomov slovenski zavarovanci do tega testa, ki se zahteva pri osebnem zdravniku, načelno upravičeni iz naslova zdravstvenega zavarovanja v okviru ZZZS.

  Medtem ko se nesposobnost presnove fruktoze kaže predvsem v obliki dolgoročnih posledic, ki so praktično identične posledicam prekomernega uživanja alkohola, pa intoleranca na fruktozo, fruktane in sladkorne alkohole [podobno kot intoleranca na laktozo] povzroči praktično takojšnjo reakcijo v prebavilih: ob uživanju tovrstno problematične hrane, se pojavi napihnjenost, diareja, zaprtje, vetrovi in/ali bolečine v trebuhu. Skratka, simptomi sindroma razdraženega črevesa (IBS) in bakterijskega razrasta (SIBO).

  V primeru ugotovljene intolerance na fruktozo je treba biti pozoren na naslednje:

  • Problematična je vsa hrana/pijača, kjer pri posamičnem obroku zaužijemo več kot 3 g fruktoze.
  • Ne glede na vsebnost fruktoze so à priori problematična vsa živila, pri katerih vsebnost fruktoze presega vsebnost glukoze (medsebojno razmerje fruktoza : glukoza > 1).
  • Skupni vnos fruktanov pri posamičnem obroku je treba omejiti na največ 0,5 g.
  • Sočasno uživanje sladkornih alkoholov ter hrane in pijače, ki vsebuje sladkorne alkohole, lahko močno zmanjša prebavljivost živil z visoko vsebnostjo fruktoze. Tu ge predvsem za sorbitol, ksilitol oz. xylitol in druge poliole, kot so na primer eritritol, manitol in druge sestavine s končnico –tol (tipično umetna sladila v industrijsko pripravljenih živilih).
  • Sočasno uživanje glukoze lahko močno poveča prebavljivost živil z visoko vsebnostjo fruktoze, kar pa prinaša spet svoje težave.
  • Raven fruktoze v sadju je odvisna od stopnje zrelosti in sorte (bolj ko je zrelo, več fruktoze vsebuje).
  • Kuhano sadje ter džem in marmelada iz kuhanega sadja ima v splošnem nižjo vsebnost fruktoze kot sveže in suho sadje.

  Več fruktoze kot glukoze vsebujejo predvsem naslednje vrste sadja:

  • ananas, jabolka, češnje, grozdje, guava, hruške, kaki, kutina, liči, mango, melone (honeydew in lubenice), nashi (križanec med jabolkom in hruško), pomaranča, papaja, zvezdni sadež (karambola). Najbolj problematična so jabolka, hruške in lubenice, ki vsebujejo skoraj dvakrat toliko fruktoze kot glukoze (razmerje 2:1).
  • suho in sladko sadje: jabolčni krhlji, posušen ribez, datlji, suhe fige, rozine.

  Nekatera druga potencialno problematična živila, ki vsebujejo več fruktoze kot glukoze:

  • Med, sirup agave, ječmenov slad, koncentirana fruktoza, nekateri koruzni sirupi in sadni koncentrati; industrijsko pripravljena hrana in pijača z visoko vsebnostjo sukroze in/ali koruznega sirupa z visoko vsebnostjo fruktoze [HFCS]; sladkarije.
  • Industrijsko pripravljene začimbe, omake, mezge, kompoti, marmelade, džemi.
  • Sladka vina, desertna vina (muškatel, port, šeri, sladki refošk, sladki teran…).
  • Živila, ki vsebujejo sorbitol (E420) in xylitol (E967) (dietne pijače, čigumi, razne sladkarije in bonboni, koščičasto sadje, suho sadje, pivo v večjih količinah).

  Fruktani so ogljikovi hidrati (polimeri molekul fruktoze), ki povzročajo fermentacijo v prebavilih in jih večina ljudi z intoleranco na fruktozo ne zmore pravilno absorbirati; posledica so identični simptomi kot pri prekomernem uživanju fruktoze. V bistvu gre za potencialno neprebavljive vlaknine, ki se veliko uporabljajo tudi v dopolnilih k prehrani (n.pr. kot prebiotiki v probiotikih). Kratkoverižni fruktani so znani kot fruktooligosaharidi (FOS), tisti z daljšimi verigami pa kot inulini.

  Nekatera živila z visoko vsebnostjo fruktanov in drugih oligo-, di- in mono-saharidov ter poliolov (FODMAPs), ki povzročajo fermentacijo v prebavilih, in se jih je treba v primeru intolerance na fruktozo izogibati:

  • Zelenjava (v večjih količinah): agava, artičoke, beluši, brokoli, brstični ohrovt, bučke, cikorija (korenina), čebula (tudi mlada čebula in šalotke), ohrovt, paradižnik, por, topinambur, zelje.
  • Žitarice: pšenica in izdelki, ki vsebujejo pšenico (moka, testenine, kruh, polnoznrnati kosmiči), ječmen, rž in sploh vsi polnozrnati izdelki oz. izdelki iz polnozrnate moke.
  • Stročnice (v večjih količinah): fižol, stročji fižol.
  • Oreški (v večjih količinah): arašidi.
  • Inulin in živila, ki vsebujejo visoko raven inulinov: beluši, regratovi listi, česen, por, čebula in pšenični otrobi; pozor tudi na dopolnila v prehrani.

