26-08-2012

***KAKO ZDRAVA SO BREZGLUTENSKA ŽITA?***

Pred kratkim sem dobila e-pošto, v kateri pošiljatelj toži o opazni povezavi med utrujenostjo, slabim počutjem in hrano, kar spremlja tudi stalno, postopno pridobivanje na teži. Tako kot še marsikdo drug se je tudi ta oseba odločila, da bo iz prehrane izločila ves gluten – se pravi vse vrste pšenice (vključno s kamutom in piro), rž, ječmen in oves. Kakor je to vsekakor smiselno, pa še zdaleč ni dovolj. Kajti namesto zloglasne »tolpe četverice«, se zdaj kot nadomestki na krožniku pojavljajo riževi in koruzni kosmiči, in seveda slovenska stalnica zadnjih dvesto let – »hrana za hlapce«, ki jo poznamo pod imenom krompir. Za vsakogar, ki želi shujšati in/ali izboljšati svoje zdravje in počutje, je to zelo slaba rešitev. Očitno je bil že skrajni čas za objavo naslednjega podpoglavja v članku Vse, kar ste vedno želeli vedeti o žitaricah, pa si niste upali vprašati – in sicer o koruzi, prosu, ajdi in drugih brezglutenskih žitih:

Vsa živila iz žit in drugih trav – z glutenom ali brez (kot na primer amarant, koruza, proso, beli in rjavi riž), pa tudi ajda in kvinoja (ki ne spadata v isto družino kot žita) – poleg nefunkcionalnih beljakovin, fitinov, saponinov in drugih antihranil, o katerih se lahko poučite v seriji objav Neoluščeno, polnozrnato in surovo še ne pomeni tudi zdravo – vsebujejo visok odstotek ogljikovih hidratov, ki se razgradijo v za organizem zelo problematičen sladkor.

Vse to za telo predstavlja velik stres in je s tem bistven dejavnik prebavnih motenj, disbioze, debelosti, diabetesa in posledično praktično vseh bolezni našega časa.

Več o specifični problematičnosti koruze, prosa in ajde…

***SOČEN BISKVIT IZ NEKTARIN***

Če vas ob misli, da vas bo brez kruha, kosmičev, testenin in krompirja prav gotovo konec od vsega hudega (ali pa vsaj od lakote), vam predlagam, da se potolažite s sočnim biskvitom iz nektarin: ne vsebuje prav nobenih žit, nobenega sladkorja, nobenih mlečnih izdelkov… in tudi rožičeve moke ne. ;)

Kljub temu, da so nektarine križanec med slivami in breskvami – torej dvema kuhinjskima strupoma po Hildegard von Bingen (gl. Zdravilno in škodljivo koščičasto, pečkato in mediteransko sadje) – je nastali sadež za nekatere nutrigenomične profile® vseeno koristen: lažje prebavljiv kot slive in manj problematičen s stališča vrenja v prebavilih kot breskve. V sezoni nektarin – se pravi predvsem julija in avgusta – lahko iz njih spečemo tudi slastno, sočno in prebavilom prijazno biskvitno pecivo. Kot priloga se zraven čudovito priležejo sveže, olupljene in na krhlje narezane nektarine, namočene v datljevem sirupu, in/ali sladka mandljeva smetana, v katero smo zamešali preostalo pulpo in/ali gosti sok (in, po želji, malo datljevega sirupa), skladno z nutrigenomičnim profilom®.

Recept za sočen biskvit iz nektarin (skupaj z drugimi vrstami sadnega biskvita in ostalih dobrot) najdete med sladicami na strani www.nutrigenomika.info, Podatki o živilih, recepti.

***LJUBEZEN GRE SKOZI ŽELODEC***

Kaj pa, če vam ni do kuhanja in peke? Če ste v kuhinji kot slon v trgovini s porcelanom? V tem primeru si za partnerja vsekakor izberite nekoga, ki je mojster kulinarike in v tem uživa in cveti, vi pa z iskrenim veseljem, užitkom in hvaležnostjo jejte vse tisto, kar bo s skrbnostjo, ljubeznijo, dobro voljo in seveda skladno z vašim nutrigenomičnim profilom® in trenutnim počutjem pripravil in postavil pred vas! Vi pa se raje posvetite tistemu ustvarjalnemu, smiselnemu početju, ki polni z energijo, radostjo, zadovoljstvom VAS in VAŠE srce, in hkrati s svojimi simbiotično-sinergističnimi učinki razsvetljuje in izboljšuje razmere in pogoje za življenje ne samo za vas, ampak za celoten planet.

