ČLOVEK SEM: Delam, za kar sem poklicana

Pridejo dnevi, ko se mi vsa moja prizadevanja zdijo brezupna. Ko se počutim kot totalna zguba. Ko se mi zdi moje življenje zavoženo. Ko ne vidim več, kako naprej, ali čemu bi se sploh še trudila.

To se mi tipično dogaja takrat, ko moram (na roko!) izpolniti goro nesmiselnih obrazcev za DURS, ki bi lahko vse zahtevane podatke dobil iz izpiska mojega bančnega računa. Ali pa, ko stranke najprej naročijo nutrigenomični profil®, potem si pa premislijo, ko vidijo, da nisem jasnovidna in da od njih potrebujem konkretne informacije v sliki in besedi. In seveda, kadar dobim pošto z negativno vsebino, kot na primer:

»Kako si lahko privoščite kačo neurejenih informacij in dead linke: ../kdo_smo.html in na ta način predstavljate neke revolucionarne izdelke... Da vas ni sram! Še čangšlang je bolje predstavljal svoje izdelke.

In če je kaj na vsemu kar predstavljate na strani ste za nezaupanje ljudi v novosti alternativne medicine krivi prav vi in vam podobne top shop predstavitve!«

Pri čemer si pošiljatelj domišlja, da vem, o čem govori. Pa ne vem. Ko vprašam, kje je našel »dead link« in za kateri izdelek gre, ne dobim nobenega odgovora.

Ali pa tole od osebe, ki sem ji brezplačno nudila neštete svetovalne ure, očitno popolnoma zaman:

»Ne morem reči, da so članki bedni, slabi, marsikaj je notri koristnega, ampak včasih me razočarajo določeni inserti, ki se izkažejo za neveljavne, tudi ostalim...«

Pa čeprav vedno znova izrecno poudarjam, da je treba vsa priporočila, kakor tudi podatke o živilih in recepte, upoštevati v kontekstu posameznikovega nutrigenomičnega profila® in trenutnega stanja organizma, in da je treba ustreznost in doziranje vseh dopolnil redno preverjati z bioresonanco. Kar seveda avtomatično pomeni, da podani načini reševanja nekega problema v neki moji objavi niso veljavni niti za vse primere niti za vse večne čase. Da niti ne govorim o tem, da na dnu vsake objave na www.nutrigenomika.info in v nogi vsakega nutrigenomičnega profila® jasno piše: »Informacije [..] niso namenjene diagnostiki, preprečevanju ali zdravljenju nobene bolezni. V tovrstne namene se vedno posvetujte z ustrezno usposobljenim strokovnjakom s področja zdravstvenega varstva.«

So trenutki, ko me prime, da bi vse skupaj zabrisala v smeti in si umila roke.

Spletna stran www.nutrigenomika.info in nutrigenomika info blog (natašin komentar) sta brezplačna. Brezplačno je tudi e-glasilo, ki ga objavljam nekajkrat mesečno, kadar naletim na nova odkritja ali zanimivosti, ki bi utegnile bralcem oz. naročnikom nutrigenomičnega profila® predstaviti ali dodatno osvetliti neko problematiko na področju prehrane, zdravja in dobrega počutja. V vsem tem je ogromno koristnih informacij. Že samo za to, da sem te informacije zbrala in jih razumela na najbolj osnovni ravni, sem rabila desetletja, kaj šele, da sem naredila njihovo sintezo; seveda, treba jih je bilo spraviti tudi v ustrezno obliko in na spletno stran, ki sem jo, mimogrede rečeno, v celoti oblikovala in sprogramirala, in jo tudi vzdržujem in plačujem popolnoma sama. (Najbrž ste opazili popolno odsotnost reklam.) In jasno je, da pridobitev uradnih kvalifikacij prav tako ni zastonj.

Vse to počnem še vedno.