  Vnos fruktoze iz vseh virov ne bi smel preseči 25 g na dan. V primeru nesposobnosti prebave (se pravi, malabsorpcije oz. intolerance) fruktoze/fruktanov in/ali nesposobnosti presnove fruktoze je treba vnos fruktoze omejiti na največ 15 g dnevno in na < 3 g naenkrat oziroma na < 0,5 g naenkrat, ko gre za fruktane; tovrstnih živil po možnosti ne uživajte samostojno ali na prazen želodec. Problematična so tudi vsa živila, pri katerih vsebnost fruktoze presega vsebnost glukoze (medsebojno razmerje fruktoza : glukoza > 1). Težave lahko povzroča tudi sočasno uživanje živil, ki vsebujejo sladkorne alkohole.

  Sladkorni alkoholi, kot sta na primer xylitol (E967) in sorbitol (E420), lahko sprožijo podobne težave kot fruktoza; intolerance se pogosto pojavljajo sočasno. Sorbitol znižuje toleranco na fruktozo.

  Sorbitol:

  • V živilski industriji se pogosto uporablja za slajenje dietnih živil in živil za diabetike, v čigumjih (1-2 g na kos), sladkarijah, bonbonih brez sladkorja.
  • Naravno je prisoten v suhem sadju ter koščičastem in pečkatem sadju (jabolka, marelice, datlji, fige, nektarine, breskve, slive, rozine).
  • Sorbitol v pivu lahko problematičen v velikih količinah.
  • Sladili izomalt in likazin vsebujeta sorbitol.
  • Nekateri farmacevtski preparati (n.pr. ustne vodice, sirupi proti kašlju, odvajala) vsebujejo sorbitol.

  Xylitol:

  • Naravno je prisoten v mnogem sadju, gobah, zelenjavi, ovsu, koruzi in bukovih drevesih.
  • V živilski industriji se obsežno uporablja v sladicah in bonbonih brez sladkorja kakor tudi v čigumijih.

  V primeru nesposobnosti prebave (malabsorpcije oz. intolerance) sorbitola ali xylitola in/ali nesposobnosti presnove sorbitola in/ali xylitola je treba vnos omejiti na največ 5  g dnevno, saj pri višjih količinah povzroča diarejo in druge prebavne motnje; tovrstnih živil po možnosti ne uživajte samostojno ali na prazen želodec. Problematično je tudi sočasno uživanje živil, ki vsebujejo fruktozo, in zlasti živil, pri katerih vsebnost fruktoze presega vsebnost glukoze (medsebojno razmerje fruktoza : glukoza > 1).

  Kaj to pomeni pri uživanju sadnih in zelenjavnih (kašastih in bistrih) sokov?

  Naj bo nek sok načelno poveličevan kot še tako razstrupljevalen, si boste z njim zastrupili organizem, če zaradi vašega epigenetskega ustroja ali trenutnega stanja organizma nimate sposobnosti prebave in presnove snovi, ki jih vsebuje, ali če te snovi v vašem telesu povzročajo imunske reakcije (bodisi z antigenom vaše krvne skupine bodisi kako drugače).

  Zaključek?

  Vaš nutrigenomični profil je zakon, ki ga kršite na lastno odgovornost. Posledice si pripišite sami.

  Za naročanje vašega nutrigenomičnega profila® (ki vsebuje tudi ustrezen seznam priporočenih, dovoljenih in odsvetovanih živil, po novem pa tudi tabele vsebnosti fruktoze, sladkornih alkoholov in medsebojnega razmerja fruktoze in glukoze), dodatno svetovanje in več informacij pokličite GSM 041 803 075 ali pišite na info@nutrigenomika.info.


  07-03-2013

  ***ZASTRUPLJANJE IN RAZSTRUPLJANJE***

  Že najmanj dva tisoč let je znano, da je tisto, kar za nekoga hrana, za nekoga drugega prav lahko strup.

  Kaj je za vas toksično in kaj razstrupljevalno, je torej odvisno od vašega nutrigenomičnega profila in trenutnega stanja organizma – pri čemer nikakor ne gre zgolj za seznam hrane, ki je "dovoljena" za vašo krvno skupino in GenoTip.

  Prvi korak razstrupljanja je, da naredite konec zastrupljanju.

