Kalcij

Koliko in katerega kalcija potrebujete?

©Nataša Klarič

(Glavni podatkovni vir: Right 4 Your Type Journal: Better Calcium; drugi viri: kot je s povezavami nakazano v tekstu)
Nobenega dvoma ni, da spada kalcij med življenjsko pomembne minerale. Takoj za beljakovinami, maščobami in ogljikovimi hidrati je prav kalcij tisti, ki ga je v telesu največ.

Kalcij ima najvišjo priporočeno količino dnevnega vnosa od vseh hranil, in to ne brez razloga. Kalcij je ključen gradnik kosti in zob, neizogibno potreben pa je tudi za strjevanje krvi, prenos signalov v živčnih celicah in krčenje mišic.

Desetletja raziskav potrjujejo, da kalcij vpliva na višino krvnega pritiska in holesterola v krvi. Kalcij je torej nujno potreben za zdravo delovanje organizma.

Koliko kalcija potrebujete?

Priporočen vnos kalcija v telo za odrasle v starosti od 19 do 50 let je 1000 miligramov na dan. Za odrasle nad 50 let se priporoča dnevni vnos kalcija v višini 1200 miligramov. V nekaterih državah je priporočen dnevni vnos kalcija nižji, celo samo 600 mg na dan za odrasle.

Največji povzročitelj črpanja kalcija iz kosti je stres. Dejavniki, ki povečujejo tveganje osteoporoze, vključujejo drobne kosti, starost, dednost, kajenje, pretirano uživanje alkohola, uporaba steroidov, zgodnja menopavza, dolgotrajna imobilizacija ter nezadostna raven vitamina D3. Pri ženskah je tveganje za razvoj osteoporoze večje kot pri moških.

Kaj je najboljši vir kalcija?

  • Kaj je najboljši vir kalcija?
  • Ali je en vir kalcija boljši od drugega?
  • Ali v resnici obstaja razlika?

Jasno je, da je hrana najbolj idealen vir uravnovešenega vnosa kalcija kakor tudi drugih mineralov in mineralov v sledeh.

Pri tem je treba imeti v mislih tudi dejstvo, da je presnova kalcija funkcija posameznikovega nutrigenomičnega profila®. To pomeni, da telo kalcija iz posameznikovemu nutrigenomičnemu profilu® nekompatibilnih živil ali v obliki, ki ni skladna s posameznikovim nutrigenomičnim profilom®, ne samo ne zmore konstruktivno uporabiti za izgradnjo kosti, zob in hrustanca, ampak ga namesto tega naloži v mehka tkiva, kot so žile, mišice, ligamente, žleze. To vodi v "okostenelost" oziroma zmanjšano funkcionalnost zadevnih tkiv. V tem smislu so (za vse ljudi) zlasti problematični mlečni izdelki iz pasteriziranega mleka.

Kalcifikacija arterij na primer povzroča arteriosklerozo in povišano smrtnost iz naslova kardiovaskularnih bolezni.

Dve meta-analizi iz l. 2011 sta pokazali, da je jemanje elementalnega calcija v obliki dopolnil (iz apnenca, kostne moke ali lupin ostrig) v dozi, ki ne presega 500 mg na dan, povečalo kalcifikacijo arterij in s tem tveganje srčne kapi tudi do 27 %.

Dodaten vir kalcifikacije mehkih tkiv je fluor. Natrijev fluorid, ki je aktivna sestavina v večini flouridiranih zobnih past, zobnih nitk, ustnih vodic, Prozac-a, teflonskih ponev in fluoridiranih živil (n.pr. industrijsko predelano mleko), je ključni dejavnik kalcifikacije žil in s tem večje smrtnosti zaradi bolezni srca in ožilja. Akumulacija fluora v češariki je povezana s povečano kalcifikacijo te žleze, kar povečuje človekovo pohlevnost (spreminja ljudi v človce).

Da bi bil problem še večji, naših dnevnih potreb po kalciju pogosto ni mogoče zadovoljiti zgolj s hrano – še zlasti, če upoštevamo stresen način življenja, ki ga živimo, in osiromašeno zemljo, na kateri je pridelana marsikatera hrana, ki jo uživamo.

Najti uravnovešen vir kateregakoli osnovnega hranila je dandanes za mnoge pravi izziv.


Relativna vsebnost kalcija v hrani rastlinskega izvora
(seznam ni popoln!)