V bistvu za zbiranje informacij in njihovo obdelavo ter ustrezno posodabljanje nutrigenomičnega profila® že več let vsak dan namenim najmanj osem ur. Enako količino časa namenim spanju. V preostalih osmih urah vzdržujem svoje celotno gospodinjstvo, kuham, pečem, razvijam in preizkušam nove recepte, se rekreiram, izdelujem nutrigenomične profile® in svetujem strankam, opravljam prevajalske storitve, in pišem BREZPLAČNE članke in objave na blogu ter BREZPLAČNO e-glasilo – približno v tem vrstnem redu.

Potem se pa najdejo pametnjakoviči, ki mi z nekaj besedami dajo vedeti, da sem ničla, ki se izdaja za desetko.

In za trenutek jim celo verjamem.

Ampak potem mi pride na misel Leon Fabjan, ki je v štirih tednih shujšal 10 kg; Majda Mežan, ki je praktično mimogrede odpravila alergije, sinusne glavobole, bolečine v sklepih, zamaščenost jeter in žil, in dvignila svojo energijo na zavidljivo raven, pa še shujšala nazaj na svojo idealno težo; Franci Pavlič, ki je pri svojih 40-ih postal državni prvak v športih in disciplinah, s katerimi se nikoli prej ni ukvarjal.

Predvsem pa se spomnim na Maja – študentko medicine, ki je pri meni naročila nutrigenomični profil® jeseni 2011, in od katere sem na začetku februarja 2012 prejela tole razveseljujoče sporočilo:

»Uspelo mi je po 4 letih narediti izpit v prvem roku – verjamem, da to brez nutrigenomičnega profila® nikakor ne bi bilo mogoče. Razlogov niti ne bom naštevala, ker sami še predobro veste, kako vse vpliva na človeka.«

Ker nisem dobro razumela, kaj misli, sem jo vprašala, kako se počuti, odkar upošteva svoj nutrigenomični profil®. Njen odgovor:

»Vprašali ste me, kako se počutim. Ker Vam ponavadi odgovorim bolj na kratko, sem se danes odločila, da Vam v zahvalo za ves trud odgovorim malo bolj na dolgo. Kot že sami veste, so se mi od septembra 2011 naprej začele pojavljati neštete zdravstvene težave; čeprav so drugi menili, da ni nič in da si stvari celo domišljam, sem sama vedela, da to ni res, in da nekje mora biti vzrok temu nenadnemu slabemu počutju. Vse se je začelo avgusta, septembra, ko me je začela mučiti vedno večja anksioznost. Takrat tudi nisem dobila menstruacije, čeprav nikoli nisem imela težav z nerednimi ciklusi. Naslednji mesec je le-ta sicer prišla, na žalost pa sta se napetost in strah pred vsem (kar je še dodatno spodbujala tematika študija) stopnjevala do te mere, da mi je bilo resnično brez veze misliti na jutri, ker sem vedela, da se počutim bolj zanič kot moji 75-letni stari starši. Vse to so spremljale še zdravstvene težave; sredi oktobra sem zbolela najprej za navadnim prehladom, ki je šlo nato v neke vrste gripo, ki se je nadaljevala z nenehnim kašljanjem. Pojavile so se bolečine v kosteh in sklepih (kolki, prsnica). Vrat in hrbtne mišice so me tako zelo bolele, da nisem mogla sedeti, ležati.. nič. Šla sem na masažo, ki pa mi ni prav nič pomagala, še mravljince v rokah sem dobila po koncu masaže; to me je na koncu samo še bolj znerviralo. Očitno mi niso pomagale niti stvari, ki bi mi sicer morale. V tistem času se resda nisem praktično nič gibala, razen standardne relacije dom-faks, in fiziatrinja je to povezala z vsemi simptomi. Kar je bilo tudi grozno, so bile bolečine v prsnem košu (rebrih), tudi med počitkom! Ves čas sem imela tudi boleče in vnete prsne mišice… če sem dvignila vrečko iz trgovine, sem prišla domov s povečano in otrdelo bolečo mišico. Obiski pri zdravnici so bili TEDENSKI, seveda je bilo vse skupaj brez veze, samo še bolj bolna sem hodila domov… fizično in psihično! O glavobolih, bolečinah v trebuhu in v želodcu in vmesnem vnetju sečil, zdravljenih 2 tedna ali celo 3 z antibiotiki, in posledično porušeni normalni flori v nožnici ne bom zgubljala besed.