  To pomeni, da je treba črevesje temeljito izprazniti in kar se da očistiti vse navlake, vključno s pretirano namnoženimi črevesnimi bakterijami, glivami, virusi in paraziti. Ta ukrep je ključen za odstranitev toksinov iz prebavil ter pripravo prebavnih sluznic in tkiv na celjenje in učinkovito sanacijo. Če imate težave z nesimbiotično črevesno floro, je zelo smiselno izvesti čiščenje črevesja s preparatom, kot je Oxypowder, saj bo kisik, ki se sprosti, pobil velik odstotek parazitske golazni. Kadar teh težav nimate, ponavadi zadostuje čiščenje črevesja s slano vodo.

  Čiščenje črevesja s slano vodo

  Potrebujete 4 litre prečiščene in po možnosti revitalizirane tople vode (45-50°C), v katero primešajte 1 jedilno žlico himalajske soli. [Slednja je potrebna zato, da se voda premakne skozi prebavni sistem v črevesje. Nasprotno bi se voda absorbirala skozi želodec in takoj zbrala v mehurju.]
  Na dušek popijte 3 dcl vode, nato obvezno, čim hitreje, naredite štiri vaje za pospešeno praznjenje želodca in tankega črevesja; vsako štirikrat na vsaki strani. Zatem spet pijte vodo in vadite.
  Vmes boste verjetno začeli obiskovati stranišče, kljub temu nadaljujte pitje in vadbo, dokler vsa količina ni popita. Če se odvajanje po naključju ne bo sprožilo, še naprej ponavljate vaje, vode pa je dovolj štiri litre. Ko izločite iz sebe popolnoma bistro vodo, je bilo vadbe dovolj.
  Trideset minut po čiščenju ne jejte in ne pijte. Postopek vedno začnite izvajati zjutraj na tešče ali dve uri po lahkem obroku, odvisno od vašega nutrigenomičnega profila (v smislu priporočil glede uživanja soli). Do konca dneva oziroma naslednjih 24 ur potem uživajte samo tekočino, v kateri se je kuhala zelenjava, izbrana skladno z vašim nutrigenomičnim profilom in trenutnim položajem lune, in čisto žolco (precejeno jušno osnovo, pripravljeno iz eko-pašnih živali, ki so na vašem seznamu označene kot */+).

  Vaje za pospešeno praznjenje želodca in tankega črevesja

  Vaja 1: stojte z nogami narazen približno v širini bokov. Prepletite prste na rokah in obrnite dlani navzven, hrbet je raven, dihajte normalno. Ne da bi zavrteli trup, nagnite telo na levo in desno vsakič po 4 ponovitve. (4 x 2 = 8 gibov). Vse skupaj naj traja 10 sekund. Rezultat: Voda se premakne iz želodca v tanko črevo.

  Vaja 2: stojte enako kot pri prvi vaji. Iztegnite desno roko, upognite levi komolec in se s prsti dotaknite desne rame. Zasukajte telo v pasu čim bolj v desno stran. Z očmi sledite prstom na desni roki. Enako storite še z levo roko. Menjajte roki, 4-krat na vsako stran (8 gibov) v 10 sekundah. Rezultat: voda nadaljuje premikanje po tankem črevesju.

  Vaja 3: spustite se na roke in kolena v širini bokov. Spodvijte palce na nogi, spustite boke in izravnajte noge, roke naj bodo ravne, rame gor. Najprej zasukajte telo na desno in pogled usmerite čez desno ramo na levo peto. Obrnite se še na drugo stran. Poskušajte to storiti enakomerno in tekoče. Na vsako stran po 4-krat (skupno 8 gibov) v razmaku 10–15 sekund. Rezultat: voda je potisnjena še globje v tanko črevo.

  Vaja 4: počepnite s stopali popolnoma na tleh. Razširite noge v širini bokov. Ritnice naj se ne bi dotikale pet. Dlani položite na kolena. Kolena naj bodo 50 cm narazen. Zasukajte telo na desno in premaknite levo koleno proti desnemu stopalu. Nato se obrnite na levo in pomaknite desno koleno proti levemu stopalu. Nujno je, da najprej premaknete navzdol levo koleno in nato desno. Ponovite na vsako stran 4-krat (8 gibov) Rezultat: voda se premakne iz tankega črevesja v debelo črevo.

  Pomembno: Pri vseh vajah najprej naredite gib v desno in šele nato v levo stran.

  Celjenje prebavnih tkiv in sanacija črevesne flore

  Celjenje telesnih delov, tkiv in organov se začne z zaščito in celjenjem prebavnih sluznic, kar najlažje in najhitreje dosežete z vaši krvni skupini specifičnimi blokatorji lektinov v kombinaciji z žolco (precejeno jušno osnovo, pripravljeno iz eko-pašnih živali, ki so na vašem seznamu označene kot */+), in seveda tistimi vitamini, ki jih telesu primanjkuje; ob tem je smiselno za pripravo jušne osnove uporabiti tiste dele telesa in organe, s katerimi imate težave:

  Kadar uživamo posamične dele telesa, tkiv in organov neke živali, na ta način hranimo ustrezne celice, tkiva in organe v lastnem telesu.