Vrsta hrane

Količina

Vsebnost kalcija [mg]

Zelena listnata zelenjava, kuhana

250 ml

357

Melasa

2 žlici

342

Pomarančni sok, obogaten s kalcijem

226 g

300

Listi repe, kuhani

250 ml

249

Ohrovt, kuhan

250 ml

179

Rožnati slez, kuhan

250 ml

176

Sezamova semena

2 žlici

160

Bok choy, kuhan

250 ml

158

Tempeh

250 ml

154

Listi gorčice, kuhani

250 ml

152

Fige, suhe ali sveže

5 srednje velikih sadežev

135

Tahini

2 žlici

128

Mandlji

62,5 ml

97

Brokoli, kuhan

250 ml

94

Mandljevo maslo

2 žlici

86


Kakor lahko vidimo iz gornje tabele, hrana rastlinskega izvora v najboljšem primeru zagotavlja zgolj minimalen vnos kalcija (prikazane so približne količine v miligramih).

Veliko boljša alternativa so mesno-zelenjavne enolončnice ali brodet s kostmi in hrustancem vred. Pri tem je pomembno, da uporabimo svojemu nutrigenomičnemu profilu® prijazno meso eko pašnih živali oziroma negojene, ekološko neoporečne ribe, in da enolončnico kuhamo, dokler se hrustanec ne loči od kosti in meso praktično razpade, tako da se v juho izloči čim več kalcija in drugih mineralov v biorazpoložljivi, organizmu prijazni obliki.


Kalcij in krvne skupine: pionir na področju nutrigenomike in prehrane po krvnih skupinah Dr. D’Adamo priporoča

Za krvno skupino O ni izrazitega tveganja, da bi prišlo do izgube kalcija iz kosti, saj imajo ljudje s krvno skupino O že po naravi višjo raven prebavnega encima alkalna fosfataza, ki razgrajuje maščobo (holesterol) v hrani in pospešuje asimilacijo kalcija. Še več, visoka vsebnost beljakovin v prehrani za krvno skupino O dodatno zvišuje raven tega encima.

Vendar pa to ne velja za nesekretorje, saj izločajo bistveno manj alkalne fosfataze kot sekretorji – le 20 %.

Prav zato se za nesekretorje s krvno skupino O priporoča dodaten vnos kalcij v obliki dopolnil k prehrani, saj izbor hrane za nesekteretorje krvne skupine O praktično ne vsebuje mlečnih izdelkov, ki veljajo za najbolj koncentriran vir tega minerala.

Če dodatno upoštevamo, da je krvna skupina O nagnjena k težavam s sklepi in artritisu, je potreba po stalnem vnosu kalcija še očitnejša.

Krvna skupina A

Zaradi nizke ravni želodčne kisline ljudje s krvno skupino A težko ne samo težko prebavljajo meso, ampak je pri njih prisotno tudi povečano tveganje bolezni srca in ožilja ter osteoporoze, saj izločajo zelo malo prebavnega encima alkalna fosfataza, ki razgrajuje maščobe (holesterol) v hrani in pospešuje absorpcijo kalcija. Pri nesekretorjih je to tveganje še toliko večje. Iz tega sledi, da se od srednjih let naprej za krvno skupino A priporoča jemanje kalcija v obliki dopolnil k prehrani.

Krvna skupina B

Tako kot krvna skupina O ima tudi krvna skupina B relativno visoko raven alkalne fosfataze v prebavilih, kar pospešuje prebavo beljakovin in absorpcijo kalcija. Poleg tega imajo ljudje s krvno skupino B na seznamu priporočene hrane širok izbor mlečnih izdelkov, ki predstavljajo zelo koncentriran in za to krvno skupino zelo kakovosten vir kalcija, zato je pojav osteoporoze in potreba po dodatnem vnosu kalcija pri tej krvni skupini bolj izjema kot pravilo, in se pojavlja predvsem v primerih, ko obstaja prirojena intoleranca na laktozo in s tem na večino mlečnih izdelkov (tudi iz nepasteriziranega, nehomogeniziranega mleka eko pašnih živali).