Potem sem se končno premaknila iz tega začaranega kroga: naročila sem si svoj nutrigenomični profil® in ga začela izvajati. Zdaj, po dobrih 3 mesecih, je rezultat tak: anksioznosti skorajda ni več, palpitacij skorajda ni več, bolečin v sklepih in kolkih tudi ne, glavoboli so zelo redki, vzpostavlja se mi tudi nov (prejšnji) mentruacijski ciklus. Bolečine v hrbtu so prisotne v primerih celotedenskega sedenja za laptopom ali učenja za mizo, ampak še to po nekaj dneh izgine in so otročje lahke v primerjavi s tistimi prej, ko mi je šlo kar na jok, ko me je morala babica masirati, namesto da bi jaz njo. Vidno izboljšana je tudi koža; zelo lepo se mi čisti; opažam tudi, da se mi ranice hitreje celijo in obnavljajo. Te dni občudujem svoje nohte na rokah ki izgledajo zdravo – popolni BREZ laka in podobnih stvari. Bolečine v rebrih so se pojavile do zdaj enkrat samkrat in so na srečo tudi zelo hitro odšle. Sicer so bile prsne mišice do pred kratkim še vedno vnete in občutljive na vsak gib, ki sem ga naredila, ampak opažam, da je sedaj tudi tu stanje občutno boljše.

Še ena stvar, ki se zdi mnogim banalna, dokler je seveda nimaš sam: odkar se držim prehrane po NP in se skladno s tem izogibam glutenu, nimam več vnetih dlesni, ne boli me več obušesna slinavka in k zobozdravniku hodim brez skrbi :) Psihično se vsak dan vzpenjam višje in višje :) Tudi študiram veliko lažje, par mesecev nazaj se na primer NAMENOMA nisem učila stvari za vaje in kolokvije, ker sem vedela, da mi lahko določena tematika vzbudi negativne misli… in potem še dejstvo, da z mano ni bilo vse OK in smo tam.

Pri NP mi največ pomeni to, da upoštevate VSE in upoštevate MENE kot posameznika. Samo na tak način lahko prideš do trajnega dobrega počutja in vitalnosti. Vsekakor je EFT, ki ga po Vaših priporočilih vedno bolj vestno izvajam, nekaj, kar bi moral poznati vsak; tudi če se počutim slabo, vem da imam rešitev, ki deluje. Zelo mi pomaga pri odpravljanju zakrčenosti. Kljub temu, da ste mi že z izdelavo NP dali vse napotke in navodila, kako naj se prehranjujem in živim, Vam mojim neštetim emailom, vprašanjem in dvomom navkljub ni bilo nikoli odveč odgovoriti in mi pomagati. Kot študentka medicine 100 % podpiram Vaše delo in razmišljanje, da je prava prehrana in striktno upoštevanje NP predpogoj za zdravje, dobro počutje in dober imunski sistem. Na ta način so ti lahko mnoge bolezni, ki trenutno veljajo že kot nuja današnjega načina življenja, prihranjene.

Sicer to omenim na koncu, vendar mi vseeno veliko pomeni: z upoštevanjem NP mi ni treba več prebirati internetnih strani o hitrih in ne vem kakšnih dietah še, odštevati denarja za industrijsko narejeno hrano, predvsem pa ne štejem več kalorij in brez problemov si, kadar mi zapaše (to pa je kar pogosto :)), privoščim kaj sladkega! Tako z NP poleg zdravja in vitalnosti lahko ohranjam tudi veselje do teh majhnih pregreh in si s tem v nobenem pogledu ne škodim.