Ljubezen gre skozi želodec

Polnovredna, pravilno pripravljena in postrežena hrana, skladno z vašim nutrigenomičnim profilom®, je predpogoj za trajno psiho-fizično zdravje in dobro počutje. Hrana je torej ključni dejavnik vaše produktivnosti in sposobnosti preživetja na materialni ravni, kakor tudi vašega ustvarjalnega delovanja in s tem udejanjanja vašega duhovnega poslanstva.

S svojimi kulinaričnimi umetninami lahko vaš partner/partnerka bistveno prispeva k vašemu (in seveda tudi k svojemu) zdravju in dobremu počutju, in vam s tem omogoča, da izražate VAŠE bistvo in izpolnjujete VAŠE poslanstvo kot duhovno bitje.

S tem, ko živite smiselno (in hkrati tako, da se to vama obema splača), avtomatično omogočate vašemu partnerju/partnerki, da na smiseln način izrazi SVOJE bistvo in udejanja SVOJE poslanstvo (na način, ki se vama obema splača). Tako se vzpostavi energetski krog in s tem kroženje pozitivne energije. Večje, ko je vajino posamično mojstrstvo, in bolje ko se medsebojno dopolnjujeta, več energije in več visokofrekvenčnih čustev nastaja, ki s pozitivno povratno zanko krepijo vajin odnos in – če to energijo posamično in skupno namenjata v smiselne namene – povečujejo zdravje in trdnost vajinega partnerstva.

To je zame ljubezen.

Ukvarjajte se torej s tistim, za kar ste poklicani – karkoli že to je – in se na vsakem koraku povezujte s sebi kompatibilnimi ljudmi, katerih poklicanost je simbiotično-sinergistična z vašo in se medsebojno podpira tako, da ima vaše početje – posamično in skupno – čim večji smisel in se hkrati tudi čim bolj splača.

Kako boste prišli do energije, da se lotite tega zahtevnega podviga? Najlažje to storite z energetskimi prihranki, ki jih omogočata prehrana in življenjski slog skladno z vašim  nutrigenomičnim profilom®. Zdaj, ko je konec dopustov in ko je hkrati do decembrskih požrtij še cele tri mesece, je najboljši čas v letu za začetek izvajanja vašega osebnega programa zdrave prehrane in življenjskega sloga.

Za naročanje in več informacij pokličite GSM 041 803 075 ali pišite na info@nutrigenomika.info


20-08-2012

Kadar mi življenje niza en izziv za drugim – od katerih se vsak naslednji zdi večji in težji od prejšnjega – se tipično zatečem v kuhinjo. Hrana je moja glavna tolažba in zdravilo za vse bolezni in tegobe, ki jih na mojo pot meče parazit v upanju, da ga bom nakrmila z jezo, razočaranjem, slabo voljo, žalostjo, srčno bolečino, trpljenjem, potrtostjo in podobnimi nizkofrekvenčnimi čustvi. In tako sem zadnje tedne vstajala praktično ob zori in izkoriščala jutranji hlad za pripravo najrazličnejših delikates, kot so puranji paprikaš, ovčji kari, polnjena piščančja prsa s pečeno škrobno zelenjavo, ocvirke iz puranje in piščančje kože, jetrno pašteto, čebulno pizzo, pirin kruh z mletim lanenim semenom, solate iz kuhanega stročjega fižola, bučk, brokolija, cvetače, pirina in čebulna juha, blitvine zvitke, humus iz leče.

Kako naj bom slabe volje, ko pa imam dostop do jajc in mesa eko pašnih puranov, piščancev, ovac?

In potem so tu še sladice: različni biskviti; gibanice, narejene s pomočjo riževega papirja; hruškova čežana; malinova pena; breskov punč.

Kako naj bom potrta ob gašenem vinu?