  Več o tem si lahko preberete v pravkar dodanem poglavju v objavi o jušnih osnovah: Žolca in degenerativne bolezni.

  Hkrati je treba za učinkovito prebavo v črevesje naseliti tudi organizmu simbiotične probiotike, kar najlažje dosežemo z uživanjem fermentirane zelenjave, pri čemer tako zelenjavo kot probiotike izberemo skladno z nutrigenomičnim profilom® in trenutnim stanjem organizma; ustreznost posamičnih probiotikov, vitaminov in morebitnih drugih potrebnih dopolnil k prehrani je najlažje določiti z bioresonanco (BICOM, Oberon...).

  Za več informacij glede nabave preparata Oxypowder, vaši krvni skupini ustreznih probiotikov, blokatorjev lektinov, vitaminov, mineralov ter drugih dopolnil pokličite GSM 041 839 879

  V tako očiščen organizem nato vnašamo samo svojemu nutrigenomičnemu profilu® in trenutnemu stanju organizma ustrezno hrano.

  Uživanje hrane, ki ni prilagojena vašemu fiziološkemu ustroju, je približno tako, kot bi v dizelski motor nalivali bencin: naj bo samo po sebi še tako kakovostno, napačno gorivo ne omogoča optimalnega delovanja motorja, povzroča pretirano obrabo in drugo škodo, in ga slej ko prej uniči. Poznavanje vašega nutrigenomičnega profila® in informacije, ki iz tega izhajajo, vam lahko pomagajo do boljšega zdravja in počutja, bistveno olajšajo optimizacijo telesne teže, vas zaščitijo pred boleznijo in odločilno prispevajo k rehabilitaciji že okvarjenih oziroma poškodovanih celic.

  Kaj to pomeni?

  Vaš nutrigenomični profil je zakon, ki ga kršite na lastno odgovornost. Posledice si pripišite sami.

  Za naročanje vašega nutrigenomičnega profila® (ki vsebuje tudi ustrezen seznam priporočenih, dovoljenih in odsvetovanih živil), dodatno svetovanje in več informacij pokličite GSM 041 803 075 ali pišite na info@nutrigenomika.info.


  20-02-2013

  ***ŽOLCA, ZDRAVILO NAŠIH BABIC***

  "Žolca se lahko uporablja v kombinaciji s katerokoli dieto [..]. Njene koloidne lastnosti pripomorejo k boljši prebavi vse hrane, ki v pacientih povzroča zakisanost želodca. Celo živila, na katera je posameznik definitivno občutljiv (glede na levkopenični indeks in rezultate izločevalne diete), se pogosto izkažejo za precej neproblematična ali mu celo ne povzročajo nikakršnih težav, če v svojo prehrano vključi žolco." ~Dr. Pottenger na letnem simpoziju American Therapeutic Society l.1937

  Žolca je tudi prvovrsten proteinski napitek za športnike in nešportnike vseh starosti, in s tem odličen vir beljakovin za tiste, ki so jim iz takega ali drugačnega razloga odstranili želodec.

  Uživanje žolce ohranja ravnovesje dušika v telesu in na ta način preprečuje razgradnjo (kanibalizacijo) mišic.

  To pa še zdaleč ni vse... kakor si lahko preberete v objavi o žolci, bolj specifično DRUGI DEL: Žolca, zdravilo naših babic, začenši s prebavili.

  Šesttedensko obdobje pred veliko nočjo je idealen čas čas za spomladansko razstrupljanje. V tem smislu je v prvi vrsti treba razstrupiti (popolnoma izprazniti in očistiti) črevesje, takoj nato pa poskrbeti za sanacijo prebavnega trakta, zlasti za celjenje in krepitev črevesnih sluznic. To lahko zelo hitro in zelo enostavno dosežemo s preparatom Oxypowder ob sočasnem uživanju žolce in ustreznih probiotikov.

  Toda pozor!

  Potencialna koristnost oziroma škodljivost različnih načinov razstrupljanja kakor tudi posamičnih vrst žolce in probiotikov je v prvi vrsti vezana na posameznikovo krvno skupino oziroma nutrigenomični profil®.

  12-02-2013

  ***ŽOLCA ZA SPOMLADANSKO RAZSTRUPLJANJE***

  Če za katero živilo velja Hipokratova zapoved "hrana naj bo tvoje zdravilo in tvoje zdravilo hrana", je to prav gotovo žolca.

