RAZČLOVEČENI ČLOVEK: Ko je povezavo s čisto vestjo mogoče izklopiti z navadnim mobilnim telefonom

Čeprav zagovorniki brezžične telefonije še vedno trdijo, da nizkofrekvenčno elektromagnetno sevanje mobilnih telefonov, brezžičnega interneta in drugih tovrstnih komunikacijskih naprav človeku ni škodljivo, obstaja veliko število študij, ki dokazujejo ravno nasprotno: namreč, že majhne doze nizkofrekevenčenga elektromagnetnega sevanja (kot ga na primer ustvarja mobilni telefon) v neposredni bližini možganov, kažejo na povečano tveganje rakavih obolenj, zlasti pri otrocih. Če se samo spomnimo na večdesetletne (zavestno lažne in namerno zavajajoče) trditve tobačne industrije, češ da kajenje zdravju ni škodljivo in da je celo koristno, in da so še v petdesetih letih prejšnjega stoletja zdravniki predpisovali kajenje tobaka nosečnicam kot "pomirjevalo", ne moremo biti presenečeni ob tem, da skuša telekomunikacijska industrija na vse možne načine, tudi nemoralne, zaščititi svoje dobičke. Toda kaj, če je v ozadju še vse kaj drugega?

Kot lahko preberemo v člankih EM Field Behind Right Ear Suspends Morality in Magnets Can Modify Our Morality, so znanstveniki Massachusetts Institute of Technology so dokazali, da lahko z magnetnimi pulzi ustvarijo motnje v delovanju specifičnega območja v možganih in tako spremenijo posameznikovo sposobnost moralne presoje: z magnetnimi pulzi, ki blokirajo celično aktivnost, so uspešno onesposobili posameznikovo sposobnost, da loči med tem, kaj je prav in kaj narobe – v etičnem smislu.

Drugače povedano: človeku so izklopili vest oziroma povezavo s čisto vestjo. O naravnost grozljivih posledicah tega lahko vsak razmisli sam. Naenkrat vedno bolj vsesplošno brezvestno ravnanje vojske, bankirjev, politikov, trgovcev, zdravstva, farmacije, zavarovalnic, naftne industrije, velikih in malih korporacij in tako naprej, ki zaradi lastnega, kratkoročnega dobička na vsakem koraku zavajajo davkoplačevalce in potrošnike ter trajno uničujejo naše zdravje in (naše) življenjsko okolje, ni nobeno presenečenje več. In če pomislimo še na možnost, da utegenjo biti posledice tovrstnega izklapljanja vesti pri otrocih trajne, se človeštvu obeta precej mračna prihodnost.

Magnetno polje lahko spremeni človekovo moralnost

Neposredno za desnim ušesom zgoraj - približno tam, kamor večina ljudi običanjo prisloni mobilni telefon ali si pritrdi slušalko Bluetooth - leži predel možganov, za katerega se zdi, da nadzoruje človekov stik z vestjo.

Študija, ki jo je opravil Massachusetts Institute of Technology, je izšla v znanstveni publikaciji Proceedings of the National Academy of Sciences. Vodja raziskovalne ekipe Dr Liane Young je bila šokirana nad ugotovitvijo, da lahko z magnetnim poljem vplivamo na specifično območje v možganih in s tem spremenimo moralno presojo pri ljudeh.

Gre za vozel živčnih celic, ki ga poznamo pod imenom desni temporo-parietalni vozel.

Z magnetnim poljem, ki so ga ustvarili blizu mesta, kjer ima med telefoniranjem marsikdo prislonjen mobilni telefon ali brezžično slušalko Bluetooth, so uspeli izničiti posameznikovo sposobnost, da loči med tem, kaj je prav in kaj narobe – v etičnem smislu.

Znanstveniki so na 20 prostovoljcih opravili številne poskuse. Njihove ugotovitve kažejo, da pri ljudeh, izpostavljenim polju, ki povzroča motnje v desnem temporo-parietalnem vozlu, obstaja večja verjetnost, da bodo poskuse povzročanja škode označili kot moralno dopustne. Tehnika, ki so jo pri tem uporabili, transkranialna magnetna stimulacija (TMS), po navedbah povzroča »virtualne lezije« na možganih.

"To, da lahko z magnetnim poljem vplivamo na specifično območje v možganih in s tem spremenimo moralno presojo pri ljudeh, je naravnost šokantno." ~Dr Liane Young, Massachusetts Institute of Technology

Po enem scenariju so sodelujoče vprašali, kako sprejemljivo bi bilo za moškega, da bi svojemu dekletu pustil prečkati most, za katerega ve, da je nevaren.