Resnično sem lahko parazitu samo hvaležna: čim se spravi name, pomislim na hrano, ta misel pa v meni avtomatično sproži ustvarjalne sile in mi ne da miru, dokler se ne vržem na delo. Ideje za nove recepte se mi utrinjajo kot po tekočem traku, moje razpoloženje se dvigne v stratosfero, in srce mi prekipeva od radosti.

Ob tem, ko komaj čakam, da vidim, kaj se bo izcimilo iz mojega »packanja« v kuhinji, se mi še malo prej nerešljivi življenjski izzivi in razočaranja nad anosognostičnimi človcami, ki raje živijo »na varnem v živalskem vrtu« in jedo »brezplačno koruzo« kot da bi zagrabile življenje z obema rokama, odvrgle svoje okove in pobegnile v zlato svobodo, kjer bi si napolnile pljuča s čistim zrakom in možgane s kisikom ter postale ČLOVEK, zdijo naravnost smešni in nevredni moje pozornosti. Konec koncev sem to poletje, prav ob 49. obletnici mojega bivanja v tem toksičnem, parazitsko-psihopatskem realmu po 35-letnih prizadevanjih končno le uspela pogruntati recept za odličen, rahel, sočen sadni biskvit brez glutena, žit, mlečnega, sladkorja in drugih koncentriranih sladil – in tudi brez rožičeve moke! – kar mi pomeni več kot lahko izrazim z besedami. In ker je ravno sezona breskev, naj vam zaupam, da je tudi gibanica s hildegardiziranimi breskvami namesto jabolk prava poslastica.

Recept za breskov kolač (variacija sadnega biskvita z mariniranimi breskvami) najdete med Podatki o živilih, recepti na www.nutrigenomika.info

Kaj pa kile, boste vprašali? Odkar se držim svojega nutrigenomičnega profila®, nimam s težo popolnoma nobenih skrbi več. Prej je bila pa to seveda povsem druga zgodba!

In ko smo že pri odvečnih kilogramih: september je na splošno najbolj primeren čas za začetek izvajanja vašega osebnega programa zdrave prehrane in življenjskega sloga. Zakaj ravno september? Prvič, ko je konec dopustov in šolskih počitnic je mogoče ponovno vzpostaviti nek red in rutino, kar je predpogoj za uspešen preklop na druge tirnice in uvajanje trajnih sprememb v vsakdanji življenjski ritem. Drugič, do decembrske praznične sezone, ki je vedno kritična tako v smislu pridobivanja odvečnih kilogramov kot tudi padca odpornosti (ki je posledica dodatnega stresa na eni strani in pomanjkanja sonca oziroma vitamina D na drugi), vam bo nov način prehrane že prešel v kri, zaradi česar boste težje podlegli tako stresu kot skušnjavam po nažiranju z vašemu nutrigenomičnem profilu® sovražno hrano in pijačo. In ker je do 1. septembra samo še nekaj dni, ni več kaj odlašati:

Pokličite GSM 041 803 075 ali pišite na info@nutrigenomika.info in naročite vaš nutrigenomični profil® še danes!


08-08-2012

V pripekajoči avgustovski vročini zori bezeg – eno najučinkovitejših sredstev, kar jih ponuja narava proti gripi in prehladu. Čeprav je zima še daleč, si velja priklicati iz spomina, da gre za letni čas, v katerem vaš imunski sistem zaradi pomanjkanja sonca, ki je najboljši vir vitamina D, manjše razpoložljivosti z vitamini in antioksidanti bogatega svežega sadja in zelenjave, in slabših pogojev za vsakodnevno gibanje na svežem zraku – potrebuje vso podporo, kar mu jo lahko nudite. In kakor si čez poletje kmetje delajo zaloge polen, ki jih bodo kurili pozimi, tako si je smiselno nabrati pošteno merico bezgovih jagod, jih stisniti v sok in zamrzniti v modelčku za led. Zakaj stisniti v sok? Bezgove pečke so za človeški organizem toksične in jih je treba obvezno zavreči.