  V materialnem realmu, v katerem živimo, v bistvu obstajata samo dva razloga za uživanje hrane:

  1. Vnos snovi, ki služijo kot temeljni gradniki ali potrošni material za pravilno delovanje in vzdrževanje fizičnega telesa in uma; in

  2. Zagotavljanje goriva (energije) za opravljanje (ustvarjalnega) dela.

  Oboje je potrebno za izražanje in samouresničitev oziroma praktično udejanjanje ortičnega poslanstva posamičnega duhovnega bitja, ki z dotičnim telesom in umom upravlja.

  V tem kontekstu predstavlja mesna ali kostna jušna osnova v tekoči obliki (topla) ali kot žolca (hladna) predvsem vir osnovnih, visoko biorazpoložljivih in za telo neproblematičnih snovi za izgradnjo, obnovo in popravljanje predvsem veznih tkiv (sklepi, kite, ligamenti), strukturnih tkiv (kosti, zobje, lasje, nohti) in tkiv, ki ločijo "zunanje" okolje od "notranjega" (koža in notranje oblike cevastih epitelnih tkiv, kot so prebavna tkiva in žile).

  Glavni razlogi za uživanje žolce so:

  #1 Prožni sklepi, napeta koža, lepi lasje, čvrsti nohti
  #2 Zaščita in obnova prebavnih sluznic
  #3 Absorpcija hranil v prebavilih
  #4 Razstrupljanje
  #5 Manj je več

  Zlasti v predvelikonočnem času – znanem tudi kot 40 mučenikov – je zelo uporaben razlog #4 Razstrupljanje:

  Aminokiskina glicin v žolci povečuje zmogljivost jeter za učinkovito odstranjevanje toksinov iz telesa. Jetra kot glavni organ razstrupljanja so v današnjem izrazito toksičnem okolju sodobnega sveta bistveno bolj obremenjena kot kdajkoli prej v zgodovini človeštva; zmogljivost proizvodnje jetrnih encimov in s tem detoksifikacije je med drugim omejena tudi z razpoložljivostjo glicina, ki ga je mogoče telesu neposredno dovajati z uživanjem žolce.

  Bolj podrobno se o žolci lahko poučite v prvem delu objave Mesna, ribja, kostna jušna osnova in žolca – balzam za živce, nadledvično žlezo, sklepe, zobe, kosti, kožo in prebavni trakt.

  Več zamisli za spomladansko razstrupljanje, ki se kot vsako leto začenja s pepelnično sredo (leta 2013 v drugem tednu februarja), pa najdete v objavi Strategije za učinkovito detoksifikacijo.

  Kot vedno tudi tokrat velja:

  Potencialna koristnost oziroma škodljivost tako posamične vrste želatine ali žolce kot tudi različnih načinov razstrupljanja je v prvi vrsti vezana na posameznikovo krvno skupino oziroma nutrigenomični profil®.

  05-02-2013

  ***ČEMU PRIPOROČAM ŽOLCO?***

  Marsikateri naročnik nutrigenomičnega profila® se čudi, ko v njem najde zelo poudarjeno priporočilo za uživanje žolce: ali ne gre za eno najbolj toksičnih jedi sploh? Moj odgovor: toksičnost neke hrane je v prvi vrsti funkcija posameznikovega nutrigenomičnega profila in trenutnega stanja organizma, pri čemer ne gre samo za izbiro, ampak tudi za pripravo, način uživanja in kombiniranje z drugimi živili, če naštejem samo nekaj dejavnikov, ki jih je treba upoštevati.

  Ko gre za hrano živalskega izvora, pa seveda velja tudi, da mora biti predvsem zaradi vsebnosti maščob, ki so magnet za toksine, v celoti pridobljena od eko pašnih živali; industrijsko rejena živina, perutnina ter gojene ribe, mehkužci in lupinarji na primer poleg okoljskih toksinov in neustreznega medsebojnega razmerja maščobnih kislin omega 3 proti omega 6 med drugim tipično vsebujejo tudi številne stresne hormone, ki so posledica prehrane in življenjskega sloga, skreganega z nutrigenomičnim profilom zadevnih živali.

  Številne študije potrjujejo tisto, kar so vedele že naše babice, prababice in njihove mame, babice in prababice: želatina oziroma žolca iz mesa in/ali kosti eko pašnih živali je hrana za zdrave, zdravilo za bolne, krepčilo za športnike, in deluje kot balzam na vneta prebavila in obrabljene sklepe. In ne samo to: pravilno pripravljena mesna, ribja, kostna jušna osnova in žolca v kulinariki že tradicionalno predstavlja nadvse okusno podlago številnih jedi, od juh do enolončnic do omak in celo do želejev in sladic ne samo v domači, ampak tudi v gurmanski kuhinji največjih kuharskih mojstrov. Neredki vrhunski kuharji celo menijo, da brez jušne osnove hrana preprosto nima (nobenega) okusa.