Potem, ko so prejeli magnetni pulz v trajanju 500 milisekund (pol sekunde), so bili odgovori prostovoljcev odvisni od izida, torej povsem odrezani od moralnega načela: če je dekle varno prišlo na drugo stran, se fantu ni zdelo z njegovo odločitvijo nič narobe.

Prostovoljci se preprosto niso bili sposobni vestno odločati v primerih, ki zahtevajo razumevanje namenov drugih ljudi.

Prejšnje študije so pokazale, da je desni temporo-parietalni vozel močno aktiven, kadar človek premišljuje o mislih in prepričanjih drugih ljudi.

Električni tokovi

Pred poskusom je raziskovalna ekipa natančno opredelila predel možganov s pomočjo funkcionalne magnetne resonance.

Nato so s ciljno transkranialno magnetno stimulacijo ustvarili šibke električne tokove, ki začasno ustavijo normalno delovanje celic.

V enem poskusu so bili prostovoljci tovrstni stimulaciji izpostavljeni 25 minut pred branjem zgodb, v katerih so nastopali liki moralno vprašljivega značaja; prostovoljci so nato presojali njihovo ravnanje.

V drugem poskusu so bili prostovoljci tovrstni stimulaciji izpostavljenih le 500 milisekund (pol sekunde).

V obeh primerih so raziskovalci ugotovili, da so prostovoljci z motenim desnim temporo-parietalnim vozlom svojo presojo utemeljevali zgolj na osnovi posledic in ne v smislu moralne vprašljivosti kot take.

Tako so bila moralno vprašljiva dejanja s »srečnim« koncem pogosto označena kot sprejemljiva.

Specialistka za možgane Sarah-Jayne Blakemore na University College London je izsledke ocenila kot razsvetljujoče. »Študija kaže, da je desni temporo-parietalni vozel nujen za moralno presojo. Zlasti zanimivo pa je, da se ta predel relativno pozno razvije – šele v puberteti ali kasneje, šele po dvajsetem letu. Kot naslednje moramo raziskati, kako oziroma ali se moralni razvoj spreminja skozi otroštvo do zrelosti.« Ali to morda pomeni, da so lahko posledice motenj desnega temporo-parietalnega vozla pri otrocih in mladostniki trajne?

Učinkovito in praktično

Ameriška vojska - pa najbrž ne samo ameriška – želi s transkranialno magnetno stimulacijo doseči, da bi se njeni vojaki lahko bojevali brez brez nadležnih ugovorov vesti, in brez počitka ali spanja.

Podjetje Neurostar že izdeluje napravo, ki od zunaj vpliva na posameznikovo razpoloženje in obnašanje.

In čeprav dolgoročni učinki TMS na zdravje niso dobro raziskani (podobne doze elektromagnetnega sevanja kažejo na povečano tveganje rakavih obolenj), tovrstni tretmaji pridobivajo na popularnosti – od »zdravljena« zvonenja v ušesih pa do depresije.

O posledicah tega lahko vsak razmisli sam. Naenkrat vedno bolj vsesplošno brezvestno ravnanje vojske, bankirjev, politikov, trgovcev, zdravstva, farmacije, zavarovalnic, naftne industrije, velikih in malih korporacij in tako naprej, ki zaradi lastnega, kratkoročnega dobička na vsakem koraku zavajajo davkoplačevalce in potrošnike ter trajno uničujejo naše zdravje in (naše) življenjsko okolje, ni nobeno presenečenje več. Tudi ni presenetljvo, da se vedno več povsem običajnim ljudem to ne zdi več nič oporečnega:

"Tako pač je, temu se je treba prilagoditi."

"Če ne nateguješ drugih, bodo oni nategnili sebe."

"Pa kaj, če sem delam v podjetju, kjer izdelujemo strupe in jih prodajamo kot zdravila. Od nečesa pač moram živeti."

In če pomislimo še na možnost, da utegenjo biti posledice tovrstnega izklapljanja vesti pri otrocih trajne, se človeštvu obeta precej mračna prihodnost.

Kaj lahko vsak od nas stori tukaj in zdaj?

Če že morate uporabljati prenosni ali mobilni telefon, in ne morete govoriti preko zvočnika, si jih prislonite na levo uho, ne na desnega, ob tem pa vsekakor uporabljajte tudi ustrezno zaščito oz. naprave za zmanjšanje nizkofrekvenčnega elektromagnetnega sevanja, slušalko Bluetooth pa nadomestite s slušalko Bluetube, ki deluje po principu stetoskopa in tako ne ustvarja nobenega sevanja. Povezavo s čisto vestjo pa lahko obudite in negujete z uporabo metode SEM.

Prvič objavljeno: pomlad 2010

Zadnjič spremenjeno: 30-07-2013

Ključne besede:Nazaj na vrh