Krvna skupina AB

Nizka raven alkalne fosfataze v prebavilih negativno vpliva na zdravje kosti pri ljudeh s krvno skupino AB. Od vseh krvnih skupin se osteoporoza najpogosteje razvije prav pri krvni skupini AB. Kljub določeni toleranci za nekatere mlečne izdelke (iz nepasteriziranega, nehomogeniziranega mleka eko pašnih živali) pri krvni skupini AB vseeno izločajo premalo alkalne fosfataze za resnično učinkovito asmililacijo zadostnih količin kalcija. V primeru nesekretorjev je ta problem še večji, zato je jemanje kalcija v obliki dopolnil k prehrani še toliko nujnejše.

Vse krvne skupine

Največji povzročitelj črpanja kalcija iz kosti je stres. Iz tega sledi, da je način življenja tisti faktor, ki takoj za krvno skupino in statusom sekretor/nesekretor predstavlja največje dodatno tveganje za nastanek osteoporoze. Dobra novica je, da je ta problem vsaj delno rešljiv z ustreznim načinom prehrane, dopolnili k prehrani in telesno aktivnostjo skladno s posameznikovim nutrigenomičnim profilom®.

Kratka zgodovina kalcija v obliki dopolnil k prehrani

V zgodnjem obdobju dopolnil k prehrani je bil ves kalcij več ali manj enak: zmleta anorganska snov (tipično zmlete lupine ostrig) stisnjena v tablete, za katero so prvi strokovnjaki s področja prehrane upali, da jo bo telo lahko absorbiralo.

Težava je bila v tem, da je telo vsrkalo zelo majhen odstotek te snovi: večina je prešla skozi telo nedotaknjena in neizkoriščena.

Tako se je začelo iskanje za idealnim virom kalcija. Znanstveniki so raziskali razne vire in postopke obdelave: kalcijev sulfat, laktat, fosfat, citrat, kakor tudi vezani in »mikro« kalcij.

Toda izkazalo se je, da niso vsi viri kalcija ustrezni za vse krvne skupine.

Kaj pa absorpcija? Ali je vsa ta nova tehnologija sploh prinesla kakšno bistveno izboljšanje?

Dejstvo je, da raziskave kažejo, da telo absorbira manj kot 10 % kalcija v najpopularnejših dopolnilih k prehrani, ki vsebujejo kalcijev laktat, kalcijev fosfat ali kalcijev karbonat.

Izziv torej ostaja: bodisi so nekateri viri kalcija neustrezni za nekatere krvne skupine bodisi je anorganski vir kalcija ostal nespremenjen, in ne glede na postopek obdelave se je telo še vedno moralo spoprijeti z nalogo, da absorbira anorgansko snov in jo skuša pretvoriti v celicam prijazno in uporabno obliko.

Treba je upoštevati, da postopek predelave hranil celicam jemlje energijo – energijo, ki bi bila lahko bolje izkoriščena za druge pomembne celične procese.

Še več – kljub nadaljujoči si popularnosti kalcijevih tablet, ki so na voljo v lekarnah in specializiranih trgovinah, je zdaj splošno znano, da je treba vsakodnevno uživanje kalcija dopolniti z ustreznim kompleksom podpornih hranil, kot je na primer magnezij.

Boljša vprašanja, boljši odgovori

Vprašanje, ki se je postavljalo v zvezi s kalcijem do sedaj, je bilo:

»Kako lahko dosežemo, da se bo telo na to snov bolje odzivalo in jo bolje sprejemalo?«

Dr. Peter D'Adamo pa je vprašanje zastavil drugače:

»Ali lahko najdemo drug, naraven vir kalcija, ki je ustrezen za vse krvne skupine in ki ga hkrati telo lahko bolje izkoristi?«

Kalcij iz morskih globin: novo odkritje – vir vrhunskega naravnega kalcija

Boljša vprašanja vodijo do boljših odgovorov, in Dr. D'Adamo je našel tak vir kalcija: rdečo morsko travo Maerl, ki jo najdemo samo v izoliranih območjih ob obali jugozahodne Irske.

Od vseh virov kalcija ima Maerl eno najnižjih ravni nezaželenih kontaminantov – in eno najvišjih ravni absorpcije.

Z uporabo tega kalcija, ki služi kot osnova, je Dr. D'Adamo oblikoval štiri različne mineralne formule, ki vsebujejo edinstveno strukturo in medsebojno razmerje mineralov, skladno s potrebami posamične krvne skupine: to je družina izdelkov Phytocal®.

Kalcij iz morske trave Maerl vsebuje tudi zelo raznolika esencialna hranila vključno s kalcijem, magnezijem, borom in cinkom.