  Jušna kocka in drugi sodobni nadomestki jušne osnove tipično vsebujejo MSG (nononatrijev glutamat pod katerimkoli imenom že); MSG je seveda tudi sredstvo, s katerim industrija ponaredi okus mesa v industrijsko pripravljeni "hrani", od juh, omak in veg(etarij)anskih beljakovinskih polpetov, namazov, paštet in podobne "zdrave hrane" pa do pudingov ter sladkih in slanih prigrizkov.

  Medtem ko je MSG zelo problematičen eksitotoksin, ki uničuje živčne celice v možganih in telesu, pa ima jušna osnova oziroma žolca iz mesa in rib zelo pozitiven učinek na regeneracijo prebavnih tkiv – kar je predpogoj za zdravo delovanje vsakega organizma. Že Hipokrat je jasno povedal: "Vse bolezni se začno v prebavilih".
  Kostna jušna osnova in žolca iz kosti, ki omogoča učinkovito regeneracijo ne samo živčnega sistema in sklepov, ampak praktično vseh telesnih tkiv in organov, pa je zaradi visoke vsebnosti glutamatov bolj priporočljiva kasneje, ko so poškodbe prebavil že zaceljene, in seveda za tiste z zdravimi prebavili.

  Pri marsikomer, ki se je odločil za veg(etarij)anski način prehrane, se po določenem času [ko se organizem izčrpa, tipično v menopavzi oz. med 50-im in 60-im letom starosti in/ali po 10 ali več let veg(etarij)anstva] pojavijo številne zdravstvene težave; zaradi neuživanja hrane živalskega izvora hkrati pride do spremenjenih nastavitev genov in s tem do zmanjšanje sposobnosti prebave in presnove beljakovin in maščob živalskega izvora. V takem primeru predstavljajo mesne, ribje in kostne jušne osnove/žolce zelo dober vir esencialnih aminokislin iz lahko prebavljivih beljakovin živalskega izvora, seveda v kontekstu vašega nutrigenomičnega profila® in trenutnega stanja organizma.

  Osnovne recepte za pripravo jušne osnove/žolce iz rib najdete v posodobljeni objavi Ribe, mehkužci, lupinarji za zdrave živce ter izgradnjo in obnovo celic in tkiv.

   

  09-01-2013

  ***NOVO LETO, NOVI PROGRAMI***

  Morda ste opazili, da sem s prvim januarjem 2013 precej spremenila strukturo svoje ponudbe posamezniku prilagojenih programov prehrane, vadbe in življenjskega sloga. Po novem imate torej bistveno večjo izbiro glede na vaše potrebe in finančne zmožnosti - od osnovnega programa prehrane za otroke pa do celovitega nutrigenomičnega profila® z upoštevanjem krvne skupine, metaboličnega profila, GenoTipa® in trenutnega stanja organizma s 3-urnim svetovanjem vred.

  Nekateri med vami se verjetno sprašujete, zakaj tako kompliciram, kar je povsem legitimno vprašanje.

  Dejstvo je, da pri otrocih, v nekaterih primerih pa tudi pri odraslih, ne morem določiti metaboličnega profila in/ali GenoTipa® po D'Adamu. Kadar naletim na tak primer, lahko izdelam zgolj program prehrane, vadbe in življenjskega sloga na podlagi krvne skupine. Ker so zaradi tega moja priporočila bistveno bolj splošna in manj konkretna, mi vest ne dopušča, da bi računala isto ceno kot za kompleten program.

  Nadalje obstajajo tudi naročniki, ki so popolnoma zdravi in nimajo niti najmanjših težav s svojo telesno težo; nutrigenomični profil® jih zanima predvsem kot koncept in način, kako ohraniti svoje zdravje in kondicijo. Za take naročnike pri izdelavi programa porabim bistveno manj časa kot za tiste, ki se spopadajo s celo vrsto izzivov, zaradi katerih moram svoja priporočila posebej prilagoditi, pa tudi mojega svetovanja pri izvajanju programa potrebujejo zelo malo ali nič. Zdi se mi pošteno, da taki naročniki plačajo ustrezno nižji znesek.

  In potem je tu še takoimenovana konkurenca. Dr Peter D'Adamo, avtor pristopa prehrane po krvnih skupinah in prehrane po GenoTipu®, ponuja računalniško izdelan program prehrane po GenoTipu® pod imenom SWAMI Express. Program je v angleščini in vsebuje nekaj osnovnih pojasnil o posameznikovem GenoTipu®, komentar k vsaki posamični skupini živil ter seznam priporočenih in odsvetovanih živil za posameznikov GenoTip®, glede na izbran pristop (hujšanje, razstrupljanje ali upočasnitev staranja). Ker vsi potencialno zainteresirani Slovenci ne obvladajo angleščine do te mere, da bi bil SWAMI Express zanje uporaben, sem se odločila, da podoben izdelek ponudim tudi sama, v slovenščini. Medtem ko je SWAMI Express omejen na prehrano in ga izdela računalnik, sama vaš program prehrane, vadbe in življenjskega sloga na podlagi GenoTipa® v celoti pripravim sama, za manj denarja, paket pa vključuje tudi eno uro svetovanja.