***MORDA NISTE VEDELI***

V svojih raziskavah o žitih sem izbrskala nekaj zelo zanimivih podatkov, ki zadeve osvetlijo iz povsem novih zornih kotov. Na primer:

  • Koruzni sirup z visoko vsebnostjo fruktoze, ki se danes vsesplošno uporablja v živilski energiji in je praktično obvezna sestavina vse industrijsko pripravljene “hrane” in pijače, je seveda narejen iz koruze; zaradi visokega deleža fruktoze in ker je v tekoči obliki, je še bolj škodljiv od rafiniranega sladkorja iz sladkornega trsa, saj se toliko hitreje absorbira.
  • Med priljubljena nadomestna sladila, ki se oglašujejo kot “zdrava prehrana”, spadata med (ki je čebelarski proizvod) in nektar (sirup) agave. Zaradi visoke vsebnosti fruktoze je lahko tako med kot tudi sirup agave potencialno zelo problematičen; ne enega ne drugega nikakor ne gre uživati v velikih količinah, še zlasti, če nista narejena po tradicionalnem postopku.

Sirup agave, pridelan na tradicionalen način, je po svojih hranilnih in zdravilnih učinkih povsem primerljiv z medom, in se v bistvu tudi imenuje “miel de agave” ali “miel de maguey” (“agavin med”). Gre za zelo temno, gosto tekočino s karakterističnim vonjem in močnim okusom. Nerazredčen sirup ima visoko koncentracijo mineralov (kalcij, magnezij, natrij in kalij) v obliki soli ter aminokislin. V Mehiki se še danes uporablja za zdravljenje različnih bolezni; kot sladilo so ga uživali že v časih pred Kolumbom.Toda v trgovinah nam namesto polnovrednega izdelka tipično prodajajo zelo škodljivo različico sirupa agave, pripravljeno iz agavinih korenin, ki ima izredno visoko vsebnost fruktoze in je za telo zelo obremenjujoča.

Hildegard von Bingen je rdeče vino veliko uporabljala v terapevtske namene (n.pr. pri starostni oslabelosti, motnjah krvnega obtoka, za izboljšanje prebave, depresivnih stanjih, anksioznosti, nespečnosti) a le v “hildegardizirani” obliki (gl. Rdeče vino: razredčeno za moško žejo, gašeno pri potrtosti).

V vročih poletnih popoldnevih pa se priležejo tudi pijane breskve.

  • Kvinoja je stročnica, ne žitarica, a kljub temu za organizem s stališča antihranil in visoke vsebnosti ogljikovih hidratov (ki se razgradijo v sladkor) predstvlja enak izziv kot žita.
  • Vas muči kronična utrujenost? Imate težave z ravnotežjem? Se vam megli pred očmi? Če je tako, morda trpite za glutensko ataksijo. V medicinskih krogih trenutno velja prepričanje, da gre (tako kot pri celiakiji) pri glutenski ataksiji za imunski odziv na gluten v žitih, pri čemer prihaja do trajnih poškodb možganskih celic; po drugi strani pa je možno tudi, da te težave povzroča glutamat (pšenični gluten vsebuje 43 % glutamata), ki je znan eksitotoksin. Simptomi glutenske ataksije so podobni kot pri multipli sklerozi, Parkinsonovi bolezni in drugih okvarah in motnjah v delovanju živčnega sistema – od kronične utrujenosti do vrtoglavice, omotice, izgube orientacije in ravnotežja, do motenj vida. Pri občutljivih posameznikih lahko simptome sproži že neznatna količina glutena; po vsakem stiku običajno traja več mesecev, da se organizem pomiri. Alopatska medicina ne ponuja niti terapije niti upanja na izboljšanje stanja; nobeno presenečenje ni, da pacienti sčasoma zapadejo v depresijo.

Na srečo za vse zgoraj naštete težave – od gripe in prehlada, zasvojenosti z ogljikovimi hidrati in alkoholom pa do glutenske ataksije – obstaja preprosta rešitev: prehrana in življenje skladno v vašim nutrigenomičnim profilom®. Lahko vam zagotovim, da ne boste stradali, v vaš vsakodnevni jedilnik pa boste lahko vključili tudi vse poslastice, opisane med mojimi preizkušenimi recepti, vključno s sladicami, ki ne vsebujejo nobenega glutena ali žit, nobenih mlečnih izdelkov, nobenega sladkorja ali sladil, in v nekaterih primerih tudi nobenih jajc.