Maerl je edini naravni vir kacija, ki ima dovolj širok razpon, da zagotavlja izjemno biorazpoložljivost in visok izkoristek. Pravzaprav je v raziskavah kalcij v izdelkih Phytocal® v primerjavi z vsemi drugimi viri kalcija dosegel skoraj dvakrat tolikšen razpon.

Kaj je »razpon« (»buffering capacity«)?

Maerl

Večji ko je razpon, večja je absorpcija


Ljudje imamo različno raven kislo/alkalne vsebine v naših telesih in prebavnih procesih.

Ta raven vpliva na absorpcijo vitaminov in mineralov.

Zaradi tega nekdo neko dopolnilo k prehrani zlahka absorbira, nekdo drug pa ne.

Za razpon edinstvenega kalcija iz morskih globin, ki je prisoten v izdelkih Phytocal®, je poskrbela narava. Ta razpon omogoča ohranjati konstantno, enako visoko raven absorbcije od človeka do človeka, kljub razlikam v kislosti/alkalnosti.

Mineralne formule, ki vsebujejo kalcij iz morske trave Maerl, in ki jih je razvil dr. Peter D'Adamo

Beara

»Za vsako krvno skupino sem razvil multi-mineralno dopolnilo k prehrani na osnovi kalcija iz morskih globin, ki ga odlikujeta izjemna čistost in biorazpoložljivost. Nahaja se samo na enem mestu v oceanu pri polotoku Beara v jugozahodni Irski. Naše alge rasejo približno pet let v kristalno čistih vodah Atlantika, kjer ni nobenega onesnaženja, in vsrkavajo minerale in hranila iz morja. Nato padejo na dno oceana, kjer se kalcificirajo. Lokalni tokovi plime in oseke jih odnesejo in zberejo v eni sami, globoki kotanji, katere lokacija je znana le redkim.«

PhytoD2000TM – vitamin D3 z vitaminom K2 za vse krvne skupine in GenoTipe®. Vitamin K2 je nujno potreben za pravilno presnovo kalcija, preprečuje njegovo nalaganje v mehkih tkivih in celo odstranjuje kalcij iz organov, žil, podkožja, dojk. Brez vitamina 2 imate lahko od kalcija in vitamina D več škode kot koristi!

Phytocal® O – multimineralna formula za krvno skupino O – vsebuje uravnovešene mikro in makro ravni mineralov magnezija, železa, bakra in cinka; mangana za pravilno delovanje sklepov in sklepnih vezi; ter mikro sledove joda za krepitev delovanja žleze ščitnice. Poleg tega vsebuje tudi liste koprive (Urtica dioica), ki je pomembna za pravilno absorpcijo v prebavilih.

Phytocal® A – multimineralna formula za krvno skupino A – vsebuje višjo raven pomembnega antioksidanta selena; součinkovine, ki aktivirajo delovanje želodca – betain hidroklorid, sirilo in korenino encijana (Gentiana lutea); ter z minerali bogato preslico (Equisetum arvense). Phytocal® A prav tako vsebuje visoke ravni ipiriflavona, ki pomaga pri absorpciji kalcija, ter nizko dozo vitamina A za krepitev delovanja alkalne fosfataze, prebavnega encima, ki pospešuje absorpcijo kalcija.

Phytocal® B – multimineralna formula za krvno skupino B – vsebuje najvišjo raven za krvno skupino B ustreznega magnezija, ki je pomemben za delovanje živčevja in mišic; krom za uravnovešanje presnove ogljikovih hidratov; ter ustrezno količino železa in bakra, ki sta pomembna za kri. Poleg tega vsebuje tudi višjo raven vitamina D in vitamina K, dveh ključnih sodejavnikov pri absorpciji kalcija.

Phytocal® AB – multimineralna formula za krvno skupino AB – vsebuje za krvno skupino AB ustrezno raven pomembnih mineralov magnezija, mangana in molibdena, ter betain hidroklorid in sirilo – součinkovini, ki vplivata na kislost v želodcu. Phytocal® AB vsebuje tudi Rumex crispus, ki je neagresiven vir železa.

Clearcal® – čisti kalcij iz morske trave Maerl brez dodatnih součinkovin.

Exakta™ – Uninatalna multivitaminsko-multimineralna formula za otroke, nosečnice, doječe matere in starostnike.

Ustreznost in doziranje vseh dopolnil k prehrani je priproočljivo redno preverjati z bioresonanco.


Datum zadnje spremembe: 30-01-2012