  To pa še ni vse: vsi seznami priporočene, dovoljene in prepovedane hrane za vse programe po novem vsebujejo veliko bolj podrobne informacije o specifični naravi škodljivosti posamičnih živil (ki jih ne boste našli niti v knjigi 4 načini prehrane za 4 krvne skupine niti v knjigi 4 načini življenja za 4 krvne skupine), pa tudi iz GenoTipa® izhajajoče omejitve so bistveno bolj jasno opredeljene. Te spremembe odraža tudi priložena legenda, ki po novem na dveh straneh pojasnjuje, kako je treba seznam razumeti in uporabljati.

  ***VAŠA VPRAŠANJA, MOJI ODGOVORI***

  Zadnje dni dobivam kar precej pošte, ki jo lahko opišem samo kot anosognostično.

  Tako me na primer bralci sprašujejo po moji osebni prehrani, rekreaciji, kozmetiki in dopolnilih, ki jih uporabljam, mojih osebnih navadah in tako naprej. Zakaj je to problem?

  Vse moje delo in celotna spletna stran www.nutrigenomika.info se osredotoča na naročniku-posamezniku prilagojeno prehrano, vadbo in življenjski slog, ki izhaja iz posameznikovega nutrigenomičnega profila®, ne pa na tisto, kar morda odgovarja ali je všeč meni osebno.

  Edino smiseln pristop je, da vprašate, kaj bi morali storiti vi, in v tem primeru boste od mene vedno dobili en in isti odgovor:

  "Naročite svoj nutrigenomični profil® še danes!"

  Če tega ne razumete, ne razumete bistva mojega pristopa, in če ne razumete bistva, vam ne morem popolnoma nič pomagati.

  Spet drugi izražajo navdušenje nad informacijami na spletni strani, a jim moj profesionalen odnos do storitev, ki jih ponujam, vzbuja dvom v mojo osebno integriteto in etiko. Krasen primer takega (anosognostičnega) pisanja mi je poslal bralec, ki je za povrh svoje vprašanje poslal z e-naslova, v katerem ima prepoln predal, da bi mu lahko nanj odgovorila, in mu zato odgovarjam javno, tukaj in zdaj [čeprav se je bralec podpisal z imenom in priimkom, spodaj navajam samo začetnice]:

  "Spoštovani,

  Toliko zgoščenih, strokovno podprtih informacij o pravilni prehrani, na samem enem mestu, še nisem prebral.

  Vse pohvale.

  Manj pohval pa za drugi del. Za prodajne pogoje vaših storitev. Na toliko omejitev in garancij ter nepovratnih predplačil ki jih zahtevate zase, pač ni mogoče pristati. In tudi zapisane (zahteve) so v trdem slogu, v slogu ki vzbuja nezaupanje. In kdo vas nadzira? So osebni podatki, ki vam jih naročniki zaupamo, na varnem? Kdo vse lahko dostopa do njih? Itd., itd.

  V infu piše, da gre za kup strokovnjakov. A zadaj stoji tudi kakšna pravna oseba? Tki. »Team strokovnjakov« je nedifiniran termin. Kako je z odgovornostjo?

  Lep pozdrav, R.K."

  Moj odgovor:

  "pozdravljeni!

  zahvaljujem se vam za vašo pošto.

  kar zadeva vaša vprašanja, pa je stvar taka, stoji pa tako:
  1. delam izključno kot fizična oseba, vse podatke dobim edino samo jaz in pri meni tudi ostanejo (gl. izjavo oz. zavezo na koncu Cenika). vse nutrigenomične profile izdelam v celoti sama, iz lastnih materialov. imam sicer tudi (zunanje) sodelavce, a le za izvajanje komplementarnih storitev, ki pa niso obvezne za nikogar. moji (zunanji) sodelavci nimajo nobenega vpogleda v podatke, ki jih oddate meni.

  2. nutrigenomični profil® (tako kot koncept kot tudi vsak nutrigenomični profil, ki ga izdelam za posamičnega naročnika) je moje avtorsko delo. na svetu mu ni para. kdo naj bi me po vašem torej nadziral?

  3. delam kot fizična oseba in me kot tako lahko tudi prijavite in sodno preganjate, če menite, da sem vas ogoljufala. [če bi to že komu storila, bi me na forumih gotovo raztrgali in me javno proglasili za sleparko.]

  4. kar zadeva davkarijo, je jasno napisano, da se moje delo lahko plača kot avtorsko (za firme) ali kot osebno dopolnilno delo (za fizične osebe). plačila pridejo na moj osebni račun, na katerega ima DURS vpogled, kadar hoče.