 Za naročanje vašega nutrigenomičnega profila® in več informacij pokličite GSM 041 803 075 ali pišite na info@nutrigenomika.info


02-08-2012

Za razliko od poletja 2011, ko so se mi hruške kar ponujale na vsakem metru moje 15-kilometrske rolerske poti, ki jo od pozne pomladi pa tja do zgodnje jeseni v opoldanskih urah po možnosti prevozim vsak dan, je letos stanje povsem drugačno. Zaradi spomladanske zmrzali, ki je poskrbela tudi za to, da ni bilo v celi dolini na nobenem drevesu niti ene češnje, zgodnjih hrušk praktično ni bilo. Na moje veliko veselje pa je zato toliko bolje obrodilo edino drevo, s katerega na obcestno travo odpadajo zrele hruške v drugi polovici julija. Tako se zadnja dva tedna z rekreacije  tipično prikotalkam z vrečko v roki, v kateri se skriva najmanj kilogram srednje velikih, zeleno-rumeno-rdečkastih sadežev.

***HRUŠKE SO ZA HUJŠANJE***

“Sadež hruške je težak, poln in raskav. Če uživamo surovega, lahko povzroči glavobol in astmatičnost v prsih, saj se nekaj od hruškovega soka zavleče v prsi in se tam kondenzira; sok zaide tudi v jetra in pljuča ter se tam strdi kot vinski kamen, zaradi česar tako jetra kot pljuča zelo trpijo. Hruškov sok se pomeša v izdihan zrak in povzroči rezek zadah. Uživanje surovih hrušk oteži dihanje, kar je pogost vir težav v prsnem košu,” je o hruškah pred skoraj 900 leti zapisala znamenita redovnica in zdravilka Hildegard von Bingen.

Surove hruške so zaradi velike vsebnosti vlaknin praktično neprebavljive; poleg tega vsebujejo snovi, ki na telo delujejo izrazito obremenjujoče. Uživanje surovih hrušk se torej zlasti odsvetuje tistim, ki imajo težave z jetri, pljuči ali prebavnim traktom (bele črte v prstnih odtisih); v slednjem primeru grobost hruškovih vlaken še dodatno poškoduje občutljive prebavne sluznice in s tem še poveča tveganje izgube integritete prebavnega trakta. Na drugi strani pa je hruškov med odlično sredstvo za sanacijo prebavnega trakta, zlasti če gre za preobremenitev s črevesnimi glivicami (kandido). Na ta način lahko učinkovito razstrupimo telo, kar je pri prenekaterem nutrigenomičnem profilu® ključni dejavnik in predpogoj hujšanja.

Potem, ko sem si najprej naredila zaloge hruškovega pireja za hruškov med – moje priljubljeno sredstvo za čiščenje črevesja in obnovo črevesnih sluznic zlasti v času jesenskega in spomladanskega razstrupljanja – sem zaradi pomanjkanja prostora v zamrzovalniku v zadnjih dneh angažirala svoje ustvarjalne sile in razvila še eno različico odličnega brezglutenskega peciva, ki ne samo ne vsebuje nobenih žit, ampak tudi nobenega sladkorja ali drugih sladil, nobene maščobe in nobenih mlečnih izdelkov: rožičevo pecivo s hruškami in korenjem. In če vam hruške kljub temu še ostanejo, ga preprosto postrezite  v kombinaciji s hruškovo čežano. :)

Želite  optimizirati svojo težo,  zdravje in  počutje, in  popraviti škodo v vaših prebavilih, ki ste jo naredili z uživanjem pšenice, koruze in drugih, vašemu organizmu sovražnih žitaric? Stopite na vašo osebno, samo vam lastno pot – pot do vaše samouresničitve, do izpolnitve vašega poslanstva in človeka vrednega življenja. Kako? Pokličite GSM 041 803 075 ali pišite na info@nutrigenomika.info ter naročite in začnite spoštovati svoj nutrigenomični profil® še danes!


Nazaj na vrh


Nazaj na vrh