Najlepša hvala!«

Odkrito povedano, če bi za vse naštete težave vedela že takrat, si je nikoli ne bi upala vzeti za stranko. Ker pa nisem vedela za praktično nič od opisanega, sem lahko samo navdušena nad njenimi rezultati. Občasno se mi še oglasi in poroča:

20.2.2012: »Mislim, da je od danes naprej dan D, ko se ne prekršim več glede hrane! Zapišite si, prosim… 15 minut nazaj sem namreč imela tako grozne bolečine, da je malo manjkalo in bi šla na urgenco! Najprej sem mislila, da je kriva menstruacija, mogoče delno, ampak resnica se je pokazala kmalu… seveda je bilo črevo... kako kruta in nesramna se počutim v tem trenutku, ko [z napačno prehrano za moj NP] lastnemu telesu povzročam bolečino.«

23.03.2012: »Jem normalne količine hrane, nisem lačna in se vseeno ne redim… izgleda, da je to že tako logično zame, da na to niti ne mislim več.«

28.03.2012: »Najnovejši izpit opravljen z neverjetnimi 84 %!« :)

04.04.2012: »Januarja me je moja splošna zdravnica poslala na testiranje za astmo. Test je pokazal, da je nimam, ampak ona me vseeno obravnava kot astmatika! Jasno, da se folk počuti bolan in je stalno pri zdravnikih, ker namesto, da bi človeka zdravili, ga ustrahujejo.«

Nič čudnega, da vse več ljudi nasvete v zvezi s svojimi zdravstvenimi tegobami raje poišče na internetu (in to zelo uspešno!) kot pri svojem zdravniku, in daje naravnim, holističnim pristopom (kot je tudi posamezniku prilagojen način prehrane, vadbe in življenjskega sloga, ki ga podaja nutrigenomični profil®) prednost pred medicino in farmacijo.

Maja je odločena, da takoj po zaključenem študiju odpre zasebno prakso (česar se jaz že zelo veselim), saj bo edino tako lahko resnično v položaju, da deluje kot zdravnica v pravem pomenu besede:

»V bistvu samo ta cilj vidim [zasebno prakso]; lučka na koncu temnega tunela (faks)… pa na zaradi učenja, ampak zaradi nekega medicinskega ozračja ki vlada povsod med zdravniki, po bolnišnicah... ne maram njihovega načina razmišljanja, ne maram njihovega načina reševanja problemov... nič… kako osvobajajoča je misel, da to NE BO moje okolje.«

Kaj pa jaz?

Dejstvo je, da za nekatere nikoli ne bom dovolj dobra, dovolj popolna, dovolj prijazna, dovolj ustrežljiva, dovolj… karkoli že.

Tudi prav. Tukaj nisem zanje.

Poklicana sem namreč za Majo in za vse vas, ki me potrebujete in si znate pomagati s svojim nutrigenomičnim profilom® in z dodatnimi informacijami, ki vam jih lahko nudim.

Kako že gre definicija poklica oziroma poklicanosti?

Poklic je definiran kot najpomembnejša (najbolj smiselna) funkcija, ki jo lahko opravljam, in v čemer bi me bilo hkrati najtežje nadomestiti.
S tem, ko razvijam in izpopolnjujem nutrigenomični profil®, s tem, ko tudi vam omogočam uporabo tega pristopa in vam dajem dostop do ustreznih informacij za optimizacijo vašega zdravja, počutja, in ravni energije v vsakdanjem življenju tako, da lahko končno (za)živite kot človek in kakovostno delate tisto, za kar ste poklicani, opravljam svoj poklic. In ker sem prav jaz avtorica nutrigenomičnega profila®, ki je ta trenutek na področju prehrane in življenjskega sloga najboljše, kar obstaja oz. je povprečnemu človeku (zlasti v Sloveniji) dostopno, in ker sem – vsaj zaenkrat – edina, ki ga zna izdelati, zame na svetu ni nobenega pomembnejšega, se pravi, bolj smiselnega dela. Kot človek sem dolžna opravljati svoj poklic, pa čeprav z zaslužkom ne dosežem niti uradnega praga revščine.

Prvič objavljeno: 07-05-2012

Zadnjič spremenjeno: 1-12-2014

Ključne besede:Nazaj na vrh