  5. na drugi strani pa jaz nimam nobenega nadzora nad strankami. če nekdo noče plačati, plačila ne morem izterjati (oz. bi me izterjava stala več, kot je znesek plačila). moje načelo: najprej plačilo, potem program oz. svetovanje. glede obratnega vrstnega reda imam izključno samo slabe izkušnje. zato zahtevam plačilo vnaprej, a šele potem, ko lahko potrdim, da sem prejela vse potrebne podatke za določitev nutrigenomičnega profila® in glede trenutnega stanja organizma. v nasprotnem primeru namreč ne morem korektno opraviti svojega dela.
   poleg tega sem imela že več primerov, ko se naročnik kar naenkrat odloči, da noče dati slik ali prstnih odtisov, in to potem, ko sem porabila že kar nekaj časa s pregledovanjem njegovih podatkov v vprašalnikih.
   iz tega razloga zahtevam nepovratno akontacijo, ki pa predstavlja relativno nizek znesek glede na polno ceno programa. to je hkrati tudi spodbuda za smiselno obnašanje: naj vsak prej premisli, ali je pripravljen dati vse podatke ali ne, in šele potem naroči svoj nutrigenomični profil®. če si premisli naknadno, pa je izgubil samo akontacijo. tudi takih strank je kar nekaj, pri čemer pa vsaj jaz nisem na izgubi za porabljeni čas in energijo.

  6. odgovornost oz. garancije. nobenega nadzora nimam nad tem, ali mi je naročnik v resnici poslal točne in/ali vse relevantne informacije, na podlagi katerih določim njegov nutrigenomični profil® in izdelam svoja priporočila. v praksi se tipično dogaja, da naročnik "pozabi" navesti marsikatero bistveno informacijo, ki pride na dan šele med svetovanjem. v vprašalnik na primer označi, da nima "nobenih težav s prebavili", potem pa naknadno izvem, da ga na primer muči kronično zaprtje in peče zgaga, in da že leta jemlje blokatorje protonske črpalke. nadalje nimam nobenega nadzora nad tem, ali bo naročnik sploh upošteval moja priporočila, katera in v kakšni meri. kako naj potem dam kakršnokoli garancijo? nutrigenomični profil® je program, ki ga je treba izvajati, ne pa čarobna palica ali čudežna tableta. nadalje, v nogi www.nutrigenomika.info jasno piše: "Informacije na tej spletni strani niso namenjene diagnostiki, preprečevanju ali zdravljenju nobene bolezni. V tovrstne namene se vedno posvetujte z ustrezno usposobljenim strokovnjakom s področja zdravstvenega varstva."
   za katero stvar naj bi torej po vašem dala garancijo?

  7. če preberete objave v rubriki Zadovoljne stranke, boste videli, kako različne probleme in prioritete imajo ljudje, in kako so si pomagali z upoštevanjem mojih priporočil. moja pavšalna priporočila, ki veljajo za vse, vedno in povsod, pa lahko vsak prebere brezplačno v mojih objavah na moji spletni strani in na blogu. kakor vidite, vse pišem sama.

  8. Nutrigenomika Info Team. tu gre za ekipo, ki jo sestavljam jaz kot avtorica nutrigenomičnega profila®, in moji zunanji sodelavci, ki v sodelovanju z mano izvajajo nekatere komplementarne storitve za določanje nutrigenomičnega profila® in/ali trenutnega stanja organizma, ali ponujajo izdelke in/ali storitve, ki naročniku lahko olajšajo ali optimizirajo izvajanje programa.
  če resno mislite, kar ste rekli ("Toliko zgoščenih, strokovno podprtih informacij o pravilni prehrani, na samem enem mestu, še nisem prebral. Vse pohvale."), potem bi res rada vedela, zakaj dvomite v mojo strokovnost in integriteto? ali zakaj menite, da bi morala izgubljati čas, denar in živce s slepim zaupanjem, ki se v praksi znova in znova izkaže za naivnost, da ne rečem anosognostičnost?

  osti jarej,

  taša klarič"

  In še zadnja točka na današnjem dnevnem redu anosognostičnega obnašanja: vprašanja in povpraševanje po SMS-u. Čeprav je vaše vprašanje lahko zelo kratko, na primer "Rada bi naročila svoj nutrigenomični profil®", pa je moj odgovor tipično zelo dolg. Zato vas prosim, da dosledno upoštevate naslednje navodilo:

  Za naročanje vašega nutrigenomičnega profila® (ki vsebuje tudi ustrezen seznam priporočenih, dovoljenih in odsvetovanih živil), dodatno svetovanje in več informacij pokličite GSM 041 803 075 ali pišite na info@nutrigenomika.info.

  Več informacij s področja nutrigenomike

  Arhiv preteklih objav

  Nazaj na vrh


  Nazaj na vrh